Hirdetés

2024. június 15., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-05-31 14:25:16

LOGOUT.hu

Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#133751) csixy válasza Nite (#133745) üzenetére


csixy
addikt

Cseréld ki a tápot egy másikra.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#133752) xy.zsolt


xy.zsolt
őstag

Van rá mód, hogy ha a skype-ot ha nem is írtjuk ki legalább ne induljon el bekapcsoláskor?

BESTSECRET MEGHÍVÓt szívesen küldök PM-ben.

(#133753) mpo válasza xy.zsolt (#133752) üzenetére


mpo
veterán

Már nem használom, de van benne egy opció, hogy ne induljon automatikusan.

Ha érted, akkor már elavult.

(#133754) xy.zsolt válasza mpo (#133753) üzenetére


xy.zsolt
őstag

A legjobb az lenne ha nem is lenne a gépen. Közben az alkalmazás eltávolítására találtam opciót...kérdés, hogy tényleg kiírtja-e. Régebben ettől még a gépen maradt ha jól emlékszem mivel MS termék :F

[ Szerkesztve ]

BESTSECRET MEGHÍVÓt szívesen küldök PM-ben.

(#133755) xy.zsolt válasza xy.zsolt (#133754) üzenetére


xy.zsolt
őstag

"letöröltem" és látszólag nem is tölt be a háttérben most az indításnál. Csak maradjon is így....mert én eddig sem telepítettem önként

[ Szerkesztve ]

BESTSECRET MEGHÍVÓt szívesen küldök PM-ben.

(#133756) Cs1csó válasza xy.zsolt (#133755) üzenetére


Cs1csó
félisten

Gondolom az UWP app váloztata az ami gyárilag telepítve van. Azt is el lehet távolítani pl. a CCleaner kilistázza az összes UWP-s appot és engedi törölni is.

Vagy van erre powershell parancs is: Get-AppxPackage | Remove-AppxPackage

Vagy ha az egész gépről akarod és nem csak a saját fiókod alól:

Get-AppxPackage -allusers | Remove-AppxPackage

[ Szerkesztve ]

(#133757) Orionk


Orionk
senior tag

Sziasztok,
Segítséget kérnék szépen.

Egy évvel ezelőtt a Windows Update feature update-et érzékelt és belevágtam a telepítésébe. A C: meghajtón akkor lefoglalt ~kb.10 GB-ot. Telepítés után, ez a lefoglalt terült pár nappal később magától felszabadult.

Ma is érzékelt a WinUpdate feature update-et és most már ~kb. 15 GB-ot foglalt le, de én nem fogadtam el a telepítést és nem akarom most telepíteni és szüneteltetést állítottam be a Win Update-ben.

Ilyenkor is fel fog szabadulni magától a ~15 GB terület? Mit szükséges tennem, hogy felszabaduljon, pedig a telepítés nem történt meg?
köszönöm.

(#133758) Cs1csó válasza Orionk (#133757) üzenetére


Cs1csó
félisten

A letöltendő cuccnak is kell hely, és a régi rendszerről is csinál mentést amit tárol egy ideig. Ha minden "klafa" tehát szépen lefutott a frissítés akkor pár nap után törölni fogja, manuálisan is lehet karbantartást futtatni persze az azért kockázatos mert törölheted a régi rendszert és nem lesz módod visszaállni.

(#133759) movax válasza Orionk (#133757) üzenetére


movax
őstag

Telepítsd. :)

(#133760) Orionk válasza Cs1csó (#133758) üzenetére


Orionk
senior tag

Köszi.

De most épp az a helyzet, hogy nem fog szépen lefutni a frissítés, mert most nem a telepítést választottam, hanem azután, hogy lefoglalta a nagy tárhelyet, utána nem telepítettem és szüneteltetésre állítottam az Update-et.

(#133761) Cs1csó válasza Orionk (#133760) üzenetére


Cs1csó
félisten

Ahogy előttem írták, most már akkor telepítsd ha ennyire kell a hely. A rendszerpartíció mekkora? Nekem egy 120GB-os SSD KIZÁRÓLAG a rendszernek van fenntartva most is van kb. 70GB szabad hely.
6k-ért lehet már ekkora SSD-t venni.
Az adataim amik napi elérésűek és a telepített játék(ok) egy 960GB-os SSD-n vannak, de azon is van még 350GB szabad hely.

