2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Samsung Monte

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Új Samsung jövevény, amely leválthatja a népszerű S5230-ast!

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető:

Manapság sok ismerősöm választ olcsó érintőkijelzős mobilt, és a legtöbbjük kezében Samsung S5230-as mobilt látok. Nem rossz készülék, de nekem hiányzott belőle pár funkció, ami miatt leváltottam volna jó öreg Sony Ericsson W810-esem. Mikor Zoli barátom mondta, hogy a Pannon-ból kivált a Djuice és van egy nagyon jó ajánlatuk, utána néztem én is. A Djuice kínálatában van a Samsung Monte, ami minden tudást egyesített, mire szükségem volt. Így hát megrendeltem a telefont, és már kb egy hete használom, próbálgatom.

Külső:
Mikor megláttam a dobozát, nem akartam hinni a szememnek. Egy olyan apró dobozba rakták, hogy nem tudtam elképzelni ebbe hogy fér bele minden. A tartozékok száma éppen annyi, amennyit elvárnánk, de semmivel sem több. Találtam benne egy "agybadugós" fülhallgatót, egy aprócska töltőt, egy microUSB kábelt, egy leírást, és egy cd-t. Maga a készülék az egész tetején ült, rendesen becsomagolva.

Sajnos minden oldalán gyűjti az ujjlenyomatot, fényes elöl hátul. Az összeszerelés rendben van, nem recseg, nem ropog. A hátlap műanyaga kicsit olcsó hatású, és nehéz leszedni is, viszont jól illeszkedik, és nem lötyög. Mikor kezembe vettem, észrevettem, hogy nem egy nehéz valami, még aksival is könnyűnek mondanám. Három darab gombot találhatunk a kijelző alatt: ezek közül kettő a hívásokat kezeli, és középen található egy, amivel vissza tudunk lépni a menüben. Elöl még van rajta egy másodlagos kamera is, amit videótelefonáláshoz használhatunk. A készülék jobb oldalán alulról felfelé sorba található a fényképező elsütőgombja, a billentyűzár feloldására való gomb, valamint felül be tudjuk helyezni a microSD kártyát, amit egészen 16 GB-ig megeszik, de nem hivatalosan akár 32 GB-os kártyát is beletehetünk. Baloldalt pedig csak a hangerőgombokat láthatjuk.
Hátul van egy kamera, ami egy 3 megapixeles fixfókuszos, valamint alul adja ki magából a hangot is. A hangja kellően erős, néha már torzít is.

Pont kézbe illik, se nem túl kicsit, sem nem túl nagy, de ezzel együtt a kijelző sem egy behemót, mindössze 3". Később kiderül, hogy kezelésben ez mit is jelent.
Szerencsére ha fülest használunk, akkor beletehetjük a sajátunkat is, mivel egy 3,5 mm-es csatlakozót találunk rajta. És örvendetes az is, hogy az adatkábelünk is szabványos.

A vas:

Sajnos a hardver adataim hiányosak, de az biztos, hogy a RAM kevés a készülékben. Annyi biztos egy jól felszerelt készülékkel van dolgunk. A kis Samsungot felszerelték minden jóval: wifi, gps, flash(de minek!).
A wifi egy nagyon nagy áldás, ha nincs kedvünk mobilinternetért fizetni, viszont helyhez köt. Az érzékenységével nincs túl nagy gond, hozza azt amit elvárunk tőle, de szobákon átívelő netezést ne várjunk tőle.
A GPS-el csupán annyi a probléma, hogy nem igazán pontos. A készülék is elismeri ezt, és felhívja a figyelmünket arra, hogy pl 3800 m-es a pontosság, és egy szép nagy kört rajzol a térképre. Majd onnan mi kitaláljuk hol vagyunk azon belül. (Kiegészítés: a fórumon felhívták a figyelmem arra, hogy telefonoknál hosszabb ideig kell várni a GPS-re, tehát kipróbáltam és 10 perc után már pontos helyzetet tudott mutatni. Így már korrekt!)
A kijelző egy 3,0 hüvelyk átlójú, 240 x 400 pixel felbontású kapacitív TFT-érintőkijelző, ami nem érzékeli ha több ujjal nyomkodjuk. Fényereje rendben van, viszont ez nem elég ha napfénybe nézzük, sajnos akkor elég halvány.

Szoftver:

A Samsung Monte megkapta az új TouchWiz 2.0 nevű operációs rendszert. Nem sokat változott a régihez képest, vagyis én nem láttam sok újdonságot rajta. Lehet, optimalizáltak rajta valami, viszont még lehetne kicsit csiszolni. A sebességgel kapcsolatba annyit, hogy elviselhető. Nem egy HTC Desire, de nem is egy SE Xperia x1.

(I)(/I)

(I)(/I)

Az alapképernyőn, három oldalunk van, amiket megtölthetünk widgetekkel. A widgetek sajnos elég lassúak, nehezen töltődnek be, de sok hasznos van közöttük.
Menübe belépve szintén három oldal közül választhatunk, és az ikonokat tetszés szerint pakolhatjuk. Minden fontosabb dolgot belepréseltek a telefon szoftverébe, íme egy kis lista: facebook, myspace, youtube kiens (erre visszatérünk), ébresztő, IM, Naptár, google külön menüben, FM rádió, Bluetooth, képszerkesztő, szótár, világóra, stopperóra, időzítő, számológép, feladatkezelő, hangrögzítő, mértékegység-átváltó. Ezek az kis programok nagyon jól teljesítenek, csillagos ötöst kell adnom minden alapfunkcióra.

