Hirdetés

2024. június 1., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-08-02 12:58:01

LOGOUT.hu

Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#44851) cigam válasza BestofJAVA (#44850) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

?? Tuti van ezekből ARM-ra fordított kiadás? pl. a Cisco Packet tracer?
A W10 nem asztali verzió, hanem egy GUI nélküli iot alap. Állítólag fel lehet ekecselei az ARM-os GUI kiadást, de a kérdés ugyanaz marad: Léteznek ezekből ARM-os Windows-ra fordított kiadása?

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#44852) cog777 válasza BestofJAVA (#44850) üzenetére


cog777
senior tag

VSCode, Godot biztosan mukodnek. Elobbivel ki lehet valtani az Arduion IDE-t, a PlatformIO kiegeszitovel.

HP ZBook Studio 15.6 G8 Mobile Workstation - Windows 11

(#44853) scream válasza BestofJAVA (#44850) üzenetére


scream
veterán

Szerintem ha ilyesmiket szeretnél futtatni, akkor nem a Raspberry lesz a te eszközöd hozzá.

Valamilyen szinten lehet GUI-t használni 1-1 lightweight-ebb distro-n, de tapasztalatom szerint (RPi2, RPi4) gyorsan el tud fogyni az ember türelme/ideje.

Elsősorban szerintem keress CLI-s eszközöket, amiket simán terminal-ból tudsz használni/futtatni (pl vim, git, nmap), esetleg különböző service-ek futtatására alkalmas (SMB, FTP, NFS, DNS, stb), de arra és úgy nem fogod tudni használni, mint egy "rendes" PC-t, fejlesztéshez, nem erre lett kitalálva - és nem véletlen, nem is igazán elérhetőek az ilyen jellegű GUI heavy IDE-k és kliensek ARM-re.

(#44854) cog777 válasza scream (#44853) üzenetére


cog777
senior tag

Azert szerintem egesz jol mukodik a VSCode ha ssd-vel hasznalja az ember az rpi4-et, nem muszaj vim-ezni :) persze egyetertek veled, ha kizarolag a felsorolt programok futtatasa a fontos, akkor inkabb x86 minigepet kell venni.

HP ZBook Studio 15.6 G8 Mobile Workstation - Windows 11

(#44855) BestofJAVA válasza cigam (#44851) üzenetére


BestofJAVA
tag

Windows-ra készülnek, és emellett Ubuntu kiadás létezik az összes felsorolt oktatási applikációból.

A Raspberry Pi 4B fogadja a Windows 10/11-et, nemcsak IOT, hanem Desktop verzióban is, erre gondoltam. [link: asztali Windows a legújabb Raspberry-n]

De eddig csak Raspberry Pi OS volt fenn nálam. Nem tudom, hogy szuperál rajta Ubuntu (állítólag a 22.10 már szem előtt tartotta a Raspberry-t, és jóval kényelmesebb az elődöknél). És nem tudom, mennyire terhelhető az asztali Windows.

(#44856) cigam válasza BestofJAVA (#44855) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

Mint említettem nem a GUI-s verzió felekecse lése a gond (Bár jogilag mindenképpen), hanem az hogy nem tud x86 kódot futtatni. Teljesen más a processzor architektúra, más a gépi kód,....
De ha ennyire ragaszkodsz hozzá, hogy neked van igazad, hiszen a Norbi is írta blogján hogy fut rajta, akkor csak hajrá.

Ugyanakkor felmerül a kérdés: Miért érdeklődsz, ha nem fogadod el a (neked nem tetsző) válaszokat?!

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#44857) 5leteseN


5leteseN
aktív tag

Szolíd felvetésem egy korábbi/aktuális problémára -erre: ami a Pi4-re csatlakoztatott további fogyasztók(HDD,SSD,...) esetében merült fel, az eredeti tápegység túlterhelésének formájában, ami az egész rendszer instabilitását okozta, amire lehetséges jó válasz-, hogy a sokaknál ,és nálam is, kallódó PC-táp "hegyek" egyik még megbízható darabját használni az 5V-os feszültség biztosítására.
A tizen+ Amperekre méretezett, általában ventivel is rendelkező tápok bőven (túl)teljesítik a Pi bármilyen reális A-igényét, csak a rövid tápkábelt kell kivitelezni, hogy ne legyen zavaró feszültségesés.
Vannak tápok, amik eleve kicsivel 5V felett adnak ki, egyszerű és gyors fesz-méréses válogatással(terhelten!) meg lehet találni a legalkalmasabbar a rendelkezésre álló készletből.

