Hirdetés

2024. május 19., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-11-09 14:16:34

LOGOUT.hu

Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51824) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.

Mindenkinek további jó fórumozást!

Hozzászólások

(#45951) tjsz válasza Graphics (#45948) üzenetére


tjsz
senior tag

Köszönöm mindenkinek a tippeket!

(#45952) desigo válasza Doky586 (#45940) üzenetére


desigo
senior tag

Nem aktív a kiterjesztés

(#45953) Szabikaa20


Szabikaa20
őstag

Sziasztok!

Kaptam/átvettem egy tiszta új Samsung 980 NVMe M.2 SSD-t.A kérdésem az lenne, hogy áttudom valahogy rakni az egész rendszert (Windows 10H) a mostani 2,5 SSD-ről anélkül,hogy újrakéne telepitenem mindent?

A másik kérdésem az lenne, hogy mind1 melyik M.2 foglalatba teszem az SSD-t?
Két hely van rá...A VGA felett (9) és az alaplap alján majdnem.De ami az alján van ott takarva van ilyen ALU disszel ami hűtőbordaként is szolgál(alsó 9-es).Oda tehetem?

Ender 5 Pro, iPhone 13, iPad 2021,Dahua Imou Ranger 2 4MP

(#45954) Doky586 válasza desigo (#45952) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Nem tűnt fel hogy van mellette egy 510MB-os partíció? (amit meg se említettél)
Nyilván nem lehet ha be van szorítva két másik közé..
Húzd azt az 510-est ki teljesen jobb oldalra, utána már menni fog.

(#45955) King Unique válasza desigo (#45952) üzenetére


King Unique
titán

Persze hogy nem aktív, mert ott van a 2 között a WinRE partíció, ilyenkor max. 3rd party particionáló programmal lehet megoldani a kiterjesztést (példa).
Egyébként az ilyen kérdések legközelebb mehetnek az érintett Windows rendszer topikjába, vagy az előbb linkelt topikba, mert az SSD témához érdemlegesen nem sok köze van...

[ Szerkesztve ]

(#45956) desigo


desigo
senior tag

Rendben! Köszönöm a segítséget mindenkinek!

(#45957) Ferdzsoo


Ferdzsoo
addikt

Sziasztok!

Nagyon úgy néz ki hogy hibás? az egyik M.2-esem, random kifagynak rajta a játékok, már leteszteltem minden más hardwert és elvileg minden oké.
Leklónoztam ezt az SSD-t átraktam így ahogy volt egy másik M.2-esre és azóta minden ok.
Crystaldiskinfo 96%-ra írja alig 40TBW lett írva rá. Létezhet ilyen hogy mégis hibás a cucc valahol? Van valami progi amivel teljesen le tudnám tesztelni? Olyasmire gondolok mint a HDD-k nél a bad sector teszt.-
Találkoztatok már ilyesmivel SSD-knél?
Előre is köszönöm!

[ Szerkesztve ]

"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change."

(#45958) Szabikaa20 válasza Szabikaa20 (#45953) üzenetére


Szabikaa20
őstag

Közben találtam egy ilyet...Na most akkor ha az enyém NVMe akkor a PCIe kell nézni, ha jól értelmezem.Ha a felsőbe teszem akkor fog működni az összes SATA értelem szerűen.De mi van, ha az alsóba rakom a hűtés miatt?Akkor is ugyan az vonatkozik rá mint az 1 képen?Vagy csak, ha 1 van bekötve akkor azt csak a felsőbe lehet rakni? :F

Ender 5 Pro, iPhone 13, iPad 2021,Dahua Imou Ranger 2 4MP

(#45959) lugosi


lugosi
MODERÁTOR

Sziasztok!

