Hirdetés

2019. december 11., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Ernesto78


Ernesto78
(aktív tag)

Üdv!

Gondoltam megkezdek egy topikot az új Asus rt-ax88u ruter számára. Egyelőre nem sok info van róla a neten a külföldi forum oldalakon. Ha esetleg van valakinek már ilyen rutere akkor kérem ossza meg a tapasztalatát. Egyelőre nincs hozzá ax apapter a piacon, azomban ac ruterként is használható.

köszi mindenkinek :Y :R

(#2) Ernesto78


Ernesto78
(aktív tag)

Első tapasztalataim az RT-AX88U-val kapcsolatban a következők.

Beüzemelés könnyen ment és nagyon hamar beállítható az eszköz. Elsőként be kellett állítanom az internetet, majd a wifi-név és jelszót kérdezte,majd engedélyezem-e AX szabványt. Hát engedélyeztem. Az 5Ghz-es tartományban kiválasztottam az 52-es csatornától felfelé, mert ezek a csatornák szabadok a házban a többi már foglalt. A jelerősség nagyon jó a lakásban még a 3. szobában is amit 3 fallal arrébb van. A letöltési sebességem wifin 200 Mbps a feltöltés 190 Mbps a routerrel egyező helységben. A lakás másik felén 3 fallal arrébb is megvan a 180 Mbps le- és 170 Mbps feltöltés. Mondhatni a másik routerem ami egy D-link DIR-842 hatótávban magveri. A D-link router a 3.szobában csak 40 Mbps le- és 35 Mbps feltöltés produkál.
Azonban egy valamit észrevettem LAN esetén. A LAN 1-4 portokon kábellel csak 80 Mbps-ot tudtam kisajtolni, még új is, hogy 1Gbps a kapcsolat. A LAN 5-8 portokon viszont a ment a 300 Mbps le- és 200 Mbps feltöltés. A D-link egy kicsivel többet produkál LAN-on.. A WAN kapcsolatnál azonban 100 Mbps-os kapcsolatot lát a router ha újraindítom. Miután kihúztam és visszadugtam az internet kábelt a WAN portba, máris 1 Gbps-osnak látta. Sajnos nem tudom manuális beállítani az 1Gbps WAN kapcsolatot.
Eddig ennyi...

Még nem frissítettem a Firmwaret tehát az eredeti, gyári van rajta.

A Netem 500/200 Mbps FTTB.
Wifi adapter T4UH v2

(#3) Ernesto78


Ernesto78
(aktív tag)

Átvittem az egyik barátomhoz a routert ahol teszteltük az Ő netével ami úgyanaz a szolgáltató és ugyanaz a sebesség mint az enyém. Ott a WAN kapcsolatra már 1 Gbps-ot írt ki a router és a netről is 480Mbps-al töltöttünk le az 500/200-as netről. Tehát nem a router hibás, hanem nálam van valami probléma a bejövő kábellel, hogy csak 100Mbps-ot ír ki a WAN kapcsolatra. Jelentettem a szolgáltatónak. Várom a szerelőt!

(#4) Ernesto78


Ernesto78
(aktív tag)

Volt a szerelő és tesztelte a kábelt. Nem talált hibát, azonban kértem a teljes cserét, amit megtett. A hiba nem szünt meg teljesen. Néha jó a kapcsolat, de a legtöbbször csak 100 Mbps-os kapcsolatot lát a WAN-on. Szóval egy kicsit körbenéztem a kettős WAN beállítás körül és úgy állítottam be a routert, hogy a LAN 1-es portját használja mint WAN kapcsolat. Most minden rendben van. Itt már full 1 Gbps-osnak látja a kapcsolatot és rendesen megy a net. Valószínű FW hiba. Jeleztem a gyártónak.

(#5) Ernesto78


Ernesto78
(aktív tag)

El kell hogy mondjam a router egész jól működött 8 napig semmi gond nélkül, igaz az 5GHz-es wifijel erőssége ingadozik, ami szerintem a Firmware kezdetleges stádiuma, tehát még van mit csiszolni a vason. Aztán a mai nap szerettem volna beállítani egy fix 5 Ghz-es magasabb csatornát, de sajnos a beállítás után egy órával a wifijel eltűnt. Nem láttam az 5 Ghz-et egyáltalán. Ekkor váltottam alacsony csatornára de semmi és automatikusra is beállítottam de semmi. Újraindítás sem segített. Persze a visszajelző led mutatta, hogy a wifi aktív. Végül nyomtam neki egy RESET-et, gyári visszaállítást, ekkor visszajött az 5 Ghz-es wifi. Szóval érdekes történés volt. Most automatikusra állítottam a csatornát és a 100-as csatornára ugrott magától. Jelenleg minden jónak tűnik, de figyelem a routert.

