2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Programajánló : RealVNC

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Bevezető Talán többen is találkoztatok azzal, hogy hugi, öcsi, apu , anyu , rokon vagy...

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Talán többen is találkoztatok azzal, hogy hugi, öcsi, apu , anyu , rokon vagy ismerős megkeres benneteket azzal, hogy jajj ezt nem érti, az nem működik a gépén. Ilyenkor ha közelben vagytok, akkor ugye átbattyogtok, leültök , megcsináljátok, és ezzel a segítségnyújtás letudva.

Lehet azonban ezt a folyamatot kicsit professzionálisabban is művelni, úgy , hogy a tisztelt felhasználó esetleg meg is értse, netalántán meg is tanulja, mit , és hol állítunk be a számítógépén.

Létezik több progi is távoli bejelentkezésre, én most RealVNC programmal, előnyeivel és hátrányaival ismertetnélek meg benneteket.

Egy kicsit a VNC-ről

A VNC nem más, mint egy távoli - elérés menedzsment szoftver. A szó az angol nyelvű Virtual Network Computingból ered. Az AT&T Laboratories kezdte fejleszteni jópár évvel ezelőtt . Egy időben a fejlesztők és AT&T útjai szétváltak, illetve bejelentették a termék fejlesztésének és karbantartásának végét. Később egy új cég alakult , RealVNC néven, kezükben már a VNC időközben megszerzett kódjával, és bejelentették, hogy továbbfejlesztik ezt a jó kis alkalmazást. A programnak létezik mind windowsos, mind linuxos változata is, a felhasználók szerint oda-vissza is működőképes, és gyors a megjelenítés.



A RealVNC



A RealVNC úgy jeleníti meg a távoli számítógép ''asztalát'' , mintha ott ülnénk az adott gép előtt. Jó-jó, mondhatják erre sokan, de hiszen ezt a Microsoft Remote desktop funkciója is tudja. Igen ám, de ott nem valószínű, hogy linuxos felületet is meg tudsz jeleníteni!

Jellemző probléma sok felhasználónál, hogy nem is igazán tudja elmondani, kifejezni, hogy mi is a probléma? Hányszor találkozik az ember olyannal, hogy jajj , nem megy el az emailem, nem működik a böngésző? (Én azért elég sokszor) Ilyenkor jön jól, egy olyan program, amellyel távolról felcsatlakozva tudunk segítséget nyújtani az adott illetőnek.

Mind rendszeradminisztráció, mind távoli segítségnyújtás is elvégezhető vele. Egyszerre akár több gépen is fenn lehetünk, miközben mindegyik desktopját láthatjut a saját képernyőnkön.

Előnyei:
-Multiplatform program. Létezik mind MAC, Linux és windows, de már Pocket PC-s változata is
-Kis méretű , és könnyen kezelhető
-Ingyenes. 1998 óta ingyenesen letölthető a program, amely eddig már több mint 100 millió letöltést produkált. (Létezik fizetős verzió is, ott egyéb plusz funkciók vannak, pl. RSA titkosítás , e a változat kb. 30 $ -ba kerül)

Hátrányai:
-Más is belekontárkodhat, ha a gép előtt ül, elveheti tőlünk az egér irányítását, vagy akár ki is dobhat a gépről. (Dabadab fórumtárs jelezte, hogy ezt ki lehet küszöbölni, beállítás kérdése, és távoli irányítás esetén nem tudják a gép előtt ülők átvenni az irányítást)

(Pl. valaki látja, hopp , nem ül senki a gép előtt, de valaki mozgatja az egérkurzort, és így akár az adott felhasználó jelszavát is le tudja változtatni )
-Titkosítás csak a bővített , nem ingyenes verzióban érhető el.

Telepítés

Telepítésnél kiválaszthatjuk , hogy a szerver vagy a kliens oldalt szeretnénk telepíteni. Amennyiben mi csak segítséget akarunk nyújtani, de nem szeretnénk, ha mások is fellépnének a gépünkre, elég csak a kliens oldalt telepíteni (ezt azonban mindig telepíti). Szinte elég csak a Next gombocskákra kattingatni, és meg is vagyunk az első fázissal.

