2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Samsung SyncMaster TA350 22" monitor

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Rövid bemutató a Samsung SyncMaster TA350-es sorozatszámú LED monitorjáról.

[ ÚJ TESZT ]

Megjelenés és méretek

A Samsung SyncMaster TA350 három méretben kapható: 22˝, 23˝ és 24˝. Nekem a 22˝-es változat van, ennek a tesztjét olvashatjátok most.

Kezdjük is rögtön a megjelenésével. A monitor nagyon szép kialakítást kapott, a matt kijelzőt és a hátoldalát leszámítva az egészet egy fényes, üvegszerű anyag vonja be, amely nagyon szép csillogást kölcsönöz neki, valamint a képernyő szegélyén végigfuttatott vöröses csík is igazán megnyerően néz ki. A vékony, nagyjából 3-3.5 cm vastagságú monitor egy elegáns, kissé ferdén kialakított nyakon nyugszik, amelyet egy kör alakú talpba csavarozhatunk bele. Ilyen állapotban a készülék maximum magassága, szélessége és vastagsága rendre körülbelül 40 x 25 x 50 cm, tehát kis helyen is tökéletesen elfér.

Szemből a bal alsó sarokban pár felirat található, többek között a LED, HDMI, 1080p, SRS, Dolby és DTS, középen a SAMSUNG felirat olvasható. Jobb oldalon található egy érintőgombos felület, amivel a forrást (pl.: PC, HDMI, TV) állíthatjuk, behozhatjuk a menüt, lépkedhetünk a csatornák között, illetve a hangot állíthatjuk, valamint ki/be kapcsolhatjuk a készüléket.

Hátlapi bemenetek

A hátlapja bővelkedik különböző bemenetekben, amik igazán sokoldalúvá teszik ezt a monitort.

Kezdjük rögtön a bal alsó sarokból, itt található a csatlakozó a 45W-os tápegység számára. Tovább haladva feltűnik egy 3.5 mm-es Jack dugó, fülhallgatók és headsetek számára, amit egy TV antenna bemenet követ.
Ezután következik két olyan aljzat, amit a monitorhoz kapott kábelek segítségével tudunk használatba venni. Az első ilyen egy kis zöld fejű kábel, aminek bedugása után a másig végében található RCA bemeneteket vehetjük igénybe. A szomszéd hely pedig egy SCART bemeneti átalakítókábelnek van fenntartva.
Ettől jobbra találunk két PC segédeszközt, egy DVI bemenetet és egy PC/DVI audió bemenetet. Ez utóbbit szintén egy, a monitorhoz kapott kábellel tudjuk használni, ami ezen portot és a számítógép hangkártyáját köti össze, így nem kell a gépet összekötni egy hangfallal, elég ha csak ezt a lehetőséget használjuk, így pedig maga a monitor fogja adni a hangot a PC-hez.

Végezetül a jobb szélen találunk 2 darab HDMI bemenetet, és egy USB 2.0-ás portot.

Használat közben

Egyszerre több mindent

A készülékben a legjobban az fogott meg, hogy egyszerre több feladatot is végezhetek rajta. A PC használata közben kedvemre behozathatom PiP módban az egyik tévécsatornát bármelyik sarokban, ha úgy tetszik, át is válthatok a TV-re a nagyobb méret érdekében, de ha úgy gondolom, még az Xbox360-at is bekapcsolom közben, és játszom vele egy kicsit.

Médialejátszó

A TA350 USB 2.0-ás portjára kedvem szerint rádughatok szinte mindent, kezdve a pendrive-októl a fényképezőgépekig és a videokamerákig, vagy akár egy külső HDD-t, sőt még a telefonomat is. Ekkor kedvünkre nézegethetjük a képeket, hallgathatunk zenét, illetve nézhetünk videót/filmet. Az utóbbi esetben sok formátumot kipróbáltam, és közülük a nagy részét megkajálta, mint például az AVI, MP4, FLV, WMV és 3GP fájlok.

Hátrányok

Igazán sok rosszat nem tudok megemlíteni, a készülék szinte hibátlan, de tudjuk, hogy semmi sem tökéletes.

Igazán csak kis apróságokat említek meg: a távirányító néha gyengén adja a jelet, vagy ha le is adja (ezt onnan tudjuk, hogy a jobb alsó sarokban egy kis piros led mutatja), akkor néha nem reagál rá, de végül mindig sikerül elérni a célomat, illetve a TV módban kicsit lassan vált egyik csatornáról a másikra (kb. 2-3 másodperc), de szerintem ezek igazán elhanyagolhatóak.

Annyit még meg kell említenem mostani, illetve jövendőbeli használóknak, hogy vigyázzanak a monitor talpával, ugyanis a teteje gyorsan karcos lesz, ami a fényes felülete miatt hamar meglátszik és nem túl szép, valamint inkább emeljétek a talpát, ne húzzátok, mert az alatta lévő felületet nagyon gyorsan karcolja.

Összegzés

TV-t nagyon jó nézni róla, a HD adások meseszépek, egy filmet élmény végigülni, az Xbox360 játékok nagyon élvezetesek rajta, egy PC számára ez ideális felbontás, szinte minden elfér a képernyőjére, nem beszélve a monitor elegáns fekete kinézetéről.

Mindent egybevéve, 1 éves használat után azt kell mondanom, hogy a Samsung SyncMaster TA350, 22˝-es változata nagyon is okos, és praktikus monitor, főleg azoknak tudom ajánlani, akik olcsón szeretnének kijönni a TV vásárlásból, illetve nem túl távolról nézik a képét, mert esetleg kevés a hely.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.