2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Nokia N97 - személyes tapasztalatok

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mondanom se kell, hogy sokan várták már ezt a készüléket. Néhányan már a megjelenés ideje előtt csalódtak...

[ ÚJ TESZT ]

Mondanom se kell, hogy sokan várták már ezt a készüléket. Néhányan már a megjelenés ideje előtt csalódtak benne, amikor a részletes specifikációk napvilágra kerültek, de meglehetősen sokan vannak most is akik izgatottan várják, hogy mikor tudnak beszerezni egy példányt. Tapasztalati beszámolómban igyekszem kielemezni a készülék tudását, funkcióit, tehát írásomban egy átlagos, hétköznapi felhasználó szemszögéből láthatod át eme készüléket, és most is mint mindig amolyan kiegészítő írásnak szánom a neten fellelhető leírásokat figyelmen kívül hagyván, amolyan kiegészítő írásként. Vágjunk is hát bele.


[teljes kép]

Kezdeném az N97 legnagyobb szoftveres újításával, a widget felülettel. Sokan gondolom most a külső bemutatót várnátok ide, de engedjétek meg, hogy én ezt most teljesen kihagyom. Rengeteg oldalon találhattok ezekről már most is információkat, amit a hamarosan megjelenő mobilarena cikk is szerintem alaposan ki fog tárgyalni.



[teljes kép]

A widgetek lényege, hogy a felhasználó a készenléti kijelzőt teljesen testre szabhassa, gyakorlatilag csak programozás kérdése, hogy mit rak ide a felhasználó, szemben a korábbi 'active desktop' megoldásokkal, ahol fix funkciók voltak jelen, és vagy használta az ember annak összes funkciójával egyetemben, vagy kikapcsolta az egészet. Ezzel szemben a widget felület sokkal rugalmasabb, gyárilag megvannak a szokásos dolgok, mint gyorsindító gombok, naptár, megosztó és közösségi portálok widgetjei, de ugyanakkor van hírolvasó, e-mail, kedvenc bejegyzések a névjegyzékből, multimédiás widgetek (zenelejátszó, FM adó), időjárás widget és sokak örömére vagy éppen bánatára nincsen WLAN szkennelés, de ez nem is feltétlenül hátrány, erről majd később. Személy szerint hiányoltam olyan widgetek jelenlétét, mint gyorskereső widget (de kirakható a kereső parancsikonja), rádió widget, illetve nem tudom a teljes palettát feltölteni csak gyorsindító ikonokkal, vagy névjegyzékekkel.

A widgetek bemutatásáról röviden ennyi lenne, további információkkal, képekkel, gyakorlati működéssel a youtube bárki rendelkezésére áll :)

Ha még a készenléti képernyőnél tartunk, itt szeretném megjegyezni, hogy végre egy eléggé ősrégi problémát orvosolt a Nokia a symbian felületen, és ez a teljes kijelzős háttérképek támogatásának hiánya, amit elforgatás esetén gyönyörűen el is torzít a telefon, ha nem 1:1 arányú háttérképet használsz. Ez esetben mindig a közepéhez igazítja a képet, és a 'felesleget' levágja. A kamerával készült képeket a telefon nem torzítja észrevehetően, egy átlagember szerintem észre se veszi, én is csak nehezen szúrtam ki szakavatott szemeim ellenére.

Térjünk rá az általános használatra, és a sebességre.
Sokan aggódtak, hogy a 'csak' 434MHz-es processzor miatt a készülék nem fog kielégítő sebességet nyújtani. Akik korábban is valamilyen symbianos Nokia tulajdonosai voltak, szeretném őket megnyugtatni, hogy a telefon minden téren jelentős előrelépés sebesség terén, amit egyértelműen a szoftveres optimalizációnak köszönhet, és kétlem, hogy csak a processzor érdeme lenne, hogy példaképpen ha megnyitunk egy ikonokkal erősen telepakolt mappánkat, akkor már nem kell akár másodperceket is várni annak megnyitására. Ugyanakkor itt szeretném megemlíteni a widgetek ádász mellékhatását, miszerint ha telepakoljuk a készenléti kijelzőt widgetekkel, akkor a telefon általános sebessége érezhető csorbát szenved, és a (z erős kódolású) videólejátszás is néha-néha akadozik egy röpke időre. Számomra ez megfejthetetlen rejtély, amit azzal spékelnék meg, hogy telepakolt widgetek esetén a készülék RAM használata irónikusan csökken.

