2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Zeitgeist - agymosás mesterfokon

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Készült egy dokumentumfilm-sorozat Zeitgeist ("korszellem") néven. Kritika a második részről.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés, első rész

Készült egy dokumentumfilm-sorozat, Zeitgeist néven. A szó jelentése: "korszellem". A második részét néztem meg, bizonyos Zeitgeist: Addendumot. Mindegyik rész konspiratív, "szemet felnyitó" jellegű ötleteket, gondolatokat közöl társadalomról, életről, vallásról.
Legalábbis úgy akar tűnni, mint ami ezt teszi.

Egy biztos, jelenleg nagyon népszerű az interneten, annak idején, mikor megjelent, én is sokat hallottam róla, nagy hype övezte. Ingyenesen megtekinthető, egyébként professzionális tálalással rendelkezik, sőt, még magyar szinkronos változatokat is találni.
Számomra egy érdekes élmény volt, inkább negatív, mint pozitív. Nézzük, miről szól!

Első rész

Az első rész pénzügyi jellegű. A monetáris rendszerről, a pénzmultiplikáció és a kötelező tartalékképzés folyamatáról szól, egyszóval ismerteti a mai fékevesztett, átláthatatlan, szabályozatlan és szabályozhatatlan, folyamatos növekedést alapul vevő, körbetartozásokra és adósságra alapuló rendszert.
2008-ban készült, szemmel láthatóan még a Lehman Brothers bedőlése előtt, de már akkor, mikor látszódtak a rendszer hibái. Azóta egy másik, valóban remek dokumentumfilm készült e témában, Inside Job (Bennfentesek) néven.

Szerintük
Már rögtön az eleje gyanús. Azt állítja, hogy a pénz valójában egy alap nélküli dolog, ami csak adósságot jelent, és egész életünkben dolgozhatunk annak visszafizetésén. Mint laikus, azt mondom, talán a pénz gyökereit kellett volna megvizsgálni. Univerzális csereeszköz, aranyon való alapulás, illetve ennek megszűnése a XX. században. Ugyancsak hülyeség, hogy a pénzmultiplikációt a bankok sátáni műveleteként mutatja be.

Pénzmultiplikáció. Micsoda ördögi dolog...

Szerintem
A pénz ma inkább jelképez bizalmat, mint adósságot; a multiplikáció lényege nem az, hogy a bank fiktív pénzt ad ki, hanem az, hogy az általad behelyezett pénzt (illetve annak a kötelező tartalékkal csökkentett részét) másnak is kölcsönadja, míg elméletben az számodra is elérhető marad. A betétes bízik a bankban, hogy kamatostul visszakapja a pénzét, mely kamatot a bank hitelezésből teremti elő. A bank a hitelfelvevőben bízik.

Sajnos elsiklunk azon matematikai tény felett, hogy egy végtelen mértani sor összege egynél kisebb kvóciens (továbbkölcsönzési arány) esetén véges, tehát a pénz mennyisége nem végtelen, kontrollálható. A pénznyomtatás, korábban a pénz aranytartalmának csökkentése mindig is inflációt okozott, ez nem új jelenség.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.