2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Programajánló: Foobar

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Nyilván nem vagyok egyedül a zeneszeretetemmel. Aki pedig valaha is játszott már le zenét...

[ ÚJ TESZT ]

Nyilván nem vagyok egyedül a zeneszeretetemmel. Aki pedig valaha is játszott már le zenét számítógépen, az szembesült a lejátszóprogram választásának feladatával. Alapesetben a Windows Media Player kezdi el lejátszani az MP3 fájlokat, de azt nem szeretem túlságosan. Lassan indul, sok memóriát és processzoridőt eszik (úgy látszik, nekem mindig ez a problémám), másrészt sok formátumot nem támogat. Itt jön képbe sokunk kedvence, a Winamp, ami méltán vált népszerűvé. Újabb reinkarnációi azonban már a svájci bicska szerepét szeretnék betölteni (pl. videólejátszás), bár tény, hogy létezik Lite verziója is.

Egyszer valaki megemlítette, hogy - hozzám hasonlóan - ő is MPlayert használ a videók lejátszására, zenefájlokra meg Foobart. Na, ez nekem szöget ütött a fejembe, és gondoltam, kipróbálom. Azóta azt használom. Megtetszett az egyszerűsége, a széleskörű konfigurálhatósága, a kis erőforrás igénye, átláthatósága és a remek hangminősége. Ráadásul alapból játssza a FLAC kiterjesztésű fájlokat és egy plugin telepítése után az APE formátumot is elfogadja. Emellett kényelmi funkciók sokaságát vonultatja fel, íme közülük néhány:

- masstagger: Jelentősen egyszerűsíti sok zenefájl IDTag-jeinek átírását
- replaygain: A jelszintre vonatkozó információt tárol el, aminek következtében nem fordulhat elő, hogy az egyik szám miatt fel kell tekerni a hangerőt, a következő szám meg leüvölti a fejemet. Ráadásul albumonként is megadhatók ilyen értékek.
- testreszabhatóság: a playlist tartalma/megjelenése szinte a végletekig átkonfigurálható, csakúgy, mint a status bar, vagy a jobb egérgombra lenyíló környezeti menü
- converter: egyszerűen konvertálhatók a zeneszámok más formátumba (MP3-hoz kell Lame encoder)
- netrádió: no comment
- 'füles' lejátszási listák: Jól jöhetnek, bár én általában minden zenémet egyetlen playlist-be töltöm, ellentétben azokkal, akik csak az aktuálisan hallgatandó albumot töltik be (eddig csak ilyennel találkoztam)

A replaygain-ről részletesebben: nem csinál mást, mint átelemzi a fájlt, megkeresi benne a csúcsokat, a végén pedig 1, azaz egy értéket ír a fájlhoz (pl. a TITLE-hez hasonló tag-ként), ami lejátszáskor megmondja neki a szükséges előerősítés mértékét. Lassú (főleg sok szám esetén), mivel mindent végig kell néznie, viszont nem ront el semmit . Ha valamiért nem tetszik, ez az eltárolt érték egy kattintással eltávolítható. A lehetőségekről: három van, nagyon helyesen.

A per-file track annyit csinál, hogy minden számhoz külön meghatároz egy értéket. Minden számon annyit hangosít/halkít, amennyi ahhoz kell, hogy az egyes számok leghangosabb részei egyformán hangosak legyenek. Ezt érdemes használni különálló számoknál, vagy olyan albumoknál, ahol az egyes számok egymástól teljesen függetlenek (az albumok többsége ilyen, pl. Mike Oldfield - Discovery, Anastacia - Not That Kind...)

Az As Single Album az összes kijelölt számot végignézi, és a leghangosabb (pontosabban legnagyobb jelszintű) szám alapján lövi be az összes többit. Ez akkor jó, ha pl. teljes albumunk van, amiben vannak halk és hangos számok is, és amik esetében nem lenne jó, ha minden szám hangereje közel egyforma lenne (tipikusan instrumentális albumok, pl. Vangelis - 1492)

Az As Albums nagyon hasonlít az előbbihez, de csak azokat kezeli együtt, amelyek ki vannak jelölve ÉS egy albumhoz tartoznak (az egy albumhoz tartozást az ALBUM ID3 tag alapján nézi). Ez akkor jön jól, ha egyszerre több albumot nézel, és azt szeretnéd, ha albumonként különbözne az előerősítés mértékét megszabó csúcsérték.

Persze a program nem hibátlan, nekem eddig két ''komolyabb'' problémám akadt:

- nem tudom vezérelni a programot a multimédiás billentyűzetemmel (próbálkoztam állítgatni rajta – kevés sikerrel)
- az alap megjelenítés kissé puritán még az én szememnek is (bár túlélhető, elvégre egy ilyen programot nem bámulásra használ az ember)

Ez utóbbin némi bütyköléssel javítottam, így már sokkal jobban néz ki, legalábbis szerintem. Akit érdekel, hogy hogyan, az az eredeti bejegyzésemben megnézheti: [link]

Ha a fentiek alapján esetleg kedvet kaptál a programhoz, akkor ajánlom ezeket a linkeket: a program honlapja [link]; a program részletes bemutatása [link]; formázási parancsok jegyzéke [link];

Ez a cikk eredetileg itt jelent meg: [link]

update: A multimédiás billentyűkkel kapcsolatos problémát sikerült megoldanom!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.