Természetesen a telefon nem üzemel mindenhol villámgyorsan, példaként említve a témaváltás és a téma előnézete még mindig érthetetlenül lassú, illetve a menü teljes testreszabása során a 'fogd és vidd' módszer se repked a sebességtől, nem állítom hogy használhatatlanul lassú, de egy zsúfoltabb almappában a késő reakcióidő miatt biztos párszor mellétolunk egy ikont, amikor azt éppen egy mappába szeretnénk belepottyantani.
Ha már a sebességnél tartunk, akkor adnék egy kis ízelítőt a telefon használhatóságáról, extrém felhasználást figyelembe véve.



[teljes kép 1] [teljes kép 2]

Egyik reggel gondoltam egyet, és megpróbáltam extrém, de még ésszerű felhasználásnak kitenni a telefont, és figyeltem, hogy a látszólag kevés 128MB RAM-ból (amiből durván 40-45MB szabad csak!) mit tudok kipréselni. Mint a fent említett képen is látható, futott minden, tripla GPS alkalmazás, amik közül a Garmin még navigált is, webböngésző pár betöltött weblappal (a webböngésző maximum 5 lapfület tud kezelni), végig ment a legapróbb berezzenés nélkül a zenelajátszó, betöltöttem jó pár alkalmazást, csak úgy hogy egyék a RAM-ot, és végül elindítottam az aránylag erős kódolású tesztvideómat, amit (navigáció mellett) folyamatosan tudtam nézni. Videólejátszáskor a zenelejátszó szünetel. Természetesen ekkor már a kütyü reakcióideje megnőtt, de ennyi -már már totál ésszerűtlen- felhasználás mellett ez gondolom érthető.

Amikor egy gombnyomással bezártam az összes futó programot, akkor a szabad RAM 19MB-ról 45MB-ra nőtt meg, azaz teljesen egyenlő volt a kiindulási állapottal, ezzel arra akarok célozni, hogy a fogyó RAM miatt a készülék nem kezdte el bezárni a felesleges alkalmazásokat, vagy szolgáltatásokat.

Szoftveres javítások, képességek (ezeket mind az N82-őmhöz viszonyítottam, így nem biztos hogy ez mind az N97 újdonsága):

Gyárilag rengeteg, a magyar ember számára szerintem abszolút felesleges alkalmazás előtelepítve kerül a telefonra, amik egy jó részét még csak eltávolítani sem lehet. Példaként említve van amazon webáruház alkalmazás, csak éppen ez a bolt nem szállít Magyarországra semmit sem, kivéve CD/DVD lemezeket, emlékeim szerint. Ami engem különösen idegesített, hogy a boingo program első futtatás után beírja magát a Wifi hozzáférési pontok közé, és nincs rá mód annak kitörlésére, engem addig irritált, míg végül emiatt kireseteltem a telefonom!

Ami a másik szoftveres előrelépést illeti, az az eddigi (wifi és adat) hozzáférési pontok jelentős átszervezése. Végre valahára nem egy listába ömlesztve látjuk az összes kapcsolatunkat, hanem azok szépen szét vannak válogatva, alapesetben 4 kategóriára: internet, MMS, WAP, Egyéb/ismeretlen. Ezáltal nem csak sokkal átláthatóbbá került, de még példaképp az internet csoportot alapértelmezett hozzáférési ponttá is tehetjük, ezáltal végre megvalósulhatott az automatizált, különböző hálózatok közötti átjárás. Példaképp a készenléti kijelzőn az időjárás widget automatikusan és szó nélkül képes átállni az otthoni és a munkahelyi wifi hálózatok között.

