2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Seasonic Platinum Series

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Seasonic Platinum Series 860W a piacon levő kevés 80 Plus Platinum minősítésű Active PFC táp egyike.

[ ÚJ TESZT ]

A Seasonic 80 Plus Gold minősítésű, ventilátor nélküli X-400 és X-460 tápjairól nem is olyan régen született írás a Logouton.
A cikkben említés esett az X-560-ról is, mely sok szempontból mutat közösséget a Seasonic Platinum Series 860W-vel, többek között a hibrid működésben. Ez azt jelentette, hogy ’hibrid’ ventilátormentes működést valósított meg – 20%-os terheltségig nem kapcsolt be a hűtőventillátor, 50%-os terheltségig pedig kis fordulatszámon, 16 decibeles silent módban pörgött.

A Seasonic Platinum Series 860W a piacon levő kevés 80 Plus Platinum minősítésű Active PFC táp egyike.

Csomagolás: prémium kategóriás táphoz megfelelő csomagolás dukál:


A védőszivacs eltávolítása után bukkan elő a fekete plüss tasakba csomagolt tápegység. A kábelek külön, ezüst és fekete színű, kétfelé nyíló tasakba kerültek, melynek két zsebe közé illesztették a 220V-os csatlakozó kábelt. A Seasonic talán hosszas installálásra számított ezért négy tasak gumicukrot is mellékelt a táp mellé.

A táp kábelezése teljesen moduláris, a gyártó a következő kábeleket mellékeli:
Alaplapi csatlakozó: 1 darab 24-tűs (60cm)
• ATX12V/EPS12V:
• 1 darab 4+4 tűs (65 cm)
• 1 darab 8 tűs (65 cm)
PCIe
• 1 darab 2x 6/8 tűs (60cm)
• 1 darab 2x 6/8 tűs (60cm)
Perifériák
• 1 darab 3x SATA (55, 70, 85cm)
• 1 darab 3x SATA (55, 70, 85cm)
• 1 darab 3x SATA (55, 70, 85cm)
• 1 darab 2x SATA (35, 50cm)
• 1 darab 3x Molex (55, 70, 85cm)
• 1 darab 3x Molex (55, 70, 85cm)
• 1 darab 2x Molex (35, 50cm)

A kábelek kötegeléséhez, rögzítéséhez tépőzáras rögzítőt és kábel kötözőket is mellékeltek. Ugyanebben a csomagban kaptak helyet a táprögzítő csavarok és egy mini csavarhúzó is, és az elmaradhatatlan Seasonic matrica.

Paraméterek

A táp méretei: 19 cm hosszú, 15 cm széles, 8,6 cm magas.

A 19 cm-es hossz elég tetemes, ami teljesítményorientált asztali gépek esetében egy ATX házban nem okoz gondot. Csak abban az esetben érdemel ez figyelmet, ha valaki a pl. egy csendes, Intel Z77 chipsetre épülő mini-ITX erőgépet akar építeni pl. Asrock Z77E-ITX vagy P8Z77-I DELUXE alapokon. A mini-ITX házak esetében a 14 cm-es hossz a szabványos és 15 cm hossz felett már várhatóan nem fognak elférni a kábelek a táp mögött.

Az X-Series tápjaihoz hasonlóan +3.3V és +5V kimenetek 25A-re lettek méretezve, együttesen 125 Wattot tudnak leadni. A +12V ágon 852 Watt szedhető le elméletileg, a gyakorlatban ennél valamivel kevesebb a +3.3V és +5V kimenetek által felhasznált teljesítmény miatt.

Ventilátor

A Seasonic ismét egy Sanyo Denki ventilátor mellé tette le a voksot – a sok minőségi tápegységben szolgálatot teljesítő 12 cm-es átmérőjű San Ace 120 (9S1212F04) modellt használják. Hét lapátos, kiváló görgőscsapágyas ventilátor, melynek egyik szélére a Seasonic mérnökei plasztik fóliát illesztettek a légáram hatásosabb terelése, turbulencia csökkentése érdekében.

A táp hűtésének módját a felhasználó tudja beállítani - a táp hátulját mutató képen (még a gyárilag rajta levő, használat előtt eltávolítandó kék védőmatrica alatt) látszik a Normál/Hibrid kapcsoló.