Van egy Samsung T7 touch külső ssd-m, 500 gigás. Nektek milyen tapasztalataitok vannak vele? Nekem nagyon furcsa dolgokat művel, ha be van kapcsolva a biztonság (a touch funkció), akkor a korábban rámásolt tartalmak “eltűnnek” róla, azaz vagy teljesen hiányoznak amiket korábban rámásoltam, vagy 0 kb-ossá változnak a fileok, vagy pedig egyszerűen olvashatatlanok lesznek. Most úgy rendben lévőnek tűnik, hogy kikapcsoltam a touch funkciót, csak hát ezért vettem ezt a fajtát. Egy ipad pro-n és egy windowsos pc-n próbáltam, mind a kettőn jelentkezik a hiba.
Ez jellemző erre, vagy kifogtam egy hibásat?

(#45960) ledgeri válasza Szabikaa20 (#45958) üzenetére


ledgeri
nagyúr

Úgy értelmezd, hogy
-ha felül PCIe van, akkor nincs használva sata,
-ha felül sata van, akkor az egy sataportot használ (egyiket a jobb[felső] oldalról),
-ha alul PCIe van akkor az kettő satát használ (a két bal oldalot[alsót])
-ha alul sata van, akkor az egy satát használ (egyik baloldalit[alsót]).
A felső és alsó két külön variálható dolog, de sata-sata port használhatósága már kombinálódnak velük. Nincsen az összes variáció megjelenítve, de az összes kombináció igen.

[ Szerkesztve ]

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#45961) Szabikaa20 válasza ledgeri (#45960) üzenetére


Szabikaa20
őstag

A képet azt értem...Engem az érdekelne,hogy mi van ha alulra teszem a PCIe-t???(mert itt lenne hűtése) Hogy baj e lenne vagy lehet e?Ez a lehetőség nincs benne. :B

Ender 5 Pro, iPhone 13, iPad 2021,Dahua Imou Ranger 2 4MP

(#45962) King Unique válasza Szabikaa20 (#45953) üzenetére


King Unique
titán

Az első megint inkább windowsos kérdés, amire a válasz nyilván igen, klónozással megoldható erre odafigyelve, ami már többször el lett magyarázva itt.

A másodikra meg már nem is kell válaszolni, mivel kaptál válaszokat a másik topikban is, ahol szintén feltetted ugyanezt a kérdést... :)) Egyébként az alaplap specifikus kérdések értelemszerűen a megfelelő alaplapos topikba valók, azt a részét eleve ott kellett volna megkérdezni.

[ Szerkesztve ]

(#45963) King Unique válasza lugosi (#45959) üzenetére


King Unique
titán

Egy ilyen eszköznél normál esetben úgy működik a titkosítás, hogy bekapcsolja és megadja a jelszót / ujjlenyomatot a user, majd utána lehet rámásolni a fájlokat, amikhez egy későbbi újracsatlakoztatásnál értelemszerűen akkor lehet hozzáférni, ha fel van oldva a jelszavas / ujjlenyomatos meghajtózár, ami után hozzáférhetők lesznek a fájlok sértetlen állapotban a meghajtón. Ha esetedben nem így működik, akkor vagy gyári hibás működésű / állapotú (gyártó szoftvere / HDS?) példányt fogtál ki, vagy valamit nem jól csinálsz (user error), ennyi. Ahol az utóbbinál ha a fájlok rámásolása után lett bekapcsolva a titkosítás, akkor az nem minden esetben oldható meg nem destruktív módon, újabb Windowsoknál a fájlok eltűnését okozhatja pl. ez ha nonstop a PC-hez van csatlakoztatva a külső SSD és a Windows kikapcsolása után van csak kihúzva és nincsen előtte szoftveresen megfelelően leválasztva, stb.

(#45964) ledgeri válasza Szabikaa20 (#45961) üzenetére


ledgeri
nagyúr

A korábban leírt válaszom a logikus válasz a kérdésedre... A Világ nem fog megsemmisülni ha kipróbálnád... ha mégis, akkor meg már mindegy...