További számomra jelentősebb újítás, hogy a gyári biztonsági másolat készítő alkalmazás átkerült a fájlkezelőbe, és immáron automatikusan beállítható, hogy mikor készítsen mentést. Az első szoftverben kiválaszthatjuk az időpontot, és hogy naponta vagy hetente végezze, és a hét melyik napján. Idővel remélem a választék bővülni fog pl. havi opcióval. Rögtön be is állítottam, hogy naponta hajnali 4 órakor csináljon is a telefon egy mentést önmagáról. Ezt én egy jelentős előrelépésnek könyvelem el, bár a használhatóságát csak az első resetelés utáni visszaállításkor tudom értékelni.

Kár, hogy a biztonsági mentés csak memóriakártya jelenléte esetén működik, vettem is bele csak a biztonsági mentés céljára egy memóriakártyát, és értelemszerűen aki szeret turkálni a telefonjában, ő tudhatja, hogy memóriakártya mindig kell, hiszen ha egy hibás betűkészletet telepítünk a belső memóriák egyikére ami állandó összeomlást vagy újraindulást okoz, akkor a memóriakártyával a teljes resetelés elkerülhető.
Ha már picit elkanyarodtam a témától, itt jegyezném meg, hogy a telefon jelenleg nem hackelhető, de ez gondolom pár hónap múlva megváltozhat, én beszereztem a legerősebb tanúsítványokat a telefonomra, telepítettem rá szignózós progit, így nem okoz nagyobb kellemetlenséget számomra a szignózatlan programok telepítése.

Most pedig bemutatnám a készülék hardveres képességeit, először is a multimédiai részt.

Röviden átrágnám magam a videólejátszós részen: .3gp .3g2 .mp4 mint a szokásos paletta Nokia kütyük esetén. Örülnék, ha végre bekerülne DivX/Xvid támogatás, ekkora kijelzőn már ne kelljen konvertálni a netről (még viccből se legálisan) letöltött avikat. Magáról a lejátszásról és az élményről: Forrásnak egy 720p HD videót lekonvertáltam szabvány MPEG4 profile level 4.1 formátumba, 640x360 @25FPS, 1.5 - 3Mbit VBR bitrátával, és 112Kbps AAC (sztereó) hanggal. Akiknek ezek az adatok így nyersek lennének, nekik elárulom, hogy az így elkészített videó tökéletes, élménye felér azzal, amikor az ember a mócsing 1CD-s .avi -k után életében először lát fullHD filmet.

Mint írtam (kevés widgettel) a lejátszás zökkenőmentes, és tökéletes élményt nyújt, a 3.5"-os szép színeket visszaadó kijelzőn az eddigi egérmozizás egy új dimenzióba léphet, amit a kijelző 16:9 képaránya csak tovább fokoz! (Azaz nincsenek, vagy jelentősen kisebbek a fent/lent látható, ú.n. "fekete csíkok".)

Zenelejátszás:

A zenelejátszó alapesetben szép, tiszta hangzást ad, mind a közép és mély hangok rendben vannak, sajnos 12KHz fölé nem hallok, így a magas hangokról nem tudok nyilatkozni. Rossz hír a mélyhang (avagy "ducduc") őrülteknek, hogy sajnos a telefon nem tudja annyira erőteljesen kiadni a mély hangokat, mint a korábbi telefonom, de mentségére szóljon, hogy ez a megállapításom csak akkor érvényes, ha már a forrás, azaz a zene is a kódolás folyamán túl lett a mély hangok terén vezérelve, sajnos a netről letölthető mp3 állományok 99.9%-a ilyen (nem véletlenül van olyan sok veszteségmentes-formátum őrült), és hát ugye -durva kifejezéssel élve- kakiból nem lehet várat építeni.

Összegezve a mélyhangokat az N82-m szebben adja ki, viszont az N97 a mély hangok kiadásával nem nyomja el a középső frekvenciákat, ergo a dinamikája jobb marad a zenének. Veszteségmentes formátumot használva a korábbi és az új telefonom képessége egy szinten van, és a beépített 32GB-os flash háttértárnak köszönhetően lehet nyugodt szívvel pakolni .wav formátumú zenéket a telefonra. Ez talán egy jó érv lehet a veszteségmentes fanatikusoknak, bár a legtöbben úgyis csak .mp3 -al pakoljuk meg.

Másfelől a zenelejátszó lényegesen gyorsabban fut végig a keresésen, amikor új zenéket rakunk a telefonra, jelenleg kb. 7GB-ot töltöttem rá a telefonba, ebből bő 1GB csak zene, és érezhetően gyorsabb.

