2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Porszívó, mint CPU hűtés?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Kipróbáltam, hogy javul-e a CPU hőmérséklete, ha a porszívóval szívom el a meleget

[ ÚJ TESZT ]

Egyik reggel arra keltem, hogy a porszívó milyen jó lenne hűtésnek…
Ahogy ébredeztem, egyre jobban körvonalazódott, hogy is tudnám megvalósítani.
Az eredeti terv az volt, hogy előszedem jó öreg rakéta porszívónkat, mert az tud fújni is, s az igen nagy légszállításra képes, így a CPU-nak nem nagyon lenne ideje felmelegedni.
Aztán sajnos ez így bukó is lett, mert rá kellett jönnöm, hogy a rakéta porszívó tényleg tud fújni is, de a kifújt levegő sajnos elég meleg, hűtésre kevésbé alkalmas…

De ha már így neki készültem, megpróbálhatnám, hogy mi lenne akkor, ha a meleg levegőt a hűtőborda lamellájától egyszerűen leszívnám a porszívóval, mert azt viszont nagyon tud egy porszívó, mármint ugye szívni.
A folyamtatot úgy gondoltam, hogy a porszívó csövét közvetlen odahelyezem a hűtőbordához, s így közvetlen a lamellákról szívná el a felhevült levegőt a porszívó!

Szépen összeraktam az AMD-s tesztkonfigomat:

DFI NF4 Lanparty alaplap
AMD Athlon 64 X2 4200+ CPU (1, 55V 2670MHz)
1X256MB A-DATA memória (ehhez a teszthez bőven elég ennyi is)
Geforce 6800 Ultra PCIe VGA kártya

A feszültséget az egekbe toltam, és az órajelet is feljebb pakoltam, hogy minél jobban befűtsön a CPU, s magasabb hőmérséklettel kelljen megküzdeni a tesztben szereplő porszívóknak! Mert bizony 2 porszívót is kipróbáltam, hogy melyik a jobb, illetve, hogy van-e az egésznek értelme?!

Hűtésnek egyszerűbb bordát választottam, egy Asus-t ami 2 hőcsővel rendelkezik, s 8cm-es ventillátora van, melyet maximális fordulatszámon, 2500-as fordulaton dolgozott.

nagyban

nagyban

Versenyzők

A tesztelés folyamatáról kicsit később, ismerkedjünk meg a porszívókkal:

Először a Rakéta porszívót próbáltam ki, ami bizony nem mai darab, sajnos a porszívók technikai információiban kevésbé vagyok jártas, így csak annyit írnék róla, hogy durván 30 éves. Szegény már kicsit ütött kopott, itt-ott kikezdte a rozsda is. Teljesítmény kb. 700W

nagyban

A másik porszívó, amivel kísérleteztem Hansmeister márkanévre, hallgat, napjainkban szerintem elég gyakori, teljesítménye 1200W

nagyban

A tesztelést úgy képzeltem el, hogy elsőnek felraktam a CPU-ra a hűtést, megvártam, míg betöltött az operációs rendszer, s lemértem hány fok a CPU nyugalmi állapotban, majd utána PRIME95-el terheltem a rendszert kb. 10-12 percig, míg stabilan be nem állt a processzor hőmérséklete.

A Következő teszt úgy zajlott, hogy a porszívók csövét odaszorítom a hűtőbordához, a ventilátor mellé. Azaz a ventilátor tovább dolgozott a bordán, mint kisegítő, a porszívó mellett. Ugyanúgy lemértem a nyugalmi és terhelt állapot hőmérsékletét.

nagyban

Végül gondoltam egy merészet, és a ventilátort leszereltem a bordáról, s csak a porszívót használtam, hogy a felhevült lamellákról eltávolítsa a meleget. Szintén terhelve és nyugalmi állapotban, is lemértem a hőfokokat.

nagyban

nagyban

Tesztek

Elsőnek akkor lássuk a nyugalmi állapot hőmérsékletét:

Itt úgy tűnik, hogy nem javul a hőfok, ha oda szorítok egy porszívót, esetleg csak 1-2fokot lehet nyerni, ez a kis különbség is csak a Hansmeister porszívóval jött ki.

Vajon változik-e a helyzet, ha ráengedem a PRIME95-t a rendszerre, jöjjön hát a terhelt állapot:

Hoppá! A porszívók brutális előnyre tesznek szert! Kb. 15fokot, javít a rakétaporszívó a CPU hőmérsékletén, de ha a ventilátort kikötöm, úgy valamivel még hatékonyabb! Erre a nagyon szép teljesítményre, ha nem is sokkal, de még egy lapáttal rá tesz a Hansmeister porszívó, ami majdnem 20fokot tud javítani a CPU hőmérsékletén, ami bizony már nagyon is jelentős!

A végére pedíg úgy gondoltam, készítek egy kis videót, ami szemlélteti, hogy is kell használni a porszívó hűtést a gyakorlatban: Porszívó hűtés a gyakorlatban

Igen elvetemült ötlet egy porszívót odaszorítani a hűtőbordánkra, hogy eltávolítsa a meleget a lamellákról, de úgy néz ki, igen is hatékony, igaz hogy nagyon zajos megoldás, továbbá 10X többet fogyaszt a porszívó, mint a komplett gép, de ha hirtelen nem rendelkezünk komoly CPU hűtéssel, és szeretnénk egy jót tuningolni, ahová már kevés a gyári, vagy az alsó-kategóriás hűtőborda, oda tökéletesen ajánlott a porszívó!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.