2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Scythe Andy Samurai Master teszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ez az első írásom a logout-ra. Ezen alkalomból a saját CPU hűtőmről írtam egy rövid kis...

[ ÚJ TESZT ]

Ez az első írásom a logout-ra. Ezen alkalomból a saját CPU hűtőmről írtam egy rövid kis tesztet.

Csomagolás:

Hűtőnk doboza igényes grafikát kapott. Az elején egy samurai mester található, illetve a hűtő képe. A doboz büszkén hirdeti, hogy Quad Core processzorra is felszerelhető. A dobozon megtaláljuk, hogy milyen foglalatokra tudjuk felhelyezni. Ezek a következők: AMD: 754, 939, 940, AM2. Intel: 478, 775. A csomagolás oldalán minden lényeges információt megtalálunk róla: ventillátor mérete, zajszint stb., de ezekre még később kitérünk.

Mit rejt a doboz?

A dobozból előkerül a hűtő, rajta a ventillátorral, egy kis dobozkában a különböző foglalatokhoz a rögzítők, illetve hűtőpasztát is találunk, és persze egy útmutatót a felszereléshez.

A hűtő:

Nézzük csak meg a lényeget, a hűtőt. 6 db hőcsövet találunk rajta, a lamellázása pedig sűrű. A ventillátor két fém rögzítővel van a hűtőhöz rögzítve. Itt felmerülhet a kérdés, hogy jó ötlet-e fémből készíteni? Ez majd kiderül, hogy mennyire befolyásolja a zajszintet.

a ventillátor:
• Fordulatszám: 1200 rpm (+/-10%)
• Légszállítás: 49,58 CFM
• Zaj: 20,94 dB(A)
• Méretek: 120 × 120 × 25 (mm)
• Csatlakozó: 3 tűs

a hűtő:
• Méretek: 125 × 137 × 104 (mm)
• Tömeg: 685 g

Beszerelés:

Én egy 478-as foglalatú, Celeron D, Prescott magos procira szereltem fel. A proci nem a leghűvösebb darabok közé tartozik. Az eredeti hűtőt levettem, ezután megtisztítottam a processzort az előző hűtő pasztájától. Aztán az új pasztából nyomtam a cpu közepére. Ez azért fontos, mert így a procihűtő szépen szétnyomja a pasztát a procin. Vigyázni kell, hogy ne legyen túl sok paszta, mert akkor a proci mellé préseli, és abból nem fog jó kisülni. Szóval a pasztát rányomtam a procira. Ezután a hűtőre raktam a két, rögzítéshez szükséges lefogatót. És jött a meglepetés. Nem fért be a hűtő a táptól! Sebaj. Táp ki, hűtő fel és meg is vagyok. A táp a gép tetejére került, de szerencsére így is elérnek a kábelei a szükséges helyekre.

Gyakorlatban:

A hasonlítási alap a gyári hűtő volt. Mikor a gépet elindítottam, egyből észre lehetett venni, hogy sokkal halkabb a box hűtőnél. Ha már a hangnál tartunk, nekem ez is hangos volt, így a speedfan nevű programmal leszabályoztam 40%-ra. Így már teljesen halk. A hőfokokban nem kicsi változás történt. A proci 30 fokról indul, míg gyári hűtőnél ez az érték 36fok. Terhelésen a proci a samuraijal 50 fok fölé nem megy, gyári hűtővel viszont meg sem áll 70-ig, néha még a fölé is megy.

Zárszó:

Mint a tesztből kiderült, ez a hűtő sokkal hatásosabb, mint a gyári hűtő. A hangja a venti leszabályzása után minimális. Talán ebben az árban a Ninja lehet ellenfele, de közel azonos teljesítményt nyújtanak. Ezt a hűtőt azoknak ajánlom, akik egy halk és jó teljesítményű hűtőt szeretnének magukénak tudni. A Scythe mérnökei egy nagyon jó hűtőt alkottak.

Átlagos fogyasztói ára jelenleg: 13.000ft

Írta: mocsanisi

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.