2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Fotózás rovat

Teljesen kezdő fotósok

Rekesz, záridő, ISO, Fé, mélységélesség, gyújtótávolság (fókusztávolság), makro és a többi fogalom.

[ ÚJ TESZT ]

Fehéregyensúly (white balance)

Fényforrástól függően (napsütés, árnyék, neonlámpa, izzó), a fényképezőgépeknek korrigálniuk kell a fehéregyensúlyt, hogy a fehér a képeken valóban fehér legyen. A jobb minőségű gépek általában ezt automatikusan megoldják, de elképzelhető, hogy be kell avatkoznunk akár exponálás előtt a gépen, akár utána szoftveresen.

A gépen általában lehetőségünk van előre megadott (preset) mintákat kiválasztani a környezetnek megfelelően, de akár belenyúlhatunk a színek mentén is, hogy tökéletesítsük a fehéret a képeken, illetve lehetőségünk van arra is, hogy lefényképezünk egy fehér felületet és azt mondjuk, hogy ez legyen általánosan a fehér a képeken.

Szoftveresen is lehetőség van a korrigálásra. Érdemes ilyenkor RAW-ban fényképezni (nem engedni, hogy a váz önmaga elvégezze a tömörítést és JPEG-be mentse a képeket). Ez azzal jár, hogy sokkal nagyobbak lesznek a képek, így nagyobb tárhelyre lesz szükség és a sorozatfelvétel is lassulni fog. Viszont sokkal több információt fog hordozni a kép, jobb minőségben lehet rajta módosítani, illetve általában egy asztali számítógép jobb minőségben konvertálja JPEG-gé, mint egy fényképezőgép.

Vaku, derítőlap, diffúzor, softbox

Ahogy említettem, a beépített vakut nem igazán érdemes használni (persze ha van lehetőségünk másra). A direkt fény természetellenes megvilágítást fog eredményezni, ami látszani fog az árnyékon, a bőrtónusokon, a környezeten. Már a legolcsóbb, dönthető fejű vaku összehasonlíthatatlanul jobb megoldás.

Én egy ismerősömtől kaptam egy ősrégi Metz vakut, még analóg (azaz filmes) gépre készült, így nem kommunikál a vázammal, de a manuális beállítása nem egy bonyolult dolog, óriási értéket képvisel a rendszerben. A mai vakuk általában már kommunikálnak a vázzal (TTL), így akár automatikusan a megfelelő fényerővel tudnak villanni, de még egyszer, ennek a hiánya sem fog túl nagy gondot okozni. Az infravörös távolságmérés és ennek közlése a vázzal, hogy a segédfény (ez világít sötétben, hogy a gép fókuszálni tudjon) nélkül fókuszálhasson, már más tészta, de más árkategória is...

Tehát a legolcsóbb dönthető fejű vakuval is megcsinálhatjuk azt, hogy nem közvetlenül a témára irányítjuk a vakut, hanem valahonnan visszaverődve, indirekt módon kapja a fényt. Ennek legegyszerűbb módja, ha a falra irányítjuk a vakut. Nem árt, ha forgatható is a vaku, így állóképnél is tudunk a plafonra vakuzni. Ilyenkor vigyázni kell, hogy milyen színű a fal, mert ha nem fehér, akkor el fogja színezni a képet.

Ezt megfelelő fehéregyensúllyal korrigálni lehet, egy bizonyos fokig. Azonban vannak olyan esetek, amikor nincs lehetőség a falat használni. Lehet kapni különböző, fent említett segédeszközöket, amik segítik szórni a fényt. Bevallom és saját magam gyártottam egy derítőlapot a vakumhoz, de azért hivatalos helyen nem jelennék meg vele... :)

Néha világosban is használhatunk vakut, amikor bár a környezet világos, de a téma sötét, mondjuk épp árnyék vetül rá, vagy a háttérben éppen a nap van. Ilyenkor figyelni kell, hogy mekkora az a maximális zársebesség, amit a vaku gyorsasága engedélyez. Ha túl gyorsan becsukódik a zár, akkor elképzelhető, hogy a vakunak nincs ideje a teljes képet bevillantani.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.