A hibrid üzemmódban három fázist kezel a táp:
1. A táp maximális teljesítménye 30 százalékát elérő terhelésig nem kapcsol be a ventilátor.
2. 30-50 százalékos terhelésig csöndes (16 dBA) üzemmódban működik.
3. 50 százalékos terhelés felett az igénybevételhez igazodó fordulatszámmal pörgeti a vezérlés a ventilátort.

Normál üzemmódban kettő fázist kezel a táp (ilyenkor nincsen ventilátor pörgés mentes működés):
1. 50 százalékos terhelésig csöndes (16 dBA) üzemmódban működik.
2. 50 százalékos terhelés felett az igénybevételhez igazodó fordulatszámmal pörgeti a vezérlés a ventilátort.

Az eddigi tesztek alapján 80 százalékos terhelés felett kezd el felhangosodni a ventilátor, de ott is kezelhető mértékű a kibocsátott zaj, és a PFC ’ciripelése’ is minimális marad, csak a géphez közel hajolva válik jól hallhatóvá.

Design, felépítés

A ház felépítésében szinte egy az egyben megegyezik az X-1000-ével, a kidolgozottság kiváló. Természetesen a Platinum sorozatnak megfelelően szürke, ezüstszürke színek dominálnak.

Csatlakozók, kábelezés

A jobb felső sarokban levő kombinált foglalatba PCIe (grafikus kártya) vagy CPU kábel csatlakoztatható, természetesen a PCIe kábelek csatlakoztatására három másik foglalat áll rendelkezésre az alsó sorban.
Négy kábellel összesen 11 SATA egység csatlakoztatható a táphoz. A SATA és MOLEX kábeleket 6 darab foglalt várja a tápon, így az összesen 7 mellékelt SATA illetve MOLEX kábelből 1 parlagon kell maradjon. A maximum 85 cm-re nyúló SATA és MOLEX kábelek várhatóan még a nagyobb házakban is elegendőnek bizonyulnak.

Belső felépítés

Ez a táp is rezonáns kapcsolóüzemű tápegység, MOSFET tranzisztorokat használtak és a DC-DC átalakítók (+12-ről +5, és +12-ről 3,3V) közvetlenül a moduláris kábelezés nyákján kerültek elhelyezésre, így a táp alaplapjáról jelentősen kisebb áramerősségű áram áramolhat a második nyákra, illetve onnan vissza. Ezzel a megoldással jelentősen csökkentették az átalakítás során jelentkező veszteséget, és növelték a táp megbízhatóságát.

A Seasonic Platinum 860-ban egy nagyon hatékony rezonáns konvertert használnak. A felhasznált diódák és MOSFET-ek kiváló minőségűek, a gyártó minőségi japán kondenzátorokat alkalmazott. Feszültségingadozás szűrővel és egyéb EMI szűrő alkatrészekkel megfelelően fel van szerelve a táp – a más gyártóktól eltérően a Seasonic nem hagyta ki pl. a passzív feszültségingadozás szűrést a magasabb hatékonyság elérése érdekében.

Teljesítmény

A független külső minősítő méréseinek eredménye számokban:

A táp hatékonysága jelentősen meghaladja a 80 PLUS Platinum szinthez elvárt minimális értékeket, azaz a
• 20 százalékos terhelés mellett minimum 90%
• 50 százalékos terhelés mellett minimum 92%
• 100 százalékos terhelés mellett minimum 89%
hatékonyságot, és a feszültségingadozás mértéke is minimális emellett.

Összességében a Seasonic Platinum 860 az egyik legjobb jelenleg kapható tápegység, mely komoly SLI vagy Crossfire alapú több grafikus kártyás/multi GPU erőgépeket is könnyedén, magas hatásfokkal, csöndesen ki tud szolgálni.

Amennyiben a nagy teljesítmény felvétel csak esetileg szükséges (pl. játék vagy renderelés esetén), de általában/jellemzően minimális mértékben lesz megterhelve a tápegység, pl. egy Sandy Bridge vagy Ivy Bridge alapú rendszer Office/Internet használata és multimédiás használata során, akkor kimondottan jól jön, hogy már 20 százalékos terhelés mellett is 91 százalék feletti a táp hatékonysága, és hogy a hibrid üzemmód bekapcsolása esetén kb. 250 Watt teljesítmény felvételig a táp ventilátora kikapcsol, szinte teljesen hallhatatlanná téve a tápot.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.