2020. március 29., vasárnap

Gyorskeresés

Tesoro Gungnir H5 teszt - mint a bokrot

Írta: | Kulcsszavak: egér . teszt . Tesoro . Gungnir

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bevezető, külső

Az egeres topik lakójaként régóta foglalkoztat a kérdés, hogy mit tudhat egy noname gyártó egere, Avago A3090-es optikai szenzorral. Ez a legjobb szenzorok közé tartozik, és elég sok egérbe belerakják. Néhány jól ismert példa, mindegyik kiváló egér: SteelSeries Kana v2, Roccat Kone Pure Optical, Newmen GX1-Pro, Zowie AM, FK, EC1/2 eVo, Ninox Aurora.

A Gungnir itthon már nem kapható újonnan, de rábukkantam 5500 Ft-ért egy használt példányra nem Hardveraprón. Gyorsan lecsaptam rá, és kissé vegyes érzésekkel vártam: ez most vagy egy felfedezés előtt álló, kiváló egér; vagy olyan ócska, mint amilyen ronda. Neten utánaolvasgattam, van róla jópár teszt, de a szenzor teljesítményét senki nem próbálta ki.

Az egeres topikban biztosan, de szerintem PH-szerte jól ismert az a szituáció, amikor a betévedő júzer utánaolvas a neten az egyik egérnek, ami neki tetszik, és a véleményünket kéri. Miután megmondjuk neki, hogy Ön rosszul választott, belinkeli a "teszteket", és megállapítja, hogy semmi rosszat nem írnak róla, vagy ha igen, őt az sem zavarná. Majd kérdőre von minket, hogy hogy merjük azt állítani, hogy sz@r az egér, amikor mi nem is próbáltuk soha, pedig a "tesztelők" igen, és bizony nem találták rossznak. Az sajnos már csöppet sem zavarja, hogy az általa talált "tesztek" kb. minden szakmaiságot nélkülöznek. Ezután megveszi, majd leírja, milyen remek az egér, és csak 15k volt. Ja és miért nincs az ajánlottak között, tegyük már be. Hiába mondjuk neki, hogy 15k-ból sokkal jobb (bár lehet, hogy neki kevésbé esztétikus) egeret vehetett volna, az már csak olaj a tűzre. Optimális esetben megsértődik és többé nem látjuk. Kevésbé szerencsés helyzetben ott marad, "tanácsot osztogatni".

Az "eredményhirdetés" a Szenzor részben várható.

A kinézet persze szubjektív, mindenki döntse el maga, hogy mennyire ronda. Ez a szín minimum elég megosztó, egy fórumtárs szerint olyan ronda, mint a boros hányás, de szerintem az elülső két hidegfehér és a hátsó három piros LED csak ront az összhatáson. Bár ki tudja, lehet, hogy fényszórónak és féklámpáknak szánták őket, még az elhelyezésük is olyan. Ráadásul a DPI fokozatot jelzi a görgő színe, sárga, piros, kék és zöld színekben képes pompázni, tehát összesen egyszerre mindig hat LED világít a szenzorén kívül. Mindig, a szoftverben sem lehet kikapcsolni. A képeken alatta Allsop Raindrop XL virít.Forma, súly

125 mm hosszú, 75 mm széles, és 41 mm magas, ezzel az átlagosnál talán egy hangyányival nagyobbnak számít.

A fogását én nem tudtam megszokni. 18 centis manccsal, Palm-claw-hibrid fogásommal kényelmesen elboldogulok Kinzutól Deathadder-ig mindennel, a Diamondback kivételével, de ez is kifogott rajtam. A fenekén, két oldali kitüremkedések (hátsó sárvédők?) rettenetesen zavartak: ha normál helyre raktam a kezem, a hüvelyk- és kisujjam tövének volt útban, ha előrébb raktam a kezem, elöl lelógott.

Az anyaghasználatában is bőven találtam kivetnivalót. A görgő anyaga teljesen rendben van, a felső, lila rész még egész jó, a fekete plusz gombok tűrhetőek, de az uralkodó, szürke műanyag rettenetesen olcsó hatású, ettől az egész egér gagyinak hat.

Az egér gyárilag, kábel nélkül 103 grammos, ezzel az átlagos tömegű egerek közé tartozik. Az aljában, a szenzor mögött van egy 18 grammos súly csavarokkal rögzítve, anélkül még barátságosabb, 85 g tömegű, ezzel átlép a könnyű egerek közé.

Gombok, görgő

A két főgomb alatt a szokásos kínai Omron D2FC-F-7N-eket találjuk, de ebben az egérben elég rossz hatást nyújtanak. Jóval nehezebb megnyomni őket, de nem a kapcsoló a ludas, hanem szerintem a burkolat merevebb a kelleténél. Az egér megbízhatóságáról annyit, hogy lerí róla, hogy alig használták, max. egy-két hónapot, de hozzám már úgy érkezett, hogy a bal gomb duplaklikkes volt. Háromból kétszer duplán kattintott, így elég hamar cseréltem japán Omron D2F-01F-re mindkét főgomb alattit.

