Hirdetés

2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#20751) bacus válasza mszl (#20750) üzenetére


bacus
őstag

Szivesen segitek, magánban, skypen, esetleg teamviewerrel is. (bár egész nap ezt csinálom, igy néha már látni nem akarok gépet este :) )

Winboxal beengedsz pár dolgot segitek később is beállitani, ha valami nem megy. (de ezt csak végső esetben, nem akarok hozzáférést a routeredhez, ill. én általában a winbox elérést azonnal tiltom a wan felől.)

ha csak egy wifi kártyád van, akkor el kell döntened, hogy 2,4 v. 5 GHzes lesz az AP, egy csomó eszköz nem látja az 5 -t, igy én ehhez mindenképpen egy másik kártyát javaslok.

ez egy régi board, sima 433, nem a 433AH, milyen verziójú ROS van rajta? A lassabbakhoz én 4.17-t szoktam használni, de ott az n-es wifivel gond van, nekem ott még nem sikerült 300Mbitettel kapcsolódni, sőt hiába irja ki, hogy 135Mbitel kapcsolódtam, a hasznos jeláltvitel rosszabb volt mint g szabványnál. Az 5-ös ROSban ez javitva lettt, ott hasit. (nekem az n csak 5 gigán van, az nem szennyezett nálunk egyáltalán, hasit a noti..)

Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30

(#20752) mszl válasza bacus (#20751) üzenetére


mszl
aktív tag

Szia!

Előre is köszi!

Pontosabban RB433GL van Level 5 (Software ID W01K-FLCR) 2.41 firmware
Remélem ezekre az adatokra gondoltál, még nagyon csak ismerkedés szinten vagyok vele, de már most tetszik!!!!

Egyenlőre csak 2.4-es wifi van, mert nincs is 5GHz kliens. A nagyobb TX power miatt választottam itt a panelban 2-3 fal a konyháig, főzőcskézés közben filmet "nézek" vagy webrádiót hallgatok akkor igen visszaeseik a jelszint és sebesség is. Szerencsére a magasabb csatornák 5-től felfelé elég tiszták, 2-3 jel van az is nagyon kis jelszintel. A 300-as csatlakozás szépen felállt, de sajna még sebesség tesztek nincsenek :(
A nyomtató elérése a RouterOS-ből még nem megoldott??
Még nincs routerként beállítva, csak ether1-re DHCP-n kap netet amiről kifelé megy a ping.
Ismerkedem a winbox-al és a lehetőségekkel.
A terveim szerint az asztali gépem lenne ether2-n, ether3-n pedig a letöltőgépem amiben van egy 4 portos netkártya és funkcionálna majd ha kellene még gigabit port és itt lenne még egy printszerver egyenlőre. Esetleg ha tuti lesz akkor beszerzek majd egy RB switchet is. De ez majd a jövő zenéje.

[ Szerkesztve ]

A hálózat építést csak elkezdeni lehet, befejezni nem.... Eredetije a HUP-on!! Onnan kölcsönöztem!!

(#20753) bacus válasza mszl (#20752) üzenetére


bacus
őstag

Nem is akarja senki, ezt az eszközt egy kommersz router funkciókkal ellátni (mint a nyomtató megosztás). Nem is látom értelmét, a nyomtató ritkán van a router mellett, ezek a boardok olyan körülmények között is megállják a helyüket, ahol a normál kütyük már nem, gondolok itt pl. a működési hőmérséklet tartományra pl.
Az USB csati (már amelyiken van, mert nem mindegyiken van, főleg nem táppal, mint a tieden), az a 3g stick vagy a proxy háttértár miatt van elsősorban, bár az 5.x már támogatja a samba-t is, de én arra tuti nem használnám..

Nem véletlen nincsenek eleve dobozba rakva, mert minek vennél meg egy beltéri dobozt, mikor az eszköz lehet felkerül egy kültéri időjárásálló dobozba, több nagy parabola antenna mellé..

