2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Nokia 6288-ról

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Karácsony elmúlt, és e tájékban nyílvánvalóan sok-sok ajándék került gazdára. Én is így...

[ ÚJ TESZT ]

Karácsony elmúlt, és e tájékban nyílvánvalóan sok-sok ajándék került gazdára. Én is így jutottam eme telefonhoz legnagyobb meglepetésemre, ugyanis én nem számítottam új telefonra, tökéletesen meg voltam elégedve az előző telefonommal (Nokia 3220) ami egyébként kudarcként írta be magát a mobiltörténelembe - legalábbis saját személyes tapasztalataim szerint. Nos rátérve a telefonra, először is megpróbáltam információkat gyűjteni róla, de jóformán csak röpke leírásokat találtam és 1-2 tesztet, még itt a mobilfórumon se találtam róla semmit, csak egy hírt, így gondoltam egyet és kis írásommal kipótlom az itt tátongó ''űrt''.

Akik jártasak a területen (itt jegyezném meg hogy én abszolút nem!) nyílván feltűnt nekik hogy a 6288 telefon kísértetiesen hasonlít a 6280-ra. Utánanéztem de van azért egy pár eltérés. Az egyik és legfeltűnőbb az, hogy a mobilt jóformán tetőtől talpig belakkozták, aminek előnyeiről és hátrányairól annyit, hogy nagyon szépen néz ki de minden egyes apró ujjlenyomat, porszem, karc tökéletesen meglátszódik rajta, én hiába pucoltam le párszor, pár perc és újra koszos lett (főleg az ujjlenyomatok) így hamar abbahagytam a telefon állandó törölgetését. A karcokról pedig annyit, hogy habár még csak pár napja van meg, eddig egyetlen egy aprócska karcot se tudtam ráügyeskedni így elöljáróban kijelenthetem hogy ''strapabíró'' lakkréteggel látták el. A mobiltelefon oldalát gumiszerű anyaggal látták el, ami eléggé kényelmes érzetet ad, ezt jól eltalálták, csak kár hogy az emberek elsőként fogják oldalt a telefont de használat közben már a hátlapját ami a lakkréteg miatt fokozottan csúszik főleg ha olyan ember kezébe van akinek akár minimális mértékben is de izzad a tenyere (mint nekem is) és így néha-néha kényelmetlen főleg szöveg írása közben. Itt jegyezném meg hogy a gombok is megkapták az oldalra jellemző komfortos gumiborítást így a gépelés meglehetősen kényelmes vele és a gomok is kellően strapabírónak tűnnek azaz nem kopik le róla a szöveg és a gomb se málik szét (az előző mobilom billentyűzetét 2 év alatt rongyosra koptattam). És még egy apróság, ha a képek alapján nem tűnt volna fel: a telefon szétcsúsztatható, egyetlen hátránya hogy kis mértékben lötyög rajta, habár szétnyitott állapotban ez már alig észrveheteő. A laza szerkezet miatt a rezgés berezonál a készüléken, de ez is csak gyakorlatilag akkor probléma ha a telefon simán az asztalon van. Ha pl. tokban van vagy kézben (és mind a két részét fogjuk a telefonnak) akkor ez a rezonálás észre sem vehető.
Mobilhoz adott egyéb tartozékok: headset (ez kötelező a rádióhoz), adatkábel (CA53), telepítőlemez, 512MB-os miniSD kártya, töltő.

Ennyi külsőleges rizsa után nézzük a mobil képességeit. Mondhatni WiFi-t kivéve mindent tud: 3G, videotelefon, streaming, WCDMA, Bluetooth (10m-es) infra, 2Mpixel kamera, MP3/MP4/AAC lejátszó, rádió, stb. menjünk szépen sorjában.
Először is a kijelző, amire csak ennyit lehet mondani: ''közönséges'' mobil létére hatalmas, jóval nagyobb mint az átlag telefonoké de még kisebb mint a PDA telefonoké. Illetve a kijelző minőségére és felbontására se lehet panasz: QVGA (240x320) felbontású, minden irányból és minden szögből nagy és egyenletes fényerő (habár nagyon oldalról nézve már nem egyenletes de melyik őrölt bámul úgy egytelefont? ). Továbbá a látószöge is óriási a készüléknek, már majdnem vízszintes szögben is tökéletesek a szinek, csak enyhe torzulást tapasztalni, vízszintes síkban, függőleges síknál már más a helyzet de még így is szinte tökéletes.
A telefon a Series40v3 op.rendszert hasaználja, laikusoknak: nem symbianos. Symbiannak is meg hiányának is megvannak a maga előnyei és hátrányai erre nem térnék ki egyedül talán az furcsa - nekem - hogy ilyen készülékbe nem symbiant tuszkolnak. Az előző telefonom is series40 volt, így jól átlátom hogy mennyit fejlődött e téren a nokia, vagy nem. Az egyik dolog, hogy a telefon nagyon gyors, habár erre a 3G miatt szükség is van.
Menü és menürendszer: a menü és a funkciógombok teljesen testre szabhatóak, a főmenü pedig kapott egy általam eddig nem látott módot, ami elsőre szokatlan, de ha megszokta az ember akkor nagyon sokat segít, gyorsabb és átláthatóbb lesz tőle. További érdekesség még egy ''aktív készenlét'' funkció is, amivel a kijelzőn általunk megadott információk jelennek meg, például az aktuális nap és a hozzá tartozó teendőink (ha állítottunk be) amiket rögtön bármikor látunk készenlét módban. Továbbá még itt látható hogy fut-e a háttérben a rádió vagy a zenelejátszó program és ha fut akkor éppen mit hallgatunk illetve változtathatunk adót vagy a következő számra léphetünk. itt jegyezném meg hogy az említett rádió és zenelejátszó képes a háttérben is futni így pl. zenehalgatás közben tudjuk a telefon egyéb funkcióit is használni. A többi beépített programa és szolgáltatásra nem térek ki, ezek már amúgy is szokásosnak vehetők. Csak felsorolásképpen: a már említett rádió, zenelejátszó, továbbá: médialejátszó, hangrögzítő, hangszínszabályzó (equalizer), számológép, stopper, időzítő, valutaváltó, világóra, játékok: Snake 3, Rally3D, Soccer3D, stb. Továbbáegyetlen programot mégis kiemelnék,ez pedig a Sensor. Ez egy beépített Java alkalmazás amivel Bluetooth-on keresztül tudunk kapcsolódni a közelünkben lévő egyéb BT hálózathoz és pl. chatet kezdeményezhetünk. Ez egy amolyan tipikus ''ismerkedős'' program ami a fiatalok körében népszerű, hogy ez a program mennyire elterjedt, azt én nem tudom.

