2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

Tömegközlekedési szokásaink

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Üdv, mindenki! Én egy közlekedésmániás 20 éves srác vagyok. Nem csak a hobbimnak hódolva, de elég sokat...

[ ÚJ TESZT ]

Üdv, mindenki!

Én egy közlekedésmániás 20 éves srác vagyok. Nem csak a hobbimnak hódolva, de elég sokat tömegközlekedek. Most megosztom veletek néhány sérelmemet.

Az első, és ez bosszant legjobban, hogy aki dohányzik, az még indulás előtt rendszerint rágyújt, aztán amikor a sofőr megnyomja az indításjelzőt (=ajtócsengő), akkor hanyagul eldobja a csikket, a többség még rá se lép. Kedves budapesti dohányosok, hát nem lehetne két lépést megtenni, és a csikket a kukába dobni? Így persze, hogy nem fogjuk utolérni pl. Ausztriát soha, mert mindenkinek az a hozzállása, hogy "ha ő eldobhatja, akkor én is". Ezért ilyen piszkos ez a város. Persze az is probléma, hogy van olyan hely, ahol nem ürítik a kukát, és már a két méteres körzete is tele van szeméttel. Egyébként nekem az sem világos, hogy indulás előtt egy perccelmiért kell rágyújtani, nem érne rá az a cigi az utazás végéig?

A dohányzáshoz kapcsolódik még, hogy az utastérben elvileg nem szabad rágyújtani. Ennek ellenére az is előfordul, hogy maga a sofőr hágja át ezt a szabályt. Most hogy is van ez, a BKV alkalmazottakra nem vonatkozik a szabály?

Attól legalább ennyire ki tudok borulni, amikor 3 méterrel a megálló táblája előtt állok, és odajön hozzám valaki, hogy "Tessék mondani, ez megáll a Hengermalom úton?" Istenbizony, ha megint megkérdezi valaki, akkor odamutatok a táblára és egy szót sem szólok. Mert ezek általában fiatalabbak, egy 80 éves szemüveges embernek megmondom, OK. Na de akik általában kérdezik, azok egyszerűen lusták egy adatot kibogarászni a menetrendből, vagy én nem tudom, miért a buszra várakozóktól kell érdeklődni.

Én át szoktam adni a helyem az idősebbeknek. Viszont már nem egyszer fültanúja voltam olyan beszélgetésnek, hogy pár üléssorra tőlem valaki nem adta át a helyét, és a néni kioktatta, hogy ez milyenfokú neveletlenség, mit képzel magáról, stb. Nos, igen, át kell adni a helyet, de ha nem adják át, akkor véleményem szerint nem azonnal lehordani kéne az utastársat, hanem egy "Elnézést, leülhetnék?" hatására valószínűleg a fiatalok többsége átadná a helyét. Érdekes, hogy általában az idősebb nők agresszívabbak ilyen téren, férfitől még nem hallottam ilyen "te szemtelen kölyök, nem engedtél leülni" szöveget.

Az is problémákat szül, hogy bizony az utasok gyakran nem húzódnak beljebb. Aki egy vagy két megállót megy, az hadd maradjon az ajtóban, aki többet, az legyen szíves beljebb menni.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.