Hirdetés

2020. október 24., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Pityu naplója 5. rész

Őszi-téli tevékenység és tavaszvárás (amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is!).

[ ÚJ TESZT ]

Hirdetés

61. fejezet

Mielőtt belevágnék a vadas kalandba, leírom, hogy hogyan tudtuk kibővíteni a vadételes recepteket. Mert azok nagyon nem változatosak. Leginkább pörkölt, meg esetleg vadas. Őzből, szarvasból időnként sült, fácánból meg leves.

Azzal indult, hogy egyik reggel eléggé nehéz fejjel és kedvetlenül ébredtem. Gondoltam, a pálinka majd segít, úgyhogy nem a puttonyossal indultam el, hanem szekéren. Bandi kérdezte is a halasháznál.
- Jó, de egy pálinkától még vezethetsz.
- Nagyon vacakú vagyok, úgyhogy kettő lett.

Ennyiben maradtunk.
Elintéztem amit kellett. Vittem Iminek takarmányt, onnan hoztam tejterméket a konyhára, meg a faluboltba. Utána a majorból vittem őrölnivalót a malomba. Mivel Tamás bácsi is észrevette, hogy nem nézek ki valami jól ő is megitatott kicsit. Utána vissza a lisztet a majorba. Utána Jani bával megnéztük a disznókat, mert némelyik beteg és kiválasztottuk, hogy melyik mehet vágásra, a betegeket meg elkülönítettük. Utána elvittem a kimutatást a vágóhídra, mert Bandi most egész nap ott volt. Most jöttek a szállítók a füstölt áruért. Bandi azzal fogadott:
- Pityu, úgy nézel ki, mint a saját öregapád!
- Az jó, mert az öreg elég fess ember volt.
- mondtam kissé savanyú ábrázattal - Persze, ha arra gondolsz ahogy most néz ki, az nagyjából stimmelhet. (Úgy 10 éve halt meg az öreg.)
- Utóbbi. Na, húzzál haza és szólj a dokinak, hogy nézzen meg.
Fel is hívtam és jött is hamar, de egy egész kompániával. Kiderült, hogy pont a vendégháznál volt, mert egy vendég csúnyán elvágta a kezét és azt kötötte be. Jött vele Marcsa, Polgi (pont ott volt ő is valamiért) és Erzsi néni is egy jó adag húslevessel és egy teljes adag András bácsival.
A doki megvizsgált, közölte, hogy kezdek belázasodni, úgyhogy pihenjek, majd később még benéz. A többiek viszont maradtak és először belémdiktálták a húslevest, amiről kiderült, hogy ez már fácánleves. Ezután kezdtünk beszélgetni.
- Polgi, a fácánt nem lehet megsütni? Mindig levest csinálnak belőle. - kérdeztem
- Frissen nem, mert úgy nagyon rágós. Én ki szoktam akasztani 8-10 napra és érlelem. Úgy is mondják, hogy rohasztás. Utána már jó, de ezt nem adhatjuk a vendégeknek, mert az ANTSZ a nyakunkra lépne.
- Mi van akkó, ha a levesben főtt madarat rakjuk a kemencébe pirítani, ahogy a füstőt csülköt szoktam?
- kérdezte Erzsi néni
- Az jó lehet úgy! - mondta Polgi
- Pityu meg kitalálhatna ahhoz is valami mártást! - vetette közbe András bácsi

Úgyhogy így ötletelgettünk még egy darabig és ki is találtunk jó pár dolgot. Mivel a doki szerint egy pár napra kivonódtam a forgalomból, megbeszéltük, hogy Polgi hoz nekem mindenféle vadhúsokat én meg nekiállok kísérletezni az új receptekkel. Igazából jól sikerültek. Még a vaddisznótarjából készített rántott hús is jó lett, mire mindenki azt mondta, hogy ehetetlen lesz, mert kemény, mint a cipőtalp. Én viszont bepácoltam 2 teljes napra a szeleteket rozmaringgal, borókabogyóval, borssal, fokhagymával, mustárral és egy kevés citromlével. A mustár és a citromlé megpuhította a húst. Persze annyira puha nem lett, mint egy házidisznó, de mindenki azt mondta, hogy teljesen elfogadható és nagyon jól érezni, hogy vadból van.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

 • Pityu naplója 4. rész

  Pityuék beleszoknak a turizmusba és eltelik a nyár. Kezd őrölni a malom és lassan készülnek az őszre és a télre is.

 • Pityu naplója 3. rész

  Zajlik az élet, felvitte az isten Pityuék dolgát és indul a turistaszezon!

 • Pityu naplója 2. rész

  Amiből az is kiderül, hogy hogyan lett Pityuból az alkeszok réme és hogyan lett egy kecske a kutyája!

 • Pityu naplója

  Játéknak indult, ez lett belőle! Fiktív napló! Gondoltam egy merészet és elkezdtem naplót írni, hogy szórakozzatok egy jót!

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.