A mobillal lehet 3GP, 3GPP és (generic) Mpeg 4 videókat lejátszani, erre szeretnék bővebben kitérni. Habár adtak a telefonhoz egy videó konvertáló programot (Ulead Video ToolBox), személyes meglátásom szerint ez semmire se használható. Tud 3GP és MP4 -be konvertálni, de csak egy-egy beállított séma alapján és ezen mi állítani nem tudunk. Így míg a 3GP konvertáló része a formátumhoz képest jónak mondható (H.263, 176x144@15FPS, 384Kbps, audio:AMR 12.2kbps) míg ugyanez az Mpeg4-hez csak néhány esetben elégséges (Mpeg4 SP, 320x240@15FPS, 384Kbps, audio:Mpeg AAC, 96kbps). Habár az audio minősége filmre bőségesen elegendő, addig a videó már nagyon barátságtalan a maga 15FPS-ével a telefon képes ennél jóval többre. A hozzáadott 512MB memórián simán elfér egy 2,5 órás videó így akár teljes filmeket is magunkkal cipelhetünk, de ezek 15FPS-sel nézhetetlenek, ezért én külső programmal készítem a videókat. Sajnos egyelőre ingyenes megoldást nem találtam, de a nero erre tökéletesen jól használható, a cég egyszerűen ''Nero Digital''-nak nevezi az Mpeg4-et, ha valaki ebbe konvertál akkor szinte biztosan le tudja játszani az így készített videót. Eddigi tapasztalataim szerint a telefon lejátszási képessége valahol 320x240@20FPS, 640KbPS (512Kbps video + 128Kbps hang) amivel már nagyon jó minőségű filmek készíthetők, telefonra. Én személy szerint 320x240-es videókat készítek rajzfilmek esetén 15-20, filmek esetén 20FPS-sel, 448Kbps videóval és 112Kbps hanggal a méret érdekében. Továbbá még van a telefonnak ezen a téren egy nagy hátránya, amit remélhetőleg egy későbbi frissítéssel orvosolnak, mégpedig az hogy egyszerűen képtelen lejátszani kb. 20FPS -nél jobb videókat, az egész lejátszás átmegy szaggatásba.
[kép]
Teljes kép:[link]

Remélem tetszett ezen kis írásom, igyekeztem olyan dolgokat leírni amit a neten nem írtak le, vagy én nem találtam rá. Igény esetén írok bővebben arról hogy hogyan is készítsünk MP4 fájlokat erre a telefonra illetve hogy hogyan oldjuk meg egyszerűen a darabolást, valamint feliratot hogyan integráljunk a videóba.

Összegezve:
ami tetszik: (majdnem) mindent jól megcsináltak benne, gyors, 3G, tartozékok, jó minőségű VGA videó felvétel és közbeni 8x digitális zoom, jól néz ki (ami korábban nem volt jellemző a nokiára...)
ami nem tetszik: lötyög a teteje, rengeteg apró szoftverhiba, gyakrabban fagy a kelleténél (elsősorban wap és videólejátszásnál), 2Mpixel ellenére rossz minőségű kamera (úgy őszintén aki mobillal fotózni akar...)


u.i.: sajnos lemerült a fényképezőgépben az aksi és a pótaksi is a töltőt pedig az externátusban hagytam így csak 1 képet tudtam csinálni, de ígérem a téli szünet után vagy talán még ennek folyamán ezt a hiányt pótolni fogom.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.