2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Swiftpoint, a világ legapróbb egere

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy lelkes amatőr tesztje a világ legkisebb vezeték nélküli egeréről.

[ ÚJ TESZT ]

Életem első blogbejegyzéséhez mi sem lehetne méltóbb, mint egy ilyen apró különlegesség?
A XXI. század egyik talán legkiemelkedőbb számítástechnikai vívmányát szeretném most Nektek bemutatni testközelből – lehet, hogy elsőként Magyarországon.

Amikor az ember arról hall, hogy legkisebb, legjobb vagy legújabb a számítástechnika területén, lehetséges hogy mindenkinek azonnal Japán és annak hihetetlen mértékben fejlődő technikai világa jut az eszébe. Nos, hiszitek vagy sem, a címben említett kis rágcsáló ezúttal nem a felkelő Nap országából, hanem a messzi Új-Zélandról származik!

Biztosan sokan használtátok már útközben a laptopotokat, esetleg könyvtárban, az egyetem parkjában a padon – magyarán olyan helyeken, ahol nem feltétlen volt kényelmes hosszú órákig dolgozni a gépen egér nélkül. Mi több, pár óra elteltével kifejezetten fájdalmas tud lenni az, ha kizárólag az érintőpadot kell használni minden egyes manőverhez.

Valljuk be, egyetlen tablet PC képernyője vagy notebook/netbook érintőpadja sem tud teljes mértékben pótolni egy egeret. Egy netbook kb. 4*2 centis tapipadján meglehetősen körülményes a képernyő egyik sarkából a másikba eljutni a kurzorral, a drag & drop pedig valóságos Mission Impossible-nak tűnik: miközben egyik kezünkkel vért izzadva lenyomva tartjuk a bal egérgombot, addig a másik végtagunkkal zihálva, milliméteres lépésekben próbáljuk áthelyezni a kívánt ikont / fájlt / akármit - az érintőpadot simogatva.
(Ezúton is elnézést a költői túlzásért, de azért gondolom jó páran már átéltük ezt a helyzetet.)

Mindez az egérrel csupán egy csuklómozdulat. A vezeték nélküli és a programozható, “sokgombos” egerek elterjedésével pedig ez a szabadság csak nőttön nőtt. Jómagam eddig egy Logitech Performance MX-et használtam, mert ezt tartottam a legkényelmesebbnek és a legokosabbnak – viszont ha laptoppal kellett menni valahová, elég nagy helyet foglalt a szinte férfiököl méretű jószág.

A másik probléma ami itt felvetődik az az, hogy mi van akkor, ha nincs a közelben asztal?
A laptop csuklótámaszán még csak el sem fér egy egér sem, nemhogy mozgatni lehetne, ha pedig már az ember ölében nyugszik a noti, akkor nehéz olyan felületet találni ahol még az egérrel is lehetne randalírozni.

A fenti problémákra keresett és talált megoldást a bevezetőben említett új-zélandi cég, a Swiftpoint.

A cég alapítója, Grant Odgers (szintén a fent említett negatív tapasztalatokból kiindulva) kicsivel több mint 8 éve döntött úgy, hogy csapatával kifejleszt egy olyan egeret, amit méretéből adódóan akár a laptop felületén is lehet használni – ezzel forradalmasítva az emberekben addig kialakult képet a számítógép eme tartozékáról.

Számos felhasználó körében végzett közvélemény-kutatás és 8 prototípus vezetett a végleges modellhez, ami az idei CES-en még egy innovációs díjat is nyert. Azt hiszem ez is bizonyítja, hogy egy nem mindennapi termékről van szó.

A teljes történetet a kezdetektől napjainkig nem tisztem leírni, akit érdekelnek a további részletek, az minden lényeges információt megtalál a gyártó honlapján (érdemes a hivatkozásokat is elolvasni):

[A Swiftpoint hivatalos honlapja]

No de itt legyen is vége a felvezetésnek, jöjjön a lényeg, maga a rágcsáló: :)

Képzelj el egy olyan méretű egeret, ami még a legkisebb zsebben is elfér.
Képzelj el egy olyan egeret, amit úgy kell fogni mint egy tollat, de akkora mint egy radír.