Nekem -még kívülállóként - jó ötletnek tűnik. ???

(#44858) cigam válasza 5leteseN (#44857) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

Járható út. Akár elektronikai ismeretekkel [link] , akár nélküle [link]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#44859) 5leteseN válasza cigam (#44858) üzenetére


5leteseN
aktív tag

Nekem -mint korábban elektronika-közelinek- pikk-pakk megy egy hdd-táp toldóból az átépítés, és akkor még + a tápegység ventilátor "útjába” tenném a ("kicsit" tuningolt, ;] 2MHz körüli) Pi4-emet.

...vagy kapna egy saját aktív hűtést, "ha megdolgozik érte"! :C :K

(#44860) wassermann válasza 5leteseN (#44859) üzenetére


wassermann
Topikgazda

Jobb ha a tápegység légbeszívó oldalára teszed a Pi-t, úgy hogy közel építed az oldalához (kifelé az alja) akkor átjárja a beszívandó levegő és nem már felmelegített levegőt kap.

(#44861) BestofJAVA válasza cigam (#44856) üzenetére


BestofJAVA
tag

Ubuntu-hoz sem tudtok szólni?

Ugye a kérdés Windows vagy Ubuntu volt, és máris ráugrottál a Windows-ra. Ha elmúlt a fájdalom, talán észrevetted az Ubuntu-t is. Az összes kérdezett applikáció létezik rá. Így merülhetett fel a kérdés.

[ Szerkesztve ]

(#44862) dew28 válasza 5leteseN (#44857) üzenetére


dew28
aktív tag

otlet szinten jo, csak overkill kicsit + zajos is, ha nem passziv tap. en regen 5V 40A ipari taprol toltam a Pi-ket, a legtobb verzion allithato a kimeneti fesz +- egy-ket-harom tized voltig.

[ Szerkesztve ]

(#44863) JulianSinulf válasza dew28 (#44862) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

Nem kell passzív táp, hogy zajmentes legyen.
Bár egy ezer éves tápnál valószínűsíthető a zaj.
Nálam most épp kallódik egy Thermaltake, ami hangtalanul keveri a levegőt és van vagy 5-7 éves, meg van egy Seasonic is elfekvőben, ami szintén hangtalan.

(#44864) AiRLAC válasza BestofJAVA (#44861) üzenetére


AiRLAC
addikt

Ubuntunál ugyanez a kérdés: van-e arm64 portja a programoknak, vagy csak x86?

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

(#44865) 5leteseN válasza JulianSinulf (#44863) üzenetére


5leteseN
aktív tag

Hasonló tapasztalataim vannak kb 10 éves korú tápokig, tenyérnyi ventikkek, legkevesebb öt évre tervezett élettartammal, alacsony fordulattal, böséges élettartam-tartalékkal.
Amelyiknek pedig venti gondjai vannak, nem érdemes -szerintem- javítgatni, mert a VGA-k elszállt Wattjai miatt fillérekért (szerencsével ingyen is) lehet 2-3-400 W-os tápokat kapni, szabályzot fordulatú ventikkel is.
...de szerintem a kilós elektronikai nagykerekben még mindig szokott lenni "kilóra" az innen-onnan-csődből-... vehető venti is a Pi4-re, kis szerencsével bordával együtt.

...a "Vargánés" tápokkal kell csak vigyázni! ...ha még vannak/"élnek" még olyanok!

