2022. május 23., hétfő

Gyorskeresés

Csillagainkban a hiba

Írta: | Kulcsszavak: sorozat . űr . sci-fi . orville

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

... avagy, Galaxis útikalauz Quest-előknek.

Mivel az Űr szekerét is húzzák rendesen, a Szentjánosbogár is tovaszállt és a Csillagkapu is zárva van már rég, ideje volt, hogy valaki legalább próbálkozás szintjén betömködje ezt a tátongó fekete lyukat sokunk kedvelt univerzumán.
Ezt szándékozik megkísérelni egy jól időzített dokkolással Seth MacFarlane, az idén ősszel érkező vadonatúj sci-fi (szájönszfiksön) sorozatával, nevezetesen a The Orville-el.

Első ránézésre nem kapunk egy klasszikus mélységeket ostromló BSG életérzést - sem politikai, sem szociológiai, sem drámai, de még csak hitelesített tudományos értelemben sem. Mindazonáltal, valahogy az az érzésem, hogy ennek a szériának nem is feltétlen ez lesz a fő küldetése.
De, talán egy "csöppnyi" humorral fűszerezett, ámde elég rendesen kifacsarodott Orwell-i Orville-i jövőkép feltárulhat majd előttünk.

A pilot-ot az a Jon Favreau jegyzi, aki többek között 1 - 2 vasalót letett már a filmes ugródeszkára. Szóval, szerintem ezzel nem lesz gond.
Ránézésre a CGI, díszlet, maszk stb. helyén van és lesz. Hacsak nem durrantották el a költségvetés jelentős hányadát az alant látható bemutató vágóképeire.. De, csak nem.
A dramaturgiát majd az első pár rész alapján lehet minősíteni.
A szereplőkön szerintem nem fog múlni. Személy szerint Seth-et (A Million Ways to Die in the West, Family Guy) nem igazán csípem, de ott lesz még a sugárhajtású gépezetben porszem gyanánt
Adrianne Palicki (finom kis francia-lengyel-magyar keverék a S.H.I.E.L.D. után szabadon),
Penny Johnson Jerald (aki ráunt Sisko kapitányra és külön kérvényre átsugározták erre a lélekvesztőre),
Larry Joe Campbell (akinek elege lett a kertvárosból és inkább az űrben próbál nőt találni magának).

Főhőseink története a jövőben, cirka 300 - vagy 400, ezen még vitatkoznak - évvel a mihez képest játszódik a Föld Intersztelláris - ha, úgy tetszik Csillagközi flottájának egyik hajóján, nem túl meglepő módon a címben említett U.S.S. Orville-en. Amelynek feladata különös új világok felfedezése, új életformák, új civilizációk felkutatása, és hogy eljusson oda, ahová még ember nem merészkedett. Vagy valami hasonló, de legalábbis a (z)űrben. Viszont, hogy galiba lesz, az borítékolható. Már csak abból az egyszerű tényből fakadóan is, miszerint ha az ember fogja magát és világgá megy az első adandó alkalommal és űrhajóval, majd minden remény és menekülési kísérlet ellenére a volt feleség szintúgy megjelenik ugyanazon galaxis-körüli túra résztvevőjeként. Mi több, első tisztként ott folytatja veled a vitatkozást, ahol abbahagytátok. Így előzetesen máris adott minden mi földi jó ahhoz, hogy az űr végtelenjében kommendálj egy bolygóközi utazásra alkalmatos járművet és annak fajilag, nemileg, hovatovább minden értelmi és érzelmi szinten koedukált színes legénységét.

Na, de sok beszédnek, sok az alja. Az űrben meg ki tudja, hogy merre is a lent, avagy pozitúrától függően a fent...