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#45965) lugosi válasza King Unique (#45963) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

A titkosítás lett legelőször bekapcsolva, a fileok utána lettek rámásolva. A titkosítás feloldása természetesen megtörténik minden esetben, a rámásolt fileoknak kb az 1/10-e látszik is és olvasható, egy kis hányaduk látszik, de nem olvasható, nagy részük nem látszik. Az ssd nincs állandóan se a gépre, se az ipad-re kötve, csak használatkor.
A titkosítást kikapcsolva, és a meghajtót gyorsformázva működik minden rendesen, egyelőre legalábbis úgy tűnik. Természetesen ha a windowsos gépre van dugva, akkor a hardver biztonságos eltávolítását választom.

(#45966) Szabikaa20 válasza King Unique (#45962) üzenetére


Szabikaa20
őstag

Ott kellett volna,de ha arra vártam volna még mindenhol választ kapok akkor még mindig sehol sem tartanék... ;] :DDD (Szétvolt bontva a gép órák hosszára csak arra vártam, hogy megerősitse valaki,hogy a két M.2-es foglalat egyforma e) Ez nekem magas,inkább újratelepitem... :)) Annyi mindenre kell figyelni,hogy egyszerűbb lesz ha újrateszem.

45964 ledgeri: Összedőlni nem fog csak, az alsó részét csak úgy lehet levenni,ha kiveszed VGA-t,lecsavarozol pár csavart,gépet kiveszed a helyéről stb...A felsőbe meg csak belerakom és becsavarozom. :D

Ender 5 Pro, iPhone 13, iPad 2021,Dahua Imou Ranger 2 4MP

(#45967) King Unique válasza Szabikaa20 (#45966) üzenetére


King Unique
titán

Épp azért kell előre eldönteni melyik topikba való leginkább a kérdés és ott feltenni, majd megvárni a válaszokat, ha túl sokáig nem jön válasz, vagy célirányosan átrirányítanak másikba, akkor feltenni másik topikban is, + ugye a válaszra várás helyett adott a gyártói leírás + a kipróbálás lehetősége is és akkor pláne kiderül. ;)
Azért egy klónozás szvsz nem annyira nem bonyolult, meg ha van hozzá útmutató, de ha még nem csináltál ilyet és nem gond mindent a 0-ról újrakezdeni, hát akkor telepítsd újra a 0-ról, nekem 8. :))

(#45968) Szabikaa20 válasza King Unique (#45967) üzenetére


Szabikaa20
őstag

Ez a topik adott volt és a “milyen ssd-t vegyek” topik is,mivel elvannak mentve és 1-2éve sokat voltam itt.(idén sajnos keveset :( ).Azért is tettem fel először itt a kérdést.De miután nem kaptam 3órán keresztül választ(nem hibáztatok ezért senkit csak válaszolok neked),ezért reméltem hogy az “azonnali informatikai kérdések órája”-ban kapok egy gyors választ,ami meg is történt. :)) Na de nem offolom szét a topikot. :D

A Samsung migraciós programjával sikerült átvinnem.Hál Isten a kimenő SSD is Samsung volt és a cél SSD is szóval nem volt gond.Átmásoltam,Biosban átállítottam a bootolást és ennyi volt az egész.Megvoltam tőle ijedve… :B

Ender 5 Pro, iPhone 13, iPad 2021,Dahua Imou Ranger 2 4MP

(#45969) King Unique válasza Szabikaa20 (#45968) üzenetére


King Unique
titán

Igen, adott, de mivel nem 0-24 fizetős helpdesk és mindenki olyan ütemben válaszol, ahogyan szabadideje, elfoglaltsága engedi, ezért nem meglepő, ha nem feltétlen érkezik azonnal válasz minden kérdésre. Ha valakinek azonnali, vagy minél előbbi válasz kell, akkor ott vannak a forgalmasabb "azonnali" topikok, legközelebb is értelemszerűen akkor majd ott kellene feltenni a kérdést, ha minél előbb kell a válasz és nem opció kicsit várni, ennyi. :)

Samsung SSD-khez valóban adott a gyártó saját szoftvere is a migráláshoz, klónozáshoz, amivel ha végül sikerült megoldani és utána rendben bootol a Windows az NVMe SSD-ről, akkor oké.

(#45970) Erunosta


Erunosta
tag

Sziasztok!