Ha 1db nagyobb tárhelyed van amiből lecsíptél egy keveset a rendszernek ( "C" meghajtónak") akkor tegyél alá nagyobbat, jellemzően 80-100GB elég HA átlagos programjaid vannak és a játékokat sem oda telepíted.

(#133762) Voice24


Voice24
őstag

Hali!
Kérdeztem az Outlook topikban is, de az nem pörög annyira, ezért itt is megpróbálom:
Az lenne a kérdésem, hogy win10-ben be lehet-e állítani azt, és ha igen, hogyan, hogy a Mail (Outlook) progi ne csak 3 hónapig lássa visszamenőleg a levelezésemet, hanem tovább? Mert most a 3 hónapnál régebbieket az alap bejövő listában sem látom, és a keresésben sem talál egyetlen régebbi címzettet vagy feladót sem.

(#133763) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Hello!

A következő a jelenség:
Portable verzióban (tehát nem telepítve) van egy program (MPCHC), aminek több korábbi verziója is megvan. Hiába adom meg a Windows-nak, hogy konkrétan a legújabb verziót használja pl. egy mkv file megnyitásához (jobb klikk->Open with->itt betallózom konkrétan az új verziót), az továbbra is a korábbi verziót fogja. Egyelőre csak az segített, hogy a korábbi verziók mappáit átneveztem, így már kénytelen a legújabbat megnyitni. De ennek akkor sem így kellene működni. Ez mitől lehet és hogy lehetne elérni a normál működést?

THX!

(#133764) Orionk válasza Cs1csó (#133761) üzenetére


Orionk
senior tag

A rendszerpartíció, ami a C:, amin csak a Windows és a telepített programok vannak, az 100GB. Abból 35GB szabad hely volt, de most, hogy a feature update-hez lefoglalt tárhelyet, így most 19.5 GB szabad hely maradt.

Félek feltenni a Feature update to Windows 10, version 20H2 -et. Win10Pro
Most ez van fent: Windows 10, version 1909. Win10Pro.

Félek feltenni, mert sok adatom van a gépen, amiktől félek, hogy elvesznek. Kb. 1 hétig kellene másolgatnom őket külső merevlemezre, hogy a Feature update frissítés előtt biztosan meglegyenek.

(#133765) Cs1csó válasza Orionk (#133764) üzenetére


Cs1csó
félisten

Ó, ennyi hely bőven elég.

DE ami FONTOS!

A pótolhatatlan adataidról (jellemzően családi képek, videók, saját dokumentumok) mindig legyen mentés! Minimum egy külső HDD-n ami ne legyen folyamatosan a gépre csatlakoztatva hanem csak az adatmentés idejére amúgy pihenjen a fiókban és esetleg még egy felhő tárhely vagy más offline tárhelyen is legyenek meg.

Azér egy átlag embernek a nem pótolható adatai (a filmek, zenék, játék telepítők pótolhatóak) nem tesznek ki olyan nagy méretet jellemzően egy 1-2TB-os külső HDD már elég.

(#133766) zolee001 válasza Voice24 (#133762) üzenetére


zolee001
őstag

(#133767) Pityu.


Pityu.
nagyúr

Most raktam ujj cuccokat a gépbe köztük alaplapot is,a videokártyát magam telepítettem de mikor netet adtam a gépnek bementem az eszközkezelőbe semmit nem jelzet,hogy hiányozna.Ilyenkor a windows a saját dolgaival helyettesíti a lap chipset meg egyéb driverét vagy automatikusan letölti a netről az eszközhöz tartozó drivereket?Illetve maradhat így vagy az alaplap oldaláról azért tegyem fel az ottani chipset és egyéb driver friss változatát?

Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.

(#133768) PitLee válasza Orionk (#133764) üzenetére


PitLee
őstag

Ha van kb 80GB-100GB szabad helyed egy másik winyón akkor az egész C-ről csinálhatsz egy biztonsági mentést és ha tényleg félremenne a frissítés, akkor arról visszalehet állítani.

(#133769) Nite válasza isti732712 (#133746) üzenetére


Nite
őstag

igen, egyszer eljatszottam ezzel, de nem volt "tokeletes", azonban most ugy dontottem adok neki meg egy probat, lepesrol lepesre kiprobalom!

az elso allomas az volt, hogy a HP laptopban telepites, majd elso ujrainditas utan HDD vissza az ASUS-ba, termszetesen nem indul be... HDD vissza a HP-ba, a telepites gond nelkul folytatodik!

