2023. december 1., péntek

Gyorskeresés

Wonder Woman

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Elöljáróban röviden: a Wonder Woman (hála égnek nem Csodanő) jött, látott és győzött, ha nem vesszük a Logant, akkor az elmúlt öt év talán legjobb képregényfilmjét rakták össze végre a Warnernél. Patty Jenkins filmje betömött egy olyan piaci rést, ami ez előtt nem létezett, avagy inkább Snyder-ék meglátták a lehetőséget és egy olyan irányban szélesítették saját kis filmes univerzumukat, amire az elmúlt évtizedben sem ők, sem Marvelék nem gondoltak: a történetet jó egy évszázaddal a jelenkor elé helyezték, így rögtön több legyet ütve és hatalmas előnnyel indulva: a történelmi háborús szál mindig érdekes tud lenni, az első világháború miatt a megfáradt, mára már érdektelen náci okkultizmus szerencsére kilőve és így a mainstream vonal is kap egy filmet az első nagy világégésről, noha a film fókusza nem ez lett szerencsére.

Történetünk első pár perce sok érdekességet nem szolgáltat, sőt, a Thor után pár évvel kifejezetten vicces az áthallás: kis hősünk, Thor Diana apja anyja meséit hallgatja a régi idők háborúiról, ezzel csillapítva kíváncsiságát és gyakorlatilag megágyazva a film igazi konfliktusának. A Wonder Woman első fél óráját a gyönyörű táj és az amazonok sajátos kultúrájának megismerése viszi el a hátán és szerencsére a második felvonásban is bőséggel vannak érdekességek, amik nagyrészt Diana sajátos felfogása és a való világ közti különbségekből fakadnak. Nem olyan viccesek, mint a Thor hasonló jelenetei, de kellőképpen érdekesek ahhoz, hogy folyamatosan továbblendítsék a cselekményt.

A film második felére aztán beindul a gőzhenger és Jenkins-ék vérprofi módon pont annyira kapták el a háború borzalmait, ami egy 12 karikás popcornfilmbe még épp belefér. Az külön dicséretes, hogy háborús filmként is bőven megállná a helyét, sikerült megfelelően autentikusra venni a dolgokat, a ruhák és uniformisok pazarul festettek a film egészében, a feliratok közül ahol angol kellett, ott angol volt, német helyeken német, Belgiumban meg belga, a fegyverek és járművek sem voltak többségükben anakronisztikusak, ezek az apróságok nem feltűnőek, de aki fogékony rá, az ebbe sem tudna belekötni, nagyon sokat hozzáadtak a látványhoz.

Ahhoz a látványhoz, ami pedig önmagáért beszél. A tavalyi nagyok, BvS, Civil War, Apocalypse elbújhatnak a Wonder Woman mellett, a Snyder-esre vett lassítások, panoráma képek harc közben nyálcsorgatóan badassre sikeredtek, tényleg öröm volt nézni. A zene is partner volt ebben, pátoszos, néha még a WW zenei téma is felhangzott, de szerencsére csak indokolt helyeken, nem vitték túlzásba. A rendezőnek valahogy sikerült azt elkapnia, hogy nem érezni Dianát annyira brutálisan túlviláginak, mint Supermant a Man of Steel-ben, de megvan az az érzet, hogy ez a csaj itt valóban egy (későbbi nevén nevezve) metahumán, ez például nagyon hiányzott mindkét Thor-ból.

Amibe bele lehet kötni, az egyértelműen a film utolsó 20 percének furcsán zavarós tempója, két nagy összecsapás között annyira leült az egész, hogy még egy pisiszünetre is ki lehetett volna menni és az ember szó szerint nem maradt volna le semmi lényegesről. Valami baj lehetett a vágónál, mert az odáig vezető út nem indokolta volna a reptéri katyvaszt. Pedig jól megágyaztak neki, mind a görög mítoszokkal, mind pedig a világháborús témával, de valahogy nem sikerült megfelelő lezárást írni neki, vagy csak nem tudták hogy egymás utána pakolni a jeleneteket, de néha tényleg zavaróan össze-vissza láttuk a dolgokat.

