Hirdetés

2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2014-09-04 17:21:16

LOGOUT.hu

Élet az Egyesült Királyságban…

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#14156) eszgé100


eszgé100
őstag

a pár nappal ezelőtti témához:

cimborám itteni könyvelője írta a facebookon:

Virág Nagy:

A polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásról szóló 1992. évi LXVI. tv. módosítása miatt 2013. március 1-től megszűnt a három hónapon túli (ideiglenes) külföldi tartózkodás bejelentésének lehetősége, továbbá megszűnt annak lehetősége is, hogy külföldön élő magyar állampolgár kérje adatainak a nyilvántartásból való törlését.

Az uniós szabályozás szerint minden uniós polgár csak egy állandó lakcímmel rendelkezhet az EU területén. Amennyiben a magyar állampolgár életvitelszerűen Lengyelországban tartózkodik, köteles bejelentenie külföldön történő letelepedést. Ezt nagykövetségünk konzuli hivatalában is megteheti.

Külföldi letelepedés bejelentésekor a személyazonosító igazolvány és lakcímkártya bevonásra kerül, ez azonban nem zárja ki a magyarországi tartózkodási hely megtartását vagy annak létesítését. Magyarországi tartózkodási hely létesítése csak Magyarországon, személyesen, a tartózkodási hely szerint illetékes okmányirodánál lehetséges.

Ha a magyar állampolgár később újra állandó lakóhelyet szeretne létesíteni Magyarországon, ismét igényelhet személyi igazolványt és lakcím kártyát.

(Az 1992. évi LXVI. törvény a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról 5.§
(2) a polgár lakóhelye: annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él.
(3) a polgár tartózkodási helye: annak a lakásnak a címe, ahol – lakóhelye végleges elhagyásának szándéka nélkül – három hónapnál hosszabb ideig tartózkodik). Ez egy példa "ország",de a többire is ez vonatkozik az Unión belül.

FIGYELEM MINDENKI ELSŐKÉZBŐL INFORMÁCIÓ!!!!
1992. évi LXVI. törvény a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról
A jogszabály mai napon (2013.III.18) hatályos állapota és értelmezése:
Telefonon beszéltem a Belügyminisztériummal, akik a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalához irányítottak, ahol is egy meglepően és felfoghatatlanul kedves Hölgy az ezzel foglalkozó és az új rendelkezést előkészítő ügyosztály másik meglepő módon még kedvesebb, mondom kifejezetten ügyfélcentrikus és nagyon intelligens vezetőjével beszéltem és a következőket mondták:
A végleges külföldön való letelepedéshez eddig is kellett volna a gyámhatóság engedélye, így ez semmit nem változott. Mivel az EU-n belül mindenkinek csak egy állandó lakcíme lehet, így, ha 3 hónapon túl tartózkodsz Magyarországon kívül az nem minősül ideiglenes tartózkodásnak. Ergo akkor külföldön tartózkodsz életvitel szerűen, ami azt jelenti, hogy a magyarországi állandó lakcímedet ki kell jelentened és bejelentened, hogy külföldön élsz. Ez azt jelenti, hogy akinek érdekeltsége van MO-on (lakáshitel illetve hiteles ingatlana, vagy ingatlan hitel nélkül) annak az lesz a TARTÓZKODÁSI címe. Mindkét esetben, ha van ha nincs érdekeltséged MO-on új lakcímkártyát kapsz és a személyi igazolványodat bevonják. Az új lakcímkártyán az állandó lakcím helyén az fog állni, hogy KÜLFÖLD. Ha akarsz tartózkodási helyet, akkor az is rajta lesz mint tartózkodási hely.

Nem kell megijedni, illetve rémtörténeteket gyártani a gyerekekkel kapcsolatban sem, mivel a gyermekek állandó lakhelyének bejelentését (UK) el lehet intézni a Nagykövetségen keresztül, de célszerű felhívni előtte a Közigazgatásilag illetékes Gyámhatóságot azért, hogy milyen esetleges igazolások szükségesek a HATÁROZAT KIADÁSÁHOZ.
Egy szó mint száz: KÉRDÉSEMRE, HOGY HAZA MEHETEK-E A GYERMEKEIMMEL (21-én repülünk) MAGYARORSZÁGRA LÁTOGATÓBA, VALAMINT A VISSZAÚTON KI ÉS HOGY FOG MEGÁLLÍTANI A HATÁRON-REPTÉREN A GYÁMHATÓSÁGOS PAPÍROM HIÁNYÁBAN? A Hölgy (köszönet a kedvességéért, ha olvassa soraimat) nagyon nagyot kuncogott és a következőket mondta: SENKINEK SINCS JOGA MEGSZABNI AZ EU-N BELÜL, HOGY MIKOR, HOGYAN ÉS HOVA UTAZOM A GYEREKEIMMEL, ÉS GYORSAN FELEJTSEM EL AZT, HOGY BÁRKI IS MEGAKADÁLYOZ ABBAN, HOGY VISSZAJÖJJEK A GYEREKEKKEL A UK-BA!
Azt is elmondta, hogy ha gondolom elkezdhetem bejelenteni a külföldi állandó lakcímünket amíg otthon vagyunk, de nem célszerű, mert úgy sem zajlik le 2 hét alatt, így sokkal egyszerűbb, ha a Nagykövetségen keresztül, az általam megválasztott módon (tartózkodási hellyel vagy anélkül) elkezdem a bejelentést, amikor visszajöttünk.
ILLETVE, HA MAJD AKÁRMENNYI ÉV UTÁN ÚGY DÖNTÖK, HOGY VISSZAHELYEZEM AZ ÁLLANDÓ LAKCÍMEMET MO-RA, AKKOR KAPOK ÚJ SZEMÉLYIT PROBLÉMA NÉLKÜL.
Minden egyébként azon okból készült, hogy az OEP és a NAV pontosan tudja ki az aki otthon lakik, és ki az aki külföldön, ugyanis AZ A SZEMÉLY AKINEK AZ ÁLLANDÓ LAKCÍME MAGYARORSZÁGON VAN ANNAK FIZETNIE KELL AZ EGÉSZSÉG ÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI JÁRULÉKOKAT, MÉG AKKOR IS, HA NEM DOLGOZIK.
Ezért tudni akarják, hogy ki fizeti ezen járulékokat külföldön, mert annak nem kell fizetnie MO-on, és nem kergetik a különböző állami szervek hatalmas összegű járuléktartozással.

"-Meddig tart a játék? -Amíg mindenkinek ki nem verik a fogát..."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.