Lássuk a trailer-t:

Tetszik? Határozottan. Várjuk? Határozottan. Milyen lesz? Határozottan ki tudja...
A látottak, olvasottak alapján "finoman", mondhatni jelzés értékűen felsejlik némi hasonlatosság a Star Trek szériákkal, meghintve jó nagy adag vicces csillagporral - egy esetleges crossover-en mondjuk felsírnék a gyönyörtől.
Összességében mit is lehet várni egy ilyen sitcom köntösbe bújtatott űr-sci-fi-től? Látványos képeket, jeleneteket és mosolyra ingerlő dialógusokat, helyzeteket. Vagy fordítva. Netán, jó érzékkel megkomponálva, megfelelő arányban mindből egy kicsit.

De, egy biztos! A banánoktól már nem kell félnünk.
Na, de mi lesz a salátákkal...?

!Update!

Részletes leírás a sorozatjunkie oldaláról:
minden, amit tudni kell a sorozatról

Hozzászólások

(#1) Syl


Syl
nagyúr

Ez valami rossz vicc? Olyan erőltetett, hogy majd besz*rtak közben... :W

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#2) Argos válasza Syl (#1) üzenetére


Argos
őstag

Sejtettem, hogy egy kiugrott Borg-nak ez nem lesz begyere'... :DDD

Egyébként vicc persze, aztán reméljük a poén ülni fog. :)
Nekem mindenesetre tetszetősebb, mint a mai tucat vicces(nek szánt) sorozatok.

...elmúlik...

(#3) vhw válasza Syl (#1) üzenetére


vhw
addikt

Hát... rajzfilm formában még talán el is menne - élőszereplősben egyszerűen túl "reális" a látvány ilyen szintű párbeszédhez/cselekményhez. Egy élőszereplős Family guy se működne...

"Mi' csinálsz apa? Kapcsold ki a gépet!"

(#4) Kasya válasza Syl (#1) üzenetére


Kasya
nagyúr

+1

(#5) petipetya


petipetya
nagyúr

Erre mondaná azt egy vérbeli amerikai, hogy kanadai színvonal...

"nincs rá lezsóidő"

(#6) Argos


Argos
őstag

Nyilván nem hardcore űr-sci-fi fanoknak készül ez a sorozat. Azaz de, nekik is, sőt. Csak nem olyan elvárásokkal kell viseltetni iránta.
Egy bugyuta komédia/paródia ami az űrben játszódik. Pont.

A minőséget meg egy trailer alapján elvből lesajnálni szerintem oktalanság.
(Megjegyzem, mint ahogy írtam is, szerintem rendben van a díszlet is, a maszkok, a kosztümök, és a computer-animáció is kenterbe ver a látott pár snitt alapján, jó pár elve arra alapozó sorozatot.)
Majd, ha leadtak 2-5 részt, akkor lehet érdemi véleményt formálni.
Attól függetlenül, hogy milyen lesz majd, én kifejezetten örülök neki, hogy végre lesz egy olyan comedy széria, amit meg is nézek, legalábbis rápróbálok. Mert azok a - számomra! - igénytelen, nyálban tocsogó, sablonos izék, amik futnak manapság - 1-2 kivételtől eltekintve - nézhetetlenek.
Már csak azért is érdekel, mert ilyet eddig még csak filmen láttam és kíváncsi vagyok heti 40 percben mit tud felmutatni.

Rajzfilm? Nem tudom, abból van szekérderéknyi. Nekem pont az jött be, hogy látványos, amellett hogy viccnek van szánva. "élőszereplős Family guy"-ból meg sajnos túl sok is van...

Az meg tiszta szerencse, hogy olyan távol állok egy vérbeli amerikaitól, mint az USA a kőolaj kitermelés betiltásától.

...elmúlik...

(#7) Argos


Argos
őstag

Átsugárzás. :C

...elmúlik...

(#8) #00137984


#00137984
törölt tag

Galaxy Quest mintha ezen a vonalon járt volna és nekem az egy jó vigjáték volt.

(#9) Argos válasza #00137984 (#8) üzenetére


Argos
őstag

Bizony. :K

...elmúlik...

(#10) Argos


Argos
őstag

ápdét

...elmúlik...

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.