Remélem jó helyen teszem fel a kérdésem.
Az alaphelyzet: Van egy régi rendszerem amit még én raktam össze 2013 tavaszán.

Alaplap: Gigabyte GA-H77-DS3H (rev 1.1) (F7 original BIOS-al)
Processzor: Intel Core i5-3470
Memória: 8 GB DDR3 (2x4 Kingston)
SSD: KINGSTON SH103S3120G (ezen van a Win7 x64 Professional rendszerem)
HDD1: ST1000DM 003-1SB102 (ezen vannak a játékok telepítve)
HDD2: WDC WD5000AADS-00S9B (egy ezeréves HDD adat tárolásra)

Az alaplapomon van egy mSATA csatlakozó amit szeretnék kihasználni.
A kérdésem így, hogy a rendszerem egy SSD-n van akkor lenne értelme egy mSATA telepítésének ami kifelyezetten a Seageate HDD-met (amin a játékok vannak) gyorsítaná az Intel Smart Response Technology segítségével? Vagy ez így nem működik / nincs értelme?

A válaszokat előre is köszönöm. :R

[ Szerkesztve ]

(#45971) Graphics válasza Erunosta (#45970) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Szerintem ez nem képes arra, amit Te szeretnél, azt az Intel Optane tudná leginkább.

Egyszerűbb, ha veszel egy nagyobb SSD-t, mivel mSATA-ban már nem nagyon, vagy horror áron fogsz találni SSD-t.

Eladó Poco F4 GT - 12/256GB kivitel, szürke, minden tartozékkal - 93999 FT - ingyen szállítással

(#45972) Erunosta


Erunosta
tag

Köszi a választ.
Nem szeretnék szupergyors dolgot. A kérdésem inkább az, hogy gyorsítaná a játékaimat, betöltést stb. Mennyire hatna a HDD-mre, vagy mivel rendszer már SSD-n van nem nagyon venném észre?
Valószínüleg használt msatát vennék jóval olcsóbban.

(#45973) zizidor


zizidor
senior tag

Itt linkeltem egy videót, ahol van HDD/SSD összehasonlítás.

Az intelligens ember csodákra képes. Az idióta ember bármire.

(#45974) Graphics válasza Erunosta (#45972) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Én értelek, de még mindig azt mondom hogy SSD-t vegyél külön.

Biztos gyorsít valamit az mSata-s cache megoldas, de szerintem csak csalódás lenne.

Ez a megoldás annyit tudna mint egy SSHD , amivel volt dolgom és hát nem sokat hozott a konyhára.

Illetve lehet vele kinlodni BIOSban is.
Majd látod, hogy szeretnél-e ezzel időt tölteni

[ Szerkesztve ]

Eladó Poco F4 GT - 12/256GB kivitel, szürke, minden tartozékkal - 93999 FT - ingyen szállítással

(#45975) Erunosta válasza Graphics (#45974) üzenetére


Erunosta
tag

Rendben, köszönöm szépen a válaszod. :R

Igazán csak úgy voltam ha már van ez az egyedi msata (úgy tudom Gigabyte-on kívül nem sok más alaplapgyártó rakott a lapjaira) a lapomon akkor ki kéne használni.

(#45976) ledgeri válasza Graphics (#45971) üzenetére


ledgeri
nagyúr

Annyira nem horror ár
De tény, hogy az is egy kihaló port.

MÁS

Van valakinek tapasztalata Veracryptnek SSD-n?
Eszi-e az egészet első teleírás után jobban, ha teljes titkosítás van?
Hogyan kell értelmezni ekkor a "hagyandó szabad helyet?
Ha csak pár partició titkosított, akkor megint hogyan értelemzendő az egész (SSD, és belső pakolgatása szempontjából...)
Ha megoldható a Win-Win(titkosított)-dualboot, akkor csak ezt olvasva valakinek valamil diszkomfortos érzete támad-e ;] ?

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#45977) Graphics válasza ledgeri (#45976) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Amennyiért en vettem mSata-t ahhoz képest az :D.