:F

#133751csixy: azt sajnos nem tudom megoldani, egy ASUS notebook-rol van szo, de mivel akksirol is ugyan ez a helyzet nem hinnem hogy barmi koze lenne hozza az aramellatasnak

[ Szerkesztve ]

Paid my dues!

(#133770) PitLee válasza Nite (#133769) üzenetére


PitLee
őstag

Bios update ?
A 201-től ha jól látom igencsak odébb tartanak már, egy próbát megér .

(#133771) Nite válasza PitLee (#133770) üzenetére


Nite
őstag

az csak egy google-rol szerzett foto volt, ezen 315 van, ettol fuggetlenul megprobaltam:

de azon mar meg sem lepodok, hogy a termektamogatasi oldalrol letoltott bios nem jo :B

mas... ezuttal ugy nezett ki nem valik be a HP-ban feltelepitett trukk sem, allandoan elhasalt indulaskor, aztan amikor a bios frissitest probaltam, nyomtam egy "restore defaults"-ot ismet, es csodak csodajara elindult az OS!

termeszetesen egy restart utan ismet megdoglott, de akkor mostmar az lenne a kerdesem, hogy ha kepes beindulni az OS a HDD-rol, egy ujrainditas utan mar miert nem?

:W

azt imadom meg, hogy akarhanyszor ir ki hibat az ASUS es probal javitani az OS-en hiaba, ha visszateszem a HDD-t a HP-ba gond nelkul elindul :B

azt hiszem eleget szenvedtem ezzel a szarral, itt a vege :N

[ Szerkesztve ]

Paid my dues!

(#133772) King Unique válasza Orionk (#133757) üzenetére


King Unique
titán

Le lett írva itt már számtalanszor, hogy funkciófrissítés telepítése után 10 nappal eleve automatikusan törlődik a Windows.old mappa és ezzel a korábbi Windows 10-verzió amiről az upgrade történt, sőt akár előtte is bármikor törölhető manuálisan, stb. Vagyis a válasz nyilván az, hogy igen, fel fog utána szabadulni az a lemezterület.
Egyébként meg nem teljesen világosan amit írsz, ha jelenleg nem akarsz upgrade-elni, akkkor nem upgrade-elsz, beállítható a funkciófrissítés halasztása és addig nyilván nem kerül semmi lefoglalásra. Ha esetedben már lefoglalásra került az a ~ 15 GB, akkor meg már értelemszerűen elkezdődött a funkciófrissítés, amit ez esetben nyilván be kellene fejezni, újraindítani a rendszert, stb. + Ha jelenleg 1909-es verzión vagy és Home/Pro kiadás, akkor annál amúgy sem sokáig halasztható már, mivel most májusban véget ér a támogatása és a további támogatáshoz eleve újabb verzióra kellene váltani.
A funkciófrissítés során normál esetben nyilván nem törlődnek az adatok, személyes fájlok az C-n, ahogyan általában egy in-place upgrade-nél sem, meg alapértelmezetten ilyenkor a személyes fájlok, telepített programok stb. megtartása van beállítva. Ha a user annyira parázik, akkor meg lehet előtte rendszermentést készíteni + a személyes fájlokról is külön, sőt a fontos fájloknál, adatoknál elég alap dolog, hogy eleve több helyen legyenek tárolva, ne kizárólag csak a C meghajtón a felhasználói mappákban.

[ Szerkesztve ]

(#133773) King Unique válasza SunMount3r (#133763) üzenetére


King Unique
titán

Mondjuk mi lenne, ha feltelepítenéd rendesen azt az 1.9.11-es MPC HC (vagy 1.5.7 MPC BE) verziót és beállítanád alapértelmezettként, aztán akkor azzal történne a videófájlok lejátszása, ahelyett hogy ilyen-olyan portable verziókkal vesződsz? :))

(#133774) Voice24 válasza zolee001 (#133766) üzenetére


Voice24
őstag

Köszi!

(#133775) KovyZoly


KovyZoly
tag

Sziasztok
Van olyan funkció, amiben a hálózaton lévő másik számítógép (gyerek gépe) használatát korlátozni tudjam?
Telefonon létezik ugye a Family Link, vmi ilyesmi kellene Win10 környezetben.
Webhelykorlátozások, játékok-programok időkorlátozásai, ilyenek kellenének.
Nem tudom 5 percenként ellenőrizni, hogy mit csinál, így korlátozni szeretném a hozzáféréseit. Online oktatás miatt ugye muszáj neki, ezt nem tudom elkerülni.

