2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Variációk laptophűtésre

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Laptophűtés avagy érdemes kiadni 10k-t egy ventilátoros fémlapért?

[ ÚJ TESZT ]

Már elég régóta írogatok a laptophűtéssel foglalkozó topikba és mindig könnyen beszéltem, vagy ajánlottam valamit holott valós értékekkel nem tudtam alátámasztani az érveimet. A héten szóbaesett, hogy a családban van két laptophűtő is és az egyik fórumtárs mondta, hogy örülne egy tesztnek. Mivel szerdán véget ért a sulim ezért nagyjából semmi sem állhatott az utamba és elkészült ez a kis írás.

A teszben szereplő laptop egy Dell Inspiron 1501-es gép ami egy AMD Sempron processzorral van megáldva (3600+ ~2000Mhz). Van benne egy ATI Radeon Xpress 1150 VGA 128Mb rammal amit a rendszer memóriából lop le, egy 80Gb-os merevlemez és 2 Gb memória. A gépről gondolom nem kell többet leírni, mert nem ez lesz a mérvadó.

A teszteket lehet, hogy egyeseknek kicsit furcsa sorrendbe csináltam, mert a terheléssel kezdtem. Vagyis 20 perc Need For Speed Hot Pursuit 2 alatta egy kis zenehallgatással. Ezek után jött egy 15-20 perces szünet amikor a játék után hagytam a gépet futni és lehülni. Ezt nevezem majd „csak win”-nek amikor megy a gép, de nem ülök előtte. A harmadik pedig a böngészés hőértéke lesz amikor is fórum, MSN, zenehallgatás alatt nézek eredményeket.

Elsőnek hűtés nélkül próbáltam ki a gépet. Mint amikor megvettem és használtam az asztalon. Az értékek:

játék: cpu: 62, cpu dióda: 56, merevlemez: 55
csak win: cpu: 50, cpu dióda: 41, merevlemez: 55
böngészés: cpu: 55, cpu dióda: 45, merevlemez: 55

Ezek lennének a "gyári" értékek, vagyis ilyen meleg a gép beavatkozás nélkül.

Ezek után próbáltam ki az én Cooler Master Notepal hűtőmet. Vele ezek az eredmények születtek:

játék: cpu: 63, cpu dióda: 57, merevlemez: 41
csak win: cpu: 47, cpu dióda: 39, merevlemez: 39
böngészés: cpu: 51, cpu dióda: 42, merevlemez: 38

Igen, jól látjátok játék közben 1 fokkal melegebb volt a CPU mint hűtő nélkül. A merevlemez viszont jóval kisebb hőmérsékleten ment. Persze az értékek többsége jobb mint hűtő nélkül, de ez nekem nem elég.

Jöjjön most a Zalman amiről hallottam már jó és rossz véleményeket is. Az egyszerüség kedvéért maximumon hajtottam. Így már lehet hallani a hangját, de koránt sem vészes.

játék: cpu: 62, cpu dióda: 59, merevlemez: 36
csak win: cpu: 43, cpu dióda: 34, merevlemez: 34
böngészés: cpu: 47, cpu dióda: 37, merevlemez: 35

Igen, a Zalman sem tudta lehűteni játék közben a processzort. (A Zalman hűtőfelölete nem érte el a főventilátor réseit hanem pont a venitlátor résnél lett vége a hűtőnek. Ezáltal közvetlenül nem tudott befújni oda.

Most egy pár diagrammal mutatnám be az eredményeket. (Azért írtam be a pontos értékeket, mert ennél a tesztnél sokan kiváncsiak lehetnek a konkrétumokra.

Játék közben:




Amikor csak megy:

Csak a windows fut


Böngészés, MSN, zenehallgatás

Böngészés közben


Zalman:




Cooler Master:




Minden nélkül:




Szerencsére van egy kis rés:




Majdnem egyforma szögben dőlnek:




Zalman Nc-1000




Cooler Master Notepal

Akkor egy kis végszó: Én tavaly azért vettem a hűtőt mert nyáron forró volt a gép alja. Főleg a RAM-ok. A műanyag borítás nagyon felforrósodott. A RAM hőmérsékletét nem lehet Everest-ből kiolvasni. Úgy voltam vele, hogy a már volt pénz egy ilyen gépre akkor egy hűtőre is lesz, mert hiába a 3 év garancia lehet, hogy többet lesz nálunk használatban a gép és szeretném, hogy mindig működjön.

Ahogy láttátok a CM Notepal-ja egy "kezdetlegesnek" nevezhető hűtő, mert egy kicsit karcolja a gép elejét. Vagyis karcolta amíg nem volt bennt az akksi. Most már fixen áll benne a gép. Nem mozog. A Zalman már egy kicsit átgondoltabb dolog ami az árán is látszik.

Akik csak azért vennének hűtőt, hogy kisebb számot lássanak az Everest-ben azok tudom, hogy nem fognak venni. Viszont ha valaki a laptopját nem rövid időre veszi azoknak lehet, hogy nem felesleges beruházás egy ilyen.

Amikor elkezdtem a tesztet hűtő nélkül szabályosan rosszul éreztem magam, mert megszoktam, hogy a hűtő egy kicsit megdönti a gépet...

Ui.: 1000 köszönet jár Winner_hun-nak a segítségéért. Konkrétabban nélküle ez a cikk a személyes blogba végezte volna.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.