:Y :Y :Y

[ Szerkesztve ]

(#44866) adika4444 válasza BestofJAVA (#44861) üzenetére


adika4444
addikt

A PacketTracer ARM-on Ubuntu-n teljesen esélytelen. HA valahogy felkendácsolsz egy Windows 10 for ARM kiadást, akkor azon lehet rá esély, hogy elinduljon, legalább is akkor, ha van belőle 32 bites kiadás (64 bites nem jó). A 32 biteseket a Windows képes futtatni valamiféle emulált megoldással. A Windows 11-ben mint ha lenne előrelépés és tudná a 64 bites x86 emulációt, de ebben nem vagyok biztos.

Ha kellő időt beleölsz, eljuthatsz addig, hogy ezek elinduljanak, a felhasználói élmény viszont a legrosszabb álmaidat is alul fogja múlni.

üdv, adika4444

(#44867) simongab


simongab
senior tag

Raspberry 2 B 1B indulásánál mindkét led világít... HDMI. nem ad jelet ... zenelejátszó progi amivel eddig használtam nem installálódik fel fel. USB n nem ad ki tápot...valami ötlet? Hogyan keressek hibát? Meghalt a cucc?

(#44868) 0519 válasza BestofJAVA (#44850) üzenetére


0519
senior tag

Hello!

A Cisco Packet tracer kivételével működhet a dolog.
[packet-tracer hw minimum]

''Vígan ülünk tort azok fölött akik ellenünk törtek'' -Addams family

(#44869) cigam válasza BestofJAVA (#44861) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

Ha elmúlt a fájdalom? Neked kéne még elég sokat tanulni, és nem a másikat froclizni!!!
Pláne úgy, hogy elég sok segítséget, infót is kaptál tőle...

Ahogy AiRLAC is írja nem az operáció rendszer a kérdés, hanem hogy az adott platformra is elkészítették-e.
Ubuntu esetén pl. itt a támogatott platformok listája. Ezeken a CPU-kra van lefordítva, támogatva. Nem lehet keverni a szezont a fazonnal. Az Ubuntu Intel x86 CPU-hoz fordított kiadása sohasem fog elindulni egy Raspberry procin.
És ez igaz a programokra is. Nem elég hogy az adott operációs rendszerre van lefordítva, az sem mindegy milyen architektúrára. Pl. az Arduino IDE letöltés oldalán nem véletlenül van az operációs rendszer mellett a CPU platform is feltüntetve.

Linux-on külön bináris van 32 és 64 bites ARM platformra, ami a raspberry-n futó rendszertől függően (32, vagy 64 bites linux) futtatható.
De pl. a Cisco Cisco Packet tracer-ből ha jól kerestem csak Intel x86 procin futó kiadás létezik. Ezt soha nem fogod ARM procin futtatni.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#44870) scream válasza cigam (#44869) üzenetére


scream
veterán

Szerintem érdemesebb lenne lassan túllépni a jóemberen, mert nem igazán ment neki át egyik üzenet sem.

Rakjon fel magának Win10-et vagy Ubuntut aztán majd szembesül elsőkézből vele.

Csak azt nem értem, hogy akkor minek jön kérdezni, ha utána annyi fáradtságot nem vesz, hogy értelmezi is a kapott válaszokat. De nem, ő asztali rendszer élményt vár, meg azt, hogy valaki ebben megerősíti. Mindenki más meg helikopter.

(#44871) Archttila


Archttila
veterán
LOGOUT blog

32GB-os SD kartyarol 120GB-os SSD-re koltoztettem a rendszert. (Manajro ARM)
Szokasos modon dd paranccsal letrehoztam az img-t, utana szinten dd -vel feltoltam az SSD-re, ezt kovetoen johetett a cfdisk, resize, (mivel az SD kisebb az SSD-nel) miutan ezzel is vegeztem mar csak az fstab -ot kellett rendbe tenni, es volt orom boddattsag..
Minden nagyszerune mukodik, viszont ma be ssh-ztam a serverre es df parancs egy halk WFT-ra ingerelte az ajkaimat:

