2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Telenor mobilnet megosztás

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Segítséget kívánok nyújtani azoknak, akik a Telenor mobil internet hozzáférésüket meg akarják osztani.

[ ÚJ TESZT ]

Ebben a cikben egy kis segítséget kívánok nyújtani azoknak, akik a régi Pannonnál, most Telenor-nál vásárolt mobil internet hozzáférésüket, a Telenor által adott akciós USB modemmel szeretnék használni az arra alkalmas AVM Fritz!Box készülékükön.

Azoknak, akik mobil internetet kívánnak megosztani egy routeren, nagyszerű megoldás lehet az AVM Fritz!Box Wlan 3270 típusú készülék. Nekem azért van rá szükségem, mert több helyszínen is van építési munkánk, és ezeken a helyszíneken az egyes alkalmazottaknak különböző időpontokban szükségük van az internetre. A legegyszerűbb, ha megosztjuk a hozzáférést, mert így nem csak egy személy számítógépére korlátozódik az internethasználat, hanem a vezeték nélküli hálózaton bárki netezhet.
Az internetmegosztási probléma megoldására ezért egy USB porttal ellátott, AVM Fritz!Box Wlan 3270 v3 típusú készüléket választottam. A mobil internet hozzáférést még a Pannonnál vásároltam meg. Az előfizetéshez kapott Huawei E1752 típusú modem beüzemelését tartalmazza a leírás.

A Fritz!Box ezen típusa szoftveresen alkalmassá van téve arra, hogy az USB csatlakozóba helyezett UMTS modemet felismerje, az adott szolgáltató paramétereit megadva pedig az internethez csatlakozzon, és router ként használható legyen.
Az AVM-től megszokott módon egy könnyen kezelhető és átlátható felhasználói felületen kell mindent beállítani.
A Huawei E1752-es modem gyárilag tartalmazza a telepítéséhez szükséges szoftvereket, így a készülék számítógépbe történő behelyezése után automatikusan megindulnak a meghajtóprogramok és a Pannon rendszeréhez történő kapcsolódást biztosító felhasználói program telepítése. Ez az a pont, ami a Huawei modem használatát a Fritz!Box-on megnehezíti.
A modemet, miután bedugtam a Fritz!Box készülékbe, felismerte azt a berendezés, de nem lehetett a mobil internet hozzáférési adatait megadni a webes kezelési felületen. Firmware frissítés hajtottam végre a Fritz!Box-on, többszöri újraindítást követően is csak meghatározott időközökben felvillant a modem fénye, ami azt jelentette, hogy a készülék kap áramot, de további használatra alkalmatlan volt. Hosszú keresés után meg kellett állapítanom, hogy a gyári beállításokkal szállított modem nem alkalmas a közvetlen Fritz!Box-os felhasználásra. A modemek többsége ugyanis nem tartalmaz belső tárhelyet, amin bármilyen meghajtó program lenne, míg ez a modemtípus igen. A német ip-phone-forum-on keresgélve hivatkozást találtam egy másik modemre, a Huawei E1762-es típusra, hogy ez csak egy ún. AT-parancs kiadása után alkalmas a Fritz!Box-ban a mobilnet használatára. Az előbb nevezett fórumon többen beszámoltak arról, hogy a Huawei E1752-es típus is rajta van az AVM által már szoftveresen támogatott listán (a Fritz!Box-ból telnet paranccsal kiolvasott modemlistán), de csak akkor, ha kikapcsoljuk a tárhely funkciót a készüléken. A konkrét Huawei E1752-es típust a fórumon nem jelezte senki, hogy használná Fritz!Box-al, ezért saját felelősségre kipróbáltam a megnevezett AT-parancsot a modemen, miután a Huawei fejlesztői fórumán megtaláltam a hivatkozást ezen típus esetében a megfelelő AT-parancs használatára.

A tárhely funkció kikapcsolása az mwconn programmal volt lehetséges. A programot a http://mwconn.m.i24.cc/index.html címről lehet letölteni. A program telepítését követően a MWconn Konfiguration programrészt kell indítani. Itt a Gerät fülre kattintva már látható is a modemünk, és a program alsó részében adhatjuk meg a megfelelő AT-parancsot.

Figyelem! A következő parancsot mindenki csak saját felelősségére alkalmazza, az esetleges károkért, ha a modem a későbbiekben nem lesz használható, felelősséget nem vállalok.
A tárhely kikapcsolás az at^u2diag=0 parancssor kiadásával lehetséges. Ha valaki a későbbiekben ismét használni kívánja a modem belső tárhelyét, akkor a következő AT-parancsot kell kiadnia: at^u2diag=1.
Az általam tesztelt modemen a későbbiekben a számítógép már nem ismeri fel a belső tárhelyet, nem látható az eszközkezelőben új meghajtók telepítése a modem behelyezését követően.

A fenti módosításokat követően a modemet behelyeztem a Fritz!Box USB portjába. A modemet a router felismeri. A mobil internet beállításait már csak meg kell adni a webes kezelőfelületen. Ezt a következőképpen érhetjük el:
A haladó felhasználói felületet be kell kapcsolni (Expertenansicht) Einstellungen=>System=>Ansicht - Expertenansicht aktivieren kijelölése, majd az Übernehmen gombra kattintunk.
A mobil internethozzáférés engedélyezése: Einstellungen=>Internet=>Mobilfunk - Mobilfunk aktivieren kijelölése. Ezután megadjuk a SIM-kártyához kapott 4 jegyű PIN kódot (első beíráskor látszódnak a számok, a későbbiekben azonban csillag lesz a helyükön).
A Mobilfunk-Netzverfügbarkeit részen az Aktualisieren gombra kattintva a rendelkezésre álló hálózatról kaphatunk információkat.

A mobilnet hozzáférési adatai a Telenor/Pannon hálózatán (idézőjelek nélkül kell beírni az egyes paramétereket):
A Mobilfunk-Betreiber részen a legördülő menüből az „Anderer Betreiber” válasszuk ki.
A Zugangspunkt részben a „net” kifejezés szerepeljen.
Az Einwahlnummer részben a „*99#”.
A Benutzername és Kennwort részeket hagyjuk üresen. A Fritz!Box ezeket majd magától kitölti a használat során, ppp és három pont kíséretében. A Internetverbindung dauerhaft halten részt is kapcsoljuk be, hogy ne legyen megszakítva a hozzáférésünk automatikusan x másodpercet követően. A Telenor rendszer ennek ellenére bizonyos időközönként bontja a kapcsolatot, de a Fritz!Box ismét csatlkozik.

A fenti megoldással tehát több számítógép közt is megoszthatjuk a Telenor mobil internet hozzáférésünket az AVM Fritz/Boksz 3270 segítségével.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.