Egy mSata - m.2 sata adapterrel olcsóbban kihozhatoo persze

Eladó Poco F4 GT - 12/256GB kivitel, szürke, minden tartozékkal - 93999 FT - ingyen szállítással

(#45978) Doky586 válasza ledgeri (#45976) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Egyre vigyázz a teljes lemez titkosítással. (Valaki nemrég belefutott.)
Ha Veracrypt alatt a teljes lemez titkosítást választod, akkor a windows nem fogja azt felismerni és inicializálást ajánl fel. Ha rutinból elfogadod akkor lőttek rajta minden adatnak. (helyreállítási kulcs se segít)

[ Szerkesztve ]

(#45979) Erunosta válasza ledgeri (#45976) üzenetére


Erunosta
tag

És mennyi a minimum ajánlott méret chache funkciónak? 16GB? Egyáltalán egy SSD rendszer mellet tudom külön beállítani, hogy csak a kijelölt HDD-t gyorsítsa és hagyja a rendszer SSD-t?

(#45980) Raymond válasza Erunosta (#45979) üzenetére


Raymond
félisten

Ahogy mar irtak, semmi ertelme ebbe energiat es penzt beleolni. Vegyel egy sima 2.5" SSD-t es tarold a jatekokat azon.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#45981) Graphics válasza Erunosta (#45979) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Ne bonyolítsd szerintem.

Ha szórakozni szeretnél vele, vegyél egyet, de nincs sok gyakorlati tapasztalat egy kihalóban lévő megoldás kapcsán :)

Eladó Poco F4 GT - 12/256GB kivitel, szürke, minden tartozékkal - 93999 FT - ingyen szállítással

(#45982) Erunosta válasza Graphics (#45981) üzenetére


Erunosta
tag

Értem. Papíron pedig jól hangzott. :) Meg félek nem működne a cache-lés csak a másodlagos játék HDD-mre. Amit olvastam róla az kifejezetten rendszer HDD mellé javasolták.
A gondom az hogy az 1TB HDD-m majdnem tele van és egy 960GB-os SSD 32k-tól kezdődik. Legfeljebb veszek egy 480-512GB-os SSD-t 17-20k-ért és csak a demanding játékokat rakom erre.

[ Szerkesztve ]

(#45983) Raymond válasza Erunosta (#45982) üzenetére


Raymond
félisten

Ha sok a 32e akkor az 500GB WD Blue 3D vagy Crucial MX500 20e Ft es csak azt teszed ra aminek nagyon kell a sebesseg.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#45984) Erunosta válasza Raymond (#45983) üzenetére


Erunosta
tag

Rendben, köszönöm a segítséget.

(#45985) ledgeri válasza Graphics (#45977) üzenetére


ledgeri
nagyúr

Értem...

#45978 Doky586 SSD specifikusan, vagy általánosságban?
(ez kilőhető windowson belül? ["sajátgépen" belüli, vagy a lemezkezelős pop-up?] (vagy inkább menjünk a titkosítás topikba?)

#45979 Erunosta Nem tudom, de alapból ha jól tudom- csak most jutott eszembe, hogy olvastam valahol- ez csak a wint futtató meghajtó esetében lehetne használni (vagy az egyiket a kettő közül: a smart response, és a rapid storage 2 külön dolog, mindig kevertem. Az AMD-nek a ryzen 2-3-mal bejövő hasonló megoldását lehet bármilyen ésszerű kombináción használni...)

De én is i5-2400-al, és h61-es alaplappal azt mondom, hogy ez akkor volt fúú de jónak tűnő megoldás, de ma én nem áldoznék összeget a régi lapra, SŐT ha nem ülök még pár hetet áresést várva, akkor már 2019-ben új gépem lett volna, új lappal ami bármelyiket is nézed: m.2, és sata.
Hosszútávú opció még, hogy ha veszel is egy msata valamit, de nem megy úgy ahogy szeretnéd, akkor csinálsz belőle egy USBs rohangálósat, de ahhoz megint vadászni jó házat, stb, stb...
Ha nincs pénz helyre, legyen időre (meglévő tárterületet átnézni, mi kell, mi nem...)