(#6) kali válasza Ernesto78 (#5) üzenetére


kali
(legenda)

Szia,

A használt csatorna tekintetében a 36 - 48 tartomány (Indoors) az ideális, felette sok ellenoldali eszköz nem látja, vagy nem kezeli megfelelően, amiatt pedig adódhatnak problémák.
52-től Indoors/DFS/TPC, 100 felett pedig DFS/TPC.

[ Szerkesztve ]

(#7) Ernesto78 válasza kali (#6) üzenetére


Ernesto78
(aktív tag)

köszi az infót! Igaz nekem azok a csatornák nagyon zsúfoltak, így nem szeretném használni. Automatikusan állította a router a magasabb csatornákat többször is mert ránéztem és minden jó volt. Az összes eszközöm tudta használni probléma nélkül. Aztán mikor kézileg az 52-64 csatornákra tettem, mert azokat senki nem használja. Egy órán át jó is volt, szólt az internet rádió is, csak sajnos a wifi megszűnt létezni 1 óra után és hiába állítgattam. Most megint jó a 100-as csatornán :-)

(#8) kali válasza Ernesto78 (#7) üzenetére


kali
(legenda)

5 GHz esetén nincs olyan nagy jelentősége a zsúfoltságnak, meg fogékonyabb az akadályozó tényezőkre, mint a 2.4 GHz, így a szomszédos 5 GHz hálózatok nem annyira szoktak beakasztani a hálózatnak, ha látszanak is feltérképezéskor, a jelszintjük jellemzően nem mérvadóan erős.

[ Szerkesztve ]

(#9) Ernesto78 válasza kali (#8) üzenetére


Ernesto78
(aktív tag)

Itt akkor nem léphet fel interferencia másik routerrel? A közvetlen falszomszédom is a 36-48 csatornákat használja és a két router kb másfél méterre lehet egymástól, ezért gondoltam másik magasabb csatornára.

(#10) kali válasza Ernesto78 (#9) üzenetére


kali
(legenda)

Ha olyan közel van egymáshoz a két router és a fal sem kellően akadályozó tényező adott tekintetben, akkor kihatással lehet egymásra a két hálózat, de nézz rá akkor pontosan a használt csatornákra és annak megfelelően állítsd be a sajátodat, úgy nem lesz gond szerintem.

[ Szerkesztve ]

(#11) Ernesto78 válasza kali (#10) üzenetére


Ernesto78
(aktív tag)

Maradok a 100-112 csatornákon, mert egy másik AP jele gyenge ott, szerintem így nem befolyásolja az enyémet jelentősen. Köszi

(#12) Ernesto78


Ernesto78
(aktív tag)

Végre kijött az új FW és javították a WAN sebbesség problémát. Most már újraindítás után is felismeri az 1 Gbps-ot kapcsolatot. A wifi is stabilabb lett.

Sajnos későn vettem észre, hogy a router mellé kellett volna kapnom egy játék promóciós kódot az eladótól, amit persze ők nem mondtak. Most egy hónappal később érdeklődtem a promócióért és az írták nem tudnak adni, pedig az Asus oldalán fent van a cég neve. Hmm.... Ez nem szép tőlük!

[ Szerkesztve ]

(#13) Ernesto78


Ernesto78
(aktív tag)

Néhány dolog amit észrevettem a routerrel kapcsolatban. Nagyon sokáig jó volt az 5Ghz-en a 116-128 csatornák, addig amíg nem telepítettem a Download Master programot. Miután telepítettem és újraindult a router már nem jelent meg az 5 Ghz-es wifi. Próbáltam váltani sávokat, de semmi. A csatornák ami működtek 36-64, 108-112, 132-140. Sajnos nem tudom rábírni a többi csatornát, hogy működjön.

A Download Master is csak egy fájl letöltéséig működött. Azután, hogy újabb fájl szerettem volna hozzáadni, már nem akart letölteni és a router GUI felületéhez sem tudtam hozzáférni, vagy csak hosszas, többszöri várakozás után akart betölteni. A router állapot honlapján viszont a procik majdnem full sebességgel dolgoztak. Azt nem tudom mit dolgoztak, mert nem töltött le semmi.

