Hirdetés

2024. május 15., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Pentax DSLR topic (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#5051) Slowman válasza wfalcon (#5049) üzenetére


Slowman
aktív tag

Hát pl.: a mindenki által szidott akkumulátor fedél az elég gagyi megoldás több okból is. Roppantmód gagyi műanyag de csak a fedél és nem is értem miért nem ugyanabból a műanyagból csinálták mint a többi részét :U, mert az frankó. A z akkukat csak úgy rakhatod bele, hogy előbb a belsősor utána a többi mert beleszorul az akku és nagyon nehéz kidzsúdózni belőle ;] .A fedélen igen fura a + és - jelölés könnyen fordítva lehet belerakni (mert a fedélen van ami nem abba a síkba van kinyitva ugye mint az akkuk) és az nem feltétlen előnyös, nekem sikerült már, de nem kapcsoltam be. Mindig ellenőrzöm mielőtt rácsuknám a fedelet. Szóval nekem az az egész akkumulátor tartó úgy gagyi ahogy van. És ez azért ilyen szembetűnő mert a többi része tényleg jó minőségű.
A kevés gombot is kicsit bajos használni, és így menübe turkálni. Amúgy menün kívül tökre elegendő de menübe kicsit kevés, hogy kényelmesen mászkálj benne.
Az töltöttségjelzésre valamit kitalálhattak volna, mert kissé betojtam, először mikor abbahagyta a villantást de minden működött és a kijelzőn is látszódtak a számok csak ilyen furán halványan villódzott a kijelző fénye :U . Aztán kicseréltem az akkukat és már jó is lett. Szóval ez nagy hátrány, hogy nem tudod, hogy mikor fog lemerülni.
Ezeket leszámítva egy igen jó kis vaku és ennél csak gagyibbat találhatsz. És ezekkel a dolgokkal simán együtt lehet élni, ha megszokod, hogy hogyan tegyed bele az akkut és megszokod a gombok használatát és kombinációit. A töltöttségkijelzését illetve nem kijelzést továbbra sem tartom egy jó dolognak.
Egyedi akármi szerintem, de lehet ilyen volt mindig is, csak újkorába nem láttam és most tűnt fel. Ahol össze van illesztve a vaku kicsit mozog illetve billeg, de tényleg csak minimálisan, és lehet csak engem zavar, ilyen vagyok :D . Másnak lehet fel sem tűnt volna. De gondolom azt nem is kell mondanom, hogy ne vadállat módon forgassuk és billegtessük a fejét ;) .
Röviden gagyi akkufedél, kicsit kevés dedikált gomb, és nincs töltöttség jelzés.
Remélem nem tűnik túl negatívnak, de itt most nem volt lényeg az, hogy részletezzem milyen egy iszonyat jó kis vaku ez, hanem az általam észrevett össze hibáját elmondjam. És asszem hogy 3 dolog közül 2 csak megszokást igényel és már nem is tűnik fel, a 3. meg hát hiba, szvsz nem gázos annyira. Én nyugodt szívvel tudom ajánlani nem fogsz csalódni benne. Elég háklis vagyok a dolgaimra (főleg a fotós cuccaimra), és nem bántam meg, hogy megvettem. Remélem segítettem a döntésbe. ;)

(#5052) wfalcon válasza Slowman (#5051) üzenetére


wfalcon
tag

Köszi az infót.
Az általad felsorolt problémák nekem nem tűnnek akkorának, hogy emiatt letegyek róla, tekintve, hogy eddigi vakuim a low-end kategóriából kerültek ki (Sunpak,Soligor) - bár panaszom nem igazán lehet rájuk, tették a dolgukat. Sajnos, jelenlegi keretem nem engedi meg az 540FGZ-t, vagy akár csak a Metz 58-at.