A 3D amúgy nem indokolt egyáltalán, a film előtt ment a Thor Ragnarok előzetese, 2 percben több 3D jelenetet tartalmazott, mint a teljes Wonder Woman, viszont IMAX-ben tűéles képben és fantasztikus hanghatásokban volt részünk, a mások által említett 3D sötétség egyáltalán nem tűnt fel szerencsére. Van még két spoikeres dolog, ami szerintem kicsit átgondolatlan vol az írók szempontjából, de megbocsájtható: az egyik az a sokat emlegetett tétel, hogy Ares halálával véget ér minden háború, ezt 30 évvel később a II. vh elég erőteljesen megcáfolja, a másik Hippolyta meséjének furcsasága: Diana Zeus gyermeke, viszont a nagy háború Ares-szal és Zeus halála elvileg jó régen történt, tehát akkor vagy a kronológiával nem stimmel valami, vagy Diana-nak még amazonhoz képest is abnormálisan sok idő, pár évezred kellett a felnövéshez. vagy Zeus nem halt meg, csak hülyén lett fordítva a mese.

Összességében a Wonder Woman nálam bőven visszahozta a hitet a DC mozifilmekbe, itt már láthatóan beérett Geoff Johns munkája (ugye ez volt az első film, ami teljes egészében az ő felügyeletével készült). Tele volt olyan easter eggekkel, amik a karaktert ismerőknek mosolyt csalhat az arcára (a fagyizás például érdekes módon többeknek leesett a moziban), de kellőképpen újszerű és eredeti volt ahhoz, hogy mindenki más is élvezhesse akár mint háborús kalandfilmet, akár mint szuperhősös eredetsztorit. Wonder Woman szerepe az elmúlt évtizedekben elvitathatatlan volt az amerikai kultúrában, a II. világháborús propagandaszerepe óta olyan utat járt be, mint kevés más képregényhős a világon és tényleg nagyon örülök neki, hogy a képregényfilmek aranykorában pont vele sikerült végre a DC-Warnernak egy fénylő csillagot pakolni az égre.

Hozzászólások

(#1) Silεncε


Silεncε
őstag

Mi is tegnap néztük 3D-ben. Valami fantasztikus volt!! Az említett hibákat mi is észre vettük (2.vh. + Diana életkora), viszont amitől a falat kapartam, hogy Dianat (Dájáná) Diánának fordították (tudom, hogy így kell, de miért nem lehetett angolul meghagyni... :W ). Viszont összességében nekem is nagyon tetszett és amint lehet, foglalom a jegyet a Justice League-re.

(#2) ProEvoFan


ProEvoFan
nagyúr

10-11 éves gyereknek nézhető?Ugye világháború alatt játszódik, félek vannak benne nem gyereknek való jelenetek.Ok, 12es karikát kapott, de akkor is.

[ Szerkesztve ]

(#3) Silεncε válasza ProEvoFan (#2) üzenetére


Silεncε
őstag

Én megmondom őszintén hogy nagyon meg vért se láttam. Persze vannak hullák, de leginkább kiutik az embereket, nem megölik. Mondjuk nekem elég magas ilyen szempontból az ingerkuszobom, szóval azért hallgass meg mást is.

(#4) janeszgol


janeszgol
félisten

Már várom, hogy megnézzem. Arra lettem figyelmes, hogy kb 3-4 éve semmi mást nem nézek filmekben és sorozatokban, csak Marvelt és DC-t. Gyakorlatilag mindent meg akarok nézni, ami kijött ezeken a címeken. Anno imádtam a képregényhősöket.
Mondjuk az Agent of Shield Season 3 nagy ökörség volt, illetve a Flash S3 is az volt.

Samsung Galaxy S23 Ultra 12/512 GB zöld, iPhone 15 Plus 256GB zöld

(#5) Garrick válasza Silεncε (#1) üzenetére


Garrick
csendes tag

Neked, illetve mindenki másnak akik nem különösebben jártasak a karakterek eredet történeteiben.
Diana amazon. Idáig tiszta, szép és jó. DC univerzumban az amazonok halhatatlanok, meg lehet ölni őket, viszont nem öregszenek miután felnőttek, így öregedésbe nem halnak bele. Furcsaság, de ha épp ésszel akar az ember élni, nem próbálja a képregények logikát kicsomózni. Igen, Zeus lánya, viszont agyagból formálták és erejét, plusz minden egyéb tulajdonságát az Olympus isteneitől kapta. Tehát a furcsaság, hogy bár agyagból formálták, de gyerekként jött úgymond a világra és végül felnőtt. Ez az alap sztori. Agyag gyerekből végül hogy a rákba lesz felnőtt, ne kérdezzétek. :F
Az én életemből a DVD, Blu-ray megjelenésig biztos kimarad a film, hogy meg tudjam nézni angol szinkronnal. Heppem a magyart és az angolt összehasonlítani és a magyar szinkron néha eget verő félrefordításokat tartalmaz.