Első használat - Szerver mód

Első használatkor (amennyiben a szerver módot is feltelepítettük) egy beállítási képernyőt kapunk. Ajánlott jelszavassá tenni a bejelentkezést, amennyiben el szeretnénk kerülni, hogy bárki csak úgy a gépre bejelentkezzen. Amennyiben még ez sem elég nekünk, beállíthatjuk, hogy a felhasználó csak akkor engedje be a távoli elérés túloldalán lévő segítségnyújtót, ha ő ezt engedélyezi.

Megadhatjuk még itt azt is, hogy színesben , netalántán monochromban szeretnénk a felületet használni. Ez jól jön egy gyengébb sávszélesség esetén, hiszen nem lényeges, hogy ugyanolyan jó minőségben lássuk a felületet, mint ahogyan azt a felhasználó látja.
Mindeközben a tálcán megjelenik egy VNC ikon, amely jelzi, hogy a Server ''szolgáltatás'' működik, gépünk tud távoli eléréseket fogadni .

Viewer mód

A VNC Viewernek két módja van:

(1) a listening mód, mikor reverse connectiont épít ki a szerverrel (nem a viewer kezdeményez kapcsolatot, hanem a server), ezáltal NATolt (router mögötti) hálózatokban is könnyen elérhető az irányítani kívánt PC. Tehát a server kapcsolódik a viewer-hez az 5500 porton (lásd később).

(2) normal mode, ami egy megadott porton csatlakozik a szerverhez. (Daneey)


A normál módú viewer elindítása után egy ablakot kapunk, amelybe beírható ip-cím de akár gépnév is:

Ezen server listening portjára (alapértelmezésben 5900) kezd el kapcsolódni a Viewerünk.

Érdemes megjegyezni , hogy a szerver listening portját meg lehet változtatni (alapértelmezésben 5900).De a VNC Viewer Listening mode-ban való figyelőportot NEM lehet. Az mindig 5500 marad! Noha nem sok ember használja a listening Viewer-t, adminisztrálásra, NAT mögött az egyik leghasznosabb dolog a világon. Nem kell különböző portforward-rule-okat definiálni a routerben, meg egyéb dolgokat elintézni. (Daneey)

ÉS innentől kezdve úgy kezelhetjük ezt a megjelenített képernyőt, mintha ott a gép előtt ülnénk.


[link]

Mindeközben természetesen a felhasználó is elmondhatja mi a legnagyobb bánata, mivel nem boldogul, mi az óhaja-sóhaja. (Természetesen beállítás-függő, hogy mennyire ''garázdálkodhatunk'' az adott gépen, megadható, hogy a távolról belépő ember csak lássa a képernyőt, de egérkurzort mozgatni, vagy kattintani vagy szöveget beírni ne tudjon)


Természetesen lehetőségünk van CTRL+ALT +Del használatára is, ekkor rá kell kattintani a VNC ''fejlécére'' jobb egérgombbal és kiválasztania send CTRL+ALT+DEL menüpontot.

Összefoglalás

Rengeteg mindenről nem írtam még, a program több funkcióját jómagam sem ismerem. Mindenesetre engem mind sebességével, mind használhatóságával a napi munkám során meggyőzött. Nagyon örvendetes az is, hogy ingyenesen elérhető, és ''kvázi '' platformfüggetlen. (Helyesebben: több platformra is létezik telepítője). Próbáljátok ki és használjátok kedvetekre.

A program letölthető innen: [link]

Ps: Szintén dabadab említette meg , hogy linuxos szerver teljesen másképp müködik, mint a windowsos: a Linuxos változat ugyanis nem a képernyőröl készített screenshotokat továbbitja, hanem létrehoz egy komplett X szervert, ami nem videókártyára ir, hanem a kapcsólodott VNC kliensekre (emiatt mentesül a windowsos VNC-k hibáitól is (pl amikor a tooltipek ablakból kilógó részét levágja))
Köszönet mégegyszer a kiegészítésért dabadabnak és Daneey-nak.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.