(#5053) BiriBum válasza wfalcon (#5052) üzenetére


BiriBum
őstag

Ami igen pozitív, hogy egy garnitúra Eneloop-pal használva számolatlanul tudsz lőni, nagyon sokáig nem kell félned, hogy lemerül.Az akkutartó nekem nem tűnik katasztrofálisnak, egyszerűen nem engedi, hogy fordítva rakd be az elemeket. :D

(#5054) Slowman válasza BiriBum (#5053) üzenetére


Slowman
aktív tag

Én a sorrendre értettem, nem pedig a pólusokra (de lehet egyről beszélünk) ;) . Nekem Saft RH 6 (1500mAh) nevezetű akkumulátoraim vannak. Még tesóm ajándékozott 4 garnitúrát (mikor még volt neki több száz db.) aztán eddig kihasználatlanul tengődtek itt a lakásba, de most jó szolgálatot tesznek. Elég sokáig bírja ezekkel is.

Továbbá lenne egy kérdésem, hogy lehet e kalibráltatni a P-FA 50/1.4-et mert frontfókuszos. És ha igen akkor hol (gondolom Camera Kft.) mennyi, és mennyi időt vesz ez általában igénybe.
Egy kis előzmény (#1712) Slowman (#1713) Degeczi

[ Szerkesztve ]

(#5055) Degeczi válasza Slowman (#5054) üzenetére


Degeczi
nagyúr

ha nem lenne tapasztalata senkinek, hívd föl a Camera Kft-t
a szervizesük meg tudja mondani kalibrálható-e

nem olcsó (még alapzoomnál is 8-9e Ft-ot kérnek érte, teléknél állítólag néha 10 fölött is), de ha még garos, ez nem probléma

[ Szerkesztve ]

(#5056) inzsellér


inzsellér
tag

Van közöttetek valaki, aki tagja a fotovilag.hu-nak, vagy jól ismeri?

(#5057) decens válasza Slowman (#5054) üzenetére


decens
tag

3 vagy 4 éve járt náluk az akkor még garanciás sigma 24-70-em kalibráláson. (szintén fókuszhibás volt.) ha jól emlékszem, 18000 ft lett volna a számla... amit nyilván nulláztak a garancia miatt.

(#5058) Slowman válasza decens (#5057) üzenetére


Slowman
aktív tag

Huh akkor gyorsan megkeresem a garit. Itt a váz vagy az obi garija számít? Gondolom az obi.
Baxa meg feb.25. lejárt (6 napja) az obi garija. Most annyira ideges vagyok, hogy az hihetetlen és csak magamat hibáztathatom :W . Most majd fizethetek :W :(((

[ Szerkesztve ]

(#5059) Slowman válasza Slowman (#5058) üzenetére


Slowman
aktív tag

Megkérdeztem telefonon, és a csajszi azt mondta, hogy csak külföldre tudják kiküldeni ők itt nem tudják kalibrálni, de kér egy előzetes árajánlatot és elküldi e-mailbe. Szvsz akkor ezt most jól bebuktam mert a kiküldés és stb.-vel lesz vagy 20-25 HUF. Hát azt most így nincs kedvem kifizetni.

(#5060) BiriBum válasza Slowman (#5059) üzenetére


BiriBum
őstag

A gép szervízmenüjében nem tudod korrigálni?

(#5061) wfalcon


wfalcon
tag

BiriBum, Slowman: köszönöm a válaszotokat. Körbeszaglásztam a kínálatot és a jelenlegi keretemből, úgy látom, a Metz 48 a legjobb ár/érték arányú vaku. Megrendeltem, most várom. :)

[ Szerkesztve ]

(#5062) wfalcon válasza inzsellér (#5056) üzenetére


wfalcon
tag

Én regisztráltam magam.