Hátulütőként sajnos a Nokia még mindig képtelen megoldani (vagy csak egyszerűen nem akarja megoldani) azt a problémát, hogy alapértelmezetten ne az összes zenefájlt ömlessze a lejátszólistába, engem borzasztóan irritál amikor zenelejátszás közben a csengőhangokat is belenyomja a fülembe.
Persze ez a baki nagyon egyszerűen orvosolható, a telefon kezeli az .m3u formátumú lejátszólistát, így számítógépről bármikor készíthetünk (például winamppal) egy lejátszólistát az általunk kiválasztott könyvtárakról, és lejátszáskor ezt adjuk meg a telefonnak, ezáltal ez a kis kellemetlenség ki is van küszöbölve. A módszer hátránya, hogy minden egyes hozzáadott zeneszám után ezt a listát is frissítenünk kell, de gondolom valahol a neten létezik egy olyan külső program telefonra, ami ezt a listát képes magától létrehozni, ha ez eddig egyik programozó eszébe jutott egyáltalán.

Bluetooth headseten sajnos a hangminőség valamivel rosszabb, főleg ami a korábban említett mély hangokat illeti.

Jó pont, hogy a zenelejátszóba beintegráltak egy menüt, miszerint lejátszás közben előcsalogatható az FM adó, így egy gyors mozdulattal kihangosíthatjuk a zenénket például az autó rádióján.

FM adó, vevő:

Működik, a jelenleg fellelhető átlagos, de még átlag feletti autós hangtechnikához is megfelelően jó minőségben szólaltatja meg a zenét, és egyfajta ingyenes autós kihangosítónak se utolsó, valamint verhetetlen külföldi kirándulásokon, amikor már a hajunkat tépnénk a számunkra borzasztóan idegesítő külföldi rádiót hallgatva (feltéve ha kocsival megyünk külföldre kirándulni). Sajnos a hatótáv nagyon rövid, kb. fél méter után már tompul a mély, és csökken a zene dinamikája, a maximum még élvezhető hatótávot 2m-re saccolom. Célszerű a telefont a rádió közvetlen közelében tartani, szemben a hátsó antennával, de ez csak az én tapasztalatom.

Ami a vevőt illeti van RDS és kell headsetet csatlakoztatnunk, ha szeretnénk rádiózni. Itthonról én képtelen voltam egyetlen adót automatikus kereséssel befogni, és még akkor se szólalt meg, amikor kézzel beütöttem a megfelelő frekvenciát a helyileg fogható legerősebb adóra, de hát vidéken lakom, ráadásul egy völgyben elfekvő faluban, nem jutnak el ide olyan könnyedén azok a bizonyos rádióhullámok.

Kamera:

Nagyon rövid leszek: 'copy&paste N85 camera description here' avagy 'másold az N85 kamera leírását ide'.
Bár a netre felrakott képeken nem látszik, de oldalról, kis szögben a kameravédőn látni egy kis körbefutó kék csíkot, és anno amikor az N85-öt kézbe vehettem ugyanilyen védőre emlékszem. Persze ez nem bizonyít semmit, de érdemi előrelépés itt nem történt az említett modellhez képest, így ha nem bánjátok, nem pazarlom rá az időt.

TV kimenet:

Bár gyárilag nem mellékelnek, de kipróbáltam egy Nokia CA-75U kábellel. A nagyobb kijelzőfelbontás miatt a hagyományos TV-ken már tökéletes a kép, amit ront az a helyzet, hogy a hagyományos TV képaránya 4:3 míg a telefoné a modern kijelzőknek megfelelően 16:9, persze lehet képarányt beállítani. HDTV-re kötve már nem annyira rózsás a helyzet, messze van a HD Ready minősítéstől, de így is jelentős előrelépésnek számít. Alapesetben klón üzemmódban működik a kimenet, de videólejátszás közben a videó csak a külső kijelzőn jelenik meg, míg a telefon kijelzője elsötétül (de végig bekapcsolva marad), és innen irányíthatjuk a videó lejátszást.