Igen, egy radír.
Hogy pontos legyek: 6cm x 4cm.
Ennyi.
Vezeték nélkül.

És egy átlagos egér minden egyes funkciója benne van. Lenyűgözően apró méretére legyen bizonyíték a következő két fénykép, melyeken egy iPhone 4-gyel összehasonlítva látható:

A fotókat látva gondolom mindenkinek eláll a lélegzete – higgyétek el: élőben, kézben fogva még elképesztőbb. A méretekre még visszatérünk kicsit később, de most kezdjük az elején, például hogy milyen csomagolásban is érkezik a kicsike.

Csomagolás

Egy DVD toknál valamivel kisebb dobozban érkezett hozzám az egér, ez a hivatalos verzió, tehát ha adott esetben Ti is rendelnétek egyet, pont ugyanezt kapnátok a pénzetekért cserébe.

A doboz tartalma maga az egér, egy USB-s nano vevőegység & dokkoló (!), a leírás és egy úgynevezett “Parking Accessory” amit a laptop billentyűzete alá lehet ragasztani (erről részletesebben később).

Nincs tehát sem telepítő szoftver, sem kábel, sem külön akkumulátor, sem külön töltő, csupán a pici egér és a még kisebb vevő.
Amolyan Plug & Play elven működik az egész, rádugja az ember a nano adaptert a gépére, és már működik is – ez az egyik a sok apró szempont közül ami jelentősen megkönnyíti az ember életét, ha ezt az egeret kezdi el használni.

Külső

Amikor először olvastam és néztem videót az interneten erről a csodáról, alig hittem a szememnek. Nem is igazán a mérete, hanem inkább a kialakítása taglózott le. Hasonló méretben eddig is léteztek hagyományos felépítésű "micro" egerek, de csak vezetékes kiadásban, szerencsésebb esetben felcsévélhető kábellel. Némelyik “óccó” kiadás pedig nem is bírta pár hónapnál tovább a strapát.

A Swiftpoint külsőre rendkívül ergonomikus, piros ujjtámasza miatt kicsit a Logitech egereire emlékeztet, az alábbi képeken szinte olyan, mintha a Performance MX "embriója" lenne... :)

Egyértelműen látszik, hogy rengeteg energiát fektettek a fejlesztésbe, tökéleteset szerettek volna alkotni, és azt kell mondjam hogy ez sikerült is nekik. A továbbiakban láthatjátok majd, hogy minden egyes kis funkció a mi kényelmünket szolgálja.

A fényképeket elnézve gondolom mindenkiben felvetődik a kérdés, hogy hogyan is kell ezt az apróságot használni? Hiszen első látásra úgy néz ki, mint egy félbecsapott valami, semmije sem ott van ahol lennie kéne. Ennek ellenére mindene megvan, hiszen van bal (1) és jobb (2) egérgombja, görgője (3) és még két pici (4),(5) LED-je is.

No de hogyan lehetne ezt tenyérbe fogni? Nos, sehogy – mert nem is kell. Ahogy fentebb is említettem, úgy kell megfogni, mint egy tollat. Csak 3 ujj kell hozzá – a hüvelykujj nyugszik a piros támaszon, a mutatóujj a gombokon, a középső ujj pedig behajlítva a fekete üregben:

Elsőre totál kényelmetlennek tűnhet az effajta használat, pedig egyáltalán nem az. Az egér egész egyszerűen annyira pici, hogy az ember kézfeje alig emelkedik fel az asztaltól (sőt, inkább csak az adott 3 ujj mozog ) így a csukló teljes felületével nyugszik az asztalon, nincs amitől elgémberedhetne.
(A "mobil" használatról később.)

Kedvcsinálónak itt a cég hivatalos videója és YouTube-os csatornája.