Ehhez a Zeus, Ares halál dologhoz annyit tennék hozzá, hogy a DC univerzum szerint az Olympus istenei nem tudnak meghalni. Amennyiben le is győzik őket, visszatérnek egy idő után. Ares pl több esetben fel lett már szecskázva de mindig visszatér. :D

(#6) Bad Pritt válasza ProEvoFan (#2) üzenetére


Bad Pritt
nagyúr

Ha meg mered nézetni velük a Dawn of Justice-t, akkor ezt is simán megnézhetik.

(#5) Garrick: A filmben nincs így lefektetve az isteneknél a meghal, nem hal meg, feltámad kérdéskör. Azt mondja az anyja, hogy meghalt, na ehhez képest nem áll össze a timeline. Amint jön plusz info, mindjárt más lesz a gyerek fekvése (szó szerint :D).
Nem akarom túlmagyarázni, meg mindenáron megérteni, csak ez egy érdekes plothole szerintem. A Thor-ban gyakorlatilag ugyanez a probléma Lokival.

[ Szerkesztve ]

Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

(#7) Viszlát


Viszlát
addikt

Szerintem nem volt az tores a vegen, csak al-csucspont Diana reszerol. Vegulis csak az egesz addigi elete szolt arrol, hogy a haboru istenet elpusztitsa, nekem kifejezetten tetszett az ezt koveto uresseg, sokszor jar igy az ember amikor eler valamit amire mar nagyon regota keszul. Aztan a lassu raeszmeles, hogy semmi sem valtozott, szvsz szinten helyenvalo volt, na nem azert mert buta, hanem mert naiv az emberi vilag dolgait illetoen.

Amugy jol osszefoglaltad. :)

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#8) Silεncε válasza Viszlát (#7) üzenetére


Silεncε
őstag

A naivsaga megint megér egy misét. Nagyon f@sza poénok jönnek ki a mindenre rácsodalkozásából (aki látta, tudja miről beszélek, aki nem, annak nem akarok spoilerezni). Egy-egy poénnál felhorkant az egész terem egyszerre :DD

(#9) Tamás88


Tamás88
őstag

Mi május 30-án néztük a moziba, és talán ez volt a legjobb film, amit valaha láttam. Előtte Logant néztük, de az valami számomra fos volt. Itt meg tele volt akció jelenetekkel, poénokkal. Ha kijön BD-n akkor instabuy lesz számomra.

(#10) Bad Pritt válasza Viszlát (#7) üzenetére


Bad Pritt
nagyúr

Nekem utána a beszélgetés volt kicsit sok. Steve-ék mennek, nézelődnek, Diana-ék beszélgetnek és nagyon hosszú percek teltek el ezzel. Ott számomra kicsit megtört a film lendülete, egy helyen még egy vágáshibát is vétettek szerintem, mintha pár 10 méter kimaradt volna Steve bandájának az útjából és volt utánuk legalább egy test a földön, ott szerintem kihagytak valamit, de ezt majd lecsekkolom megint, lehet csak elnéztem.

(#8) Silenc3Hun: Ez számomra egy baromi nagy pluszpont, csomó mindent átemeltek főleg a The New 52-féle Wonder Woman-ből, aztán az meg külön fasza lett, ahogy a korrajzba beleillesztették a nőt, mint jelenséget. Tényleg az látszik, hogy igyekeztek figyelni az apróságokra, nem csak egymásra szórni őket cél nélkül.
Pl a Dr. Maru arcán lévő maszk is egy ügyes utalás az eredeti karakterre, ráadásul pont annyira elrugaszkodott a valóságtól, ami már feltűnő a néző számára, de nem megy át full hülyeségbe.

[ Szerkesztve ]

Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.