2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

PWM-es Alphacool D5-szivattyúteszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Röviden be szeretném mutatni az új, PWM-vezérelt szivattyúmat, ami a következő modom kiemelt alkatrésze lesz.

[ ÚJ TESZT ]

Tesztek

Ha már PWM-es, nézzük meg a működés közbeni, számszerű adatokat, amiket az Aida64-tesztprogrammal figyeltem.
Gyárilag 1800-4800-as percenkénti fordulatszám van megadva, de mivel nálam a max. 3700 körül volt, gondolom, a legnagyobb, 4800-as fordulatot 24 voltról való üzemeléskor teszi meg.
A CPU 10% körüli terheltségénél majdnem a minimumon pörög, 1900 körül, és ilyenkor teljesen hangtalan.

Elindítottam a terheléses tesztet, amikor a program a CPU-t 100%-on terheli. Az alaplap szépen követi a CPU terhelését, és maxon járatja a szivattyút 3700-as fordulatszám közelében. Mint látható, a hőmérsékletek is feljebb ugranak, talán kicsit magasabb értékre, mint az állandó fordulatszámú DDC-nél mért értékekre.

A D5-motor hangerejében, maximumon való járatás közben, annyi változás történt, hogy észrevenni ugyan a fordulatszám emelkedést, de még így is rettenetesen halk.
Leállítottam a tesztet, és ahogy a CPU visszaállt az alapállapotába, a szivattyú is szépen visszavette a fordulatot. A hőmérsékletek is hamar visszaestek.

Összegzés:

A halkság, amiért a D5-öt választottam, a legnagyobb előny. A PWM-szabályozásnak köszönhetően automatikusan a megfelelő fordulatszámon jár, így még halkabb, és energiatakarékos is egyben. A jól megválasztott, (egyedi moddolt), ésszerűen megépített, vizes rendszerekben jól teljesít, normál hőfokon tartva a hardvereket.

Nekem nagyon tetszik, de mint a cikk elején említettem, a most épülő új moddomba lesz beépítve véglegesen (a fiamnak meg keringet tovább a DDC, neki mindegy, úgyis állandóan rajta van a füles). Aztán majd meglátjuk, hogy az új helyén (talán egyedi tetővel), hogyan teljesít.

Köszönöm a figyelmet, remélem, sikerült bemutatnom a lényeget. Jó (alacsony) vízhőfokokat mindenkinek!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.