2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Samsung YP-Z5 - A szépség csúcsa

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Rámszakadt egy kis lé pár éve. Akartam valami jót, dizájnosat, hasznosat. El is mentem egy hájtekk-b'ótba...

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető I.

Rámszakadt egy kis lé pár éve. Akartam valami jót, dizájnosat, hasznosat. El is mentem egy hájtekk-b'ótba, és szétnétegettem minden eszközt, ami PMP kategória. Át is lett kúrva a fejem rendesen.

Bevezető II.

A doboz igazán szép. Egyhangú, fekete, kicsi, Sok cucc igazán nincs benne. Egy kisebb doksi, a füles, ami szép nagy, nem egy HPM-70, de elmegy. Szeretem, mert jó a basszusa. Emellett ott őihen a kis gép, egy USB-kábel, és egy cédé, amin a WMP10 van, ugyanis az támogatja, mint hordozható eszközt.

Külső:

Az eszköz kicsi, kb iPod méretű. 89x41x11mm. A képernyő nagy részét foglalja el a gépnek. Alatta a gombok félig érintésérzékenyek, működését nem sikerült megértenem még, de erről később. A négyzet alakú kezelőszervet két rész alkotja: egy belső műanyagos, és egy külső szintén műanyag gyűrű, de ennek fémes hatása van.

A képernyő és a gomb között egy csillogó Samsung felirat diszeleg. Nélküle egyhangú is lenne. Ha oldalra forditjuk, láthatjuk a csavarokat, amik egyben tartják. Emellett a jobb oldalon található a hangerőgomb, ami szépen emelkedik ki két irányban. Ez szép ötlet. Fenn figyel a HOLD-gomb, és a fülhallgató kimenete, középen pedig a nyakbaakasztó csücske. Alul csak az USB van, és a Reset-nyilás, aminek az ember nagy hasznát veszi bizony. Az egésznek hideg, fémes érintése van, igy arra is gyanakszom, csakhogy ehhez képest nagyon könnyű, szóval ezt nemtom. A hátsó oldalon újabb márkajel, tipusjelzés, és egy halom kis ikon, amiket fölösleges lenne részletezni, akit érdekel, itt láthatja:

Szóval amig nem nagyon bántjuk szép jószág. Csak hát nem túl okos.

Használhatóság, akku, memória, igazából minden:

Megjelent 1GB, 2GB, 4GB és 8GB-os verziókban, az enyém 2GB tárhellyel bir. Szóval kapcsoljuk be. Elsőre furcsa lehet a kezelése, ugyanis a külső gyűrű minden menüpontnál a zenével foglalkozik: következő és előző szám, illetve play/pause/kapcsológomb. A felső részén pedig egy nyil van, ezzel lehet egy szintet visszalépni a menükben. Az izgalmas rész csak most jön: a belső négyzet. Befelé nyomva egy menüpont kiválasztására birjuk rá a szoftvert, de le-fel illetve jobbra és balra nem dönthető. Valami érintős mechanizmusa lehet, kis pontocskák jelzik, hogy kábé hol is kellene nyúzni, úgyhogy kis gyakorlat után elsajátitható a használata. A szoftver kis butus. Amikor megvettem, alatta a következőket irta az üvegpult alatt:
- Bluetooth
- Mikrofon
- WMA, MP3, MP4, JPEG

Ebből vagy kevés igaz, vagy nem tudok használni egy PMP-t. Pedig arról vagyok hires, hogy mindenből a maximumot sajtolom ki. Szóval: az első kettő még mutatóba sincs, MP4 esetében a WMP jelzi, hogy nem lehet átalakitani megfelelő formátumba (pedig elvileg már megfelelő). Szóval itt voltam átkúrva. A szoftver ezek miatt is butuska kicsit. A főmenü a következő elemekből épül fel: Music, Pictures, Playlists (M3U megfelel), Shuffle all, Settings és Now Playing. Szóval WMP alapon van.
- A Music menü ID3 tagek, plusz Composer alapon osztja fel a zenéinket. Amikor elinditjuk a lejátszást, megjelenik az album képe, ha van, ha nincs, akkor kis CD, lent egy kis baron fut a szám cime.
- A képeknél csak kis thumbnaileket láthatunk, amiket szimplán nézegehetünk lejátszás közben, illetve képes diavetitésre is. Bár ekkora képernyőnél nem sok értelmét látom.
- A Settingsben lehet mindent beállitani. Az audióban van Street mode (mi a ***szom?), DNSe. Utóbbi ekvalizer-szerű cucc, pár speckó beütéssel. Emellett van nyelv, idő, teljes visszállitás, és sys info. Ezek csak a legfontosabbak, van még egy halom ficsör, ami felesleges. Szerintem.
Nagy hibája az eszköznek az akksija. Nálam egy-két napig birja csak, utána már totál kész van. Sajnos gyakran le szokott fagyni, ha be akarom kapcsolni, de lehet, hogy ez csak a türelmetlenségem eredménye.

Összefoglalás:

Ez egy dizájneszköz, semmi több. A memóriamennyiség rendben van, de egy ilyen árkategóriájú géptől többet várnék el a három fájlformátumnál. A szép szoftver nem elég ahhoz, hogy valami jó legyen. És az akku úgy meglövi szegényt, hogy pénzkidobássá válik, mint utóbb kiderült. De ha van az embernek türelme hozzá, lesz egy szép kis lejátszója, amit percenként töletni kell, de legalább izgi.

Narancs

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.