2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Pillangó-effektus

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A napokban sikerült megnéznem a Pillangó-Effektus című film második epizódját és hasonlóan...

[ ÚJ TESZT ]

A napokban sikerült megnéznem a Pillangó-Effektus című film második epizódját és hasonlóan az első részhez ([link]) ez is elgondolkodtatott. Persze ezek az alkotások már kicsit fel vannak gyúrva, kicsit elrugaszkodnak a valóságtól és inkább olyan hollywoodi megvilágításba helyezik ezt az egész dolgot, mégis az alaptétel és a filmek gondolata azt hiszem érdemel pár szót. Talán sikerül rávennem néhány olvasót arra, hogy mélyebben belelásson, ahogy én is tettem.

A művek alapgondolata a következő: ''Ha egy pillangó szárnya rebbenésével megmozdítja a levegőt Pekingben, akkor abból esetleg egy hónap múlva New Yorkban hatalmas viharrendszer támadhat.'' Ez persze első olvasatra butaságnak hangozhat, de ha kicsit megállunk és jobban belegondolunk, akkor máris értelmet nyernek a dolgok. Ez az úgynevezett káosz elmélet (a káoszt itt nem a hétköznapi nyelvben vett értelmében használjuk, hanem az időbeli viselkedésre) arra próbál rávilágítani, hogy minden kölcsönhatásban van mindennel, cause and effect (ok-okozat). Minden egyes kis lépésed, döntésed, kimondott hazugságod hatással van valamire és meghatározza az egész jövődet. Hányszor mondjuk azt életünk során, hogy bárcsak visszamehetnénk a múltba és pár dolgot másképp csinálhatnánk... Hányszor gondolunk arra, hogy de jó is lenne újraélni azokat a régi boldog vagy épp emlékezetes pilanatokat. Sokszor átfut az is az agyunkon, hogy mi lett volna, ha akkor és ott másképp cselekedünk, mást mondunk. Bizony, ha képesek volnánk visszamenni az elmúlt időkbe, akkor egy apró kis dolog megváltoztatása is felboríhatna mindent az életünkben (a film is erre a helyzetre építkezik). Csak gondolj bele: Álmaid nőjét nem szólítod le a bárban vagy másik iskolába íratkozol be. Hol lennél most? Ez az a kérdés, amire senki nem tud válaszolni és talán nem is fog tudni soha (kivéve akkor ha kifejlesztik az időutazást, de erre mostanában nem sok esély van)

Persze most mondhatnánk, hogy ezen merengeni balgaság, mert úgy sem tudjuk megváltoztatni a dolgokat és mi ebben az egészben a pláne? Néha jó elgondolkozni, hogy mi lett volna, ha, de a lényeg most nem ez. A múlton nem tudunk már változtatni, de a jövőn még igen! És ha az ember belegondol és átérzi, hogy minden döntésének mekkora súlya van, akkor talán jobban mérlegeli, hogy mikor és mit tesz. Mert ha egy pillangó képes egy szárnycsapásával tornádót előidézni a világ másik felén, akkor egy apró rossz döntés és az életünk máris mellékvágányra csúszhat...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.