2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Ninite - automatizált telepítés

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy Windows rendszer alkalmazásainak újratelepítése nagyon időigényes. Tegyük gyorsabbá!

[ ÚJ TESZT ]

Nem terveztem egy ilyen egyszerű programról leírást készíteni, ámde az ismerőseim körében teljes ismeretlenség övezte ezt az alkalmazást, amire mindannyiuknak nagy igénye lett volna már jónéhányszor, ha tudtak volna egyáltalán a létezéséről. Akiknek megemlítettem, azoktól a standard reakciók helyett elsőként a „miért nem szóltál korábban” volt a válasz.

Mi is ez a program, és mikor, kinek lehet hasznos?
Az alkalmazás, vagy inkább szolgáltatás neve Ninite, és a www.ninite.com weboldalról tölthető le, ingyenesen.
Lényegében egy olyan eszköz, amely Windowsos (Linuxos is akad, de az még bétás) számítógépünk újratelepítése során segít nekünk időt, energiát, idegeskedést spórolni, mivel az összes gyakran használt, ingyenes alkalmazásból készíthetünk vele egy automatizált letöltőprogramot, így a nekünk szükséges programok kiválasztása után a legfrissebb verziójú, korábban kiválasztott programok automatikusan(miután szintén automatikusan letöltődtek a netről), kérdezgetés nélkül települnek fel a gépünkre, az alapértelmezett könyvtárba. (C:\Program Files)

A működése nagyon egyszerű, ámde nagyszerű.

Beírjuk egy böngészőbe (telepítés után többnyire Explorer) az oldal címét (http://www.ninite.com)
Itt találunk egy nagyon hosszú listát (88 alkalmazás, 11 kategóriában, verziószámmal és némi rövid leírással, hogy az adott eszköz mi is, ha valaki netán nem ismeri), és mellettük a lehetőséget, hogy kiválaszthassuk őket, avagy nem. Itt értelemszerűen kiválasztjuk a nekünk szükségeseket, majd az oldal legaljára görgetve a „Get Installer” gombra bökve kapunk egy kisméretű telepítőprogramot.

Az előző pontban letöltött alkalmazást már csak el kell indítanunk, hiszen maga a program nem igényel külön telepítést (portable), és várnunk, hogy azt mondja, hogy végzett. (Ha kíváncsiak vagyunk az aktuális folyamatra, akkor a „show details” alatt megmutatja nekünk az alkalmazás, hogy mely programok telepítésével végzett, illetve hogy miket hagyott ki. (Ha egy programból már a legfrissebb verzió van az adott gépen, akkor kihagyja az adott programot)

A program lehetséges beállításainak száma nulla, nem adhatjuk meg manuálisan, hogy hova települjenek a programjaink, így minden a "C:/program files/" alá települ, persze telepített programonként külön mappába, amely mappának a neve a neve azonos a telepített program nevével.

Az alkalmazásnak létezik egy fizetős verziója is, ez annyiban más, hogy az évi 10 dolláros árért folyamatosan naprakészen tartja a rendszeredet, így ha egy alkalmazásból frissebb verzió jön ki, akkor figyeli, hogy miből van régebbi verzió, és azt automatikusan frissíti.

Összefoglalóul
Ezzel a kis programmal gyakorlatilag az ember az általa használt programok legalább 70%-át pár kattintással felteheti a frissen újrahúzott gépére, így a pár órás nextnextfinish helyett nagyjából öt percig kell asszisztálni a gép újratelepítéséhez, és utána még egy keveset, ha valakinek vannak egyedileg beszerzett programjai.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.