2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Virtual DJ használat közben 1. rész

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Többször rákerestem a keresőben, de a Virtual DJ valahogy kimaradt a fórumból, és az írásokból...lehet...

[ ÚJ TESZT ]

Többször rákerestem a keresőben, de a Virtual DJ valahogy kimaradt a fórumból, és az írásokból...lehet, hogy azért, mert senkit sem érdekel az egész prohardverről...bár gyanítom, hogy nem azért(nem tudom mért :)) ). No tehát akkor kezdjük az elején. A Virtual DJ egy kezdő "disc jokey"-nak hasznos lehet, hisz megtanulhatja benne az alapokat, ráadásul egy hozzá csatlakoztatott, úgynevezett konzollal akár házibulikba is mehet keverni :) . A Virtual DJ felépítése nagyon egyszerű. Két zenelejátszó panel van, középen egy keverő, alul pedig a music(zenetár), a sample(hang effektek), az fx(különféle effektek), és a rec(felvétel) fülek. Még mielőtt jobban belemennénk a dolgokba, felhívom arra a figyelmet, hogy érdemes két hangkártyának lennie a gépben, egyikre egy fejhallgatót, a másikra pedig a hangfalat csatlkazotatjuk. Nos a keverés igazából nagyon egyszerű. Saját ismereteim szerint kétféle módszerrel lehet keverni. Az egyik az, hogy a zene egy "csendes" része után hirtelen átváltjuk a másikra ahol épp mondjuk a refrén megy, vagy a másik, hogy keresünk valami jó "dobos-ütemes" részt mindkét zenében, és úgy egyeztetjük a két ütemet, hogy egymást fedjék, és így könnyen át lehet keverni. Most az utóbbiról fogok bővebben beszélni, de az első amit mondok róla az, hogy amikor "csendesben" van a zene, tehát mondjuk csak ének, vagy csak zene, semmi "dobos-ütem", akkor nem szabad rátenni a másik ütemet, mert elég rosszul hangzik ha hirtelen elkezd "dobolni" a zene :D . Nah kezdjük!

Íme a kezelőfelület: Kezelőfelület

1.) Az előkészületek: Húzzunk a zenelejátszó panelekre zenéket, valami jó ritmusosat kezdésként. Húzzuk a Crossfader pöcköt annak a zenelejátszó irányába, amelyen szólni fog az első zene. Majd ha ezek megvannak, indítsuk el a két zenét. Az egyik fog szólni a hanszóróból, a másik pedig a fülesből. Amelyik a fülesben szól, annál keressünk egy részt(jó lenne ha az elején lenne), amiben csak ütem van. Ha megvan, akkor nyomjuk be a billentyűzeten a 4-es vagy a 2-es számgombot, hisz ezekkel beállítjuk a Loop funkciót, aminek segítségével beállítjuk az ismétlődést a zenének egy részén, és így nem fog tovább menni a zene. Ez azért hasznos, mert így nem kell állandóan visszatekerni a zenét, hogy átkeverjük az ütemes résznél. Ha ezek megvannak kezdődhet a keverés!

2.) A keverés: A keveréshez két dolog kell. A Loop és az egyező ritmus. Mivel a Loop-ot már megbeszéltük, most jön az egyező ritmus. Amint látjuk itt nem egyezik a két zene ritmusa, ha így keverünk viccesen fog hallatszódni, és házibulikba nem nyerjük el a lányok tetszését :DDD . A ritmusnak így kell állnia ahhoz, hogy majdnem "észrevétlenül" átkeverjük az egyik zenét a másikra. Általában a zenéknek két különböző ritmusuk van, így a "Tempó beállító" pont erre van, hogy gyorsítsunk, vagy lassítsunk a zene ütemén ahhoz, hogy igazodjon a másik zene üteméhez. Ha ezzel mind készen vagyunk, akkor várjuk ki a zene egy részét, ahol csak "ütem" szól, és lassan a Crossfader-t tolhatjuk át a másik Zenelejátszó panel felé. Ha ügyesek vagyunk akkor jól fog hangzani a keverés. Nem feltétlenül kell viszont csak "ütemes" résznél keverni, ugyanis középen megkeressük az EQ fület, ahol a magas, a közép, és a mély hangot bírjuk állítani. Ennél azt kell csinálni, hogy mondjuk refrén közben levesszük a mélyt a kis tekerő segítségével a zenéről, és betoljuk a Crossfader-t középre, hogy az egyik zenéről a szöveg, a másik zenéről meg csak az ütem hallatszódjon.

Nos tulajdonképpen egyenlőre ennyi lenne, remélem bírtam segíteni, és majd jövök még 1-2 cikkel a Virtual DJ használatáról.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.