[alucard@server ~]$ df
Filesystem      Size  Used Avail Use% Mounted on
dev             1.7G     0  1.7G   0% /dev
run             1.9G  8.8M  1.9G   1% /run
/dev/sda2        29G  4.2G   24G  15% /
tmpfs           1.9G  4.0K  1.9G   1% /dev/shm
tmpfs           500M     0  500M   0% /tmp
tmpfs           1.0G     0  1.0G   0% /var/cache/pacman/pkg
tmpfs            50M   32K   50M   1% /var/log
tmpfs           500M     0  500M   0% /var/tmp
/dev/sda1       214M   55M  159M  26% /boot
/dev/sdc1       916G  200G  670G  23% /mnt/PiDrive2
/dev/sdb1       916G  365G  505G  42% /mnt/PiDrive1
tmpfs           381M     0  381M   0% /run/user/1000

A root (sda2) tovabbra is SD kartya meretu amit nem ertek, mert latszolag resize utan minden rendben volt:

[alucard@server ~]$ sudo fdisk -l /dev/sda
Disk /dev/sda: 111.79 GiB, 120034123776 bytes, 234441648 sectors
Disk model: ASM105x         
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 33553920 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x6e694e14
Device     Boot  Start       End   Sectors   Size Id Type
/dev/sda1        62500    500000    437501 213.6M  c W95 FAT32 (LBA)
/dev/sda2       500001 234440623 233940623 111.6G 83 Linux

Szerintetek mi lehet a gond?

Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

(#44872) AiRLAC válasza Archttila (#44871) üzenetére


AiRLAC
addikt

Filerendszert is megnövelted?

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

(#44873) BestofJAVA válasza adika4444 (#44866) üzenetére


BestofJAVA
tag

Köszönöm a választ. Becsülendő, ha valaki ilyen közegben értékelhető választ ír egy új embernek.

Az SD kártyán marad a Raspberry OS, és külső meghajtóról bootolok majd Windows vagy Ubuntu, esetleg más rendszereket. Elsőre nagyon érdekes, hogy több sikerrel kecsegtet a Windows, mint a maga is Linux Ubuntu.

Szeretném, hogy a Raspberry-n végezhető összes fejlesztés konkrétan rajta programozódjon, rajta lehessen gyakorolni, tanulni, programozni, hasznos SW, IDE környezetet felállítani, érdemi munkát végezni. A Raspberry 4B meglehetősen potens ketyere, a legerősebb lakossági fejlesztőeszköz. Konkrétan nem asszisztálnak hozzá a nagy cégek, Microsoft, gugli, Alma, de érdekünk meríteni ezek készségeiből, és aligha nélkülözhető minden művük.

0519: szintén köszönöm. Ezek szerint menni fog az IntelliJ. Ubuntu vagy Windows alatt javaslod?

cigam: öregem, nekiesel minden ok nélkül egy új embernek. Ez minősíthetetlen. Ha ez még nem lenne elég, fikázol más weboldalakat, és arra célzol, hogy inkább téged tartalak gurunak... Amikor ez nem jön be, elkezdesz végre infót írni, de csak amit mások korábban már kedvesen megírtak.
A lakosság egyben magára is van hagyva minden ilyen projekttel, úgyhogy vagy közösségként hoztunk létre valamit, vagy semmit. Hogy milyen alapon fikázod másik igényeit, törekvéseit, és segítő weboldalakat, az maradjon a te titkod.

(#44874) Archttila válasza AiRLAC (#44872) üzenetére


Archttila
veterán
LOGOUT blog

:W :W
a resize2fs elmaradt :D
:R :R

Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

(#44875) 0519 válasza BestofJAVA (#44873) üzenetére


0519
senior tag

Ubuntu-t használok, ennek alacsonyabb az erőforrás igénye.

''Vígan ülünk tort azok fölött akik ellenünk törtek'' -Addams family

(#44876) AiRLAC válasza Archttila (#44874) üzenetére


AiRLAC
addikt

Persze, egyből látszott ;)

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

(#44878) Archttila válasza AiRLAC (#44876) üzenetére


Archttila
veterán
LOGOUT blog

Valamiert ugy emlekeztem, hogy a parancs vegen meg kell adnom az uj meretet de nem... :) siman csaksudo resize2fs /dev/sdc2kellett, gondolom ilyenkor a particio meretet veszi alapul.

