Hirdetés

2024. június 13., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Canon EOS DSLR topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:50:54

LOGOUT.hu

Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5906) k1csi válasza Piotrus (#5855) üzenetére


k1csi
senior tag

Amatőr (hobbi) szinten jobban számít, hogy mennyire vágysz valamire. A profi aki ebből profitot akar termelni csak annyit akar befektetni ami feltétlen szükséges és tudja is mire van szüksége (mivel viszont ebből él szükség esetén akár rendszert is gyorsabban vált).

Ezért történehet, hogy a profi fotós gyakran gyengébb vázzal jelenik meg (persze adott határokon belül) mint a hobbi fotós. Viszont a teljes felszerelését nézve sokszor alkalmasabb a célra mint a hobbi fotós felszerelése. A nem DSLR kategóriákról áttérők még mindig a váznál vannak leragadva. Már közhely, de tényleg velem is előfordult, hogy ismerős meglátva a felszerelésem első kérdése, hogy hány MP-es a gép...
Mintha ez lenne a legfontosabb paraméter (vagy másik kedvenc kérdés hányszoros az obi zoom átfogása).

Azaz, ha 60D-re vágysz és mást veszel, mindig ott lesz, hogy bezzeg 60D-vel meg lehetett volna csinálni (még ha nem is így van; ez másra is igaz bár pl. obikra lehet kevésbé). Ha meg megvetted akkor viszont megvan a motiváció, hogy tanulj mert különben tényleg csak pénzkidobás (és nem is kevés) volt.

Ha megteheted nyugodtan vedd meg (ha nem profi vagy, nem a legolcsóbb felszereléssel kell megoldanod, hiszen nem a haszonért csinálod, hanem mert élvezed). Többször is teszteltem. Nem rossz váz, fogásra nekem jobban bejön mint a többi Canon. Apróságokból sajnos tényleg vissza vettek, talán, hogy messzebb kerüljön a 7D-től. Bosszantó, de túl lehet élni. A fókusz korrekció eleve fényerősebb obiknál számít jobban.

Ennek ellenére ezidáig nem sikerült magam meggyőzni, hogy lecseréljem rá az 550D-m (ami kb. 1 éve van meg). Szenzor ugyanazt tudja, esetleg lehet gyorsabban lehet kiolvasni a gyorsabb sorozathoz. Elkezdtem kivárni, mit hoz ki a Canon és milyen irányba indul az elkövetkező évben. A Sony 16MP-es szenzora vsz. kihozta fotó részen amit APS-C-ből ki lehet hozni (és jópár márka ezt használja). A Nikon meg a jó vázak mellé jópár obit hozott ki, ami hiánypótló lenne Canon APS-C használóknak is. Az m4/3 is itt kopogtat, és ha kihasználnák, hogy olcsóbban gyártható mint a DSLR (ami az árakban is látszana) siker lehetne belőle. Azaz remélhetőleg a Canon is előbb-utóbb (és inkább előbb) lépni fog.

Viszont, ha gyakran használsz magas ISO-t (és tényleg szükség van rá, nem azért kell mert nincs megfelelő fényerős obid vagy a vakut nem tudod használni) a Canon 18MP-es szenzora nem rossz.

Persze az idő kicsit már elszállt felette (vagy a Sony szenzor technológiája húzott nagyon bele).
Viszont a jobb obik eléggé megkötik az ember kezét (és itt tényleg jobb obikra gondolok, neked tényleg eléggé alapfelszerelésed van obik terén a 70-200-at leszámítva).

A vaku vezeték nélküli vezérlése sajnos még mindig nem rádiós. Ebben is léphetnének már a gyártók. A rádiós cuccokról (E-TTL méregdrága) látszik lenne igény rá.

Amit még érdemes tudni, hogy a középső fókuszpont mindig a legpontosabb/legérzékenyebb. Azaz ahol kritikus a fókuszsebesség/pontosság és kevés fény van ott mindig legalább f/2.8-as obit érdemes használni (a fókuszálás mindig teljesen nyitott rekesszel történik) a középső fókuszpontot használva (és jó ha gyors nem mikro USM-es az obi). Ha kell utólag lehet kicsit vágni. Az elrontott fókuszos képpel nem igazán lehet mit csinálni.

De tényleg nem lebeszélni akartalak. Minden kb. annyit ér mint amennyiért megveszik (legalábbis drasztikus eltérés nehezen tartható hosszabb távon), azaz nagyon nem foghatsz a 60D-vel mellé. Ha meg azért fotózol mert élvezed és megengedheted magadnak úgyis a vágyaid fognak dönteni.

Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Canon EOS DSLR topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.