2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Proda T200 vezeték nélküli töltő

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Már javában benne vagyunk a Qi-töltés világában, egyre több készülék támogatja gyárilag ezt a szabványt.

[ ÚJ TESZT ]

Habár már régóta használják ezt a megoldást olyan helyeken, ahol el kell szigetelni a csatlakozókat, a mobilos világban először a nagy közönség előtt a 2013-as MWC-n mutatta be a Powermat az ezzel a szabvánnyal megvalósított megoldásukat.

Habár abban az évben kevés és még 2014-ben sem sok készülék rendelkezett alapból ezzel a funkcióval, mára már egyre több és több készülék támogatja az indukciós megoldást. Valamint a gyárilag nem támogatott készülékeknél is van megoldás. Ez hol jobb, hol rosszabb, de minden esetben működő megoldás. Én is teszteltem egy ilyen tapasszal is a mai tesztalanyom, ami a Proda által forgalmazott T200-as vezeték nélküli töltő.


Proda T200 Qi töltő

Mit rejt a doboz?

A készüléket egy egyszerű fekete dobozban kapjuk. Jól látszik maga a készülék, valamint a “Wireless charger” felirat.
Kibontva a dobozt megkaparintjuk magát a töltőt, valamint egy micro usb-usb kábelt és egy leírást. Ezen felül mellékelve kapunk külön dobozban egy töltőfejet is, ami sajnos hozzám nem jutott el tesztelésre, viszont az adatait megkaptam.

Habár jár mellé töltőfej, de természetesen bármilyen töltőfejbe vagy akár PC USB bemenetébe is bedughatjuk a kábel egyik felét. A másik felét meg természetesen a töltőpadba.

Maga a pad elég kicsi és könnyű, a tenyeremben kényelmesen elfér. Elég egyszerű a felépítése: az oldalán van egy micro USB bemenet, valamint szemközt egy visszajelző led. A pad maga kör alakú, ami inkább esztétikai élményt nyújt, minthogy a funkcionalitásán javítana. Nagyobb készülékeknél ez már annyira nem kényelmes, viszont a kisebbek, amik még nem billennek el rajta, azok tökéletesen állnak rajta.

Mindenesetre a tetején is van egy gumicsík, ami segít megtartani rajta a készüléket. Két készülékkel használtam: egy HTC One(M8)-cal, ami tökéletesen állt rajta, valamint egy Nexus 6-tal, ami viszont már elég billegős volt. Ezen felül a talpán is található egy vastagabb csík, ami pedig magát a töltőt tartja biztos ponton feltéve, hogy egyenes talajon áll.

A leírásból kiderül, hogy bemeneten 2 A erősséget vár a pad, majd 1 A-t ad le az indukciós oldalon. A hozzá járó töltőfej egyébként 2.1 A erősségű, így maximálisan kihasználja a padot. A leadott áram erőssége természetesen erősen függ a felvettől, amennyiben más töltő fejjel használjuk, de valljuk be, a maximum érték sem túl sok. Főleg, hogy a valós erősség inkább 0.8 A, ami messze van az átlagos 1,5 A -t leadó fali töltőktől.

A visszajelzés 2 színű, az egyik azt jelzi ,hogy kap-e tápot a töltő, ez esetben pirosan világít a led. Amennyiben tölt is a pad, akkor viszont kéken világít.

Gyors töltőnek nem állja meg a helyét ez nem vitás, viszont nem is ebben a szerepben játszik a T200. Amit viszont tud, az a stabil töltés. Irodában, asztalra tökéletes, ha nincs erős használatban a töltendő készülék, akkor szépen lassan, de feltölti. Én az íróasztalra raktam a két monitorom közé és ha az asztalnál ülök, mindig rajta pihen a készülék, így mikor felveszem délután még mindig 100%-on van a készülékem.

Összegzés

A T200 szép, esztétikus, jól mutat az asztalon. Az 5” környéki készülék tökéletesen elfér rajta. Nem egy sebességbajnok, de azt teljesíti, amit elvár tőle az ember és ez az árán is meglátszik, ugyanis kevesebb, mint 5000 HUF-ért beszerezhető.

Számomra az nem kérdés, hogy a Qi-töltőkben van a jövő, de sajnos a T200 még nem képes felváltani a fali töltőt, ahhoz legalább 2× ekkora erősség kéne az indukciós oldalon. Aki irodában, asztalra akar ilyen készüléket vásárolni, annak nagy eséllyel csak a szinten tartás a célja, amit viszont tökéletesen teljesít.

- s3nsitivty

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.