(szerk.: Méghogy 5 perc szerk. idő - cö...cö...cö)

[ Szerkesztve ]

(#5063) inzsellér válasza wfalcon (#5062) üzenetére


inzsellér
tag

Azért kérdem, mert én most regisztráltattam magam 8 képpel, amit -mint írták- 3 nap alatt bírálnak majd el. Ehhez képest két óra múlva megkaptam a regisztrációt. Lehetőségek:
a) olyan zseniálisak képeim, hogy nem kellett gondolkodniuk (de szép lenne...)
b) azért írtak olyan szigorunak tűnő feltételeket, hogy Sóska Jóskának és Gipsz Jakabnak még eszébe se jusson jelenzkeznie

[ Szerkesztve ]

(#5064) wfalcon válasza inzsellér (#5063) üzenetére


wfalcon
tag

Ez új, mert én még mindenféle feltétel nélkül léptem be (~2 éve), még képet sem kellett feltölteni.
De ha tippelhetek: B (vagy A?) :).

(#5065) inzsellér válasza wfalcon (#5064) üzenetére


inzsellér
tag

Újra megnéztem a feltöltött képeket, maradjumk a B-nél

(#5066) Slowman válasza BiriBum (#5060) üzenetére


Slowman
aktív tag

Az a baj, hogy nekem 1.2 Fw van fent és abba nem lehet már, azt az orosz sufni akármit nem mertem még kipróbálni. Meg akkor a gépet állítod nem az obit és így a többi obival meg backfokuszos lesz gondolom. (mert amennyit állítottam rajta az jelentkezik a többi obinál - ami eddig normálisan működött - mint backfókusz, de ez csak így kigondoltam, lehet nem így van)

(#5067) decens válasza Slowman (#5066) üzenetére


decens
tag

nem tudom, milyen géped van, de k10d-hez tudok adni "amolyan" firmware hack-et, amivel vissza tudod butítani arra a verzióra, amiben még működik a debug menu.
ha k100d, akkor az orosz csodától nincs olyan sok tartani valód: párom k100d-jét csesztettem vele egyszer, hiba nélkül működött a dolog... meg a gép is. azóta is... köszöni, jól van :)

(#5068) Slowman válasza decens (#5067) üzenetére


Slowman
aktív tag

K10D-m van. De most megpróbálok együtt élni vele egy darabig aztán ha nagyon idegesít akkor majd meg hackelem.

(#5069) hcs57 válasza Slowman (#5068) üzenetére


hcs57
őstag

Nem nagy ügy a hackelés... utánna bármilyen obit belőhetsz vele..

Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu

(#5070) Mercutio_ válasza Slowman (#5068) üzenetére


Mercutio_
félisten

Camera kft. úgy tudom csak a Sigma obikat tudja helyben kalibrálni, a többit kiküldi.

K10D-nél csak egy értéket lehet beállítani, így az minden egyes obira érvényes lesz, szóval ha belövöd az 50/1.4re lehet, hogy az összes többi ibod meg backfocusos lesz tőle :U

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#5071) Slowman válasza Mercutio_ (#5070) üzenetére


Slowman
aktív tag

Hát ettől tartottam én is :U . Most már ez a hajó elúszott szóval most egyenlőre ,megpróbálok vele együtt élni. És figyelgetem milyen arányba és milyn témáknál produkálj aztán majd lesz valami.

(#5072) hcs57 válasza Slowman (#5071) üzenetére


hcs57
őstag

Ha minden obit kalibrálsz, és feljegyzed az értékét, akkor később obicsere esetén kb 10 másodperc alatt be tudod állítani az obinak megfelelő értéket..

Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu

(#5073) Slowman


Slowman
aktív tag

Most egész nap tárgyakon, és mindenen próbálgattam az obit. Azt vettem észre ha pl. karóra lapjára, szemre pontosan fókuszálok, akkor jelentkezik a frontfókusz. Ha az óra tokra közvetlen az üveg mellé, és a szem mellet (szemhéj stb.) akkor szinte pontos illetve minimális a frontfókusz effekt. Mert azzal azért tisztába voltam, hogy átlátszó tárgyakra, üvegre, pohárra stb nem biztos, hogy pontosan talál fókuszt, de azt nem gondoltam, hogy a szem is bezavarja, vagy az órán lévő számlap előtt 3mm lévő üveg :U .