[alucard@server ~]$ df
Filesystem      Size  Used Avail Use% Mounted on
dev             1.7G     0  1.7G   0% /dev
run             1.9G  8.8M  1.9G   1% /run
/dev/sda2       110G  4.2G  102G   4% /
tmpfs           1.9G  4.0K  1.9G   1% /dev/shm
tmpfs           500M     0  500M   0% /tmp
tmpfs           1.0G     0  1.0G   0% /var/cache/pacman/pkg
tmpfs            50M   20K   50M   1% /var/log
tmpfs           500M     0  500M   0% /var/tmp
/dev/sda1       214M   55M  159M  26% /boot
/dev/sdb1       916G  458G  413G  53% /mnt/PiDrive1
/dev/sdc1       916G  200G  670G  23% /mnt/PiDrive2
tmpfs           381M     0  381M   0% /run/user/1000

[ Szerkesztve ]

Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

(#44879) dew28 válasza JulianSinulf (#44863) üzenetére


dew28
aktív tag

Alapvetoen igen, csak vedd szamitasba, hogy a tapoknak leginkabb nem az 5V aga van nagy terhelesre meretezve -ellentetben a 12v aggal-, igy ha nem egy db Pi-t + hddket kotsz ra, akkor azert el tud fogyni viszonylag hamar a teljesitmeny, minek okan melegszik, akkor viszont porgeti is a ventit

[ Szerkesztve ]

(#44880) JulianSinulf válasza dew28 (#44879) üzenetére


JulianSinulf
senior tag

Ha már ott a PC-s táp, akkor nem fogom a HDD-ket a PI USB-jéről hajtani. Akkor sem, ha bírná.
Még jó, hogy van két táp is így kéznél.
A TT 630W-os 5V, 22A-t tud.
A SS 750W-os 5V, 20A-t tud.
A Pi-hez kapott kis vacak 5V, 3A.
A Seasonic-on van egy kapcsoló. Ha benyomom, akkor 40 vagy 50 (már nem emlékszem pontosan) százalékos terhelésig nem kapcsolja be a ventit. Arról nem szól a fáma, hogy mennyire figyelné a melegedést és arra kapcsolná a ventit.. Normál használat mellett amúgy sem csak az 5V van leterhelve.
Meg arról volt szó, hogy a tápventi hűtené a PI-t, ezért sem említettem meg ezt a funkciót.

(#44881) BestofJAVA


BestofJAVA
tag

Elméleti kérdés: ha áthidalhatatlan szakadék tátong az ARM és x86 architektúra között, hogyan adnak ki néha kombinált Android/Windows dual rendszerű eszközöket? Talán két processzor, két eltérő buszrendszer fut bennük?

[ Szerkesztve ]

(#44882) AiRLAC válasza BestofJAVA (#44881) üzenetére


AiRLAC
addikt

Azok is egy architektúrára épülnek. Android is van x86-ra, Windows is van arm64re.

[ Szerkesztve ]

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

(#44883) BestofJAVA válasza AiRLAC (#44882) üzenetére


BestofJAVA
tag

Esetleg lehetne bővebben?

Az Android x86-ről csak feltételes módban találtam említést, a Windows arm64-ről szintén.

Azokon a gépeken asztali Windows 10 fut Excellel meg mindennel (nem Windows CE meg ilyenek).

Az Android is full rendszer, talán még telefonálni is lehet.

(#44884) AiRLAC válasza BestofJAVA (#44883) üzenetére


AiRLAC
addikt

https://learn.microsoft.com/en-us/windows/arm/overview
https://www.android-x86.org/

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

(#44885) cigam válasza BestofJAVA (#44883) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

Ennek pontosan mi köze van a Raspbery-hez?