Memória, adatátviteli sebesség:

Gyárilag kb. 40MB szabad belső memória áll rendelkezésre, amit még megspékeltek egy beépített 32GB-os flash memóriával, és ha ez se lenne elég, akkor még bővíthető microSD-vel, több forrásból is már megerősítve, hogy 32GB micrSDHC kártya tunkolható még bele.

A számítógépre csatlakoztatva a szokásos repertoár fogad minket (PC suite, pendrive mód, nyomtató mód, UPnP állomás mód). A 32GB-os belső memóriára maximum 5.5MB/sec sebességgel tölthetjük fel a tartalmakat, még az apróbb fájlok esetén se kell jelentősebb sebességlassulásra számítani.

Mondanom se kell, hogy ekkora tárkapacitást elsőre senki se fog kihasználni, de mindenesetre a szabvány microUSB csatlakozónak köszönhetően az eddigi pendrive-okat kiválthatja az eszköz, tehát még egy kütyüvel kevesebbet kell cipelnünk a zsebünkben (feltéve ha a célállomás is rendelkezik microUSB kábellel).
PC-re való csatlakozásnál a telefon töltődik is egyúttal.

Ha már a sebességnél tartottam megemlíteném, hogy a BT-s sebesség másolásnál a maximum átlag 150KB/sec, érezhető előrelépés az N82-m korábbi 75-100KB/sec sebességétől, de még messze van a valódi EDR -től.

GPS:

Eléggé furcsa tapasztalataim vannak ezt illetően. Érdekes, mert míg másoknak állítólag 2-3 perc alatt talál pozíciót, míg megint másoknak alig 1 perc alatt, addig nekem ez az idő 10-15! perc. Nem vicc, ennyi idő, míg a beépített GPS (A-GPS és hálózati pozíció szigorú mellőzésével) bepozicionál, szemben az N82-őm alig 1 perc alatt be is mér a legmostohább körülmények között is. Hogy jót is mondjak, a beépített GPS már 3 műholddal is képes pontos térbeli adatot szolgáltatni, szemben az N82 -nek mindenáron 4 műhold jele kell és ekkor még így is pontatlan marad, illetve az N97 ott is képes műhold jelet észlelni, ahol az N82 (és még jó pár külső GPS vevő) képtelen volt jelet fogni, mégpedig egy 10 emeletes tömblakás legalján. Igaz, 1 műholddal nem lehet pozicionálni, de akkor is örvendetes, hogy ahol a legtöbb átlagos külső GPS vevő totál elvérzik, az N97 még ott is fogja az adást.

Tovább szomorítja számomra a dolgokat, hogy az N97 bemérés után ok nélkül és sajnos elég gyakran rövidebb időkre elveszíti a jelet. Ahogy megfigyeltem, ennek oka az lehet, hogy szinte minden alkalommal amikor végre bemér az eszköz, akkor a horizonthoz nagyon közel lévő műholdakat látom aktívnak, és ugye a horizonthoz közel lévő műholdak jeleit könnyű elveszíteni. Hosszútávon (20-25 perc után) már stabilizálódik a GPS jel. Összegezve a GPS számomra csalódás is egyben és ugyanakkor nem is, hiszen láthatóan erősebb és valamivel pontosabb az N82-ben lévőnél, de irtózatos lassúsága és a kezdeti időkre jellemző gyakori jelvesztése szomorúsággal tölt el.

Telefonálás:

Ki gondolná, hogy egy ilyen mobiltelefont az ember ilyenre is használná :)
Vezetékes, vagy alaphelyzetben használva a telefonálással minden rendben van, mind a hívó és a hívott fél részéről a hangminőség rendben van, ha GSM frekvenciát használok. UMTS használatakor a hangminőség jelentősen rosszabb, és a vétel se olyan tökéletes, de ez nem feltétlenül a telefon hibája, hiszen ez a technológia még nálunk felfutóba van.

Web, SMS, MMS:

Netezni a nagy érintőkijelzőnek és a qwerty billentyűzetnek köszönhetően a korábbi telefonjaimhoz képest összehasonlíthatatlanul jobb, és a weboldalak betöltése is jelentősen gyorsult. Mobilnet sebességéről nem tudok nyilatkozni, nem használom. SMS-t és MMS-t még egy darabot se küldtem, így erről se írnék, de a hatalmas kijelzőn az egész üzenetünk egybe ki fog férni, mivel nem fogja a kijelző legjavát eltakarni a nagy, virtuális gombsor.