Ez a te boardod már gigabites, jó kis procija van, bármelyik net mellé tökéletes lehet.
Egyébként nem ezeket a paramétereket kérdeztem, hanem a RouterOS verzióját, amit a winboxal való csatlakozás után látsz. A 2.41-es firmware már az 5.x-es ROSban van, viszont nem a legfirssebb verziót használod, mert 3.02 firmware a legújabb ha jól tudom az 5.23-as verzióhoz.
A 300as sebesség is arra utal, hogy 5-ös ROS van a boardon. (meg talán ez a board nem is létezett még az 5.x verzió előtt, igy a 4.x verzió eleve kizárt.)

Azért azt vedd figyelembe, hogy ez egy router, ahhoz pedig két port kell, (lehet lan és wifi is), ennek a boardnak 3 lan portja van, amit lehet pl. úgy használni, hogy az egyik wan, a másik lan, amire ráteszel még egy normál gigabites switchet. A 3. portot nem igen érdemes bekötni (ennél a tipusnál) switchként, mert amelyikben nincs külön chip, az mind a procit terheli. Ellenben kiválóan használható egy másik alhálózathoz, vagy egy második wan kapcsolatra. (ezekhez bármelyik wifi is használható)

RB switch csak azért jó, mert van 5 portos menedzselhető gigabites switch a világban 10e alatt. Egyébként minden nem menedzselhető gigabites switch jobb lehet..

Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30

(#20754) mszl válasza bacus (#20753) üzenetére


mszl
aktív tag

Igen, igen winbox 5.22 on RB433GL
Terveim szerint ether1-en(WAN) jön be a net megy (wlan1, ether2,3 portokra is) LAN , és a letöltőgépben lévő 4 portos kártya (bridge-elve a 4 port) lenne még alhálózat ha esetleg kellene még lan port(ha már megvan akkor használjuk).
A RB433GL kártya portjait nem használnám switch-ként, max utána lenne bekötve valamelyik portra egy switch.
Egyre gondolunk szerintem, csak elbeszélünk egymás mellett
A proxy volt a másik amire használnám majd az USB-t , "egyszerű" transzparens proxyra gondoltam, csak hogy figyeljem ki merre járt é segy kis statisztika miatt.

A hálózat építést csak elkezdeni lehet, befejezni nem.... Eredetije a HUP-on!! Onnan kölcsönöztem!!

(#20755) bacus válasza mszl (#20754) üzenetére


bacus
őstag

az nem a winbox verziója :)

proxyt használva 60-65 Mbitet lehet átvinni, legalábbis speedtest szerint (persze ha cashel együtt használod, és sok a user, akkor sebességnövekedés lesz a végeredmény, a speedtest mit mond nem számit.)

[ Szerkesztve ]

Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30

(#20756) mszl válasza bacus (#20755) üzenetére


mszl
aktív tag

OK.

Nézhetnénk a tűzfalat :R
Miként tudnánk megoldani??
Nyugodtam kaphatsz hozzáférést, a boardhoz ami még úgysem router, ha lenne egy kis firewall konfig akkor már eltudnék indulni vele, tanulmányoznám, alakitgatnám a konfigot...
(imába foglalnám a neved :C :C )

Elsőre elég lenne ha a TPLINK utáni alhálózatkéntitudnám kipróbálni.
Pl.
ether1-en (WAN) DHCP-vel kap címet TPLINKtől ezen keresztül érnénk el az internetet és 192.168.1.0/24 meglévő hálót
wlan1 -> 192.168.2.0/24 hálózatban oszt ki címeket a klienseknek.(DHCP már OK, megkapják a címet) így innen kellene elérni az internetet és a 192.168.1.0 hálót
Egyenlőre nem volt sikeres a próbálkozásom (az ubuntu serveren egyszerűbb volt egy kicsit)
+egy port forwarding pl. 192.168.2.51:8080 porthoz (torrent proginak)

amúgy ha bridge-elmém az ether2,3 és wlan1 portokat akkor az működne mint egy port,
és egyszerűbb lenne a firewall is zónák nélkül egyenlőre.
(A meglévű UBI-s konfigomból kiindulva)

A hálózat építést csak elkezdeni lehet, befejezni nem.... Eredetije a HUP-on!! Onnan kölcsönöztem!!