Nincs olyan hogy asztali Windows. A Windows is sok kis apró program összessége. Ezeket a programokat is egy "magas" szintű (a processzor utasításaitól független) programozási nyelven írják (c++, c#,...)., és a fordító program készít belőle olyan bináris fájlt (gép kód), amit az adott CPU megért, fel tudja dolgozni az utasításokat adatokat.
Ez lehet x86 (32bites Intel/AMD CPU-n futó kód), x64 (64bites Intel/AMD CPU-kon futó kód), de a fordítók képesek más gyártók CPU-in futó kódot is előállítani. Ez lehet ARM V7 is, amit a raspberry-re épített CPU is képes értelmezni.
Természetesen ennél bonyolultabb a kérdés, de képzeld el hogy olyan mintha a fordítóprogram a magyarul leírt gondolataidat lefordítja németre, hogy a németek is megértsék, de lefordíthatja franciára, hogy a franciák is értsék. Kicsit buta analógia, de a lényeg benne van.
Az operációs rendszer csak a HW-t hozza működésbe, biztosít a programok számára egy futtató környezetet. Vagyis nem elég hogy az op.rendszert elkészítik az adott processzor fajtára, a futtatni kívánt programoknak is ugyanúgy arra processzorra kell lefordítani, hogy futtathatók maradjanak.

Tehát ha vásárolsz egy ARM CPU-val szerelt laptopot, azon futni fog a Windows, hiszen a Microsoft készített egy olyan verziójú Windows-t ami konkrétan ezen az ARM processzorra fordított. A SystemOnChip jegyében minden periféria integrálva van. A Wifi, a bt, a videófeldolgozó... Itt a Windows kódjába bele van forgatva a a gyártóval közösen kifejlesztett Wifi,BT, Videó, stb eszközmeghajtó. Ezek fixen a Windows ARM-os kiadásába vannak beleforgatva, nem készült olyan univerzális verzió, hogy egy eszközmeghajtó cserével másik ARM chipek is támogatva legyenek. Ezért is van olyan szűk palettája az ARM-os laptopoknak. Mindegyik ugyanazt a konkrét CPU modellt használja.
A másik amiért nincsenek elterjedve, hogy szinte nincs is ARM-ra lefordított Windows-os program. Erre találták ki az emulátort, ami HW-esen is rásegít arra hogy futtathatóvá váljanak az x86-os (32bites!) Windows-ra írt programok. Ami a 64bites CPU-k programok korában kicsit halva született ötlet.
A másik Windows vonal az iot verzió, ami gyakorlatilag egy nagyon lecsupaszított Windows, se grafikus felület se semmi. Csak egy "csontváz", egy alap, amire építkezhetsz. (egy kapunyitónak, egy öntözőrendszerek, egy riasztónak felesleges a GUI és az azzal járó plusz erőforrás pazarlás)

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#44886) BestofJAVA


BestofJAVA
tag

Szeretnék egy pendrive-ról 6 különböző, ígéretes Linux distrót és próbaképpen egy asztali Windows-t bootoltatni. Milyen programot javasoltok a multiboot stick alkotásához?

Általában mekkora egy jól fejlett Linux distro? Az egész zakk-um-pack a RAM-ba töltődik, és boot után nem fog már kelleni a pendrive?
Egy 32GB pendrive-ot állítanék be a célra, de elég nagydarab. Nem hagynám órákig lógni a porton - mi van, ha meglököm, belebotlok. Ha újra és újra a boot disc-hez nyúl a rendszer, kénytelen leszek a memóriakártyára írni az os-eket (vagy rövidebb, könnyebb pendrive-ot venni, ha lesz rá érkezés).

(#44887) Fecogame válasza BestofJAVA (#44886) üzenetére


Fecogame
veterán

Ventoy programmal meg tudod csinálni, de hogy a Raspberry-vel működik-e, abban nem vagyok biztos.

[ Szerkesztve ]

Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak

(#44888) 5leteseN válasza BestofJAVA (#44886) üzenetére


5leteseN
aktív tag

Nekem a Ventoy van erős kipróbálás alatt, egy 32GB-os pendrive-ot "tolok" most 10 Linux-Windows iso-val.
Mindegyiket jól indítja, előtte menü, automatikusan bővíti, amikor új iso-t másolok rá, stb...