(#14) Ernesto78


Ernesto78
(aktív tag)

Egy hónap eltelt és kijött az új frissítés. 3.0.0.4.384.5640
Nem mondhatom, hogy jobb lenne a wifi, sajnos még mindig nem lehet a csatornákat beállítani, mert eltűnik a wifi. Ebben a frissítésben már újra van WAN felismerési probléma ami néha újraindításnál előjön.
De jó hír az, hogy a DNLA, SAMBA nagyon jól működik, így a családi dolgokat megtudom osztani a többi géppel. A beépített AiProtection pedig megfog minden nem kívánatos adatlopást és kéretlen oldalt. :C

(#15) Klara_ válasza Ernesto78 (#14) üzenetére


Klara_
(őstag)

Ericnek is van sajat peldanya, probald ki a Merlint ha nem vagy elegedett a gyarival.

(#16) Ernesto78 válasza Klara_ (#15) üzenetére


Ernesto78
(aktív tag)

Egyelőre az eredetinél maradok, mert az anyacéggel váltok sűrű levélcserét a hibákkal kapcsolatban, hogy megtudjam azt az én rouaterem rossz széria-e vagy csak a FW rossz-e. Esetleg ha Eric megosztaná a tapasztalatát annak örülnék, így megtudnám, hogy csak én szenvedek-e vele vagy más is. Külföldiekkel már kapcsolatban vagyok, ők egy része szenved másik része nem.
Merlint majd később gondoltam kipróbálni.

[ Szerkesztve ]

(#17) Klara_ válasza Ernesto78 (#16) üzenetére


Klara_
(őstag)

Hasznald a forumat!

(#18) wong kok wah válasza Ernesto78 (#13) üzenetére


wong kok wah
(aktív tag)

A Download Master telepítése nekem 1 órát vett igénybe, mindig megállt valami file-nál és nem történt semmi.. :(
Verzió 3.0.0.4.384.4730 FW van fenn, érdemes felfrissítenem?

(#19) Ernesto78 válasza wong kok wah (#18) üzenetére


Ernesto78
(aktív tag)

Nekem is többször kellett fel- és leinstallálni mire működött és akkor is csak böngészőből.
Nekem a wifi lett rosszabb mióta felfrissítettem, de az 5329-es update-n jól ment a Download Master, igaz a windows-os Utillity-t nem tudom használni mert hibával kilép és sajnos wifi sem túl jó. WAN kapcsolat sebbességi hibát javították.Most az 5640-en már kilódtam én is a DM feltelepítéssel és nem minden fájlt fogad el a letöltő. Azt írja nem támogatott fájl.
5640-es updateben újra nem detektálja a WAN kapcsolatot helyesen a router.

Talán azt tudom ajánlani, hogy a DM-et többször fel- és letelepíteni, amíg nem megy. Ez a 104-es DM nem a legjobb sajnos

[ Szerkesztve ]

(#20) wong kok wah válasza Ernesto78 (#19) üzenetére


wong kok wah
(aktív tag)

Felfrissitettem én is most. Úgy tűnik nálam jól működik a DM. Windows alól pedig a Transmission Remote klienset használom, a gyári az tényleg szar.

(#21) Ernesto78 válasza wong kok wah (#20) üzenetére


Ernesto78
(aktív tag)

Érdeklődné, hogy a DFS csatornák 5Ghz-en nálad jól működnek? Értem 116-os csatorna kézileg beállítva. Sajnos nekem 100-as csatornától nem működik.

(#22) wong kok wah válasza Ernesto78 (#21) üzenetére


wong kok wah
(aktív tag)

Nálam megy 116 -on!

(#23) Ernesto78 válasza wong kok wah (#22) üzenetére


Ernesto78
(aktív tag)

lehet akkor a routerem hibás? Talán visszakéne küldenem javításra? Hmm, nem tudom :(

(#24) wong kok wah válasza Ernesto78 (#23) üzenetére


wong kok wah
(aktív tag)

Nálam úgy tűnik, hogy minden oké...

(#25) wong kok wah


wong kok wah
(aktív tag)

Én AC87U -ról váltottam, de WiFi lefedettség ahoz képes sajnos nagyon gyenge... :(
Nagy valószínűséggel jön vissza a régi router...