(#20757) bacus válasza mszl (#20756) üzenetére


bacus
őstag

igen. ha bridgeled, akkor az ott egy port, a dhcp szervert is át kell állitani, hogy ne az eth2 re adjon cimet, hanem bridge-re.

az internet elérés azért nem sikerül, mert maszkolni (nat-olni) kell.
ha dhcp clienten kapja a netet, akkor az ip/route-ban kell legyen egy dinamikus szabálynak, meg az ip/dns nél is van bejegyzés.. akkor már tényleg csak a maszkolás kell.

Ez az /ip/firewall/nat fülre kattanj rá, és add hozzá az első szabályt, pl. src-net chain, ha a source 192.168.2.0/24 akkor action masquarade.

Ezzel a gagyi routerek tűzfal szintjét el is értük :D

azért a googli nagy barátod lehet ám, mert ha már ubuntu szerveren konfigoltál tűzfalat, akkor itt ugyanazokkal a fogalmakkal fogsz találkozni (bár ha jól emlékszem a ros inkább debian alapú)

kezdésnek:
http://mikrotikuniversity.com/index.php/mikrotik-training-videos/

Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30

(#20758) gabe911


gabe911
csendes tag

Sziasztok!
Teljesen kezdő vagyok ebben a hálózat témában, szóval abban kérnék segítséget, hogy mondjuk egy ilyen digis kábeles internetet wifis routerrel osztanék meg a lakásban két gép között és így nem kellene kábelekkel kínlódni, ez lehetséges? Érdekelnének a tapasztalatok ezzel kapcsolatban, a stabilitást meg sebességet illetően. Ha lehet, ajánlhatnátok egy megfelelő olcsóbb (nem ismerem az árakat, gondolom párezerért már van ilyen) kütyüt, kb 6-7 méteres hatótávval. A gépekbe is kellene valami ami veszi a wifi jelet, ez ilyen illesztőkártya lenne vagy valami más?
Ha ilyen módon osztom a netet akkor mondjuk MMO játékokba be lehet jelentkezni egyszerre külön accountról a két gépen, vagy ehhez is varázsolni kell?

(#20759) mezis válasza gabe911 (#20758) üzenetére


mezis
nagyúr

Üdv.!

Tapasztalatom szerint egy "gamer"-nek nincs az a proc. teljesítmény, grafika, hálózati sebesség, ami elég lenne. Így aztán amelyik UTP kábelben még senki sem esett hasra, azt inkább hagyd meg. ;]

Ha a modem-router WiFi, akkor csak a PC-khez, laposokhoz kell venni WiFi-s egységet. Ha még nem lenne bennük. Javaslom az USB-s, lehetőleg "levehető" antennás fajtát. Ha a WiFi routered a 2.4 GHz-es sávon működik (valószínű), akkor én a TP-LINK TL WN 722 N -et javaslom. Inkább csak egyesével, aztán ha beválik, jöhet a következő.

mezis

(#20760) kjani18


kjani18
őstag

Van egy egyszerü kis videolejátszóm, benne 40GB vinyóval. Egy usb kimeneten lehet rátölteni a filmeket, nem nagy szám, de nekem most megfelel.
Az lenne a kérdésem, hogy széthuzigálás nélkül hogy lehetne rátölteni a kb. 15 méterre lévő PC-ről?
Ilyen hosszú usb nincs, a lejátszón pedig nincs Ethernet csati, pedig a vezeték ki van építve a TV-ig.
Össze lehetne hozni nem túl drágán a kettőt?