Szerintem átlagos felhasználónak tökéletes.

Van telepítője, leírása W/Linux alá, asszem' magyarul is.
:C Így jár, aki lassan írja a hsz-t("megelőztek"): Én! :DD

[ Szerkesztve ]

(#44889) Aryes válasza Fecogame (#44887) üzenetére


Aryes
nagyúr

Szerintem nincs is neki Raspberry-je. :))

Ez a Ventoy támogat valamiféle perzisztens tárolót?

(#44890) BestofJAVA válasza 5leteseN (#44888) üzenetére


BestofJAVA
tag

5leteseN és Fecogame: Köszönöm, kipróbálom.

aryes: Bár ne lenne. Szerintetek legalább befektetésnek jó? Mert akkor, tekintettel a chiphiányra, eladó egy gyakorlatilag érintetlen darab vételár+10%-ért. Majd valahogy elütöm az időt nélküle...
Inkább LEGÓzok. Most komolyan, a Mindstorms mindent tud, ami nekem kell, még 3d-nyomtató is építhető belőle. És nem kell hozzá oprendszer, ami boldogtalanná tesz.

"Linux is only free if your time has no value" :((

[ Szerkesztve ]

(#44891) Aryes válasza BestofJAVA (#44890) üzenetére


Aryes
nagyúr

Rosszul írtad a vételár-30%-ot. :DDD ;]

(#44892) BestofJAVA válasza Aryes (#44891) üzenetére


BestofJAVA
tag

Á! sajnos rég ránk szabadult Pandora szelencéjéből a rút remény... Torvald ráadásul ingyen kínálja... Látod? Ingyen kapod a +10%-on felül. A linuxot.

Egyesek wine-t isznak, de vizet prédikálnak... :W

[ Szerkesztve ]

(#44893) AiRLAC válasza BestofJAVA (#44886) üzenetére


AiRLAC
addikt

YUMI pl. (nekem egy USB3s 128GB-os Samsung SSD van ExFat-ra formázva és rajta mindenféle telepítő és recovery ISO-k. Kb 300MB/s írás/olvasást tud, elég gyors így bármit elindítani/telepíteni róla).

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

(#44894) AiRLAC válasza BestofJAVA (#44890) üzenetére


AiRLAC
addikt

Még egyszer: nem desktop.
Médialejátszónak LibreELEC-el, 3D printernek OctoPI-vel, Home Assistanthoz, NAS-ként stb. remekül használható.

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

(#44895) BestofJAVA válasza AiRLAC (#44894) üzenetére


BestofJAVA
tag

Na! A home assistant eddig én voltam... Ha leviszi a szemetet, meghosszabbítom a szerződését.

(#44896) Aryes válasza BestofJAVA (#44890) üzenetére


Aryes
nagyúr

"Linux is only free if your time has no value"

Ez nagyon tetszik, megjegyzem! :K

(#44897) Archttila válasza Aryes (#44896) üzenetére


Archttila
veterán
LOGOUT blog

Szerintem ez csak bizonyos esetekben helytálló, de ez mar legyen az en bajom :D

Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF enthusiast.

(#44898) AiRLAC válasza BestofJAVA (#44890) üzenetére


AiRLAC
addikt

Szóval desktopnak nem jó (senki nem mondta hogy az, nem arra készült), ezért szar. Értem :DDD

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

(#44899) BestofJAVA válasza AiRLAC (#44894) üzenetére


BestofJAVA
tag

Közben azért tovább olvastam a fórumot, és látom ám feketén-fehéren, hogy súlyos gondjai vannak a 4k képernyőkkel... IS!
Szóval nem tudom, miért ajánlod média célra, ja, vagy hónapokig, évekig debuggolni kedvedre?
Home assistant-nek bármi jó, egy kétdolláros Arduino chip is, szóval nem kell hozzá feltétlenül döglött vacak oprendszer.

Wine-t iszik, vizet prédikál

(#44900) AiRLAC válasza BestofJAVA (#44899) üzenetére


AiRLAC
addikt

Ja ja, na meg a Windows se fut rajta.:DDD

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.