Bugok a béta-fonban:

Szeretnék még pár dolgot leírni, és ez nem más, mint a 10.0.012 -ben jelen lévő bughalom. Ezen hibák része sajnos csak egy töredéke azoknak, amiket a többi tulajdonos tapasztal a mindennapok során, én ezekbe futottam bele:
Kezdeném a számomra 2 legidegesítőbbel: az ébresztőóra késik 5 percet az ébresztéssel. A másik, hogy a menü alaposabb testre szabása után ha eltávolítok egy alkalmazást 'Organise' módban, alkalmazás eltávolítása után a menü lefagy. Zavar még, hogy a feltelepített JAVA alkalmazások a telefon pendrive-ként való használata után mindig visszakerülnek az alkalmazások mappába, ha én előzőleg egy almappába raktam őket.

Néhány embert még zavarja, hogy a kijelző nem a háttérvilágítást veszi le, hanem konkrétan kikapcsol, és gyárilag ugyanekkor kapcsol be a billentyűzár is. Ha az ember elállítja bármelyik gyári értéket, és asszinkronba hozza a kijelző kikapcsolását az automata billentyűzárral, akkor a különbözeti időben megtévesztő lehet, hogy a billentyűzár gombjával először valójában lezárjuk a billentyűket, amiről viszont az inaktív kijelző nem ad tájékoztatást, és a második húzást követően éled csak fel a készülék. További kellemetlen probléma, hogy bár ritkán, de sikerül annyira (valahogy) lelassítanom a készüléket, hogy azt csak az újraindítás tudja helyrepofozni, bár sose fagy le.

Súlyos hibák:

A készülék a specifikációk szerint tartalmaz digitális iránytűt, de egyetlen program sincs (gyárilag se) ami ezt kihasználná. A másik súlyos hiba, hogy a telefonon van közelségszenzor, ami elvileg le kéne hogy zárolja a kijelző érintésérzékelését, ha egy közeli tárgyat észlel (pl. zsebben visszük miközben szól a zene), de ez a gyakorlatban nem működik. Hívás közben is felelős lenne a hívás automatikus felvételéért, és a kijelző lezárásáért, de ezt jelenleg nem tudtam kipróbálni, mivel mindig headsetet használok, de ez esetben így is felmerül bennem a kérdés, hogy a szenzor miért működik folyamatosan? Miért nem csak bejövő/kimenő hívások érkezésekor illetve közben aktív? Ugyanis rendelkezek egy infra szűrővel el nem látott webkamerával, és azon tisztán látszódik, hogy a közelségjelző szenzor folyamatosan működik, teljesen feleslegesen.

Jó hír, hogy a július elsején megjelent firmware frissítés a fent említett kellemetlenségek legjavát orvosolja, amit én egyelőre nem tudok feltelepíteni, meg kell várnom míg a javítás megjelenik a magyarországi régiókra is.

Összegzésként mit is írhatnék?

Lényegében ugyanazt, ami anno az N95 megjelenéséről is elmondható volt, azaz a kezdetekben egy nagyon jó, rengeteg mindenre használható készüléket fogunk a kezünkben, de rengeteg optimalizálatlansága és kihasználatlansága lehúzza azt, de bízván a Nokia remek terméktámogatásában a helyzet változni fog, és pár hónap múlva már remélhetőleg eltűnnek az idgesítő, apró hibák, felülkerekednek a jelenlegi szofveres hiányosságokon és lassúságokon, és végül egy annyira tökéletes készülékké fog válni, mint ami legvégül az N95-ből is lett.

Aki a készülék megvásárlásán töri a fejét üzenem neki, hogy bármennyire türelmetlen, várja meg az első nagyobb áresést, addigra már biztos jelen lesz legalább egy, de reményeim szerint több firmaware frissítés, és összességében jóval használhatóbb lesz a kütyü, de persze már így sem rossz! Aki már megvette ő hibái ellenére szerintem így is elégedett vele.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.