[ Szerkesztve ]

Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html

(#20761) bacus válasza kjani18 (#20760) üzenetére


bacus
őstag

van usb extender, ami elvileg erre való, usb-eth csati (de ez nem hálókártya!!), utp kábelen viszed a jelet, majd a másik oldalon az ellendarab, ami eth-usb lesz megint, azt be tudod dugni.

nem véletlenül nincs ilyen hosszú usb kábel, és nem is ajánlatos "összedugdosni" több 5m kábelt, mert nem fog működni. szabvány szerint az usb3 kábel hossza max 60cm lehet például !

Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30

(#20762) kjani18 válasza bacus (#20761) üzenetére


kjani18
őstag

Akkor kell kihúznom még egy utp kábelt, a két végére egy- egy átalakítót?
Kb. mibe kerülne mindez, és lehet -e kapni?

Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html

(#20763) bugizozi válasza kjani18 (#20762) üzenetére


bugizozi
őstag

pár dolcsi

ps:nem csináltam még ilyet, csak érdekelt és ráagugliztam :)

VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!

(#20764) umek7


umek7
őstag

Panelban egy szomszédtól jön át kábelen keresztül az internet, de mi szeretnénk "újraosztani" ezt, házon belülre wifi-t csinálni. Beállítások, hogyan kivitelezhető ha kivitelezhető, stb. minden érdekelne ezzel kapcsolatban. Előre is köszi!

(#20765) gabe911 válasza mezis (#20759) üzenetére


gabe911
csendes tag

Nincs még routerem se csak az internet-kábel, ami bejön a lakásba, azért kérdeztem. :)
Azért gondolkodtam wi-fi-s megoldásban, mert külön szobában vannak a gépek, ezért macerás lenne elvezetni a kábelt. Szóval akkor ilyen játékoknál nem olyan jó ha wifin csatlakozok a netre?

(#20766) tigipuf


tigipuf
senior tag

Helló!
A következő problémámra keresnék megoldást ,javaslatot.
Van egy 4-5 éve működő hálózatom,amiben én egy tp 741nd-hez csatlakozom olyan 300 méterről egy pci-s tp-link kártyával yagi antennával.
Sajnos az idő szalad,most már nem elég csak a pc csatlakoztatása,megjelentek ugye a smart tv-k,okostelefonok..
Tehát itthon is szeretnék vezetékes és wifi hozzáférést elérni.
Mivel meg van oldva az optikai kapcsolat a routerrel,nem akarok külső AP-t,hanem ha jól sejtem volna egy kihasználatlan tl-wr743nd-m,azt használnám AP funkcióban.
Plusszban betennék a rendszerbe még egy routert (mondjuk szintén 741nd) ami felépítené az én oldalamon a wlan,és a lan kapcsolatokat is.
Esetleg egyszerűbb kiépítést ha tudna valaki?
Elnézést ha valakinek bonyolultnak látszik ez a rendszer,de a részemről technikailag semmilyen más megoldás (se kábel,se adsl nem elérhető,mondjuk ez nem az én szégyenem.)
WSD-t nem akarnám,teljes értékű netet szeretnék wifi-vel lan-al.

[ Szerkesztve ]

"Ha jól viselkedik akkor gyuszi,ha rosszalkodik akkor Gyula."

(#20767) jNk válasza tigipuf (#20766) üzenetére


jNk
senior tag

Az általad vázoltánál egyszerűbb (és olcsóbban működő) kiépítés nincsen. 1 eszköz veszi a jelet (wr743) Client vagy Client Bridge módban (az AP a 300 méterre lévő 741), egy másik (wr741) pedig a házon belül osztja meg kábelen és wifin.
Lehetne grid vagy parabola a yagi helyett (ha nem elég stabil/gyors a kültéri link), lehetne 1 eszköz a kettő helyett ami drágább (routerboard 2 wifi kártyával) vagy lehetne kültéri wifi kliens a yagi+743 helyett, de ha jelenleg is megvan minden a tervedhez akkor felesleges bonyolítani.

