Hirdetés

2024. június 1., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#16384) 04ahgy válasza 04ahgy (#16383) üzenetére


04ahgy
nagyúr

Engedélyt kaptam a PM üzenetének beírására. Következzék hát.

"Szia!

Csak privátban írok, mivel nem akarok egy szakértőt megbántani.

A táphibás rovatban írtál a "feszültség kétszerező" tápegységről! :)

Amit ugye átkapcsoltak 110 Voltra.

NA ilyen nincsen.

A 110/220 (230) Volt átkapcsoló csak spórolási okok miatt van a tápegységbe beépítve.

Mivel 110 Volton nagyobb kapacitású pufferkondira van szükség ugyanakkora hullámosság elérésére mint 220-230 Volton a nagyobb terhelő áram miatt. (ugyanakkora leadott teljesítménynél).

Emiatt 2 megoldást alkalmaznak a gyártók:

1. Túlméretezik (egy kicsit) a pufferkondit ami így 220 (230) Volton kapacitásban illetve 110 (120) Volton feszültségben nem lesz kihasználva.

2. 2 darab pufferkondit építenek be (lehet persze 4 is) amit sorba kapcsolnak. ( és egy-egy párhuzamos ellenállással megfelezik a feszültséget így durván egy kondira csak 160 volt jut)

Mivel 110 (120) Volton kevés lenne a kapacitás a kapcsoló CSAK annyit tesz, hogy az egyik kondenzátort áthidalja (ezért nem szabad a nagyobb feszültségű állásából feszültség alatt átkapcsolni a kisebbe MÉG 110 (120) Volton se)

Az nyilvánvaló hogy a tápegység meghibásodik ha a nagyobb feszültségű hálózaton a kisebb feszültségű kapcsoló állásban használják, mivel a 300-310 Voltos pufferfeszültség rákerül a jellemzően 200 Voltos kondira.

Emiatt a számítógép nem fog túlfeszültséget kapni mivel a pufferfeszültség az átkapcsolástól nem változik, egyébként az így meghibásodott tápegység még könnyen is javítható. :)

A biztosíték, az egyenirányító és a meghibásodott pufferkondi cseréjével. (természetesen ekkor iktatjuk ki a átkapcsolót is)"

Nem bántasz meg, ezt azonban sajnos az egészet, amit leírtál, tévesen tudod. Ezt a kapcsolást használják ezekben a félhidas tápokban: [link].
Ha a kapcsoló nyitott (230V~-os üzem), akkor a két kondenzátor szimplán sorba kapcsolódik, eredő kapacitásuk egynek a fele, eredő feszültségtűrésük pedig a kétszerese. Az ellenállások szerepe itt nem a feszültségek kiegyenlítése (nem arányosak, túl nagy az ellenállások értéke a kapacitáshoz és a félperiódus töltőáramokhoz képest), hanem a kikapcsolás utáni kisütése a pufferkondenzátoroknak.
A gyártók nem méreteznek túl semmit, a minimálisan működőt építik be. A kapcsolóüzem egyébként sem érzékeny a bemeneti egyenfeszültség hullámosságára.

Ha a kapcsoló zárt (115V~-os üzem), akkor pedig a szimpla Graetz-hídból megvalósított feszültségkétszerező kapcsolás üzemel. Ez pedig 230V-os bemenet esetén 600V-ot küld(ene) a kimenetre.

A számítógépek nem emiatt kapnak túlfeszültséget, hanem az ilyen feszültségkétszerező kapcsolást használó tápok kapcsolóköri fejletlensége miatt (induktív vezérlés a szekunderoldalról). Általában a vezérlés reakcióideje nem követi le a kimeneti feszültségtüskét. Mire bekapcsolna a védelem (ha van), már kiment a feszültségtüske.

HGyu

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.