(#5074) hcs57 válasza Slowman (#5073) üzenetére


hcs57
őstag

Adsz neki egy minimális back korrekciót, és máris jó lesz..

Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu

(#5075) decens válasza Slowman (#5073) üzenetére


decens
tag

másik gépen nem tudod letesztelni az ojjektívot?

(#5076) tbs válasza Slowman (#5073) üzenetére


tbs
addikt

Szar helyen van a mattüveged, ha szemre jó, de a kép nem, csak AF-el. Más obival is ezt kell ekkor tennie. Vigyázz, az F1.4 oltári becsapós amúgy, roppant kicsit a DoF..!

(#5077) Slowman válasza tbs (#5076) üzenetére


Slowman
aktív tag

Más rekeszértékekkel is kipróbáltam és ott is elrontja. Én eddig arra gondoltam, hogy a szem csillogása vagy valami hasonló zavarja meg az AF pontosságát.

Sajna más embert nem nagyon ismerek akinek Pentax váza lenne itt a közelbe. Akit ismerek mindnek Canonja van.

[ Szerkesztve ]

(#5078) tbs válasza Slowman (#5077) üzenetére


tbs
addikt

:( Hát passz. A szemre rossz - AF-el jó kérdésre CSAK a rossz mattüvegtávolság lehet magyarázat. Tudom, mert szívtam ilyennel, mikor a a K100D-be raktam be a törőékest: rossz oldalra tettem egy fémlapocskát, és hirtelen nem bírtam szemre fókuszálni, hiába csudálatos a törőék... Aztán elolvastam a beszerelőmanuált, és 2 perc alatt javítottam a hibát. :DDD

(#5079) BEE válasza Slowman (#5073) üzenetére


BEE
addikt

Én a K10-emben kibejlagoltam a mattüveget, de az 50/1,4-el mindig
nehezen fog fókuszt.
F1,4-en tesztelni csak állványon szabad, mert a legkisebb elmozdulás is meglátszik.
Én azt csinálom az obival, hogy többször megnyomom félig az expogombot,
akkor megtalálja rendesen.

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#5080) Slowman válasza BEE (#5079) üzenetére


Slowman
aktív tag

Jaja én is úgy csinálom. De lényegében mind egy, hogy most a szemgolyóra vagy a szemhéjra fókuszálok mert a képen ~ nulla a különbség. Majd még tesztelgetem, de szétszedni a mattüveget semmiképpen sem fogom egyedül. Az 1.4-nél nem is csodálkoznék de még 2.8 és 4-nél is produkál ilyet.

(#5081) tbs válasza Slowman (#5080) üzenetére


tbs
addikt

Ó b+..! Félreértettelek..! :B Szemre fókuszálok -> kézihajtánnyal, SZEMMEL ÉRZÉKELEM a fókuszt. :)) Ne haragudj, minden hsz-em erre épült a témában...

A passz gondolatom érvényes, kizárólag a fenti hibás értelmezés miatt szóltam be a szálba. :B

(#5082) Slowman válasza tbs (#5081) üzenetére


Slowman
aktív tag

Gondoltam, hogy valami félreértés lehetett :K mert nem teljesen értettem a mattüveg és a szemre való fókuszálás között az összefüggést. De nem akartam a szakértelmedet kétségbe vonni, és itt kekeckedni, hogy nem nagyon értem és szerintem nem... mikor egyáltalán nem értek a dologhoz :N .

[ Szerkesztve ]

(#5083) BEE válasza Slowman (#5080) üzenetére


BEE
addikt

Amikor az AF élességet állít, akkor mindig teljesen nyitva van a blende,
tehát F1,4-en élesít.
Ezért ha ott melléfog, már hiába húzza be a blendét az expóhoz,
nem biztos hogy F4 elég mélységélességet ad a hiba elfedéséhez.