(#20768) mezis válasza gabe911 (#20765) üzenetére


mezis
nagyúr

Ha közel vannak a szomszédok, az még külön lassítja a WiFi-s kapcsolatokat. A dobozra írt sebességet meg a legjobb esetben is harmadolva lesz, sok esetben "tizedelve"

Ajtó félfába fúrt 14 mm-es lyukon a szerényebb UTP csatlakozó (RJ45) már átfér. Nem drága az esztétikus műanyag vezető csatorna sem.

Vásárolni azért WiFi routert érdemes. Nem sokkal drágább, mint a WiFi nélküli. A WiFi meg letiltható, antenna lecsavarható, ha nincs rá szükség.

mezis

(#20769) tigipuf válasza jNk (#20767) üzenetére


tigipuf
senior tag

Köszönöm a válaszod így látom én is, a gyorsaság,sávszélesség nem szempont eleve wi-fi-n ad a szolgáltató :K

"Ha jól viselkedik akkor gyuszi,ha rosszalkodik akkor Gyula."

(#20770) vilag válasza krealon (#20745) üzenetére


vilag
tag

Hogyan tudnám kideríteni, hogy a wifi adapter csak ad-hoc módra képes e?

Egyébként ha ez így van, akkor mégis mire jó az ad-hoc kapcsolat?

(#20771) mszl válasza bacus (#20757) üzenetére


mszl
aktív tag

Szia!

Elértem a "gagyi routerek" szintjét, az aktuális beállításokat, konfigurációt el lehet menteni???
Egyszerű tűzfalnál miket ajánlott beállítani??

A hálózat építést csak elkezdeni lehet, befejezni nem.... Eredetije a HUP-on!! Onnan kölcsönöztem!!

(#20772) vilag


vilag
tag

Na, már kiderült a dolog.

Win Xp alatt nem működött, ott csak ad-hoc kapcsolatot volt hajlandó létrehozni.
Win 7 alatt most működik a dolog :)

Azért érdekelne, hogy vajon mi az a különbség ami miatt az egyik rendszeren megy, a másikon meg nem.

(#20773) bacus válasza mszl (#20771) üzenetére


bacus
őstag

Lol. Nincs egyszerü tűzfal beállitás :), vagy inkább :(.
persze hogy lehet menteni. terminál ablakban /system export file=fajlnev majd a fajlnev.rsc fajt kihuzod a desktopodra...

A kapcsolatokat vagy eldobod, vagy átengeded. Itt egy szamárvezető:

0. szabály: mindig a pontos idő beállitása !! (esetleg ntp kliens konfigurálása, kb 3 mp)

1. Tiltsd a router elérését a wanról (pl ip/firewall input chain-be ha az in az a WAN, akkor drop, vagy tarpit.
(azért irtam WAN-t, mert én én mindig átnevezem ha dhcp-n jön akkor az eth portot, vagy leginkább a PPPOE kapcsolat beállitásakor létrejött kapcsolatot...)

1b. kintről minden szolgáltatás letiltása, pl. ssh ha nem használod, vagy telnet !!!

2. ha a router védve van, akkor engedj át mindent aminek az előzménye már átjutott a tűzfalon,
forward chain-be established és related packeteknél action accept

3. aztán jöhetnek az invalid kapcsolatok eldobása. egyéb üzik

4. majd jönnek a tűzfal szabályok, amiket érdemes chainekbe szervezni.
használd a jump utasitást, pl port_forward chain felvétele és accept minden port, amit befele szeretnél dst-natolni

address listek használata, pl. én kitiltottam ázsiát, dél amerikát, stb az irodánkból, a törési kisérletek 1/1000-re estek vissza !

5. legvégén pedig a legfontosabb, mindent eldobni, amit nem akarsz beengedni.

6. nat szabályok, src-natod már van, még kellenek a dst-nat szabályok, mit hova akarsz natolni..

