2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Olcsó SSD-t venni nem kell félnetek jó lesz

Érdemes-e alsókategóriás, SATA-csatolós SSD-t venni? Mindannyiunkat foglalkoztat a kérdés, ezért utánajártam.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

7000 MB/s olvasási sebesség, PCIe 4.0 interfész, NVMe 1.4, vagány hűtőborda, 4 TB kapacitás… az ember szívesen olvas és álmodozik ilyesmikről, de aztán – autós analógiával élve – a nap végén nem egy Porschéba ül be, hogy a tengerparti villájába térjen haza, hanem pl. egy Ford Focusba, hogy eljusson a lakótelepig.
(mint pl. én, még mielőtt valaki megsértődne 😊)
Tény, hogy ma már egy M.2-es gyors SSD sem kerül sokkal többe, mint a jó öreg SATA-csatlakozós, de sok régi otthoni PC-ben még nincs M.2-es foglalat. Ez azonban nem szabadna, hogy eltántorítsa az embert a PC-je fejlesztésétől. Sok helyen leírták már, hogy egy régebbi számítógép tárhelyének merevlemezről SSD-re váltása messze a legjobb ár-érték arányú fejlesztés.

Régóta szerettem volna olyan tesztet olvasni, ahol az alsókategóriás SSD-ket hasonlítják össze a 1) középkategóriásokkal és a 2) forgótányéros merevlemezzel. A 250 GB körüli méretűekre voltam kíváncsi, ezek olcsók, azonban rendszermeghajtónak már elég a kapacitásuk. Ilyen tesztet azonban nem találtam, így a "magad uram, ha szolgád nincsen"-elv mentén belevágtam én. Ez az első írásom, tehát ne várjatok profi munkát, lesznek benne hiányosságok bőven. :)

A kérdés, aminek eldöntésére vállalkoznék: a hétköznapi használatban van-e bármi hátránya annak, ha az ember alsókategóriás SSD-t vesz a többi, fentebb említett megoldás helyett?

Néhányatoknak most bizonyára felszalad a szemöldöke: miért akarna bárki is vesződni alsókategóriás SSD-kkel, amikor elenyésző árkülönbséggel megvehető egy „rendes” is? Erre a meglepő válasz az, hogy bár abszolútértékben valóban elenyészőnek tekinthető az árkülönbség, az relatíve mégis nagy (több mint 50 százalék is lehet!), mint azt látni fogjátok. Valóban 50 százalékkal jobb egy „ajánlott” SSD, mint egy „futottak még”? Szeretek számítógépekkel bíbelődni hobbiszinten, elsősorban a családban és az ismeretségi körömben, ennek minden hátrányával együtt (lásd az idevágó fórumtémát, amibe időről-időre én is beleolvasok).

Többször vettem régi számítógépekbe hasonló alsópolcos SSD-t (különböző fajtákat), és eddig csak egyetlen adta be a kulcsot (ráadásul egy annyira nem is alsópolcos Sandisk, meghalt a vezérlője), hozták és hozzák, amit elvárok tőlük. Azonkívül számomra érdekes az is, hogy a „nagyokon” (Samsung, Crucial stb.) kívül mennyi megoldás versenyez a piacon. Tisztában vagyok azzal is, hogy ezek jobbára nem saját fejlesztések, hanem más, „valódi gyártók” átcsomagolt termékei, de látni fogjuk, hogy igenis vannak ezek között is jobbak és rosszabbak, és az alapkérdés ettől még ugyanaz, lásd fent.

Ahogy egy mobiltelefonnál is erős fenntartással kell kezelni a pár nap használat alapján megírt tesztet (pláne bizonyos gyártóknál), ezért engem az is érdekelt, hogy mennyire megbízhatóak ezek az SSD-k. A híres Techreport-cikk eléggé tetszett, szóval belevágtam egy tartósságtesztbe is. Részletek alább…

Összesen 10 terméket teszteltem, munka és család mellett, és bizony eléggé elhúzódott, konkrétan több mint egy éve kezdtem bele. Sok kisebb-nagyobb fellángolás volt, és voltak olyan időszakok is, hogy kvázi letettem az egészről. Most mégis itt van, és remélem, hogy azért érdekes lesz számotokra, kezdjünk is bele!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.