BEE

Fradi volt, Fradi lesz, amíg a földön ember lesz !

(#5084) Zozzant válasza Slowman (#5082) üzenetére


Zozzant
addikt

Egyébként nagy fényerővel szopóág a közelre fókuszálás, egyrészt cudar kicsi a dof másrész az af pont sem olyan kis méretű hogy mindig tudjad mit kapott el, nem véletlenül makrózunk szűk blendén lehetőség szerint, kevésbé kell csodálkozni a nagy fényerőn közelre ad-hoc létrejövő élességen.

https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html

(#5085) johnjohn


johnjohn
addikt

Bejelentve !

[ Szerkesztve ]

(#5086) BiriBum válasza johnjohn (#5085) üzenetére


BiriBum
őstag

El fognak tűnni az Ebay-ről a jó kis olcsó 645-ös lencsék. :DDD

(#5087) tbs


tbs
addikt

Huhhh... Belökné vki a k20d, k10d, 1ds képeinek max. felbontását..? Google most nem akar segíteni... :( (Béna vagyok.)

(#5088) Szten Márs válasza tbs (#5087) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

K20D: 4672 x 3104
K10D: 3872 x 2592
1Ds - mark hányra gondoltál?
1Ds a legelső: 4,064 x 2,704

(#5089) tbs válasza Szten Márs (#5088) üzenetére


tbs
addikt

:C :R (A legelső elég, thx.)

[ Szerkesztve ]

(#5090) hcs57 válasza tbs (#5089) üzenetére


hcs57
őstag

Te is láttad a 40Mpixelt? :D

Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu

(#5091) tbs válasza hcs57 (#5090) üzenetére


tbs
addikt

Ja, de most nincs időm foglalkozni vele. :B Csini, de nincs túl sok 645-ös obim... Azok sem AF-esek... :(

(#5092) hcs57 válasza tbs (#5091) üzenetére


hcs57
őstag

Ehhez akármilyen objektív nem is való... csak amelyik ezt a felbontást tudja.

Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod, melyik felét. forrás: mozaik.bloglap.hu

(#5093) bLaCkDoGoNe


bLaCkDoGoNe
veterán

Régi vaku témában találtam egy elég érdekes weboldalt, ahol egy rakás vaku össze van gyűjtve talpfeszültséggel: itt ni! Ha volt már, sorry. :)

"«Fuck does Cuno care?» The boy turns to you. (He doesn't care.)" [+] "The parasite makes nothing for itself. Its only tools are taxes and tithes meant to trick you into offering what it has not earned. In Rapture we keep what is ours." [+] 

(#5094) Zozzant


Zozzant
addikt

645d: 7264×5440 pixel :D

https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html

(#5095) BiriBum válasza Zozzant (#5094) üzenetére


BiriBum
őstag

:Y
Lesz hozzá így hirtelen megfelelő, új fejlesztésű objektívpark?

(#5096) BiriBum


BiriBum
őstag

(#5097) Szten Márs


Szten Márs
nagyúr

Azért az kemény, hogy a prohardver digicam melléklete még hírként sem hozta le a 645D bejelentését :(

(#5098) Agent87 válasza Szten Márs (#5097) üzenetére


Agent87
aktív tag

majd pár nap múlva ha már úgyis mindenki elolvasta máshol ;)

(#5099) Agent87


Agent87
aktív tag

amúgy nagyobb igény van egy középformátumú pentax gépre mint mondjuk egy full frame-re ami gondolom szélesebb körnek lenne elérhető? ezt nem igazán értem.

(#5100) Zozzant válasza Agent87 (#5099) üzenetére


Zozzant
addikt

200 darab készül egyelőre Japánnak, ez nem az a kategória ami a pórnépnek kell

https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Pentax DSLR topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.