2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

Oldalam története - PHP-Script.hu

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Hátha valakit érdekel leírom szerény oldalam történetét, ha másra nem, legalább arra jó...

[ ÚJ TESZT ]

Hátha valakit érdekel leírom szerény oldalam történetét, ha másra nem, legalább arra jó lesz hogy saját emlékeimet most, és később is felevelenítsem.

Nos akik weblap szerkesztéssel szoktak foglalatoskodni, nagyobb esélye van, hogy már eljutott az oldalamra, azaz a PHP-Script.hu nevű oldalra. Még 2006 január végén - február elején született meg az ötlet egy igencsak unalmas énekóra előtti szünetben, osztálytársammal beszélgetve. Szóbahoztam hogy múltkor letöltöttem egy csomó php scriptet a netről, valamiféle csomagban, és nagyon hasznos dolgokat találtam benne, és valahogy felpattant a szikra, és megszólaltam: "Te! Csinálok egy php scriptes oldalt!" . Ezek után az összes órámon azt terveztem hogyanis készítsem el az oldalt. Mondanomsem kell, mikor hazaértem egyből a gép elé, és elkezdtem csinálni. Ekkoriban még nem tudtam a PHP nemes nyelvét, így html oldalakból tevődött össze és felhasználtam pár ingyenes php scriptet is. Pár délután alatt megszületett az oldal első verziója, amely még akkor www.phpscript.extra.hu néven volt elérhető. Pontosan 2006 február 6.-án nyitottam meg az oldal legelső verzióját. A következőképpen nézett ki:

Ezek után többen segítettek rájönni hogy így ömlesztve nem a legjobb az a sok-sok script, meg aztán kicsit az oldal felépítésén is kéne változtatni. --- Eközben ötlött fel osztálytársamban egy szebb, rendszerezettebb JavaScript oldal, ami nemigen volt hazánkban. Ugyan ott van a Hitetlen pl. de hát szerintem az olyen is... Így született meg az osztálytársam oldala, a JavaScript.extra.hu, melyre sajnos már nincsen ideje, így ezért nem tud vele foglalkozni. --- Visszatérve, megváltoztattam kicsit az oldal felépítését, kategorizáltam a php scripteket, és magyar nyelvűek is voltak köztük. Így született meg a V 2.0-ás verziója az oldalnak:

Nos ezek után, mivel bőven volt ídőm, megint valami újítást próbáltam csinálni, és végül a következőket csináltam meg benne: főoldalon voltak egy flashablakban hírek, meghagytam a listázót, melyekben ömlesztve volt párszáz script, és csináltam egy kicsit esztétikusabb, jobban kiismerhető letöltő rendszert. Persze ez mind HTML volt még mindig, de legalább beraktam egy, az oldalba illő szavazó scriptet. Ez március (2006) környékén jött ki, és ez a V 3.0-ás verzió húzta talána legtovább --- de lassan a mostani megdönti ezt --- , ez több mint fél évig, november elejéig tartott.

Ezek után már szinte kényszerből csináltam egy oldalt, melybe beletettem egy kicsi PHP programkódot is, kezdetleges admin felülettel. Ekkor költöztem át a már nyár óta meglévő www.php-script.hu domain-re. Túl sokat nem lehet elmondani erről az oldalról, mert igazából sok része az előzőekkel copy-paste volt.

De még mielőtt az utóbbi oldalverzió kijött, nyáron elkezdtem csinálni egy oldalt a php-script.hu domain-re, ami végül kudarcba fullt, és nem jött össze, így ez már csak maximum történelem marad:)

2006-2007 telén elkezdtem csinálni az oldal mai verzióját. Összel elkezdtem tanulni a PHP nevű programnyelvet, így az új oldalt teljesen PHP motor hajtja.
Igazából eleinte mindössze egy jó, működő login rendszert akartam csinálni. Mikor meglett, mondtam magamban, hát akkor már csinálok valam egyszerűbb, de jó fórumot, így mikor az is elkészült, elég volt a tudásom ahhoz, hogy egy teljes oldalt elkészítsek. Kb 1 hónap alatt suli mellett nyugisan el is készült, feltöltöttem az adatbázistés megnyitottam. Többségének mind az új, világos dizájn, és az új oldalmotor, scriptek kategorizálása is tetszett. Minden scripthez raktam fel képet, Leírást, és többségükhöz rövid telepítési és használati útmutatót is. Ekkor elég jól stabilizált a napi 300 egyedi látogató, és az oldalletöltés megnőtt a napi 1000-ől 4000-re, melynek nagyon örültem.
Az oldal történetéről talán ennyit. Sajnos egyedül nincsen se idő, se erőm fenntartani az oldalt, ezért nincs nagyon élet (kivéve a fórumban). Akiket felvettem mint oldalszerkesztők (Adminok, moderátorok) első 1-2 hétben csinálgattak valamit az oldalon, ám ezután már semmi sem volt.
Talán azért is írtam ezt az írást, hátha van 1-2 ember aki velem együtt szeretne foglalkozni az oldallal, aza scripteket néha felrakni, időnként egy-egy tutoriallal megajándékozni a látogatókat, bár nemtudom van-e olyan ehhez értő ember aki hajlandő időt szánni erre az egészre.
Annak viszont örülök, hogy e lefordított scripteket használják, és a scriptgyűjteményt folyamatosan töltik le, és ez által az oldal látogatottsága se nagyon esik vissza, így azt a következtetést vontam le, hogy nem a friss, napi hírek miatt járnak fel az emberek, hanem a scriptekért, a php scriptekért melyek hasznosak lehetnek weboldaluk részeként.

Nem vagyok nagy fogalmazó, vagy író, --- remélem nem túl unalmas, és tetszett --- csak ma este kicsit unatkozok, és úgyis akartam valamit ide a LOGOUT-ba írni, így jött ki belőlem ez az írás.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.