Hirdetés

2024. május 19., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-05-17 09:07:26

LOGOUT.hu

Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#15551) Rick4 válasza Aidan85 (#15549) üzenetére


Rick4
félisten

Lehet bekaptak egy synolockert? :D

Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

(#15552) citkar válasza fogtunder (#15548) üzenetére


citkar
addikt

Gondoltam két külön kezelendő HDD-re is, mindig USB-n másolni mindkettőre, de macerás (mert asztali vagy hordozható gépen nem tárolnám az adatokat). Ha nem drágán találok NAS-t (20 ezer beleférne) egyszerűbb lenne, ha egyszerre másolhatnám mindkét HDD-re a dolgokat. Hosszú távon egyszerűbbnek tűnik egy két fiókos NAS és a HDD-k is biztos helyen lesznek, nem az asztalfiókban vagy polcon, mint két USB rack esetében.

Vagy a backup alatt nem is tudom mit értettél, ha az adatokat nem tárolom (csak a rendezés erejéig) számítógépen, lehet van valami, amire nem gondoltam. Egy 1 lemezes NAS és egy USB rack?

[ Szerkesztve ]

(#15553) Pékmester


Pékmester
tag

Sziasztok!
Kb 70-80 ezer forintot szánnék NAS-ra, de teljesen kezdő vagyok a témában. Fő felhasználás természetesen az adatmentés és hálózaton belüli megosztás, de fontos lenne a jól használható torrent kliens is.
Melyik gyártót ajánljátok?

(#15554) fogtunder válasza citkar (#15552) üzenetére


fogtunder
nagyúr

veszel egy NAS-t, raksz bele egy HDD-t és használod, hetente egyszer-kétszer rádugsz egy USB winyót és csinálsz biztonsági mentést a nem pótolható adatokról, vagy akár az egészről. a Syno tud pl. incremental backupot is csinálni, tehát csak a változásokat írja fel, nem 0-ról kezdi az egészet, plusz be lehet állítani neki taskokat, amik időzítve, vagy kattintásra lefutnak.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#15555) papabahama


papabahama
újonc

Sziasztok!

Vettem egy ZYXEL 320S NAS-t és beleraktam egy 500 gb-os hdd-t.
UTP kábelen keresztül gigabites portra csatlakozva a notebookot és a nast is, 50 gb adatot kb 1 óra alatt másolt át. Kérdésem, hogy ez a sebesség normálisnak mondható? Az előre gyárilag meghatározott mappák (video, photo, public stb) közül véletlenül a publicba másoltam 50 gb fotót. Épp ezért kliensprogrammal nem tudom albumként nézegetni a képeket. Áthelyezni windows alól nem tudom, csak rendkívül lassan (600kb / sec).
Van-e valami ötlet, hogyan tudnám a public mappából a photo mappába GYORSAN áthelyezni 50 gb adatot? Köszi a választ! :R

(#15556) MaCS_70 válasza Dave™ (#15254) üzenetére


MaCS_70
félisten

No, ez a pendrive wear leveling egy érdekes kérdés.
Elég sokat bújtam a netet emiatt, és ilyeneket találtam: Minden pendrive tudja a wear levelinget

Innentől fogva meg vagyok lőve. Konkrétan a Corsair Voyager és Survivor sorozatnál találtam konkrét gyártói adatot arra, hogy van wear leveling a pendrive-on, de maga a Corsair írja, hogy az, hogy aktív vagy statikus-e, mindik a vakszerencse kérdése -- mikor milyen kontrollert kapnak, de szerintük szinte mindegy. Ez már csak azért is elég furcsa, mert abban viszont minden egyéb forrás egyetért, hogy a statikus sokkal jobb élettartam szempontjából (viszont több erőforrást igényel).

Az egésznek az OMV szempontjából van jelentősége, mivel pendrive-ról futtatnám. Na, erre több helyen írják, hogy pendrive-ról aztán ne, mert wear leveling híján tönkrevágja pillanatok alatt, viszont azt is sok helyen olvasta, hogy ez már régen hülyeség, mivel a mai pendrive-ok már eleve wear levelingesek, de lehetőleg használjunk statkusat.