(#133777) KovyZoly válasza King Unique (#133776) üzenetére


KovyZoly
tag

Ez gyors volt, köszönöm szépen! Akkor jól rémlett, hogy találkoztam ilyennel.

(#133778) w.miki


w.miki
veterán

Átállítottam alapértelmezett böngészőnek a Chrome-ot, azóta a "Windows nem találja a ... msedge.exe fájlt" hibaüzenet jön fel minden Win10 induláskor.
Hiába állítottam vissza Edge-re, ez nem múlt el :( Az Edge most el sem indul. Megsértődött? Mit tegyek?

Olcsó kütyük: http://tiny.cc/fbkutyu

(#133779) jss


jss
aktív tag

Szervusztok. Van egy szamitogepem benne 2 video kartya meg az alaplapon is van video kimenet. Az oprendszer W10. Van ket TFT monitorom. Van -e arra mod, hogy a geprol egyszerre ket monitorra kuldjek kulon - kulon kepet ugy, mintha ket kulon szamitogep mukodne? Vagy valami hasonlo? Szoval nem kepernyo klonozas.

[ Szerkesztve ]

Zuhanó repülővel süllyedő hajóra esni...

(#133780) Geth válasza jss (#133779) üzenetére


Geth
addikt

Sima kiterjesztésre gondolsz? Az az alapértelmezett, és még csak két gpu se kell hozzá.

(#133781) szabonagyur


szabonagyur
félisten

Ha minden igaz olvastam valahol, hogy valamelyik Windows frissítéssel teljesen kikerül az IE. Igaz ez? Mennyire lesz hatással háttérfolyamatokra, melynél az IE-t használjuk?

(#133782) SunMount3r válasza King Unique (#133773) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Szándékosan használok (ha lehet mindenből) portable-t. MPCHC-nál sincs semmi hátránya, azon kívül amit írtam, de ez már a Windows problémája, hogy nem működik rendesen.

(#133783) Geth válasza SunMount3r (#133782) üzenetére


Geth
addikt

Tehát szándékosan generáltál egy problémát (a portable még mindig nem erre való), majd elhitetted magaddal, hogy ez a Windows problémája? Riszpekt.
Én általában egyszerűsíteni szeretek, nem bonyolítani... :DDD

[ Szerkesztve ]

(#133784) PitLee válasza SunMount3r (#133782) üzenetére


PitLee
őstag

Nem tudom a tutit, de a eddigi tapasztalataim szerint van egyszer a Win10 -ben az
"Alapértelmezett alkalmazások" menü
Van a jobb klikk a fájlon "Társítás" .. mindig ezzel a micsodával nyissa meg . . .
és van a lejátszó programon belül
Nézet -> Beállítások -> Formátumok -> Futtatás rendszergazdaként -> kiválasztod amit akarsz -> OK és program bezár és elvileg működik ... vagy nem :DDD

(#133785) w.miki


w.miki
veterán

Win10-et lehet valahogy gyorsítani, régi gépen? Felesleges elemek kikapcsolásával?
Ismerősöm Asus x54c Win10 laptopját szeretném picit gördülékenyebbé tenni?

Olcsó kütyük: http://tiny.cc/fbkutyu

(#133786) szabonagyur válasza w.miki (#133785) üzenetére


szabonagyur
félisten

SSD

(#133787) w.miki válasza szabonagyur (#133786) üzenetére


w.miki
veterán

Win10 beállításokkal?

Olcsó kütyük: http://tiny.cc/fbkutyu

(#133788) UnSkilleD válasza w.miki (#133787) üzenetére


UnSkilleD
senior tag

nem

"Az internet olyan, mint az MTV: annak idején az MTV nagyon trendi volt, aztán hirtelen elavult” - Prince

(#133789) Pyttawrx válasza w.miki (#133785) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Csak ssd, ahogy írták, de ott a cpu lesz a szűk keresztmetszet. (B960 2 mag 2 szál)

(#133790) w.miki válasza Pyttawrx (#133789) üzenetére


w.miki
veterán

ok, akkor hagyom a Win-t ahogy van.
Felmerült, hogy ősszel új/használt gép lesz, akkor már SSD-vel keresünk valamit.
Csak úgy felmentek az árak... :(

Olcsó kütyük: http://tiny.cc/fbkutyu

(#133791) Pyttawrx válasza w.miki (#133790) üzenetére


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

Sajnos az ssd-nél is várható nagyobb áremelkedés. Én kezdek betárazni. :)

(#133792) PitLee


PitLee
őstag

A Mutter gépére rászabadítottam a 20H2 kíváncsi leszek :DDD
Asrock P43DE, Ram 4GB, E7500, GF9800GT

Ui: Vaooo, valaki írta, hogy 2 perc volt a régi rendszeren, hát kb ez is annyi volt.

