2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Processzorhűtők minden kategóriából

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az idén először, és remélhetőleg nem utoljára hűtőket sikerült tesztelésre kapnom egyenesen a...

[ ÚJ TESZT ]

Az idén először, és remélhetőleg nem utoljára hűtőket sikerült tesztelésre kapnom egyenesen a forgalmazótól. 2 Arctic Cooling és egy Zalman szörnyeteggel sikerült közelebbről megismerkednem. Hasznos olvasgatást mindenkinek.

A hűtés elég gyakori téma a számítástechnikai oldalakon és fórumokon. Manapság tucatnyi hűtővel találkozunk a piacon a belépő szint lehet akár párszáz forintos kategória, de egy valami biztos, a határ a csillagos ég.

A cikkben egy Arctic Cooling Alpine7 Pro egy Arctic Cooling Freezer7 Pro és egy Zalman CNPS 9900LED kapott helyet. Az elosztás nevezhető ideálisnak is, hiszen ha sorban haladunk, akkor egy termék van az alsó kategóriából, egy a középkategóriából és végül a Zalman óriása a felsőkategóriába tartozik.
Ráadásul ezekről a termékekről nagyon kevés információ, és teszt található, éppen ezért remélem az általam leírtak segítenek majd betájolni a termékeket.
Pár szó természetesen megilleti a tesztgépet is. Mindhárom hűtő eredményeit, értelem szerűen, ezen a gépen mértem.

Alaplap: Gigabyte P35-DS3L
Processzor: Intel Core2Duo E6400
Videókártya: Sapphire Ati Radeon 4650
Memória: 2x1G DDR2 800MHz Kingston
Tápegység: Zalman ZM660XT
Ház: Mercury KOB139

Amint látható trükközés nincs, egy nagyon alap ház szellőzés nélkül, hogy melegen érezzék magukat a tesztalanyok.
A hűtőket kikapcsolt PWM szabályzás mellett teszteltem, így próbáltam meg elérni az összehasonlíthatóságot. Először egy alap órajelen működő E6400-at kellet lehűteni, majd egy könnyed túlhajtást követően 1000MHz-el megemelt verziót. Ez méréseim alapján bőven elegendő volt ahhoz, hogy jelentős melegedést érjek el a procinál, kiindulva abból a tényből, hogy 1,325 helyett 1,45 V feszültségen üzemelt.

Alpine7 Pro:

A termék neve: Arctic Cooling Alpine7 Pro
Foglalattámogatás: LGA775
Méret: 99 x 93 x 86 mm
Anyag: alumínium
Tömeg: 480g
Fordulatszám: 2000 RPM (500-2000 -ig PWM szabályzó segítségével)
Termék oldala: Alpine7 PRO
Ár: 2640 Ft

A legegyszerűbb hűtő a mai alanyok közül alig több mint 2500 forint. Ebből kiindulva abszolút belépőszint. A gyártó sem szánta más célra ezt a hűtőt, mint a gyári Intel cooler ellenfelének. A hivatalos oldalon olvashatunk egy teszteredményt, mely alapján ugyanúgy hűt, mint egy 3000 fordulaton pörgő gyári Intel.
A hűtő teljesen alumínium bordákkal, és egy 92mm átmérőjű ventillátorral érkezik. Felszerelése nem bonyolult, hiszen ugyanolyan csatlakozókat kapott, mint egy gyári hűtő.
Beszerelés és bekapcsolás után kicsit meglepődtem, hiszen hangosabbra számítottam a valóságnál. Maximum fordulaton is sokkal halkabb volt, mint egy gyári. Ezért már elismerésem a terméknek.
Az alap órajellel rendszerindítás után 27 fokon barátkozott meg a hűtő, mely terheléssel felcsúszott egészen 46-ig.
Emelt órajelen 10 fokkal melegebbről indult a rendszer (37), melyből kiderül, hogy ez a hűtő, csakúgy, mint a gyári nem tuningra lett tervezve, habár több mint 2 órán keresztül maximumterheléssel bírta a gép mindenféle kifagyás nélkül, azonban 64-66 fok között ingadozott a processzor hőmérséklete.

Előnyök:
- könnyű beszerelés
- kedvező ár
- halk működés

Hátrányok
- csak LGA775 foglalatot támogat
- nem tud sokkal többet, mint egy gyári Intel
- négymagos rendszerekre nem ajánlott

Freezer7 Pro:

A termék neve: Arctic Cooling Freezer7 Pro
Foglalattámogatás: LGA775
Méret: 107 x 96.5 x 126.5 mm
Anyag: alumínium / rézmaggal, heatpipeokkal
Tömeg: 520g
Fordulatszám: 2500 RPM (900-2500 ig PWM szabályzó segítségével)
Termék oldala: Freezer7 PRO
Ár: 5300 Ft