Szóval gondban vagyok. :F

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#15557) Rick4 válasza papabahama (#15555) üzenetére


Rick4
félisten

Nem tudom működik-e, csak egy próba erejéig tipp:
A photo-t átnevezed photo2-nek, majd a public mappát átnevezed photo-nak. Innetől a képek a photo mappában lesznek. Ha ez megvan, a photo2-t átnevezed public-nak, és máris megvan minden. Talán szerencséd lesz, és megoldható így. Majd ne felejtsd el a mappa jogokat átállítani, mert ugye a public az public, tehát simán lehet nyitottabb hozzáférése. :U

Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

(#15558) papabahama válasza Rick4 (#15557) üzenetére


papabahama
újonc

Köszi a választ, sajnos nem tudom az általa létrehozott 5 szabványmappát átnevezni és törölni sem :(

(#15559) Dave™ válasza MaCS_70 (#15556) üzenetére


Dave™
nagyúr

Ez eddig is tudott volt, csak a felhasználás módja miatt a sokkal olcsóbb és egyszerűbb dinamikust tudják a legtöbb esetben, a statikus inkább az SSD-k sajátossága. Van pár kivétel a pendrive-ok között is, de pont ez a gond, hogy nem fog kiderülni mi van belül.

Az OMV-nél az a gond, hogy a dinamikus wear leveling csak a változó cellákat "forgatja", nem az összes blokkot, és mivel OMV-nél a nagy része statikus adat, csak a swap meg hasonlók nem, ezért a maradék kisebb területet sokkal gyorsabban elhasználja, mint a statikussal tenné.

Tehát eddig sem a wear leveling hiánya volt a gond pendrive-nál, hanem a statikus wear leveling hiánya. És nem urban legend, ki fogja nyírni belátható időn belül. A rekord egy év körül szokott lenni fórumos tapasztalatok alapján. Van már egy olyan plugin egyébként, amivel minimalizálhatóak a dinamikusan változó adatok, ezzel be lehet vállalni, de sokkal jobb diszkre vagy egy mini SSD-re telepíteni.

(#15560) MaCS_70 válasza Dave™ (#15559) üzenetére


MaCS_70
félisten

Köszönöm, így már tiszta a helyzet.
Az USB-s eszközben mint rendszereszközben ugye a SATÁ-k korlátozott száma a vonzó.

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#15561) Dave™ válasza MaCS_70 (#15560) üzenetére


Dave™
nagyúr

Egyrészt teheted USB-s dobozba is a HDD-t, az nem probléma, másrészt meg a HDD-t is használhatod adattárolásra is a rendszerpartíció mellett, igaz ez utóbbi esetben telepítés után gparted-del át kell méretezni a patrtíciókat, de ehhez van leírás, nem bonyolult. Nekem így van jelenleg megoldva, két adat HDD mellett van egy 2,5"-es (keveset fogyaszt) rendszer HDD, aminek a nagy része szintén adat, oda mennek a letöltések.

(#15562) MaCS_70 válasza Dave™ (#15561) üzenetére


MaCS_70
félisten

Köszönöm, akkor így lesz nálam is -- csak olyan elegáns megoldásnak tűnt a pendrive-os rendszer.
Tehát felteszem az OMV-t, és még a lemezbeállítások esetén particionálok.

A hardver már megvan, csak éppen az ország túlvégén -- egy hét múlva esem neki.

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#15563) Dave™ válasza MaCS_70 (#15562) üzenetére


Dave™
nagyúr

Nem, felteszed az OMV-t, és utólag csinálsz egy gparted pendrive-ot (teljesen független az OMV telepítéstől), arról bootolsz, és azzal tudod átméretezni, majd új partíciót csinálva már látszódni fog OMV alatt is. Keress rá, van részletes leírás a folyamatról.

(#15564) MaCS_70 válasza Dave™ (#15563) üzenetére


MaCS_70
félisten

Erre gondoltam én is, csak hülyén írtam. Helyesen: még az OMV-s lemezbeállítások ELŐTT particionálok a Gparteddel. Legalábbis így logikus -- márhogy az, hogy azelőtt csinálok adatpartíciót az OMV drive-on, hogy az OMV-t elkezdeném idomítani a lemezek használatára.

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#15565) forest_ns


forest_ns
tag

Sziasztok!

Szeretnék végre valamit, amivel lehetne torrentezni, működne a fájlmegosztás/streamelés laptop, PC és TV (Samsung) közt, lehetőleg wifin, kábellel max a tv-hez kötném.
Tárhelyből nem kellene nagy, egy tera elegendő lenne.
Sajnos elég laikus vagyok a témában, így némi magyarázatot is szívesen fogadnék, mit-miért?

