2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Hétindító: 15 év - 15 csúcskártya!

Avagy vitrinem tartalmának bemutatása és tesztje egy gigantikus cikkben.

[ ÚJ TESZT ]

Összegzés, végszó

Nos, ennyi tesztre futotta. Biztos sokakban felmerült, hogy talán nem pont így kellett volna végezni a tesztet. Ha újrakezdeném, valószínűleg én is máshogy csinálnám, mindazonáltal szerintem azért ebből is levonhatunk bizonyos következtetéseket. Ha arra a kérdésre keressük a választ, hogy melyik generáció volt a legnagyobb ugrás az elődjéhez képest, akkor azt hiszem nyugodtan kijelenthetjük, hogy a GF8 széria volt az. A 8800 Ultra nemcsak az első DX10-es csúcskártya volt, de teljesítményével porba alázta az összes korabeli konkurensét, az elődeiről nem is beszélve. Sebessége még a mai napig is elegendő lehet, bár a legújabb játékok maximális részletességgel való futtatásához valószínűleg már kevés. A másik nagy ugrás a 6800 Ultra volt, de ez inkább az FX széria gyenge szereplésének volt köszönhető. Dicséret illeti a GTX 480-at is, hiszen abban a pár tesztben, ahol nem ütközött processzorlimitbe, elég jelentős előnyre tudott szert tenni. Ugyanakkor a kétmagos kártyák jól szemléltették hátrányaikat: azokban a tesztekben, ahol az SLI nem működött, egyetlen működő GPU-val lassabbak, mint az adott széria egymagos csúcskártyája. A 9800 GX2 konkrétan a 8800 Ultra szintje alá lassul, de a GTX 295 sem brillírozik túlzottan, ráadásul ez a kártya még működő SLI-vel is okozott negatív meglepetéseket, miként a 7950 GX2 is. És akkor még nem is szóltunk az SLI beüzemelésével kapcsolatos nehézségekről, bár az alighanem egyedi probléma volt nálam.

Végezetül mit is mondhatnék? Van egy vitrinem tele csúcskártyákkal, melyekre öröm ránézni, és kiváló díszei a szobának. Ugyanakkor egy letűnőfélben lévő kor emlékei, hiszen a konzolok előretörésével a PC-s 3D gyorsítás egyre inkább háttérbe szorul. Gondoljunk csak bele: a 8800 Ultra G80-as GPU-ja idén már 5 éves fejlesztés, mégis tökéletesen elég szinte bármire. Hova lett az a robbanásszerű fejlődés, ami a kezdeti éveket jellemezte? Persze lehet vitatkozni róla, hogy ez jó vagy rossz, de az már egy másik írás témája lenne.

Köszönöm a figyelmet mindenkinek, aki elolvasta a cikkemet, remélem hasznos és érdekes időtöltés volt, amit nem bántatok meg.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.