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#45986) Graphics válasza ledgeri (#45985) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

Fajlagosan drága egy "halott" technikába pénzt tenni..

De azt gondolom hasonlóan látjuk.

[ Szerkesztve ]

Eladó Poco F4 GT - 12/256GB kivitel, szürke, minden tartozékkal - 93999 FT - ingyen szállítással

(#45987) Doky586 válasza ledgeri (#45985) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Elnézést, ez nem SSD specifikus, vedd úgy hogy nem is szóltam.. :B

(#45988) ledgeri válasza Graphics (#45986) üzenetére


ledgeri
nagyúr

Persze! a "jogos.." helyénvalóbb lett volna válaszként :R közelebb lett volna ahoz amit akartam közölni. Én csak a GB/HUF arányt néztem. az "annyira" nem elszállt... 1-2őt néztem, mint termék, meg, ott is 2012-14-től kezdődnek a grafikonok... azt meg inkább már talán ne :), ki tudja, hogy volt-e elhallgatott gyártói alkatrészcsere, meddig állt a polcon, és hasonlók.

#45987 Doky586 Nem elriasztani akartalak :), csak már 1-2 hónapja érlelgetem magamban ezt, tegnap kb 6 órát ragadtam youtube-on, hogy mit hogy... meg még kombóznám is egyebekkel, szóval tényleg, ha jártasabb vagy veracrypt-ben, akkor írok az említett topikba, mert pár dolog nem tiszta!

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#45989) Doky586 válasza ledgeri (#45988) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Hát azok "az említett topikok" elég halottnak tűnnek. :(((
Gondolom ilyen baleset a hurcolós USB lemezekkel fordulhat főleg elő, ezért a teljes lemez titkosítás helyett inkább a partíció titkosítást javaslom. A bitlocker is ezt teszi. Én inkabb azt használom.
SSD esetén NE a teljes partíciót, hanem csak a 'used space only'-t titkosítsd hogy működni tudjon a TRIM.

[ Szerkesztve ]

(#45990) Erunosta válasza ledgeri (#45985) üzenetére


Erunosta
tag

Számomra ez nem halott technika, mivel én annyira szeretem ezt a gépem, másrészről Win7 mellett is kitartok így akkor fogom ezt a gépet cserélni, ha kidöglik. Még mindig vígan elvagyok vele, igényemet kielégíti. Upgradeltem egy R9 380X-el pár éve, tápot is cseréltem benne, mert gyanús hangja volt.
Másrészről Win7 ragaszkodásom miatt majd Haswell Refreshre váltok, ha ez az örök vadászmezőkre megy. Az is 100%, hogy Gigabyte alaplapot szerzek be (GA-H77-D3H vagy GA-Z77X-UD3H) megint, mivel bizonyított, SSD üzemídőt nézve most léptem át nemrég a 37k órát, 9 éve szolgál.

[ Szerkesztve ]

(#45991) ledgeri válasza Doky586 (#45989) üzenetére


ledgeri
nagyúr

Ha a teljes SSD titkosított, de felcsatolva, használat közben van rajta hely, akkor csatoltsága alatt az SSD szempontjából ő teljesen tele van? Képletesen: újfent, az SSD csak magáról tud, a futó, kódolt OS által látott hely számára semmis...,ugye?
Ha más OS is látná az SSD-t (csak partició-t titkosítva), és ha ráküld az egy trimmet, akkor mivel ez újfent az SSD belső dolga, így hiába trimmelődik, a titkosított adatok trimmelés miatti változása csak az SSD-n belül követhető, kívülről nincs változás, a titkosítottság nem változik (ennek következtében nem sérül), jól gondolom?