Mit tudnátok ajánlani? Néztem a most akcióban levő Asus mini PC-t az Auchanban, az megfelelne?

(#15566) kabar válasza forest_ns (#15565) üzenetére


kabar
senior tag

Biztosan lesznek majd még értelmesebb válaszok is, de nem biztos, hogy lesz olyan, aki egy komplett gyorstalpalót le fog körmölni itt a fájtárolás, letöltés, torrentezés, hardverigényei közötti különbséggel, valamint a mediastream és a szimpla hálózati megosztás+ hálózati lejátszók közötti hardveres és lehetőségbeli, kompatibilitásbeli különbségekkel. Egy pici utánaolvasást mindenképpen igényelne, akkor talán pontosabban is tudod megfogalmazni az igényeidet. A Wifi-s vs kábeles hálózatról meg már nem is beszélve.

"Der erste Trunk aus dem Becher der Naturwissenschaft macht atheistisch; aber auf dem Grund des Bechers wartet Gott.“

(#15567) forest_ns válasza kabar (#15566) üzenetére


forest_ns
tag

Nem is komplett leírásra gondoltam, hanem arra, hogy mekkora "bűvészkedést" igényel, mivel ha jól tudom semelyik rendszer nem plug-and-play.
A wifi-kábel dolgot sem misztifikálnám túl, mindössze arról van szó, hogy a tv és wifi egy helyen van, ezektől messze a PC, a laptop meg mozgásban.
Mindössze annyit szeretnék, hogy a letöltött dolgaimhoz mindennel hozzáférjek, lejátsszak.

(#15568) Dave™ válasza MaCS_70 (#15564) üzenetére


Dave™
nagyúr

Nem, mondom még egyszer, először OMV install, az MINDENKÉPPEN le fogja gyalulni a teljes lemezt, mert csak magát hajlandó megtűrni ott, UTÓLAG tudod csak gparted-del átméretezni a partíciókat és csinálni egy újat a maradék területre. Megpróbálhatod fordítva is, de nem fog sikerülni :)

(#15569) kabar válasza forest_ns (#15567) üzenetére


kabar
senior tag

A bűvészkedés mértéke a ráfordított anyagi javaknak erősen a függvénye, de tényleg nem pillanatok kérdése. A NAS-nak mindenképpen kábelen kellene lógnia. Ha arról megy a filmlejátszás, akkor az a wifi függvénye, hogy mennyiben lesz akadásmentes (meg persze a codec, méret stb). Alapnak az NSA325-öt szokták errefelé ajánlani, ezalatt nem nagyon. Feljebb, kevesebb trükközéssel jár a synology vagy a Qnap, de jóval drágább. Az Asustor is lehet opció, de még nincsen vele annyi embernek tapasztalata. De ha veszel egyet, akkor rajtad keresztül szert tehetünk némi neműre.

[ Szerkesztve ]

"Der erste Trunk aus dem Becher der Naturwissenschaft macht atheistisch; aber auf dem Grund des Bechers wartet Gott.“

(#15570) citkar válasza fogtunder (#15554) üzenetére


citkar
addikt

Aha, nem hangzik rosszul. Tudsz ajánlani ilyen Syno NAS-t?
A félreértés kedvéért: a bele tett HDD-t ext4 file rendszerrel kezeli, de az USB-n rádugottat tud NTFS-ben is tudja kezelni (mármint közvetlen a NAS-ra rádugotatt, mert, ha nem akkor nem kell a NAS-on USB számomra, de ez a változások alkalmával a különbséget lementő funkció tetszik, gondolom ehhez közvetlen a NAS-ra kell rádugni).

(#15571) forest_ns válasza kabar (#15569) üzenetére


forest_ns
tag

Köszi, utánanézek ezeknek. A NAS-TV-net kábelezése nem probléma, azok lehetnek egy helyen, csak a laptop, PC kell hogy wifivel tudjon csatlakozni/másolni.

Szerk: az első hsz-ben említett (Asus EB1035-B0010 vagy hasonszőrű) mini pc-s dolog nem működhet ilyen módon?

[ Szerkesztve ]

(#15572) gbors válasza forest_ns (#15565) üzenetére


gbors
nagyúr

Sztem olvasd el a topik-összefoglalót, és az alapján tegyél fel specifikusabb kérdéseket. A két kritikus pont az igényeidben a wifi és a torrent - az előbbi NAS-okban nem igazán jellemző (nem is praktikus), az utóbbi sokkal erőforrás-igényesebb (is lehet), mint a többi funkció.

Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

(#15573) forest_ns válasza gbors (#15572) üzenetére


forest_ns
tag

Olvastam, de amit mondasz, nem tűnt ki ennyire. Viszont akkor számításba veszem.

(#15574) fogtunder válasza citkar (#15570) üzenetére


fogtunder
nagyúr

igen, közvetlenül a NAS-ra kell kötni, úgy kezel NTFS-t is és úgy megy a backup is. a legolcsóbb (részemről) ajánlott Syno a DS215j, két dologra nem jó otthoni felhasználónak, a nagy sávszélességű torrentezés és a videó transzkódolás, egyébként nincs baja. vagy QNAP 212P, a google szerint az is tud incremental backupot, a hardver kb. ugyanaz, a szoftver is hasonló elvileg, de én személy szerint még nem használtam.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#15575) citkar válasza fogtunder (#15574) üzenetére


citkar
addikt

Ennél olcsóbb nem adódna?:D
Láttam valahol 22 ezerért Synology 2 lemezes NAS-t, csak nem emlékszem a típusra pontosan...

[ Szerkesztve ]

(#15576) kaciokos válasza fogtunder (#15574) üzenetére


kaciokos
őstag

Bocs, ha láma a kérdés, még csak most állok vásárlás előtt, és én is a DS215j-t nézegetem, szóval milyen video transzkódolást végez egy NAS?

(#15577) Patice válasza kaciokos (#15576) üzenetére


Patice
nagyúr

Jobb esetben semmilyent. ;]

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#15578) fogtunder válasza citkar (#15575) üzenetére


fogtunder
nagyúr

ebből a két márkából nem (vagy ha van, akkor nem érdemes a régi hardverért annyi pénzt kiadni), alatta csak a ZyXel NSA325v2-t szoktuk ajánlani, de arról nem találtam infót, hogy tud-e incremental backupot. sajnos nem olcsó mulatság egy rendes NAS, én ezeket már nem is venném meg, mert ennyiért simán építesz erősebbet, ami nem igazán fogyaszt többet, kb. erről szól az utolsó 2-300 hsz. mondjuk 22-ért én még semmilyen új Syno NAS-t nem láttam, egylemezest se.

(#15576) kaciokos: mondjuk ha mobilra streamelsz videót, akkor le tudja konvertálni, hogy beleférjen a rendelkezésre álló sávszélességbe, ha a lejátszó nem támogatja az adott formátumot, akkor át tudja transzkódolni megfelelőre. hálózaton belül, értelmes lejátszóval nincs rá szükség.

[ Szerkesztve ]

I hate morning people. And mornings. And People.

(#15579) citkar válasza fogtunder (#15578) üzenetére


citkar
addikt

Na majd nézelődöm. Köszi az infót.

(#15580) Pékmester


Pékmester
tag

Sziasztok!
Kb 70-80 ezer forintot szánnék NAS-ra, de teljesen kezdő vagyok a témában. Fő felhasználás természetesen az adatmentés és hálózaton belüli megosztás, de fontos lenne a jól használható torrent kliens is.
Melyik gyártót ajánljátok?

(#15581) Rick4 válasza Pékmester (#15580) üzenetére


Rick4
félisten

Az én favoritom a BMH, vagyis by my hand. A legjobb ár- érték aránnyal rendelkező megoldás. ;)

Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

(#15582) MaCS_70 válasza Dave™ (#15568) üzenetére


MaCS_70
félisten

De hát ezt mondom én is!
Mindegy, kerüljön csak a kezeim közé az atomos alaplap, majd jól beszámolok a dolgok menetéről! :K :K :K

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#15583) kaciokos válasza fogtunder (#15578) üzenetére


kaciokos
őstag

Köszi, ma is tanultam valamit. :)

(#15584) Upo


Upo
addikt

Ha nekem megfelel a microatx is, akkor milyen alaplap javasolt költséghatékony nas építéshez? Tápom, házam van, a hangja nem téma, a spájzban lesz a helye a lekvárokkal átellenben. :P
Azért 4 natív sata jó lenne. Integrált cpu-st érdemes venni vagy jobb áron van a foglalatos? Esetleg 1155 foglalatú Pentium G procit tudok felszabadítani, underclock/undervolt-al jó lehet az is.