7. kifele menő szabályok, a firewall fülön, pl a 25-ös port közvetlen kimenetének tiltása, ha van smtp szerver akkor csak arrafele mehet, ill. ha szolgáltatónál van smart host akkor azt kell használni.

8. proxy beállitása a nat fülön. action redirect !

9. ha több alhálózat van, akkor nyilván minden alhálózatra más szabály lehet vissza a 4. pontba :)

10. alhálózatok egymás közötti viszonya, pl wendég wifi más alhálózat, az csak net fele mehet.

11. route tábla feltöltése, (a dinamikus routok mellé kell valami?)

12 dns beállitása, elérhető e kintről. (pl akkor amikor több szerver megy a cégnél ugyanazon a 80-as porton, és a router aszerint küldi az egyik v. másik felé, hogy mi volt a cél. (www.ceg1.hu egyik szerver, www.ceg2.hu masik szerveren)

és itt még sorolhatnám, mert van még pár, de mire ide eljutsz már fogod tudni..
(teljesség igénye nélkül: mangle szabályok- connection mark, simple queue, queue tree, hotpspot, ipsec, upnp, watchdog, scriptek, logok irása más szerverre, tárolóra, vpn szerverek /pptp, openvpn/)

ilyenek is lehetnek, pl scriptek irása, hogy tiltson minden kapcsolatot hajnali 2 és 3 között ki/be, csak azért, mert akkor pl a szerveren backup v. frissités megy/mehet, amikor a tűzfala letiltásra kerül..
vagy engedélyezze az openvpn szervert, mert jön egy backup, vagy csináljon egy backupot a configról, és mentse le a szerverre (hiszen a routerboard is tönkremehet, nem kell előlről kezdeni a konfigurálást,
dyndns update !

Sajnálom, ha kiábránditottalak, de nincs univerzális tűzfal beállitás, van amit két szabállyal lehet megoldani, van amit 12vel és van amit ha ügyes vagy egy szabály is elég.. :)

nálam pl ssh port nyitva a szerverem felé, a 22-es, mert van alkalmazás amit nehezebb újraforditanom mint ezt átállitani. pár tűzfal szabály és dinamikusan hozok létre address listeket, amivel az első törési kisérlet után (ez 3x sikertelen bejelentkezést jelent 5 percen belül nálam az ip cim 1 órára tiltva van, ha ezalatt még akár 1x is próbálkozik, akkor megnövelem 1 napra, majd 1 hónapra, majd örökre kitiltom) persze lehet másnap megint próbálkozik, mert új ip cimet kap, de nem baj, mert a tapasztalat az, hogy kevesen vannak már a havi listán is, aki meg az évesre is felkerül az valszeg fix ip cimes.

ha tudod mit akarsz és nem tudod hogy kell, akkor szólj és ránézek, ha szeretnéd, hogy én konfigoljam fel, ezzel keresem a pénzt napközben :), megadom, hova utalj, de ha különlegeset kérsz, akkor többet nem engedlek be a routeredbe, vagy meg kell öljelek :D

Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30

(#20774) Insolent


Insolent
aktív tag

Üdvözletem!

Segítséget szeretnék kérni egy kis internet megosztásban..
Téma a következő, adott egy gép, amin egy XP prof van, és ennek netét szeretném usb wifi stickkel megosztani.
Körülmények a következők, a gép céges, korlátozottak a lehetőségeim.
Valami portable szoftvert esetleg tudtok? Vagy valami beállítást, lényeg ne legyen nyoma ne lehessen visszakövetni, hogy valaki trollkodik a gépen.. ;]

Előre is köszi..

" A bugyi nem a legjobb dolog a világon, de közel áll hozzá "

(#20775) bacus válasza Insolent (#20774) üzenetére


bacus
őstag

a gép honnan kapja a netet?

Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30

(#20776) Insolent válasza bacus (#20775) üzenetére


Insolent
aktív tag

Bonyolult lenne megfogalmazni, bérelt hálózat, külföldről.
Ami biztos, IP-cím az nincs beállítva csak DNS..
Sima megosztást akartam csinálni, de valami hibát írt ki.. Valószínű azért mert korlátozottak a hozzáféréseim..

" A bugyi nem a legjobb dolog a világon, de közel áll hozzá "

(#20777) bacus válasza Insolent (#20776) üzenetére


bacus
őstag

talán ezért nem akarják, hogy trollkodjanak vele. :(

tudtommal nincs olyan progi ami telepités nélkül menne, portable verzióban, sztem térdelj le a rendszergazda elé 2x-3x, bő nyál, és ad netet :D, egyszerübb és tisztább út.

Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30

(#20778) xigris válasza bacus (#20777) üzenetére


xigris
őstag

Nem tom csak kérdem a linux penről nem lehet járható út :F

[ Szerkesztve ]

(#20779) jerry311 válasza Insolent (#20776) üzenetére


jerry311
nagyúr

Volt ilyen kollegank, mar nem dolgozik a cegnel.

Azert, sok sikert! :DDD

(#20780) Insolent válasza bacus (#20777) üzenetére


Insolent
aktív tag

De a netet minek hagyták akkor rajta a gépen, az összes többin nincs, de ezen van... :F és csak leosztani szeretném :B
xigris mond valamit, ez meg sem fordult a fejemben, miféle linuxos dolog?

jerry311: Köszi :U

" A bugyi nem a legjobb dolog a világon, de közel áll hozzá "

(#20781) umek7 válasza umek7 (#20764) üzenetére


umek7
őstag

Addig sikerült eljutni hogy van wifi jel, fel is lehet csatlakozni, de kb. félóránként ledobál és újra be kell írni a jelszót, stb. Valaki?

(#20782) mezis válasza umek7 (#20781) üzenetére


mezis
nagyúr

InSSIDer fent van már a PC-n ?

mezis

(#20783) attiati


attiati
veterán

Mobilnetet szeretnék megosztani asztali gépre usb-n keresztül

Feltelepítettem a clockworkmod Tether (no root) alkalmazást

Felraktam az asztali gépre a TetherWindows programot.

Létrehoz egy új hálózati kapcsolatot, amit beparaméterez magának (10.0.0.1 ip-re, átjáróval, elsődleges és másodlagos dns kiszolgálóval)

Rádugom USB-re a telefont. Fel akarja telepíteni a teló driverét (Motorola Atrix 2). Végig is fut a telepítés, de a WinXP mégis kiabál a végén, hogy keressem meg manuálisan a drivert a listából vagy töltsem le a windows update helyről. Próbáltam a netről leszedett Motorola driverrel is.

Utána már hiába indítom el a tether programot a telón. A gépen a tether program mindig leakad ott, hogy telepítsem fel a telefon driverét. Mi lehet a baja?

Sikerült már valakinek USB-n át netet megosztani asztali gépre?

(#20784) umek7 válasza mezis (#20782) üzenetére


umek7
őstag

Nincs még

(#20785) mezis válasza umek7 (#20784) üzenetére


mezis
nagyúr

Én tudok várni. :D

mezis

(#20786) umek7 válasza mezis (#20785) üzenetére


umek7
őstag

Ugyan, inkább írd hogy miért.

(#20787) attiati válasza attiati (#20783) üzenetére


attiati
veterán

megoldódott a motorola device manager feltelepítésével

(#20788) denes04

Sziasztok.
Nagyon kezdő vagyok és egy kérdéssel fordulnék hozzátok.
Nemsokára bekőtik a neten(t home) és itt a lakásban tőbben szeretnénk használni..Vennem kell egy routert?Vagy a szolgáltatonak kell ezt mondanom?
Előre is kőszönöm a választ:)

Üdv Dénes >>>>> +36308472229>>>>>> baloghdenes04@gmail.com >>>>>> www.somogypc.hu

(#20789) kali válasza denes04 (#20788) üzenetére


kali
legenda

szi,

milyen net lesz?
mert bizonyos esetben csak modem adott, és neked kell venni routert, de van olyan is, hogy home gateway lesz, ami modem és router egyben!

