Kis városunkban van pár fagyizó, de tényleg pár.
Kettőbe elvből nem járunk (udvariatlanok), egy ritkán van nyitva és olyan irányba esik, ami tőlünk nem jó, egy igazából kocsma, de van fagyi
és van egy cukrászda. Eddig mindig ott ettünk.
annak ellenére, hogy tavaly is már 150Ft/gombóc volt, idén felemelték 175Ft-ra E mellé még a kelyhet is a pulton tárolják, így a meleg kehelybe teszik be a fagyit. (2 éve még a hűtőben tárolták a kelyhet és hideg kehelybe tették a fagyit)
Itt már eldurrant az agyam, mert 2x3 gombóc fagyi 1.050Ft
Na, akkor itt az ideje fagyigépet venni.
Egy alap gép 8.000Ft körül van. ez 8 fagyi ára.
Persze ehhez jön még az alapanyagok ára, de mindjárt meglátjuk, mennyibe kerül a fagyi valóban.
A gép... A gép lelke a fagyasztó tál, amit 8-10 órára be kell tenni a fagyasztóba. Nincs bennük hűtő kompresszor!
A hideg tálra fel kell tenni a motort, lapátot, bekapcsolni, és a bekapcsolt gépbe(!!!) önteni a masszát. Fontos, különben odafagy a massza egyből.
Elkészülési idő kb 30 perc innentől.
Hirdetés
További fontos tipp, hogy a beleöntött anyag hűtőből hideg legyen (5-6 fokos)
És akkor lássunk pár alap receptet (jó részük kipróbált már!)
ÉS vessük össze a 175Ft/4dkg vagyis 4375Ft/kg árral
1: sorbet alap. Volt egy kis híg baracklekvár itthon (átmenet a szörp és a lekvár közt), de bármi gyümölcsszósz, vagy szörp is megteszi, vagy cukorszirup főzet+friss gyümölcs. kb 300ml volt. +50ml citromlé, 100ml víz, egy tojás sárgája felverve vaníliás cukorral, majd ebbe belekeverve egy tojás fehérje habbá verve. ebből kb 5-600ml cucc lesz, kb 500g. Ára kb 500ft, ha tutti lekvár anyagból van
2: csokifagyi. Egyik legdrágább dolog, ha tényleg csoki. ha megcsinálod, rájössz, milyen vacakra hitted azt, csokifagyi. Összetevők jelen esetben BIO, gluténmentes kivitelben állnak, ha normál összetevőkkel csinálod, 30%-al olcsóbb!
kb 1dl víz felforralása, benne 2 púpozott teáskanál kakaópor és 4 teáskanál barnacukor feloldva csomómentesre (kb 100-150Ft), ebbe 50g Moser 85% étcsokoládé összetörve (250Ft) felolvasztva. gyorsan kell elkeverni, mert leéghet. ahogy elolvadt, mehet rá 500ml tej (mi zabtejet tettünk bele, így 300Ft). ha felforr, még 100ml tejben 2 teáskanál kukorica keményítőt elkeverni (50Ft) és beleönteni, habverővel csomómentesre, és már lehet is lehúzni a tűzről. ha kihűlt, mehet a gépbe
ez így kb 7-800Ft összetevőktől függően, és tényleg csokiízű ha marad még csoki, mehet bele reszelve keverés közben
3: kókuszfagyi. fél liter tejben 50g kókuszreszelék és 50g mazsola felfőzve, méz, vaniliás cukorral, citromhéjjal, sűríthető tejszínnel vagy tojássárga+liszt+tej alapon sodóként főzve, és kihűtve mehet a gépbe
4: bármilyen gyümölcs kb 100-200g + 2-300ml tejszín +max 100ml tej, méz, citromlé, és turmixgép.
Eddig ezeket teszteltük ki, kiváló.
HA a tartályt mindig a jegesben tárolod, bármikor készülhet fagyi 20-30 perc alatt