Másik, hogy OMV-hoz elég lenne egy 8GB SSD?

Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"

(#15585) Dave™ válasza MaCS_70 (#15582) üzenetére


Dave™
nagyúr

Te azt írtad először partícionálsz, de az nem jó, utólag kell :) Olvasd el mire válaszoltam, meg hogy mit és világos lesz minden. De ha meglesz a leírás ott megvan lépésről lépésre.

(#15586) MaCS_70 válasza Dave™ (#15585) üzenetére


MaCS_70
félisten

Így azt nem értem, hogy hogyan állítok be használatra egy még nem létező partíciót? Az én logikám szerint a partíciónak előbb kell léteznie, mint ahogy azt birtokba venném.

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#15587) Upo válasza MaCS_70 (#15586) üzenetére


Upo
addikt

Pont ez a lényeg. Lefoglalja az egész helyet. Utána odamész, összezsugorítod a gyári partíciót egy kisebbre, és akkor marad üres hely, oda hozod létre a nem létező partíciódat. Előre hiába csinálsz bármit mert úgyis töröl mindent ami már rajta van.

Nem tudom mi van a leírásban, én pendrive-ról szoktam bootolni egy live lubuntu-t, gparteddel zsugorítom a partíciót, ha kész akkor az üres helyre lehet partíciót/partíciókat létrehozni.

[ Szerkesztve ]

Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"

(#15588) fogtunder válasza Upo (#15587) üzenetére


fogtunder
nagyúr

szerintem ő is arra utalt, hogy install után, de még a többi lemez konfigurálása előtt csinálja meg.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#15589) MaCS_70 válasza Upo (#15587) üzenetére


MaCS_70
félisten

Vesszek meg, ha értem...
Nyilván a rendszerpartíció zsugorítása után hozom létre az adatpartíciót -- de azt csak azután tudom használatba venni, hogy létrehoztam! Vagy valahogy be kell állítanom a lemezkezelésben egy még még nem létező partíció vélelmezetten majd a jövőben létrejövő adatait? Én a beállításokban csak már létező helyre látok beállítási lehetőséget...

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#15590) Upo válasza MaCS_70 (#15589) üzenetére


Upo
addikt

Ezért én azt fogom csinálni, hogy veszek egy kis ssd-t az aprón boot-nak, és gond letudva. Most is volt pl. egy 30GB Kingspec SSD 3000-ért a hardveraprón, még jegelve fent is van, 3-4e forintot nekem ez simán megér. De régebben is láttam 8-16-os ssd-ket 1-2 ezrekért. Ha meg van az alaplapon msata foglalat akkor fillérekért vannak régi eee netbookokból bontott 4-8-as ssd-k is.

Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"

(#15591) MaCS_70 válasza Upo (#15590) üzenetére


MaCS_70
félisten

Ezek engem valahogy elkerülnek, pedig egy hónapja keresek ilyen pici SSD-t a HTPC-be.

Az OMV-s épített NAS-nál a viszont csak három SATA-portom van, ezért vagy USB-n, vagy osztottan particionált HDD-n lesz a rendszer. Majd kialakul, egyelőre nem szövögetek konkrét terveket, mivel nem ismerem a rendszert, sőt, még az igények sem teljesen tiszták, mivel a páromnál akár fél TB-nyi felesleges anyag is lappanghat, ami ezért már módosítja a felállást.
Egyelőre dömping van régi 3,5-es HDD-kből, ha ezek elkezdenek kihalni, és még él az épített NAS, akkor majd átgondolom.

Köszönettel: MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#15592) Upo válasza MaCS_70 (#15591) üzenetére


Upo
addikt

Figyelgetni kell, erről beszéltem pl. ami már elkelt. Ha kevés a sata port akkor rá lehet dugni egy usb-sata átalakítóra, akkor egy wear leveling-et biztos tudó "pendrive" lesz belőle.

Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"

(#15593) Upo válasza MaCS_70 (#15589) üzenetére


Upo
addikt

Most direkt leszedtem az OMV iso-t, vmware player alatt adtam neki 8GB helyet, feltelepítettem. Utána bootoltam a virtuális gépen egy ubuntu-t, gparted-el levettem 4 gigásra a partíciót. Utána csináltam a maradékra egy 4 gigás másik ext4 partíciót. Reboot OMV, a Tárolás/Fájlrendszerek alatt ott az új sda3 partíció. Rányomtam hogy csatolás, és ott a tárhely. :F

Létrehoztam egy SMB megosztást, simán engedi kiválasztani az új kötetet.

