2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

RSS... tessék? Tessék!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az írás elsősorban azoknak szól akiknek eddig valahogyan sikerült elkerülniük az RSS fogalmának...

[ ÚJ TESZT ]

Az írás elsősorban azoknak szól akiknek eddig valahogyan sikerült elkerülniük az RSS fogalmának megismerését.

Rejtélyes ikonok és nevek

Egyre több oldalon bukkannak fel ezekhez hasonló kis ikonok:
[kép]
forrás: [link]
Vagy ilyen szövegek: RSS, Atom, XML feed, hírcsatorna, hírfolyam...
Talán az olvasók között akadnak emberek akiknek ezek még nem sokat mondanak, de nem kell megijedni, nincsenek egyedül.

Számok

Egy, a Yahoo által készített felmérés szerint az amerikai internetezőknek csupán 12 százaléka ismeri az RSS fogalmát, és mindössze 4 százalékuk használja is. (Forrás és további érdekes statisztikák: [link])

Igaz, ezek egy évvel ezelőtti számok, és az Egyesült Államokra vonatkoznak, de nem hiszem hogy itt és most sokkal másabb lenne a helyzet - bár ennek a lapnak az olvasóközönségénél valószínűleg jobbak az arányok.

A lényegre!

Pár mondatban összefoglalható a dolog: Az RSS arra jó, hogy ha egy honlapon megjelennek új tartalmak, azokat egy megfelelő programmal anélkül észrevehetjük és elolvashatjuk, hogy folyton az adott oldalt figyelnénk - ezt ugyanis a program elvégzi - helyettünk.

Precízebben

A fenti megfogalmazás meglehetősen elnagyolt, csak az alapok megértésének célját szolgálja. Úgyhogy pontosítsuk kicsit a dolgokat.

RSS helyett írhattunk volna az általánosabb feed-et is, erre tudtommal még nincs kiforrott magyar szó, talán a hírcsatorna, hírfolyam fogalmak fedik leginkább, bár ezek kicsit hosszúak. Valahol ([link]) abrak néven hivatkoztak rá, háát... nekem tetszik, de nem biztos hogy ez fog átmenni a köznyelvbe. Az RSS egy konkrét formátum elnevezése, de erre a célra szolgál az Atom [link] is. De a legtöbb hírolvasó-program mindegyik formátumot képes kezelni.

Új tartalmak - ezek alatt érthetünk híreket, blogbejegyzéseket, hozzászólásokat, minden olyan dolgot, ami ''meg szokott jelenni'' a honlapokon.

Programok (angolul általában Aggregator néven említik őket) - több programmal is olvashatjuk a hírcsatornákat - pl. a modernebb böngészőkkel (Opera, Firefox, IE7), levelezőprogramokkal, vagy külön erre a célra írt alkalmazások is vannak. Valamint webes alkalmazások is vannak, ahol megadhatjuk a hírfolyamainkat, és egy helyen olvashatjuk őket.
Egy szép gyűjtemény ezekből: [link]
Személy szerint én az Operát használom, így egy programban böngészek, olvasom a leveleim és a hírfolyamokat. De hogy kinek mi jön be, lényegében ízlés kérdése.

Hogyan működik?

Dióhéjban: ugye a ''hagyományos internetezés'' abból áll, hogy a szerverekről lekérünk html formátumú oldalakat, amiket a böngészőnk megjelenít.
Az RSS-olvasónk nem ezekkel a html fájlokkal dolgozik, hanem valamely hírfolyam-szabvány által leírt formátummal - RSS valamely verziója, avagy Atom. Tehát ahhoz hogy működjön a dolog, a honlap gazdájának (motorjának) el kell helyezni a szerveren a tartalmak alapján generált rss, atom, stb fájlt. Pl. a PH! hírei ebben a fájlban vannak: http://prohardver.hu/_xcache/rss_ph_news.xml
A fájl tartalmazza a a hírcsatorna adatait (nyelvét, nevét, utolsó frissülését, linket az eredeti helyre a honlapon, stb), valamint a legutóbbi 15-20-30 hír adatai (címe, írója, dátuma, bevezető vagy teljes szövege). Az hogy hány hír van egyszerre benne, a fájlt generáló szerver-oldali program beállításaitól függ.

Ezt a fájlt tölti le az ''aggregator'' program. Általában be lehet állítani, hogy ezt milyen sűrűn tegye (egy óránál sűrűbbre nem érdemes állítani, csak feleslegesen terheli a szervert), kielemzi, és ha talál benne új tartalmakat, azokat megjeleníti, mintha csak egy új emailt kaptunk volna.

Miért jó?

...mert ha érdekelnek egyes honlapok hírei, nem kell naponta átnézned őket
...sőt szinte azonnal látod hogyha megjelent valami
...ki a fene nézegeti hogy xy programnak jelent e meg új verziója? De ha felvesszük a fejlesztői oldal feed-jét, rögtön értesülünk róla
...stb.

Miért rossz?

az oldal látogatása nélkül látjuk a tartalmakat, ezáltal a reklámokat sem látjuk. Ez az oldal üzemeltetőjének lehet hátrány, ami ellen úgy szoktak védekezni, hogy a tartalomnak csak egy rövid bevezetőjét teszik közzé a hírcsatornán, így is értesülünk az új tartalomról, de elolvasni csak helyben tudjuk (máskor is szoktak rövidíteni, hogy kisebb legyen a letöltendő hírcsatorna-fájl)
...más hátrányt most nem tudnék mondani, aki tud, hozzászólásában jelezheti

Bővebben
Akinek felkeltette az érdeklődését a dolog, ezt ajánlom kiindulópontnak: [link]

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.