#45990 Erunosta (OFF)Már megint kiderült, hogy érdemes többet írni, mindenki részéről(/OFF). Én tudom, hogy ha váltok, akkor legfrisebbre akarok, mert na, ez én vagyok, de ha nálad már ezek a tervek, akkor, ha laphalál is lesz, a kinézettek mind támogatják az mSATA-t, így -ha semmi más nem jön közbe- simán transzplantálható a keresett SSD, így már feltételezhetően nem egy lapot/rendszert szolgálna, és máris több értelme van! :R
Ez esetben én nem tudok több infóval szolgálni, mert az inteles cuccokat nem próbáltam, nem tudom mennyi előnyt ad ha kicsi, mennyit ha nagyobb SSD van közbeiktatva. Gondolom millió teszt, és yt-vidi született, ajánlok 1-2 délutánt eltölteni velük... Én a dedikált drive, és pakolgatás, ha kell útját járom. Ha meglenne az AMD-s rendszerem, akkor lenne read-cache-em, de csak azért, mert nem igazán tudom mire használjak egy csak 120-as SSD, ha van egy mésik 500-as amiből csak 100gb foglat..., így arra tudnám befogni. (Nem jut az eszembe, hogy talán CPUm a régi vagy a lapom -a mostani- miatt ez nem megy...) [ ezzel a hsz-eddel engem a témában neutralizáltál :) ]

Arról a 37kh-s futásteljesítményról kérhetnék pár HDS képet? ;]

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#45992) Erunosta válasza ledgeri (#45991) üzenetére


Erunosta
tag

Rosszul írtam, annyira a Z77/H77 van a fejembe, na.
A kinézett lapok GA-H97-D3H és GA-Z97X-UD3H, mivel ezek a Haswell Refresh lapok. Ezek már M.2-t használnak.
Nem tudom még hány évet bír ki a gépem, 50k óra a garantált honlapja szerint a kondikra és mosfet-re, szóval még van vissza kb 13k órám :D

Ez az utolsó OFF bejegyzésem, mielőtt rámszolnak a moderátorok. :R

(#45993) Doky586 válasza ledgeri (#45991) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Bocsi, de nem értettem a gondolatmenetedet hogy mi "nem sérül".
De ne is így állj neki. Hanem külső szemlélőként. Hoznak egy SSD-t. végignézed a nyers felületét.
- ha szokásos bárki által használt ssd akkor azt látod hogy pl felében minden féle krix-krax karakterek vannak. Ezek a fileok. Másik fele csuppa x000 ból áll. Ez a tim hatása: mind üres.
- ha egy 'used space only' lemezt nézegetsz ugyanezt fogod látni (persze más karakterekkel)
- ha egy 'full space' titkosítottat hoznak akkor nem lesz x000 hanem kizárólag mind krix-krax lesz, magyarán a lemez felében 'valódi' adat lesz másik felében 'megtévesztő' adat lesz; de az SSD szemszögéből minde adat adat, neki mindet meg kell őriznie, nem marad üres hely. :((

És mégegy hátrány eszembe jutott: a VC dobta a win7/8/8.1 támogatást. Marad a win10/11. De nézd meg hogy nehogy úgy titkosíts ami már a régi verzióval nem kompatibilis mégis olyan gépekre is átvinnéd (pl USB-n).

[ Szerkesztve ]

(#45994) ledgeri válasza Erunosta (#45992) üzenetére


ledgeri
nagyúr

Akkor viszont storno: ezeken nincs mSata, így ha nem lesz olyan lap amibe az megy, akkor csatival "hal" az is...("a múltbéli jövőjéről is már eltűnt") Ekkor még mindig lehet pendrive-osítani, biza...!

#45993 Doky586 A used only esetén, ha van egy nagy pakk az egyik oldalon, és jön a trim parancs, akkor az SSD úgy pakolgat, hogy az a titkosítást nem bolygatja meg -erre vonatkozott volna a kérdésem, de hát persze,, mert nem esnek szét a fájlok alapból, titkosítás nélkül se... (túl erősen belém égett az infó, hogy mi is megy az SSD belsejében, mindig eszembe jut, mikor nem is kéne...)
.meg XP ;] , de értem

// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

(#45995) Graphics válasza Erunosta (#45990) üzenetére


Graphics
Jómunkásember

törölve

[ Szerkesztve ]

Eladó Poco F4 GT - 12/256GB kivitel, szürke, minden tartozékkal - 93999 FT - ingyen szállítással

(#45996) Doky586 válasza ledgeri (#45994) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

A pakolgatással ne foglalkozz. Az teljesen az ssd belső ügye, te (és az os) semmit nem veszel észre belőle (a sebességnövekedésen és élettartamon kívül).