Az oldalsó gombok alatt az itt megszokott TTC-ket találjuk, ez nem okoz meglepetést. A hajlított lábú kapcsolók általában TTC-k. A DPI-váltó gombok alatt a szokásosnál is olcsóbb/gagyibb tactile switch-ek vannak, de azokat úgyis elég ritkán nyomkodja az ember.

A görgő alatt egy igencsak kemény, hosszú lábú, zöld pöckös, számomra ismeretlen kapcsoló van, alkalomadtán lövök róla egy fényképet, hátha valaki felismeri. A görgetésért felelős mouse encoder a holtpontokon kellemesen kemény, határozott, jól érezhetőek a fokozatok, de valamiért furcsa volt. Később rájöttem, azért, mert két holtpont között az egész egy nagy holtjáték. Két kattanás között szinte szabadon mozog.

Kábel, talpak, szoftver

A kábele harisnyázott, ennek ellenére elég hajlékony, kellemes. Az egeret szétszedve láttam, hogy csak négyeres, árnyékolatlan, talán ezért is tud olyan hajlékony lenni.

A talpak az olcsóbb egereken megszokott, fekete, csúszós bevonattal ellátott műanyagból vannak, ami csak addig tűrhető, amíg le nem kopik a csúszós bevonat. Lehet, hogy rendelek rá jaffától valamit, majd meglátom.

A szoftver pont annyira dizájnos, amennyire fapados. Az összes gomb funkcióját átállíthatjuk, akár öt külön profilba rendezve, és ennyi. A világítást nem kapcsolhatjuk ki, (lehet, hogy lakott területen kívülre tervezték,) a DPI-t csak az egér DPI-váltó gombjaival válthatunk 4 fix érték közül (400, 900, 1800, 3500). Firmware frissítésre nincs mód.

Szenzor

Elérkeztünk a teszt legkritikusabb pontjához. Elvileg Avago A3090 van benne, és szétszedés után meg is tudom erősíteni, valóban. A DPI-szintek azt sugallják, hogy a gyári firmware-rel megy, de ennek ellent mond a 90°-kal elforgatott szenzor.

Mouserate szerint az egér alapból 500 Hz-en muzsikál, ez teljesen rendben van, stabilan tartotta is.

Először kézbe fogva 400 dpi-n teszteltem, a legalacsonyabbon egész jók szoktak lenni még a legrosszabb egerek is. Hát ez nem. Amíg a Start menüig elértem, éreztem, hogy itt valami nem kóser, és a Paint teszt megerősített. Minden DPI-értékhez két kézzel írott a betűt látunk, oszlop szerint rendezve. Lejjebb, a "vízszintes" vonalak fentről lefelé követik a DPI-szinteket. Alul egy bónusz nyalánkságot találunk.

Nem, nem sínen mozgott a jobb kezem, én szabályos köröket írtam le. AKKOR MEG MIÉRT közel NÉGYZET ALAKÚ? Háát, ezt nem tudom, pedig én mindent megpróbáltam. A szenzor és a lencse teljesen tiszta, erről meggyőződtem szétszedés után. FW frissítés sehol. Hát ez rettenet. 900 DPI-n egy kicsit kevésbé érezni, de ugyanúgy használhatatlan. 1800-on már a smoothing kiszedi a nagyját, cserébe megkapjuk az azzal járó input lagot, és ezt a borzalmat még mindig érezni. 3500-on már a LED TV-mével vetekszik az input lag, úgy se használható.

Láttam már olyan Angle Snappinget, ahol a kör egy szabályos nyolcszögre jobban hasonlított. De lekerekített sarkú négyzetre?

Ez az a pont, ahol a nyugodalmas, objektív egérteszt átvált Puzsér-stílusba.

Hogy a francba történhetett meg az, hogy ilyen FW-t írnak egy egérre? Így elrontani az A3090-et? Szégyen, gyalázat. Jó, jó, elcseszték, és? Akkor meg hogy kerülhet ilyen gyártásba? Egyáltalán kipróbáltak egyet gyártás előtt? Ne mondja nekem senki, hogy ez egyedi hiba. Ránézésre nagyon úgy tűnik, valahol a FW környékén van elcseszve, de nagyon durván.

Na és az hogy lehet, hogy ezzel a talicskával vízszintes vonalat sem lehet húzni? Emlékeztető: az a betűk alatt azok úgy keletkeztek, hogy az egér közben vízszintesen mozgott. HOGY LEHET ILYET NEM ÉSZRE VENNI?

Ráadásként, amikor megpróbáltam kiakasztani az egeret, még egy érdekes jelenség jött szembe. A malfunction speed elérése után, az egér fölemelése nélkül hirtelen olyan fűrészes lesz a vonal, hogy paradicsomot lehetne vele vágni. A négyzetek megmaradtak, és még ilyen undorítóan jitterel is. Amint felemelem az egeret, visszaáll alapállapotba. Elképzelésem sincs, ilyen FW hogyan keletkezhetett.

