2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Sony NW-A1000 Az új walkman

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az írás azért kapta ezt a címet, mert a Sony 2005ben ezt a modellszériát szánta a walkman...

[ ÚJ TESZT ]

Az írás azért kapta ezt a címet, mert a Sony 2005ben ezt a modellszériát szánta a walkman név nagy megújítójának. Szerintem méltó is erre a címre. Az én kis walkmanomat közösen vásároltuk szüleimmel 2007.03.03-án az árkádban lévő Sony szalonban. Gondolkodtam, hogy inkább Ipod legyen, de valahogy nem jött be. Nem szerettem volna olyat, ami minden sarkon szembe jön velem. ÉS persze nagy Sony fanként azért kis elfogultság is volt a walkman irányába. Eredetileg egy NW-S703F típusút szerettem volna, de mellette volt az A1000 és csábító volt a 6gb tárhely és a jóval nagyobb (ugyan nem színes) kijelző. Így hát az A1000-es mellett döntöttem. Nem is bántam meg.

Külső:

Én a lila színű változatot használom és szerintem nagyon is jól néz ki. Az elején 3 gomb található gyakorlatilag ezzel irányítható maga a lejátszó. A közepén egy ezüstszínű fém lap fut végig szerintem nagyon elegáns kinézetet adva ezzel a lejátszónak. Bal oldalt található egy Artist Link nevű gomb amely megkeresi a hasonló előadókat. Nagyon sokszor nem talál semmit, de volt már hogy sikerült. Ilyenkor egy fura kis animált menü jön be, ahogy kiírja a hasonló előadókat és szépen választhatunk közülük. A jobb oldalt található a hangerő gombja, amely teljesen beleillik a környezetébe. Legfölül található a hold gomb ezzel ugye lezárja a gombokat. Mellette fekete színű kis távirányító csatlakozó, amely teljesen olyan, mint ami a pspnek van és persze szorosan mellette a fülhallgató bemenet. Ezekkel ellentétes oldalon, vagyis az alján található az újabb walkman-okra jellemző csatlakózó és persze egy picike reset gomb.(Erre eddig csak egyszer volt szükség és természetesen akkor, amikor az ismerősömnek mutattam, hogy milyen kitűnő a szoftvere. Valamit biztos mondtam, amire lefagyott, de csak a resetre reagált. Szerencsére erre azóta sem volt szükség.)A hátlap az egyszerűség jegyében született. Középen ez kis walkman logó hirdeti, hogy ez bizony egy walkman. Fölül egy kis fogantyú, amely elfordításával levehető a hátlap és kivehető az akkumulátor. Természetesen ezek a kis fogantyún is ott van a walkman jel, hogy aki szenilis az aztán végképp megjegyezze. A hátlap alján található a walkman típusszáma a kapacitása és persze egy kis szöveg amely tudatja velünk hogy ez egy digitális zene lejátszó.

A billentyűzete:

"kivilágitva":

És mikor nem "sötét":

Csatlakozók:

Felül:

És alul:

Na és egy a baloldalon:

Kijelző:

Egy kék színű OLED technológiájú kijelzőt építettek bele. Nagyon jól olvasható… Sötétben. Napfényben ugyanis az előlap fényes felülete miatt tükörként funkcionál. Engem nem zavar ugyanis legtöbbször a zsebemben van, vagy ha mégis látni akarok, valamit odateszem elé a kezem. Érdekesség, hogy ha megdöntöm a lejátszót akkor a kijelzőn lévő felirat szellemképe is látszik a „belsejében”. Gondolom ez a technológiából adódik de egyáltalán nem zavaró.

Menürendszer:

