Hirdetés

2024. május 18., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Filmvilág (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:06:27

LOGOUT.hu

A kereshetőség érdekében a filmkritikát, ajánlót tartalmazó
hozzászólások #értékelés címkével vannak ellátva.
Bővebben erről és példa a keresésre.

A spoiler formázás használata kötelező spoileres tartalmaknál!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#65855) genndy válasza devil-k (#65854) üzenetére


genndy
addikt

Donnie Darko:
előrebocsátom hogy láttam moziban a bővített változatot, láttam DVD-n a rendeset és a rendezőit (itt a bővített és a rendezői nem ugyanaz, sajnos előbbi tudtommal sehol sem beszerezhető) + megnéztem rendezői kommentárral is. (A DVD-hez egyébként elvileg adták az Időutazás filozófiája kiskönyvet (ami a filmben is benne van), sajnos ez az enyémből valamiért hiányzott :( ) Úgyhogy amit írok, az az igaz :D A sztori tehát iszonyúan zanzásítva:
Először: a film egy önmagában értelmes, de saját szabályrendszert használ. Ezt konzekvensen követi, de nem feltétlenül összeegyeztethető azzal amit jelenleg pl. az időutazásról tudunk. Nagyon azért nem elrugaszkodott.
A film elején létrejön egy párhuzamos univerzum (Tangent Universe, TU), amibe az összes szereplő átkerül (a miért nincs megmagyarázva: vagy véletlen, vagy Donnienak van köze hozzá). A film összes eseménye ebben az univerzumban játszódik (kivéve a legvégét). A TU jellemzője az, hogy instabil, és ha összeomlik akkor rántja magával a rendes univerzumot (Primer Universe, PU) is. Annyi idejük van amit Donnie a karjára felír, amit a nyúl (Frank) mond meg neki, ezalatt kell cselekednie, különben mindannyian megszívják. Az a dolga, hogy a TU-ból eltüntesse a hajtóművet (mert abból így kettő van ott; ez a lezuhant, a másik meg ami a végén az anyja gépén van). Ez pedig úgy lehetséges, ha Donnie visszaviszi a PU-ba. Ha a TU eltűnik, akkor a PU folyik tovább mintha mi sem történt volna.
Őt segítik azok, akik a TU-ban a "manipulált halottak" (Manipulated Dead, MD). Illetve kell a nagyi könyve, mert ott van leírva hogy lehet időutazni/tárgyakat átküldeni: kell víz, fém, meg egy portál. Donnie különleges képessége hogy tud portált nyitni meg teleportálni: a TU-ban a víz fölött leszakítja annak a gépnek a hajtóművét, amivel az anyja jön vissza a bemutatóról és visszaküldi a PU-ba. Az hogy mi lesz a géppel az a TU-ban már nem érdekes (de egy gép simán elrepül és leszáll akár egy hajtóművel is), mert úgyis eltűnik majd, viszont ezért nincs nyoma a motornak már a TU-ban az elején sem, hiszen a jövőből jött. A PU-ban ugyanúgy furcsa lesz ott, de az már mindegy.
Frank meg Gretchen fontos szereplők, Frank a nyúlruhás srác akit Donnie lelő, mert elüti Gretchent. Innentől kezdve MD lesz belőlük, segíteni tudják Donnie-t, akár még úgy is hogy visszamennek a múltba (amikor Frank először megjelenik a golfpályán és elmondja a számokat). Gretchen nem időutazik, ő úgy segíti, hogy Donnie belészeret, és bosszút áll érte amikor a lány meghal, megöli Franket. Emiatt viszont Donnie körözött bűnöző lesz, úgyhogy nincs más választása, mint visszateleportálni a hajtóművet - de Franknek és Gretchennek ez volt a célja, mert Donnienak meg pont ez a feladata. A MD-k nem tudatosan cselekednek, csak ösztönösen terelik Donnie-t afelé hogy megszüntesse a TU-t.
Donnie-nak nem kellene meghalnia, csak a hajtómű a lényeg, az az ő egyéni pechje, hogy felébredve a PU-ban azt hiszi hogy csak álmodott, mosolyogva visszafekszik, és rázuhan a hajtómű. Viszont van olyan elmélet is, hogy azért jön létre a TU, mert Donnie úgymond "kicselezte a halált" amikor fölkelt, és ezért kell visszaküldenie a hajtóművet, mert az a sorsa hogy meghaljon.
A végén meg a TU "áthallása" miatt érzi úgy Gretchen hogy valahonnan ismeri Donnie anyját, azért integet, de valójában a PU-ban nem találkoztak soha.

Hát ez elég tömör még ilyen hosszan is, ha van még valami kérdezzetek.

[ Szerkesztve ]

Csak akkor szólj, ha úgy érzed, hogy amit mondani szeretnél jobb, mint a csend.

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Filmvilág (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.