[ Szerkesztve ]

(#45997) zizidor válasza ledgeri (#45976) üzenetére


zizidor
senior tag

VeraCrypt témában: Én már jó ideje használom SSD-n, pozitív tapasztalatokkal. Először én is próbálkoztam a teljes meghajtó titkosításával, de ezt a Windows nem annyira szereti, az említett inicializálási probléma miatt. Sokkal praktikusabb létrehozni egy partíciót és azt titkosítani, ennek több előnye is van.
1. Nem nyivákol a Windows az inicializálás miatt
2. A betűjelét simán törölni lehet a lemezkezelőben*
3. Lehet hagyni a meghajtón szabad, partícionálatlan helyet a wear level miatt.
Ez utóbbi azért érdekes, mert a Doky586 által említett 'used space only' lehetőség megvan a BitLockerben, de én a VeraCryptben ilyennel nem találkoztam, vagyis az üres hely fizikailag nem üres az SSD szempontjából.

*GPT sémával használom, törölve az 'msftdata' jelzőt, így a Windows abszolút nem is foglalkozik vele. De MBR esetén is be lehet állítani rejtettnek.

Az intelligens ember csodákra képes. Az idióta ember bármire.

(#45998) MaCS_70 válasza zizidor (#45997) üzenetére


MaCS_70
félisten

Én még kezdeti TrueCrypt idők óta használom, szintén nagyon pozitív tapasztalatokkal.

Nekem a sima titkosított mappa vált be legjobban a rugalmassága miatt. A végeredmény úgyis egy (virtuális) meghajtó lesz...

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#45999) zizidor válasza MaCS_70 (#45998) üzenetére


zizidor
senior tag

Én egyszer véletlenül töröltem egy ilyen konténert. Szerencsére csak mentések voltak benne (jelszavak, licenc kulcsok, TOTP kódok, stb.), de azóta inkább külön partíciót használok.

Az intelligens ember csodákra képes. Az idióta ember bármire.

(#46000) Guitar14


Guitar14
senior tag

Sziasztok!
M.2-es SSD-t vásároltam itt HA-ról. (WD SDAPTUW-256G-1012)
Kicsit idegen volt számomra ez az M.2-es SSD téma és a windows-omat klónoznám rá HDD-ről. És mivel az alaplapomon van M.2-es slot mondom miért ne. Utána kutattam a csatolófelületeknek, specifikációknak és a méreteknek.
Így meg is vettem a fentebb írt Western Digitalt. Viszont mivel nem volt ráírva az SSD-re a mérete így azt utólag gyorsan csekkoltam és látom 2230-as úgyhogy figyelmetlen voltam és elbaltáztam mivel a lapon 2242-es a legkisebb amit be lehet csavarni. (nyilván gyorsan rendelek egy átalakítót mivel láttam van ilyen)
Itt jönnének a kérdések:
1. Baj az ha addig szigetelőszalaggal :DDD beragasztom és átklónozom rá az OS-t?
2. Viszont ha ráklónozom az OS-t olvastam fentebb ha nem SATA módban üzemel akkor csak UEFI módban telepített OS-t tudok bootolni? (otthon majd megnézem milyenbe van mivel lehetőleg nem szeretném újratenni a Windowst)
3. Amennyiben a 2. kérdésre igen a válasz vagyis csak UEFI-s OS bootolható akkor az újratelepítésen kívül van még valami esélyem, hogy a jelenlegi Legacy OS-emet bootoljam a fentebb írt M.2-es SSD ről.
Segítségeteket előre is nagyon köszönöm szépen, minél többet olvastam ezek után egyre jobban összezavart a dolog.

Stick around. I'm full of bad ideas. - Isaac Clarke | Xbox:GuitarXIV | PS:guitarxiv

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.