2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Programajánló: IrfanView

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Akik figyelemmel kísérték a korábbi ajánlókat (előzmények a cikk alján), azok tapasztalhatták,...

[ ÚJ TESZT ]

Akik figyelemmel kísérték a korábbi ajánlókat (előzmények a cikk alján), azok tapasztalhatták, hogy előnyben részesítem azokat a programokat, amik a maguk területén nagy tudásúak, mégis egy adott területre specializálódtak. Ezen kívül törekszem olyan alkalmazásokat használni, amik kevés memóriát foglalnak el, és gyorsan, gördülékenyen működnek, ráadásul, de nem utolsó sorban ingyenesek. Ha te is hozzám hasonlóan gondolkodsz és nem vagy teljesen elégedett a jelenlegi képnézegető programoddal, akkor íme az én ajánlatom:

A címszereplő IrfanView ([link]) egy kiváló, ingyenes képnézegető és konvertáló program. Legnagyobb riválisa az ACDSee, ami azonban nem ingyenes, ráadásul én feleslegesen nagynak és lassúnak érzem erre a célra. Miért is jó tehát az IrfanView?

[kép]

- kis méretű (telepítő 1MB), ingyenes program (legalábbis otthoni használatra), ami telepítés után akár egy pendrive-ról is működtethető

- rendkívül gyorsan betöltődik, ideális különálló képek megnézéséhez. Tiszta (kicsit talán ósdi), egyszerű kezelőfelület, csak néhány hasznos kezelőgomb az alap funkciók elvégzésére

- támogatott fájlformátumok: ANI, AVI, AWD, B3D, BMP, CAM, CLP, CPT, CRW/CR2, CUR, DCM/ACR, DCX, DDS, DIB, DJVU, DLL/EXE, DXF/DWG/HPGL/CGM/SVG, ECW, EMF, EPS/PS/PDF, FITS, FPX, FSH, G3, GIF, HDR, ICL, ICO, IFF/LBM, IMG, JP2, JPG/JPEG, JPM, KDC, LDF, LWF, MED, MID, MNG/JNG, MP3, MrSID, NLM/NOL/NGG/NSL/OTB/GSM, OGG, PBM, PCX, PDF, PGM, PIC, PhotoCD, PNG, PPM, PSD, PSP, PVR, RAS/SUN, RealAudio, RAW, RLE, RMI, SFF, SFW, SGI/RGB, MrSID, SWF, TGA, TIF/TIFF, TTF, TXT, WAD, WAL, WAV, WBMP, WMF, WMA, WMV, XBM, XPM, (DNG, EEF, NEF, ORF, RAF, MRW, DCR, PEF, SRF, X3F. Ezek egy részét plug-in-ek segítségével kezeli. Ezen felül számos (video) formátum is támogatott a megfelelő programok megléte esetén (amint látható, a támogatott fájlok nem korlátozódnak kizárólag a képekre).

- alapműveletek (kivágás, forgatás, tükrözés, átméretezés, képinformációk megjelenítése, alapvető szűrések, módosítások...)

- képes képek szkennerből történő fogadására, feldolgozására

- sokféle formátumot ismer, és sokukba menteni is tud, konvertáláshoz kiváló

- kötegelt műveletek is végrehajthatóak vele (átméretezés, kivágás, konvertálás, forgatás...) egyszerre számos képen

- plug-in-ekkel tovább bővíthetők a képességei

Egyszóval remek képnézegető program, az ''alapprogramjaim'' egyike, tipikus ''egyszerű, de nagyszerű'' szoftver. Mindenkinek csak ajánlani tudom!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.