(#26) Ernesto78 válasza wong kok wah (#25) üzenetére


Ernesto78
(aktív tag)

Dlink routerről váltottam, ahhoz képest ez ezerszer jobb. Bár a 2.4Ghz sokkal gyengébb mint az 5Ghz.

(#27) Ernesto78 válasza Ernesto78 (#26) üzenetére


Ernesto78
(aktív tag)

Szemléltetésképpen a 2.4Ghz egy fallal odébb -77 dBm, míg az 5Ghz -41 dBm. Szerintem ez a FW nem a legjobb.

(#28) wong kok wah válasza Ernesto78 (#27) üzenetére


wong kok wah
(aktív tag)

Ez egy nagy szar.. :(
Merlin FW -t nem próbltad?

(#29) Ernesto78 válasza wong kok wah (#28) üzenetére


Ernesto78
(aktív tag)

Még nem próbáltam, de lehet később igen. Egyáltalán Merlinben van AiProtection?

(#30) wong kok wah válasza Ernesto78 (#29) üzenetére


wong kok wah
(aktív tag)

Én elbúcsúzom ettől a routertől. Teszem fel a hardwerapró vagy jófogásra...

Jön vissza az AC87u.

(#31) Klara_ válasza Ernesto78 (#29) üzenetére


Klara_
(őstag)

Van.

(#32) Ernesto78 válasza wong kok wah (#30) üzenetére


Ernesto78
(aktív tag)

Egy darabig én is gondolkodtam, hogy AC88U-t veszek, lehet jobban jártam volna, de most már kivárok pár hónapot hátha javítják a FW-t.

(#33) Ernesto78 válasza Klara_ (#31) üzenetére


Ernesto78
(aktív tag)

Ez jól hangzik, köszönöm

(#34) wong kok wah


wong kok wah
(aktív tag)

[Újabb beta FW ]
Csak saját felelőségre!!

(#35) wong kok wah


wong kok wah
(aktív tag)

(#36) Ernesto78


Ernesto78
(aktív tag)

Pár nappal előtte kijött egy másik FW az 3.0.0.4.384_5948 , fel is tettem. Volt probléma vele, mert kb. 40 percenkét megszakadt az 5GHz-es wifi. Törölték a FW-t és később kiadtak egy másikat, ami már jobb volt, így jelenleg a 3.0.0.4.384_5951 van fent. Eddig minden rendben van vele. Igaz ez nem akar együttműködni a Download Masterrel, mert fel van telepítve, azonban nem látja a FW. Ha újra telepíteni szeretném, akkor ellenőrzi az usb-s meghajtót és felkínálja, hogy nyissam meg a DM-t, de le van állva a kliens. Legalábbis a GUI böngészőből, mert nem lehet elérni. Marad a manuális törlés, formatálás. Egy kicsit érdekes, hogy nem hangolják össze a programokat a FW-el.

Úgy tűnik beindult valami, mert egyre jobb a wifi kapcsolat!

[ Szerkesztve ]

(#37) Ernesto78


Ernesto78
(aktív tag)

Eddig minden stabilnak tűnik a wifi szempontjából. Nem dobja le a laptopot mint előtte.
Azonban egy funkció rosszul működik. A router elején lévő gombbal kikapcsolom a wifi ledjét, hogy ne világítson, de sajnos 2-3 naponta újra bekapcsol 1 ledet automatikusan.

(#38) wong kok wah


wong kok wah
(aktív tag)

Verzió 3.0.0.4.384.6210
2019/06/2563.95 MBytes
ASUS RT-AX88U Firmware version 3.0.0.4.384.6210
Bug fixed.
- Optimized AiMesh backhaul connection.
- System stability improvement.
- Fixed IPv6 related bugs

(#39) Ernesto78 válasza wong kok wah (#38) üzenetére


Ernesto78
(aktív tag)

Őszintén nem tudom mit csinálnak a szakik ezzel a firmware-el, de minden második sz@r. Megint dobálja a wifit. Minden nap újra kell indítani az internet rádiót, mert hálózati hibát dob. Persze az a roh@dt update nem kikapcsolható. Visszaállítottam az előzőt, de másnap újra az új firmware vigyorgott rám.

(#40) Ernesto78


Ernesto78
(aktív tag)

nos tényleg nem jó a firmware, mert ha elkezdek letölteni valamit a wifi ledobja a laptop kapcsolatot és ennyi.