A főképernyő egy sima 3×3as felépítésű egyesek szerint a Sony Ericsson telefonokra hasonlító menüvel rendelkezik. Középen található a legfontosabb menüpont, vagyis a zenelejátszás. Bal oldalán a top 100, vagyis az általunk legtöbbet hallgatott száz számot listázza a walkman amikbe természetesen azonnal bele is hallgathatunk. Található egy lejátszási lista, ami az eddig hallgatott számokat mutatja nekünk (például 03.04: Tiesto: Dance4life). Ismétlés funkcióból is több féle van benne: a lejátszón található számok ismétlése sorrendben vagy véletlenszerűen, véletlenszerűen kiválasztott szám ismétlése és a kiválasztott szám ismétlése. Lehet többféle dalkeverési mód is. A kedvenceinket ismétli (lehet pontozni az adott számot egytől ötig és a legjobbakat ismétli) Artist Link ismétlés, ami nálam nem nagyon járt eredménnyel. Most jön a kedvencem. Évszám szerinti: Ilyenkor, mint a félkarú rablóban pörögnek egymás mellett a számok és a végén megáll az általa kiválasztottnál. Készíthetünk lejátszási listákat is(PLAY LIST) amikhez rendelhetünk kis képeket, hogy megismerjük ezeket. A beállítási menüt nem ecsetelem, ott lehet a kisebb-nagyobb dolgokat beállítani. A végére hagytam az aktuális lejátszás részt. Ha ebbe belelépünk, láthatjuk az aktuálisan hallgatott zene előadóját, címét az album címét és persze a stílusát. Alattuk található a szám albumban aktuálisan elfoglalt helye(például: 1/20) mellette az hogy hány pontosra értékeltük azt. Alattuk fut egy kis nyíl és azt mutatja, hogy hol tart éppen a szám. Legalul pedig ezt mutatja pontosan kiírva. Szemben velük az akkumulátor szint.

Hangzás:

Ez igazán szubjektív. Nekem speciel nagyon tetszik bár igaz, hogy nem vagyok white fülű ezért biztos van, aki jobban értékelné nálam. Vásároltam még 2006ban az előző walkman-omhoz (igen nem tudok elszakadni a walkman-októl) egy komolyabb fülhallgatót (szintén Sony modellszáma MDR-ED21LP) amely kifejezetten jól szól vele. Érdekesség hogy ugyan ezt a fülhallgatót adták a walkman-hoz így nem a hozzá adottat használom, hanem a régebbit, majd ha szükség lesz, az újra akkor ott van a dobozában. A hozzá járt fülhallgató egyébként ugyan olyan színű (nem maga a kábel csak a vége) mint a lejátszó. Hangformátumokból ismeri az MP3at az Atracot és a 3.0ás szoftverrel az AAC-t is.
Az általam hozzá használt fülhallgató:

Csomagolás:

Igazi doboz a dobozban. Egy lila dobozban található egy igazán elegáns fekete doboz. A fekete doboz tetején 1 picike Sony felirat található. Ha kinyitjuk, a dobozt akkor szembenéz velünk egy felirat: Every Moment Has It Music. Magában a dobozban található a lejátszó mellette 1 kis connect felirat. Ha kiemeljük, a dobozból a kis szépséget akkor felnyithatjuk a kis elválasztó lapot, hogy kiemeljük a tartozékokat Tartozékokkal nem voltak nagyon bőkezűek. Járt hozzá egy töltő, ha esetleg nem géppel töltenénk, hanem a konnektorból akarjuk tölteni. Természetesen egy fülhallgató és persze egy adatkábel. Adtak hozzá sok-sok papírt legtöbbjére nincs szükség. Járt hozzá a rengeteget szidott Connect playere elismerem tényleg elég rossz ezért rögtön le is cseréltem a SonicStage-re amely nekem bevált.

A kis fekete doboz felülről:

És oldalról:

Ésbelülről:

És benne a tartozékok(kivétel az adatkábel)

És a lila "doboz":

Dokkoló:

Vásároltam hozzá egy dokkolót (elég drága volt: 8 ezer forint) amivel itthon normálisan tarthatom a kis szappant, hogy karcmentes legyen. Az alja világit mikor töltődik, amely szerintem egyfajta eleganciát sugároz. A hátulján többfajta csatlakozó található. Középen az adatkábel csatlakozója, amellyel a számítógéphez lehet kötni a walkmant. Baloldalt a konnektorba való töltőnek a csatlakozó foglalata van (hogy ne legyen bonyolult: egy sima mini usb).A dokkoló jobboldalán pedig a hifi kábele bújik, meg amivel simán hallgathatom a walkmant a hifin.

Felülről:

A csatlakozók:

És együtt:

Összegzés:

Nem bántam meg hogy a walkman mellett döntöttem. A mindennapokban egy jól használható lejátszót kaptam, amely nagyon jól néz ki és emellett hangja sem utolsó. Ha valaki esetleg kedvet kapott egy ilyenhez annak azt tudom ajánlani, hogy látogasson el a keletinél nyílt bevásárlóközpontba. Ott az Elektro Worldben talál egy A1200ast vagyis ennek a nagytesóját. Anni a különbség hogy 8gbos kapacitással rendelkezik szemben az A1000 6gbosával, ami már nem kapható legalábbis én nem láttam. Nem mondom, hogy mindent tud a lejátszó, de szerintem sokkal inkább különlegesség, mint az ipod. Úgyhogy aki másra vágyik, az nézzen meg egy ilyet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.