Vevőegység, töltés

Ahogyan az a következő képeken is látható, a Swiftpoint vevőegysége eltér a megszokottól.

A félkör alakú műanyag burkolat nem csak arra szolgál, hogy könnyebben ki tudjuk szedni az USB aljzatból, hanem ez egyben az egér dokkolója is! Ha mindez nem lenne elég, mind az egérben, mind az adapterben egy-egy apró mágnes is van, ami nem engedi csak úgy elveszni az egérkét a laptopunk oldaláról. A két mágneskorong úgy illeszkedik egymásba mint kulcs a zárba. Ennélfogva nyugodtan ott felejthetjük a vevőt a laptop USB portján, az egeret pedig a dokkolón – hurcolászás közben sem fogjuk elhagyni.

Sőt, kifejezetten hasznos is ottfelejteni az egeret a gépen, hiszen amikor éppen nincs használatban és a dokkolón csücsül, tölti a beépített akkumulátort!
És most jön az, ami tényleg nem mindennapi: elég 30 másodpercet otthagyni a rágcsálót a dokkján, és mindez további 1 óra (!!!) használatot biztosít a kivételes gyorstöltési funkciónak köszönhetően. Nincs többé kellemetlenség abból, ha éppen lemerülőben van az egered!
A töltést minden esetben jelzi az egér tetején lévő felső LED, a gyorstöltés alatt például szaporán villog. Fél perc elteltével lassabban kezd el pislákolni a lámpa, ilyenkor kezdi meg a normál töltést. Amikor teljesen feltöltött az akkumulátor, a LED egyfolytában égni fog. Ahhoz, hogy teljesen fel legyen töltve, kb. 90 percig kell a gépen hagyni, és ez 2-4 hét (!!!) használatot biztosít. Ha a Swiftpoint merülőben van, alapállapotban minden 5. másodpercben felvillantja a tetején található apró zöld LED-et.

Ahogy az a képen is látszik, az egérnek nincsen be/kikapcsoló gombja. Aggodalomra azonban semmi ok, mert amint leválasztjuk az USB vevőt a gépről és az egérhez illesztjük, automatikusan alvó módba lép, ami jelentősen kíméli az akksi élettartamát.

A Swiftpoint funkciói, használata útközben, a laptop felületén

Vizsgáljuk hát meg közelebbről magát az egeret és azokat a funkciókat, amelyek kivételessé teszik a Swiftpoint-ot mobil használat közben.
Amint említettem, a rágcsáló apró mérete ellenére tökéletesen pótolja egy hagyományos egér funkcióit. A bal és jobb egérgomb a beviteli eszköz tetején, felső élén található, a két LED lámpácska (a felső az akkumulátor állapotára, az alsó pedig az aktuális státuszra utal) felett. Görgője a jobb oldalon kapott helyet, azalatt pedig a középső ujjunk számára kialakított üreg található, melynek érintésérzékeny felülete további hasznos funkciókat rejt. 1000 dpi-s, pirosan világító optikai érzékelője pedig igazán precíz használatot biztosít. Hatótávolsága 10 méter, így prezentációknál is hasznos lehet.

Most pedig lássuk az apró extrákat:

- Scrollozni nem csak a mutatóujjunkkal lehet, adott esetben gyorsabb és kényelmesebb a használat, ha az egeret picit jobbra döntjük és az asztal / laptop felületén görgetjük a kereket felfelé vagy lefelé:

- Kombinációk:

1. A bal (felső) egérgombot nyomva tartva és közben a görgőt az asztalon/laptopon görgetve zoomolhatunk a weboldalakon / fotókon stb.
2. A jobb (belső, kiemelkedő) gombot nyomva tartva és a görgőt az asztalon/laptopon görgetve használhatjuk a villámgörgetést hosszú weboldalak / dokumentumok esetén.

