Hirdetés

2024. május 20., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu


Ubuntu Linux Összefoglaló

Hivatalos Ubuntu dokumentáció



Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:

-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)

A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):

lspci
lsusb

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#24557) Raynes válasza enginev3.0 (#24542) üzenetére


Raynes
tag

Lehet most is az amnéziám játszik közre, de nincs NATÍV TeamViewer Linuxra. Téged azt téveszt meg, hogy a hivatalos TV oldalon írnak linuxos verziót, de az valójában windowsos, és felteszi hozzá alapból a Wine-t, amivel szervert nem barmolnék össze. Az RDP-s megoldások sokkal egyszerűbbek. Szervert nem szoktak telerakni minden szarral, se grafikus felület, se RDP. Csak SSH, az elég, távoli konzolból (Windows alól Puttyval) tudod birizgálni, ez a legegyszerűbb, legbiztosabb megoldás. Tudom, nem szeretsz gépelni, de a szerverüzemeltetés pont az a műfaj, ahol alapból szoktak. A legtöbb általad igényelt programot csak egyetlen apt-get sor telepíteni grafikus felület nélkül is. Egyedül a Samba lehet szopós, de annak sem az egysoros telepítése, hanem a konfigurálása, hogy a megosztás tényleg látszódjon.

Azt sem értem, hogy uTorrent az minek neked. Az sincs Linuxra, csak uTorrent Server, az meg nem olyan, mint az uTorrent, persze egy próbát tehetsz vele. Vuze nagy rakás hulladék, már most el is felejtheted, meg ahhoz kell Java is, ami megint felesleges egy torrentszerverre. A KTorrent nem rossz kliens, de ha nMagozol, akkor felhívom a figyelmed, hogy nem támogatott kliens, állandóan eldobálja a kapcsolatot a trackerrel és nem számol el, plusz elég sok függőséget feltesz, ami szerveren nem jó, inkább desktop Linuxra való, abból is főleg KDE-sre. Linux szerverre az rTorrentet vagy Transmissiont, vagy qBittorrentet ajánlom, választasz ezekből egyet, ha az rTorrentet választod, akkor még egy webfelületet teszel rá (a másik kettőnél alapból van webfelület, csak engedélyezni kell), és távoli gépről böngészőből bűvölöd, szerveren ezt mindenhol így szokták. A Deluge határeset, mivel Pythonban írták, ezért szerintem kicsit nagy az erőforrásigénye, de webui van ahhoz is, végül is használható, de a másik három klienst inkább ajánlom, abból is leginkább a qBittorrentet, mert windowsos háttérrel azzal fogsz a legkönnyebben boldogulni.

AIDA nincs Linuxra, nem is kell, hőmérsékletet figyelni jó az lm-sensors alkalmazás. HD Sentinementáler sincs Linuxra, elég helyette a smart tools, vagy mi a neve a csomagnak. A prociterhelést a Linux beépített megoldásaival is lehet figyelni. Erről a whatpulse-ról azt sem tudom, hogy micsoda, valami windowsos szar gondolom, lusta vagyok utánanézni mit is csinál, így már a látatlanban azt mondom, hogy Linux-szerverre nem kell.

Az a baj, hogy te desktop Windowst akarsz szerveres funkciókkal, és nem bírsz a windowsos szemlélettől elszakadni. Mielőtt belefogsz, tudnod kell, hogy a Linux nem Windows, még grafikus felülettel is nagyon más, más szemléletet, eltérő megoldásokat igényel. Lehet egy sima Win7-tel jobban járnál azon a gépen, és akkor igaz plusz erőforrások lekötése mellett, de tudnád használni az általad ismert megoldásokat. A Windows Servert félve írom, mert az semmivel nem egyszerűbb, mint egy Linux, sőt.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Ubuntu Linux (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.