2019. március 26., kedd

Gyorskeresés

Hogyan született a NETADÓ?

Írta: | Kulcsszavak: netadó . kormány . pénz

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nincsen sok időm ezért csak gyorsan, tömören írom le.

A netadót az egyik nagy távközlési szolgáltató lobbizta ki a kormánynál. Miért?

A kérdés nagyon egyszerű. A VoIp (Viber, Skype, messenger) stb. terjedésével, a szolgáltatók olyan mértékű bevételektől estek el, amire még nem volt példa. Ugye a normális hangalapú hívások, és az sms-ek piaca összezsugorodott. Ezzel az új adóval szerették volna újra versenyképessé tenni a hagyományos telefonhívásokat.

Nagyjából ennyi. Aztán persze a kommunikáció nagyon félre ment, de ez már egy másik kérdés.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy a netadóból befolyó összeg éves szinten 20-25 mrd forint. 2018-ig a kormány 180-200 mrd forintot költ hálózat fejlesztésre, részben uniós, részben saját forrásból. Ez a szolgáltatóknak lehetőség, az új előfizetők megszerzésére, nagyobb bevétel, és profit elérésére.

Véleményem szerint nem haltak volna bele, ha kiköhögik ezt az összeget, főleg a fentiek ismeretében. Akik kimentek tüntetni, azok ezt nem gondolták (nem is gondolhatták) át. Azért tüntettek, hogy a cégek még több pénzt tudjanak kiszipkázni az országból, és az emberek zsebéből. (Illetve nyilván volt aki a kormány ellen tüntetett, az pedig mindenkinek szíve-joga, és kötelessége, ha úgy érzi, hogy becsapták, vagy csak nem elégedett a rendszerrel)

(Magán vélemény: A Net mindenkié, nem lehet korlátozni, aki ezt megteszi az az emberiség elleni bűncselekmény vádjával lenne vádolható. Jelen esetben azonban erről szó sem volt, vagy ha igen akkor az a rossz kommunikáció miatt, a szándék más volt)

Bár megjegyzem, hogy lesz netadó, már készül az újabb tervezet, a kérdés, hogy a jövő évi vagy az azutáni ktg vetésben vezetik-e be, és hogy milyen név alatt.

Remélem sikerült kicsit tisztább vizet önteni a pohárba.

Hozzászólások

(#1) dynamicrossh


dynamicrossh
(kvázi-tag)

Természetesen sikerült tisztáznod. Most már mehetsz a fodrászhoz narancssárgára festeni a hajad és irány a az adóemelésért szervezett birkamenet.

(#2) @rglaaf


@rglaaf
(PH! kedvence)

Idézlek:

Visszakanyarodva a témához, igen sajnos a net még mindig nem szükséges életfeltétel. A hús, kenyér stb az. Azoknak az ára kb 10-15%-al fog csökkeni a neté meg LEHET, de nem biztos, max 4-6-al fog nőni.
Nem tagadom jó körülmények között élek. De úgy gondolom, hogy a többségnek többet jelent ha jó minőségű ételekhez juthat hozzá olcsóbban, minthogy én plusz 100 ft-al többet fizetek havonta a netért.
Ez a véleményem.

Van már sárga csekk amin lehet támogatni a kormányt...

(#3) tDr1v3r


tDr1v3r
(PH! kedvence)

Rossz kommunikáció? Benyögték a mértékét, amit várnak hogy vállaljon át a szolgáltató... innét kezdve nincs mit magyarázni, ez nem a profitról szól mert így kb. ingyenes is lehetne a szolgáltatásuk.

最低だ、俺って。

(#4) DraXoN


DraXoN
(őstag)

Értem én.. csak... ne nézzenek már hüJének kérem szépen..

Az a kommunikáció amit csinálnak az teljesen átvágja az embert (legalábbis akarja). Még hogy majd a szolgáltatók fizetik meg, és nem fogják áthárítani.. ahaaa.. na persze. Az én nevem meg Móricka.

Az internetadó egyébként se normális, úgy hiszem annak a csatornának "szabadnak" és elérhetőnek kell maradnia amennyire csak lehet, de egy ilyen lépés ezt jelentősen korlátozná.. úgy hiszem a "világbékéhez" a közös és "főnökök" nélküli kommunikáció sokat segíthet.. azaz, szerintem a hosszútávú túlélés múlhat rajta, a régi rendszerek helyett sokkal kevésbé lesznek határok, így mindenki egy nagy család része lesz egyszer (nem véletlen nem szeretik a diktatórikus rendszerek).. bár ehhez kellhet még pár száz év. <--- na ez eléggé utópikus, már-már fantáziaregénybe illő részlet, de remélhetőleg megvalósul.. egyszer. Különben ahogy Pákó mondta más kontextusban: "Mind megfoKtok haLni!"

Magyarországon túl sokan élnek létminimum alatt, és egy ilyen költségemelés is sokat kivenne a pénztálcából...
A szolgáltatók akiknek meg gondjuk van, akkor váltsanak üzletpolitikát.

Az állam meg már ne plusz bevételt próbáljon beszedni, hanem javítsa a hatékonyságát, és nézzen szét egy független testület az APEH (NAV) háza-táján.. Nem azért de tudom, hogy az ottani takarítók nincsenek bejelentve ;] ... Illetve vannak olyan adóbevallások amit az ott dolgozóknak kérdés nélkül el kell fogadniuk (bizonyos nevek).. ipari méretekben megy itt a sikkasztás kérem szépen.. És a fejétől bűzlik a hal is.
Egyébként is úgy volt a választásokkor, hogy a kevesebb képviselővel "olcsóbb" lesz a háztartás. Hát akkor miért vették vissza a maradékot is mint tanácsadót? Hol itt a spórolás és "tiszta" rendszer?
Hogy itt a "Balkánon" nincs az tuti...

[ Szerkesztve ]

The human head cannot turn 360 degrees... || Siemens A35 -> Siemens C55 -> Alcatel OT556 -> Flying F996 -> Nokia 5230 -> Sony Xperia P -> Sony Xperia Z1 Compact -> Lenovo K3 Note -> LG v20 || FX8320; Rx470; 16GB; 240GB; 2x1TB

(#5) dynamicrossh válasza tDr1v3r (#3) üzenetére


dynamicrossh
(kvázi-tag)

Itt még csak nem is a kommunikáció volt a gond, mert én megértettem hogy ők arra hivatkoznak hogy a kartelező, nekik sok milliós kenőpénzt fizető telekommunikációs cégek sírnak hogy a VOIP miatt kevesebb a profitjuk, csak hiába ez a magyarázat nekem akkor is felháborító hogy akkor az internetszolgáltatókat megadóztatják akik így is már lassan mindenért fizetnek különadót, akik persze áthárítják majd így vagy úgy, mert ők nem TUDNÁK fizetni. Erre az lenne a megoldás hogy a drága vezetőink visszautasítani a nokiás dobozt és megbüntetni de valami brutálisan a telekommunikációs cégeket, és akkor talán nem kerülne itthon tízszer annyiba telefonálni mint külföldön akkor én is inkább telefonhoz nyúlnék nem a szkájphoz. Csak ezt lehet magyarázni annak aki narancssárga szemüvegen keresztül nézi a világot.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.