2024. május 12., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Fotózás rovat

Teljesen kezdő fotósok

Rekesz, záridő, ISO, Fé, mélységélesség, gyújtótávolság (fókusztávolság), makro és a többi fogalom.

[ ÚJ TESZT ]

Kompozíció

Erről már tényleg csak pár szót szeretnék írni, hiszen a fent említett kezdő topikban ilyen jellegű kérdésekkel már meg tudunk jelenni. Talán az első lépés a tudatosság felé, hogy nem csak a témára figyelünk, hanem a környezetére is. Ha valamit szeretnénk lefényképezni, akkor nem biztos, hogy az a legjobb megoldás, ha berakjuk a kép közepére és kattintunk. Nagyon fajsúlyos témának kell lennie, hogy lekösse az érdeklődőt egy ilyen kompozíció.

Például itt úgy ítéltem meg, hogy ez elég érdekes önmagában és elbírja a kép, hogy középen van a téma, oszt annyi. A két növény talán kicsit segít keretbe foglalni a képet, ha van lehetőségünk valami frappáns keretet találni a témának (tehát rajta a képen, nem utólag szoftveresen), az sokat tud dobni rajta.

Tehát figyelni kell a környezetre is. Ha sok minden van a képen, nehéz komponálni, több mindenre kell odafigyelni. Kiemelkedő hatást tudunk elérni a képen hosszan elnyúló vonalakkal, ezeket érdemes úgy komponálni, hogy a témára tereljék az ember tekintetét.

Léteznek az úgynevezett harmadoló vonalak (függőlegesen és vízszintesen harmadolják a képet), illetve ezek metszéspontjai. Ökölszabály, hogy a fontos témák ezeken a metszéspontokon legyenek, illetve a hangsúlyos vonalak (például horizont) valamelyik harmadoló vonalon, de ahogy az előbb is láttuk, ez nem feltétlen elvárás.

Ennyit gondoltam kezdésnek, a kérdések (ha vannak) jöhetnek a topikba, meg a próbaképek is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.