(#41) domby


domby
(csendes tag)

1 hete vettem én is egy ilyen routert, és azóta teljesen pozitívok a tapasztalataim. Egy 100nm-es lakást simán belő, a leghátsó szobában is 300mbit/s-et érek el speedtest-en. Abban a szobában ahol a router van simán megy 800-850mbit/sec egy ax wifi képes mobiltelefonnal. 4G-AC55U-t cseréltük le erre, az sajnos nem lőtte be az egész lakást. Egyelőre firmware gondom sincs.

(#42) Ernesto78 válasza domby (#41) üzenetére


Ernesto78
(aktív tag)

ezt jó hallani, valószínűleg én még az első legyártott típust kaptam, amivel még gond van. Gondolkozom hogy visszaküldöm javításra, mert egyre több furcsaságokat csinál. Már a wifi sávok sem akarnak menni rendesen kézi beállításnál. Egyre korlátoz engem a 36 és 64 -es csatornák közé. Stb. Már csak azt kell megtudnom hogy küldöm el.

(#43) Hanfi


Hanfi
(csendes tag)

Sziasztok! Most vettem tegnap egy ilyen routert, de ha rádugom a szolgáltató modemére sokkal lassab mint az. Nem tudom mit csinálok rosszúl.
Nem nagyon értek hozzá, azért vettem hogy ne akadozzanak a tv-n a 4K filmek amit synology nass-ról streamelek. Gondoltam ha ezt rádugom a hálózatra gyorasbb lesz. A jel erősége nagyon jó! De a sebessége valami katasztrófa. Pl: a UPC modem 450Mb tel szakít ez meg 60...
Valakinek valami ötlete?

https://www.flickr.com/photos/andraskovacs1987/

(#44) Klara_ válasza Hanfi (#43) üzenetére


Klara_
(őstag)

Nem tudom az UPC-nel milyen neted van, nalunk a DIGI csak az optika behuzasakor adott eszkozt, azt viszont bridge modba kellett kerni, hogy a router mogotte uzemelni tudjon.

(#45) Ernesto78 válasza Hanfi (#43) üzenetére


Ernesto78
(aktív tag)

talán azt tudom javasolni, hogy frissítsd az FW-t, mert nekem a gyári FW-vel lassú volt a LAN néhány eszközzel ami nem kompatibilis, de a PC és XBOX hasít vele. 500-as digi net megy 450-520 között. Igaz a laptop USB gbit adapterét viszont nem szereti, főleg a LAN 1-4 portok, itt én is 60 Mbit-et mérek, a többi porton viszont jó gyors.

(#46) Hanfi válasza Klara_ (#44) üzenetére


Hanfi
(csendes tag)

Szia! Köszönöm az ötletet! Beállítottam a modemet bridge módba és most müködik! De a filmek ugyanugy akadnak... Nem tudom mit tudnék még állitani rajta. TV az Xbox és az appletv is azt írja hogy lassú a hálózat a film streameléséhez. Pedig kizártnak tartom hogy annak kéne legyen.

https://www.flickr.com/photos/andraskovacs1987/

(#47) Hanfi válasza Ernesto78 (#45) üzenetére


Hanfi
(csendes tag)

Szia! A legfrisseb FW van rajta.

https://www.flickr.com/photos/andraskovacs1987/

(#48) Klara_ válasza Hanfi (#46) üzenetére


Klara_
(őstag)

Ha tudsz vezetekelj! Ha WiFi-n probalkozol ott valoszinu valamilyen beallitasi problemad lesz. En LG TV-t hasznalok, itt 5GHz-en: N/AC mixed, 80MHz, WPA2, nem gond a 4K stream. Probald meg az 36-44 kornyeki csatornan ha nem azon lenne es szabad!

(#49) Hanfi válasza Klara_ (#48) üzenetére


Hanfi
(csendes tag)

Szia. Vettem vezetéket, de ugyan az a probléma. És most már a full HD is akadozik :W
Nem jövök rá mi lehet a baj.
UPC Connect box van összekötve (bridge) módba a routerel, arra van rádugva a synology 918+ nas. Most a modem böl húztam egy LAN kábelt a TV-ig (sony AF8) semmi javulás. Még a NAS- ba is vettem most extra RAM ot hátha az megoldja de nem.

https://www.flickr.com/photos/andraskovacs1987/

(#50) Klara_ válasza Hanfi (#49) üzenetére


Klara_
(őstag)

Halozati terkep / Rendszerallapot / Ethernet-portok: itt gigabitnek iraj a kapcsolatokat? TV az valoszinu 100-as lesz.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.