Következő tesztalanyom nem nevezném az előző testvérének, hiszen felépítésben sem hasonlítanak egymásra. A Freezer7 PRO hat hőcsövet, és rézmagot kapott, ráadásul a még jobb szellőzés érdekében a bordán található 10cm-es ventilátor a bordán keresztül a házból kifelé fújja a levegőt. A méretekkel sincs gond, a legátlagosabb házakban is könnyedén elfér.
Az érintkező felület ránézésre nem teljesen tökéletes csiszolású, tapintás alapján nem lehet érezni semmit rajta, így elmondható hogy itt sem végeztek rossz munkát a gyárban.
Beszerelés hasonlóan könnyedén ment, kb. 2 perc alatt bekerült a gépbe, az alaplap kiszerelése nélkül. Bekapcsolás után nem volt hangosabb, mint az előző, ezért ismételten pluszpont, persze elég vicces lett volna, ha egy kisebb AC legyőzi hangban.
Alap órajeleken bekapcsolás után 25 fokig melegedett a proci, mely terheléssel 42-ig ment fel. Emelt órajelen is jól muzsikált, hiszen 31 fokról 52-re melegedett. Ezekből az értékekből kiindulva elmondható, hogy egy nagyon jó tervezés eredményét láthatjuk a Freezer7 formájában, és bárkinek szívesen merem ajánlani. Árából kiindulva a középkategória abszolút versenyképes hűtője. Le a kalappal az Arctic Cooling előtt.

Előnyök
- könnyű beszerelés
- minden házban kényelmesen elfér
- kiváló teljesítmény
- halk üzem
Hátrányok
- csak LGA775-ös foglalatra szerelhető fel

Zalman CNPS9900Led

A termék neve: Zalman CNPS9900LED
Foglalattámogatás: LGA775/LGA1366 | Socket AM2, AM2+, 939/754
Méret: 94 x 131 x 152 mm
Anyag: réz
Tömeg: 730g
Fordulatszám: 2000 RPM (1000-2000 ig PWM szabályzó segítségével)
Termék oldala: Zalman CNPS9900LED
Ár: 15480 Ft

Az utolsó termék egy ízig vérig prémiumkategóriás hűtő. A Zalman új csúcsa, mely megjelenése exkluzív, tökéletesen mutat ablakos házakban.
Itt tenném hozzá, hogy a gyártó kicsit megviccelt, ugyanis található egy műanyag borítás a réz lamellákon, melyet, mint utóbb kiderült, a szállítás során felmerülő sérülések ellen helyeztek a termékre. Használat előtt érdemes levenni :). Egyrészt nagyon hangos lesz tőle a hűtő, másrészt pár fokot nyerünk is vele.
Mivel a CNPS9900 jó Zalman szokáshoz híven majd’ minden processzorfogalaltot támogat, beszereléskor ki kell vennünk az alaplapot. Ezzel kicsit bonyolulttá válik a beszerelés, cserébe ha platformot váltunk nem kell kidobni a hűtőnk. No persze közel 16000 forint nem kis összeg, éppen ezért az előrelátó tervezés dicséretes. Kapunk még egy közel 1500 forintos hőpasztát is a csomag tartalmaként, mely nem is olyan rossz. Ráadásul megkapjuk a Core i7 procikat támogató lefogatót is, mely értéke szintén 1500-2000 forint között mozog.
Az érintkező felület csiszolása tükörsima, panasz semmiképpen sem érheti a gyártót.
Beszerelés után kikapcsolt PWM-mel (és levett műanyag burkolattal) elég hangos volt a hűtő, éppen ezért jelen esetben indokoltnak tartottam a bekapcsolását. Jelentős különbséget nem mértem, maximum 1-2 fok eltérést lehetett észrevenni, cserébe garantáltan halk maradt. 25 fokig melegedett a rendszer alapjáraton, terheléssel 39 fokon állt meg . Már itt legyőzte előző tesztalanyunkat, azonban ez a pár fok számomra ekkor még nem volt meggyőző. Tuning esetén 29 fokról indultunk, mely elég meglepő volt, hiszen alig 4 foknyi eltérés mutatkozott az alaphoz képest. Ez az érték 3200 MHz-en 47 fok maximumra volt elegendő (kikapcsolt PWM-mel 45-46 között ugrált).

Előnyök:
- minden platformot támogat
- igényes kialakítás, gyönyörű megjelenés
- kiváló hatékonyság
Hátrányok:
- borsos ár
- nehézkes beszerelés
- kikapcsolt PWM mellett hangos üzem
- nem minden házban fér el

Összegzés

Így nyugodtan kijelenthető, hogy a teszt abszolút győztese mindenképpen a Zalman terméke. Mindemellett egyik versenyzőben sem csalódtam, sőt ezek alapján bárkinek merem ajánlatni az AC termékeket. A Zalman eddig is prémium kategória volt, most ismét megmutatta, hogy nem fölös pénzkidobás a megvásárlása.

Köszönetnyilvánítás
A termékeket a hivatalos forgalmazó, a Pixel Rendszerház Kft segítségével a PC88.hu Online Áruház adta kölcsön tesztelés céljából. A tesztgépben található Zalman táp szintén a Pixel jóvoltából vendégeskedett nálam, melyről egy rövid szösszenetet egy következő bejegyzésben ejtenék.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.