2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

"Válaszd a boldogságot!"

Válaszd az életet. Válaszd a munkát. Válaszd a karriert. Válaszd a rohadt nagy tévét...

[ ÚJ TESZT ]

Önsegítésről általában

Üdv, kedves barátom. Örülök, hogy megint találkozunk. Emlékszel? A praktikus tanácsok, hogy hogyan ne legyünk hülyék, filozofikus gondolatok a szabadságról?

Most valami másról lesz szó. Valami, amire mindenki törekszik. Próbáljuk elérni. Küzdünk érte, azt hisszük, valamivel együtt ez is jönni fog, de nem jön, és elrepül. Reklámok titkos üzenete ez, ami tudat alatt összekapcsolódik a termékkel, hogy megvegyük. Talán ez az emberi lét legjava, amit elérhetünk.

Boldogság.

Képzeld el, csak egy pillanatra, hogy boldog vagy. Minden rendben van. Hálás vagy azért, amid van, úgy érzed, az életed tart valahová. Kapcsolataid kiegyensúlyozottak, nem függsz senkitől. A stresszre, mint fogalomra emlékszel, de már távolinak hat. Jól érzed magad a bőrödben, tudod, mire van szükséged a mindennapokban.

Most sok minden történhetett. Talán épp ilyen az életed. Gratulálok! :) Lehet, hogy rémesen érzed magad, és negatív gondolataid vannak, esetleg úgy találod, sosem lehetsz majd így. Meglehet, cinikusan felhördülsz, hogy illúziókról van szó. Az is fennállhat, hogy a fentiek közül van, ami igaz rád, de mégis, időd nagy részében nem vagy boldog.

Ne menj, kérlek, maradj még egy kicsit! Hallgass végig. Tudom, hogy mindenhonnan ez jön. Talán te is próbáltál már keresni valamit, ami segíthet rajtad. Ha kinyitod az internet csapját, elárasztanak a különböző sámánok a csodaszeriekkel. Termékek és tréningek hirdetik színes, villogó sorokkal a megvilágosodás kulcsát. Borsos áron kínálják, aztán vagy működik, vagy nem. Máris émelyegsz?

Igen, mindketten tudjuk, hogy én is egy lehetséges megoldást kínálok a sok közül. Úgy hívják: pszichológiai önsegítés.

Akarsz magadon segíteni?

Kicsit olyan, mint ha pszichológushoz járnál, csak te vagy a terapeuta és a páciens is. A szükséges tudást kívülről szerzed meg, mondjuk egy könyvből. Aztán leülsz, és elkezded magadat vizsgálni. Titkokra, elvarratlan szálakra lelsz, vagy éppen elavult beidegződéseket, feltételezéseket találsz. Aztán vagy változtatsz, vagy nem.

Izgalmas? Igen. Nehéz? Igen. Fájhat? Igen. Biztos megoldás? Nem, de a legtöbb rajtad múlik. Veszélyes? Nem, és mindig fordulhatsz szakemberhez.

Jó kérdés: valóban meg tudunk változni? Erre rengeteg elmélet létezik, de szerintem igen. Pontosabban szólva, e szempontból az a legértelmesebb hozzáállás, hogy a DNS-ünkön kívül minden megváltoztatható, illetve mindenből ki lehet hozni a legjobbat.
Ez egy tanulási folyamat, amiből egy bizonyos pont után nehéz kikerülni. Ez akkor történik meg, amikor felismered, hogy dolgok rajtad állnak vagy buknak. Felelős vagy a gondolataidért, az érzéseidért, a szokásaidért... de ne szaladjunk előre. Nem szeretnélek elriasztani.

A továbbiakban két, önsegítéssel kapcsolatos anyagot fogok bemutatni. Mindkettő átfogó, hatékony, ingyenes, de lehet, hogy az egyik neked jobban fog működni.

Természetesen rengeteg más könyv, honlap és egyéb forrás van, de mindez nem összekeverendő a népszerű "önfejlesztő" könyvekkel. Tágabb értelemben véve mindez populáris pszichológiának is minősíthető, de mindkét szerző sokéves - tudományos és gyakorlati - tapasztalatra alapoz, és kipróbált, biztos módszereket kínál.
Talán az a fő megkülönböztető vonás, hogy nem a - jó pénzért elérhető - megoldást kínálják, hanem ehelyett lehetőséget és eszközöket biztosítanak arra, hogy segíts magadon.

Vágjunk bele!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.