(#20790) denes04 válasza kali (#20789) üzenetére

Hát szerintem ehhez nem jár router csak modem.Netmánia S dijcsomag havi 6000 azthiszem...mer tv meg telefon nincs.

Üdv Dénes >>>>> +36308472229>>>>>> baloghdenes04@gmail.com >>>>>> www.somogypc.hu

(#20791) kali válasza denes04 (#20790) üzenetére


kali
legenda

optika, kável, vagy dsl lesz?

(#20792) mezis válasza umek7 (#20786) üzenetére


mezis
nagyúr

Hogy lásd azt, amiről most még fogalmad sincs.

mezis

(#20793) MasterMark


MasterMark
titán

Üdv
Egy gépről osztanák meg egy modemes netet. (Pannon usb stick-es.) Ha másik gépről kapcsolódok rá, akkor jó. Bedugtam a netmegosztós gépet egy router WAN portjába, Automatic IP-re állítottam a routert, de így nincs net a többi gépen DNS probléma miatt.
Ezzel mit tudok csinálni?
A router DHCP szervere mindenképpen kell.

[ Szerkesztve ]

Switch Tax

(#20794) MasterMark válasza MasterMark (#20793) üzenetére


MasterMark
titán

*osztanék csak rosszul ragzom a magyartot. :P

Switch Tax

(#20795) denes04 válasza kali (#20791) üzenetére

Ez jo kérdés mert nem én intéztem.megkérdezem aztán irok..

Üdv Dénes >>>>> +36308472229>>>>>> baloghdenes04@gmail.com >>>>>> www.somogypc.hu

(#20796) kjani18


kjani18
őstag

Szerintetek ez műküdne -e?

A leírás szerint 15-20méter nem lenne akadály neki...

Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html

(#20797) Claude Leon válasza kjani18 (#20796) üzenetére


Claude Leon
senior tag

12 Mbiten valószínűleg, gyorsabban esetleges, ekkora vezetékhosszal már beleszólhatnak a késleltetések.

Plusz tápra szükség lehet, ha nagyobb étvágyú a csatlakoztatott illető.

Máshol is találsz próbálkozókat :)

(#20798) kjani18 válasza Claude Leon (#20797) üzenetére


kjani18
őstag

Nagyobb áramra, v. feszültségre?

Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html

(#20799) mezis válasza MasterMark (#20793) üzenetére


mezis
nagyúr

Van erre két fórum is a szomszédban.

A WAN portba a modemből jövő UTP-t kell dugni és beállítani a routeren az internetkapcsolat létrehozásához szükséges adatokat. PC-t, egyéb klienst mindig a LAN-ba !

Ha pedig olyam modemed van, amelyik egyben ruoter is, akkor a tőle jövő UTP-t a LAN-ba, de ezt meg kell előzze a két router "összehangolása".

Ja, most látom, hogy mobilnet. Ilyen esetben is a LAN-ba kell csatlakozni, de ilyenkor a PC-del kell "összehangolni". (IP cím, DHCP).

A WAN port marad üresen, tétlenül. Megoldható talán WAN port-al is de az még bonyolutabb.

[ Szerkesztve ]

mezis

(#20800) MasterMark válasza mezis (#20799) üzenetére


MasterMark
titán

Elméleti megoldás már van.

LAN portos megoldás azért nem jó, mert le kéne tiltanom a router DHCP szerverét ami viszont kell.
Vagy van megoldás erre is? :F
Az "összehangolni"-t kifejtenéd? :))

A lényeg az lenne, hogy mennyen a netmegosztós gép nélkül is a hálózat tovább.

[ Szerkesztve ]

Switch Tax

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.