- SmartTouch™ funkció:

Itt válik fontossá a középső ujjnak kialakított támasz rejtett érintőfelülete.
Ha 10 ujjal írunk, de nem szeretnénk elengedni az egeret gépelés közben, akkor elég ha egyszerűen ott hagyjuk a jobb hüvelykujjunk alatt és vele együtt mozgunk a klaviatúra felett:

Igen ám, de ilyenkor a kurzor fel-le glasszál a képernyőn az egér mozgása miatt, ami igen zavaró lehet. Erre megoldás ez a funkció, hiszen ha bekapcsoljuk, csak akkor mozdul meg a kurzor, ha a középső ujjunkkal is hozzáérünk az egérhez a fekete érintésérzékeny felületen. Ez pedig szabad gépelést biztosít anélkül, hogy a kurzor szaladgálna a képernyőn.

Bekapcsolásához egyszerre nyomjuk le a jobb és bal egérgombot 2 másodpercig, ekkor a státuszt jelző LED kigyullad. Ezután görgessük meg a kereket, és a LED ismételt felgyulladással jelzi, hogy a funkció be van kapcsolva. Kikapcsoláshoz csupán meg kell ismételni a fenti folyamatot.

Parking Accessory

Végül pedig térjünk ki a cikk elején említett ‘Parking Accessory’ tartozékra, amely szintén kihasználja az egér mágneses tulajdonságait. Ez tulajdonképpen egy, a notebook csuklótámaszára és érintőpadjára ragasztható fólia, melynek közepén egy szürke Swiftpoint logo, alatta pedig egy mágnes található.
Mindez arra szolgál, hogy ha adott esetben picit megdöntve (pl. ölben) használjuk a laptopot, akkor se legyen útban a rágcsáló és ne csússzon az ölünkbe:

Egyszerűen rárakjuk, ‘rátapasztjuk’ az egeret a mágnesre, az pedig engedelmesen ott marad.
A fólia alkalmazása akkor is hasznos lehet, ha túl fényes a laptopunk felülete – az ugyanis valamelyest ront a Swiftpoint teljesítményén.

A fólia méretre vágható, igazából szerintem annak érdemes az egész felületet használni, akinek túl fényes a csuklótámasza vagy nem tudja kikapcsolni az érintőpadet.
Én személy szerint csak a szürke logot vágtam ki és ragasztottam rá a tablet PC-mre, így nem foglal sok helyet, de mégis ott van ha kell. :)

Ár-érték aránya véleményem szerint elfogadható, 59 euróért lehet beszerezni a gyártótól, ehhez jön még a postaköltség (25 €, ha 3-5 napon belül, 14 € ha 5-15 napon belül akarod megkapni) így körülbelül 20-25 ezer forintból kijön a kis cini :) Árkategóriájában igaz, hogy rengeteg programozható, ‘sokgombos’ egeret találni, de talán egyik sem ennyire kompakt és egyszerűen, kényelmesen kezelhető.

Végszó

Azt hiszem mindent leírtam ami számít, mindenkinek szívből ajánlom ezt az apró kincset, mert egyedi kialakítása és mérete ellenére meglepően jól lehet használni. Bár én még csak egy hete nyúzom napi szinten, az interneten jó pár olyan véleményt olvastam, ahol sokan a régi, jól bevált Logitech egerüket hajították a fiókba és álltak át a Swiftpoint permanens használatára.

Negatívumként talán annyit említenék, hogy kell egy kis idő, amíg az ember átszokik erre a formavilágra, a gombok elhelyezkedésére…ezt embere válogatja. Nekem pár óra után természetes volt a használata, és ahogy a cikkből is láthattátok, csak pozitívak voltak a tapasztalataim.

Remélem hogy segíthettem azoknak, akik már régóta keresnek egy olyan egeret, ami út közben is ki tudná őket maximálisan szolgálni – valamint azoknak is, akik valami különlegességre vágytak ebből a szegmensből.

A segítséget ezúton is szeretném megköszönni a Swiftpoint egyik nagyon kedves emberének, Georgina Hunter-nek :)

Köszönöm, hogy elolvastál ! :)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.