[ Szerkesztve ]

Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"

(#15594) Dave™ válasza MaCS_70 (#15589) üzenetére


Dave™
nagyúr

Igen.

1. Telepíted az OMV-t, ő létre fog hozni néhány partíciót magának és az egész diszket lefoglalja.
2. Bebootolsz gparteddel, itt össze kell zsugorítani egy partíciót, illetve a sorrendet is változtatni kell, mert valamelyik partíciónak a meghajtó végén kell lennie az OMV lelkivilágának megfelelő működéshez, végül az üres területre csinálsz egy új, eddig nem létező partíciót.
3. Bootolsz rendesen OMV-vel, itt a rendszer ugyanazt fogja látni sorrend/darabszám szempontból mint előbb, neki ez jó, azzal nem foglalkozik hogy összenyomtál egy partíciót meg csináltál egy újat.
4. Az új adat partíciódra létre fogsz tudni hozni egy filerendszert, mert itt már látszódni fog, és használatba is tudod venni.

Ha így értetted akkor ok, ez a menete.

(#15595) MaCS_70 válasza Dave™ (#15594) üzenetére


MaCS_70
félisten

Dave, Upo: Szerintem végig ugyanarról beszéltünk. :D :DD :D

MaCS

[ Szerkesztve ]

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#15596) Upo válasza Dave™ (#15594) üzenetére


Upo
addikt

Én nem cseréltem semmi sorrendet.

Eredetileg volt:
sda1: ~8 gigás boot partíció
sda2: extended partíció
ezen belül sda5: logikai meghajtó, a swap partíció ~400MB

Az sda1 van az elejétől, az sda2(sda5) a végén. Particionálás után az sda1 és a swap között lett üres hely, még a gparted-el csináltam rá egy ext4 partíciót, ezt elnevezte sda3-nak.
Nem kellett semmi sorrenddel variálni, simán bebootolt. Nem tudom melyik verzió, a ma délben letöltött current amd64 iso-t telepítettem. Mondjuk a boot partíció így is maradt az elején, a swap meg a végén, az új adatpartíció meg közöttük.

Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"

(#15597) Dave™ válasza Upo (#15596) üzenetére


Dave™
nagyúr

Igen, emlékeim szerint a swapnak kell a végén lenni, de amikor én csináltam nem ott volt a gparted átméretezés után, ezért is tért ki rá a leírás, hogy azt át kell mozgatni a meghajtó végére. De ez régebben volt, azóta változhatott, vagy másként jutottunk el ugyanoda.

(#15598) hackeeeee


hackeeeee
Jómunkásember

Ó, most vettem észre, hogy pont ma megjelent a qnap nas-okra a 4.2-es firmware. :) Ha minden jól megy, akkor a hét végére végre megérkezik a TS-120.

Véleményem szubjektív...

(#15599) b.lajos


b.lajos
tag

Sziasztok!

Nas vásárlását tervezem, laikusként elsőre egy kész "dobozt" keresek és bármennyit keresek, kutatok valahogy mindig a DS215J marad célpontnak. Fő profil a fájl megosztás lenne, viszont az itt olvasottak alapján a Digi 200-as net sok lesz neki.Igazából a sávszélességet kell szabályozni, vagy a kapcsolatok számát?
Bocs ha láma a kérdés, de egyelőre gyakorlati tapasztalatom csak az olvasásból áll :)
Kösz előre is!

b.lajos

(#15600) hackeeeee


hackeeeee
Jómunkásember

Sziasztok!

Egy kis segítséget kérnék.. Agyalok rajta, hogy lehet csinálnék majd VPN-t, ha már van.. Bár amire Én használni fogom a nas-t, nem feltétlen lesz rá szükség.

QPhoto-val szinkronizálnék majd telóról képeket, plusz médiaszerver. plusz saját itthoni mappák mentése, hogy meglegyenek.

Szóval, ebben az esetben ezt Nekem úgy kellene csinálnom, hogy létre kellene hoznom a router-emen egy Open VPN szervert, úgy, hogy beállítok egy dyndns-t a router-en (ugye, hogy ahhoz csatlakozzon a nas)?

Asus AC56U routerem van.

[ Szerkesztve ]

Véleményem szubjektív...

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.