(I)(/I)

Jól kezelhető a virtuális billentyűzet, attól eltekintve, hogy ha megforgatom a telefont, akkor nem történik semmi, sajnos teljes kiosztású billentyűzetről ne is álmodjunk. A készülék sms kapacitásáról több információt is hallottam, de 500 és 1300 sms között van valahol. MMS-ben a legnagyobb küldhető és fogadható az a 300 kb-os. Hívásnaplók rendszerezése nagyon tetszett, lehet csak nekem újdonság, de a nevekhez külön rendszerezi az eseményeket, a hívástól az üzenetekig.
A böngésző egy Dolflin 1.5-ös, ami támogatja a flash-t azzal a kis problémával, hogy nem működik rajta. Minden flash-nél frissítést kér, de erre nincs lehetőség a telefonba. Ha valaki tud megoldás erre a problémára az szóljon. Van youtube kiens is, de az sem működik. Itt az írja ki a pufferelés közben, hogy elvesztette a kapcsolatot a szerverrel.(Kiegészítés: állítólag csak mobilnettel működik, wifivel nem!)
Maga a böngésző rossz, nem tördeli a szöveget, lassú, és ha egy index.hu-t akarok megnyitni akkor megtelik a memória és meghal a program. Máshol is találkoztam megtelt memóriával, tehát nem csak itt jelentkezik. A böngészést én Opera Minivel oldom meg, ami csodálatosan megy a telefonon, jól tördel, gyors, és én elégedett vagyok vele.

Multimédia:

A kamerát felejtsük el. 3 megapixeles érzékelővel látták el, így a maximális felbontás 2048 x 1536. Fixfókuszos, vaku nincs. A képet a szoftver agyonra mossa, semmi részletesség, a színek még úgy ahogy elmennek, de úgy érzem fotózásra a jó öreg SE W810-esem még mindig sokkal jobb. Videót is fel lehet vele venni, de ezek után gondolhatjátok...

Zenei téren jók vagyunk: lehet előadók, albumok, műfajok szerint listázni, valamint a leggyakrabban hallgatott és a legutóbb lejátszott számokat is kilistázza. Tizenegy hangeffektus közül választhatunk, és widget is van a zenelejátszóhoz.
Rádióban is erős a készülék: RDS-t támogat, és tud felvételt is készíteni, méghozzá 192 kbit/s-os minőségben, ami már elég szép. Ehhez szintén tartozik egy widget, amit a három alapképernyő egyikére ki is tehetünk.

Adatkommunikáció, telefonálás, üzemidő:

Adatkommunikációs téren minden rendben van. GSM-modulja négynormás (850/900/1800/1900 MHz), UMTS-frekvenciákból kettőt (900/2100 MHz) támogat. Adatátvitelre GPRS-t, EDGE-t, UMTS-t és HSDPA-t támogat,és a letöltési sebessége 3,6Mbps. Van 802.11b/g kompatibilis WiFi és 2.1-es Bluetooth is. Sztereó hangátvitelre is használhatjuk akár a Bluetooth-ot.
Telefonáláskor jól értettem mindenkit, és engem is rendesen hallottak, ezzel sincs probléma.
A névjegyzék kapacitása 2000 + a SIM, de persze ha telefonra mentünk, sokkal több adatot tudunk 1-1 emberhez felvenni.
Az akkumulátor kapacitása 1000 mAh, ami ha nálam 2 nap után merült le úgy, hogy rengeteget nyomkodtam. De több wifi használattal el tudom képzelni, hogy csak 1 napig bírja.

Összegzés:

Vegyes érzelmek fognak el, mikor összegeznem kell a készüléket. Szerettem volna egy olyan érintőkijelzős telefont, ami támogatja a wifit, és a flash-t. Ez félig sikerült a Samsung Monte-nak teljesítenie. A külső megnyerő, fiatalos, még azt is elnézem, hogy ujjlenyomatot gyűjt. A szoftver szép, jól átgondolt. Szerintem, ha minden funkciójában működne, akkor a Samsung az árhoz képest nagyon jó készüléket dobott piacra. Sokak számára ez az elérhető árkategória. Ha plecsnit adhatnék, akkor ez a készülék egy "Tetszett"-et kapna.

Frissítés:
A GPS kicsit fel lehet turbózni a WeTravel nevű programmal, ami nem túl szép, de gyorsan pozicionál. A WLAN+youtube problémát is meg lehet oldani, ha olyan helyről csatlakozunk, ahol hozzáférünk a router beállításaihoz, ugyanis ott DMZ-t kell adni a telefon IP-hez. A flash sajnos azóta sem oldódott meg, nekem nem jelenít meg semmit. Ha tudtok még valami frissebb információt, azt szívesen látom a fórumba.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.