Látom téma volt a sav-bázis egyensúly.
A citrom azért lúgos mert az ásványianyagtartalmával
a szervezet semlegesíthet savakat, a citromsav pedig
hamar lebomlik a szervezetben, a sav-bázis egyensúlyra
nincs jelentős hatása.
Nem (csak) attól savasít egy étel, mert sav van benne,
hanem a szervezetben vmilyen sav lesz belőle.
Itt van egyébként egy képlet:
PRAL =
0.49 * protein (g) +
0.037 * phosphorus (mg) -
0.021 * potassium (mg) -
0.026 * magnesium (mg) -
0.013 * calcium (mg)
De ez se 100% korrekt, mert eleve vannak olyan savak
bizonyos ételekben, amik viszont hatnak az egyensúlyra.
pl. Húgysav, ecetsav, oxalátsav (a citromsav nem!!)
Ezért van pédául, hogy a spenót egyesek szerint lúgosít (pral),
másik szerint savasít (az oxalátsav miatt).
Állítólag az állati fehérje jobban savasít, de a pral értékbe
ez nem számítják.