[ Szerkesztve ]

(#133793) coco2


coco2
őstag

Windows 10 pin kód kérdés.

Meg tudnak azzal viccelni unokaöcsi meg húgi hogy találomra ezernyi valótlan pinkódot kezdenek el beírni, és egyszer csak kitilt a win10 a saját gépemből?

Példának okáért már 3-4 téves pin után egy másik kérdés jelenik meg, hogy írjam be "A1B2C3"-at, és csak utána adja vissza a pin kódot. Mi történik, ha még tovább írogatnak kód tippeket?

Én itt ezen az egy laptopon vagyok. Ha olyasmit írna ki, hogy emalben küldtek nekem feloldó kódot, azt egy lezárt laptop után nem tudom megnézni. Telefonon felhívnak, és elkezdenek angolul félpöszén hablatyolni, azt sem fogom megérteni. Szóval akkor ki leszek zárva a saját laptopomból? És a pint még csak ki sem tudom kapcsolni? Lehet azzal tényleg bajt csinálni valaki fejére, hogy huncutkodnak elírt pin kóddal?

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#133794) hotkar válasza coco2 (#133793) üzenetére


hotkar
aktív tag

Felteszed a telefonodra azt az e-mail fiókot, amire a biztonsági kódot küldik.

Például.

Ha pedig olyan a fiók, hogy nem szívesen viszed ki telefonra, akkor kb. 3 perc egy e-mail fiók létrehozása, van választék bőven.

Én is tartok egyet kizárólag biztonsági e-maileknek (a kapott feloldókód úgyis csak ideiglenes).

[ Szerkesztve ]

(#133795) m_kovacs válasza Geth (#133783) üzenetére


m_kovacs
tag

Engem érdekelne, hogy mi a gond a portable verziókkal.
Köszönettel m_kovacs

(#133796) coco2


coco2
őstag

Nem használok okos telefont. Régi mobil telefonom van, ha sms kódot küldenének.

Edit: Be tudom azt állítani, hogy olyankor csak sms-ben keressenek?

[ Szerkesztve ]

កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

(#133797) Pityu. válasza Pityu. (#133767) üzenetére


Pityu.
nagyúr

Valaki erre?

Az aki kérdez, öt percre tudatlan, de az ki nem kérdez,örökre tudatlan marad.

(#133798) Geth válasza m_kovacs (#133795) üzenetére


Geth
addikt

Alapvetően semmi, ha úgy használja őket az ember, ahogy kitalálták.
A gond akkor kezdődik, amikor függéseket viszel be a rendszer és a portable program közé, pl. file type association. A programot utána elhordozod (hiszen portable), a rendszer meg nem tudja megnyitni az adott filetípust. Szerintem ebben semmi különös nincs :)

(#133799) PitLee válasza Pityu. (#133797) üzenetére


PitLee
őstag

Nem én vagyok itt a legélesebb kés, de felhasználó függő szerintem.
Ha valami szuper gémer cucc és esetleg valami teljesítmény nem jön elő akkor lehet nézelődni a gyártói oldalon van-e újabb driver.

A win amit felrak azok is a gyártóktól származnak, max nem a legfrissebbek, de stabilak és nem tartalmazzák esetleg a gyártói szoftveres beállítási környezetet, csak drivert.

pl nekem a hang driver amit felrakott nem tetszett , hiányoztak megszokott funkciók, ezért lecseréltem "gyárira" .

(#133800) hentes555


hentes555
senior tag

Sziasztok!

Nem tudom jó helyre írok-e, de olyan gondom lenne, hogy van egy Acer A114 laptopom, amin két órával ezelőtt elkezdett frissíteni a Win10, elment 57%-ig és azóta, több mint másfél órája ott áll. Valahogyan meg tudom szakítani a frissítést vagy bárhogyan kilépni belőle, ha nem megy tovább? Ja, és sajnos fontos adatok vannak rajta egyetemhez, többek között projektfeladatok, amiket pár nap múlva le kellene adnom és nem lenne szerencsés, ha csak teljes legyalulással és újrarakással lehetne megmenteni, mert akkor nem tudnám határidőre megcsinálni az egészet elölről. :(

"Tiefe Brunnen muss man graben wenn man klares Wasser will"

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Windows 10 (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.