A malfunction speed és a perfect control a grafikonok szerint kb. egybeesik. 900 DPI-n 3,5 m/s-nál van, ami egész jó. Kár, hogy nem lehet használni az egeret. 400-on és 1800-on 2 m/s, ez se rossz. 3500-on 1,5 m/s, de az kit érdekel.
Akkor nézzük csak azokat a review-kat.

rbmods.com
Pros:
+ Nice looking
+ Sleeved cable
+ Buttons and scroll wheel

nikktech.com
PROS
- Build Quality
- Design
- Performance (Excellent Glide)
- Illumination Effects
- Price (For Some)

CONS
- Current Availability

ocaholic.ch
The optical sensor Avago-3090 offers up to 3500 DPI resolution, which is not sky high but still on a competitive level and for an optical sensor state-of-the-art. The Gungnir H5 handles quick movements and sudden changes of direction with ease. Thanks to the fact, that Tesoro equipped this mouse with Omron switches, they should survive more than five million clicks, which is actually quite a lot.

techspot.com
Pros:
Build Quality, Design, Performance (Excellent Glide), Illumination Effects, Price (For Some)
Nice looking, Sleeved cable, Buttons and scroll wheel
Cons:
Current Availability
No weights, Lack of settings in software

(itt mintha csak összeszedték volna egy kupacba a sz@rt a többi helyről.)

Mit látunk? KIZÁRT, hogy valaha is kipróbálták volna ezt a rettenetet. Amíg a Start menüig elér a kurzor, már addig hülyét kap az ember tőle. És nem vették észre? Bár lehet, hogy kipróbálták, csak nem dugták be a gépbe. Elvégre minek is.

Nem célja a tesztnek, hogy ízekre szedje a többi "tesztet", de azért a legszebb elemeket hadd emeljem ki.
- PERFORMANCE. Mégis mi a frászt értenek ezalatt? Hogy a kurzor mozog, és a padra se ragad oda a patkány alja? (Bár Nürburgring-en nem vittem körbe.)
- BUILD QUALITY. Az egér nem törik össze a kezében, a görgő forog és a gombok kattannak. Az 1200 Ft-os Genius NetScroll is jobban össze van rakva.
- SLEEVED CABLE. Mégis, honnan veszik, hogy a harisnyázott kábel jobb? Elvileg tovább tart, gyakorlatilag semmi értelme, de legalább merevebb lesz tőle. (Hm.) Bár a kábel valóban a jobbfajta harisnyázottak közé tartozik, a tesztelők hozzá nem értését szépen mutatja.
- NO WEIGHTS. Könyörgöm, ki a halál akar súlyokat belerakni a pro gamerek közül bármely egérbe? :W

Nem vették észre azt, hogy a kurzor képtelen vízszintesen haladni.

Most megígérem minden, a bevezetőben taglalt júzerfajtának, ha ráismerek, belinkelem neki ezt a posztot. Ezek után nem tartom valószínűnek, hogy még egyszer taglalom, mitől lesz egy egér ajánlott.

A teszt megírása után várhatóan többet nem fogom a kezembe. Kizárt, hogy ezzel kínozzam magam. Csak azt nem tudom, hogy lesz-e képem eladni valakinek pénzért ezt a rettenetet.

Egyvalamit szögezzünk le: nem tudom, hogy az összes Gungnir ilyen-e. Az biztos, hogy ami hozzám került, az az. Ez a viselkedés azonban eléggé FW-es problémának tűnik, és nem tartom valószínűnek, hogy menet közben frissítették volna. Pláne úgy, hogy ez egy vadonat új példánynak tűnik, a tesztek meg ennél tuti régebbiek. Bár ki tudja, lehet, hogy menet közben romlott el a FW.

Hozzászólások

(#1) Synthwave


Synthwave
(HÁZIGAZDA)

:C

SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx & Glide 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.

(#2) Vanir


Vanir
(veterán)

Durva cucc. :DDD

(#3) Godmax


Godmax
(tag)

Szuper teszt, köszi!

(#4) dobragab


dobragab
(addikt)

A végére bekerült egy plusz kép :))

Tudom, tudom, akasszak a tökömre egy lámpát, hogy sötétben is tudjak kaszálni.

(#5) demerion


demerion
(tag)

Zseniális egér :C Még jó hogy kérdeztem mielőtt választottam, magamat ismerve tuti belefutottam volna valami hasonló förmedvénybe :DDD

(#6) ncc1701


ncc1701
(addikt)

Tesorobol plö egérpadom van, az rohadt jó, elfújom róla az egeret lazán. És nem koszolódik, érthetetlen.

Az egér marha vacak, ilyet minek gyártanak?

(#7) .DLL válasza ncc1701 (#6) üzenetére


.DLL
(veterán)

Köszi a tesztet!

Megvan a következő egerem! Nem ez.

(P.H.)

(#8) #10691584


#10691584
(törölt tag)

Egy kanna benzin és a firmware problémáknak füstöltek, hidd el :DDD

(#9) 3.Aragorn válasza #10691584 (#8) üzenetére


3.Aragorn
(addikt)

:DDD

Nem minden vándorút céltalan...

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.