2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

MSI PR210X-070Hu szubnotebook teszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ma érkezett meg az új notebookom. Megígértem pár embernek hogy beszámolok róla...

[ ÚJ TESZT ]

Kedves olvasók!

Ma érkezett meg az új notebookom. Megígértem pár embernek hogy beszámolok róla, és egyszerűbb itt a blogon ezt megtenni, mint mindenkinek külön-külön. Megértéseteket köszi!

A választott noti egy MSI PR210X-070HU 12,1"-os kijelzővel. Az MSI gyár P szériás gépe, azaz professzionális, biznisz osztályú noti. Ez annyit jelent, hogy izmos processzora és sok memóriája miatt gyors, viszont a videókártya egy tök alap cucc, tehát nem játékra vagy a Shrek 4 megrajzolására való. Anyagminőségben is sokkal jobb mint a társai. A G szériás MSI notik pl nagyon nagy teljesítményűek, de a burkolat eszméletlen gagyi. Ez van ha alacsonyan akarják tartani az árakat, valamiből engedni kell.

Tehát a konfiguráció:

Kijelző: 12,1" WXGA (1280x800)

Processzor: AMD Athlon 64 X2 TK-57 2x1,9GHz L1=2x64Kb, L2=2x256Kb L3=0

Memória: 2048 MB DDR667 (Transcend)

Merevlemez: 160 GB

Optikai meghajtó: DVD S-multi

WLAN: 802.11 (Atheros)

Bluetooth: van

Webkamera: van (Bisoncam 1,3 Mpixel)

VGA: ATi X1270

Operációs rendszer: FreeDos

Csatlakozók:

1 x D-Sub

3 x USB2.0

1 x Mikrofon

1 x Fejhallgató

1 x Modem

1 x Gigabit LAN

1 x PCI Express Card

1 x HDMI

Akkumulátor: Li-Ion 8 cellás@5200mAh

Méret: 303 x 231.5 x 16-29.5mm

Súly: 1.8 Kg

A külső doboz

Amikor megjött a futár egy jó nehéz pakkot kaptam, kb. 5 kilósat. Meg is lepődtem, mivel a szubnotebook lényege, hogy méreténél fogva kicsi és könnyű. Igaz, a dobozban még benne volt minden más is a notin kívül. 5 és fél kiló volt az egész pakk.

A külső borítás 600 ragasztóval és matricával lezárva, hogy meggyőzzék a fogyasztót, hogy senki sem nyúlt bele a csomagba a gyártósorok óta.

A barna dobozban még egy nagy doboz. Ez már fehér, és elegánsabb. Nagy matrica írja a gép összes funkcióját. Egy fekete matrica zárja le a dobozt, amit szakadás nélkül le tudunk húzni. Ez azért jó, mert élhetünk az elállás jogával, ha esetleg mégsem jön be a gép.

Szép fólia, de a fedél nem fényes felületű! Viszont magnézium :-)

A dobozból kiveszem a notit, beteszem az akkut, és hát így már érződik hogy 2 kilós, de ezért majd kárpótol minket. Kapunk még egy notebook táskát, de ennek az anyaga szivacs, szóval utcára nem ajánlom. Egy kissebb nyári zápor után ki is nyírtuk vele a gépet. Egeret is ad az MSI, ez sem valami minőségi. USB-s és optikai, kétgombos, görgős, és a célnak tökéletesen megfelel. Sosem használtam 20.000 Ft-os egeret, szóval nem tudom hogy ez a promós egér mennyivel rosszabb, de ikonokat nyomkodni meg kurzort huzogatni (mint egy egérrel általában) ezzel is lehet.

Miután feltelepítettem a Windows XP-t a notira jöhettek a driverek. A driver CD 5 Ft-ot nem ér. A driverek 90%-ka nem ment fel, megfagyott, vagy felment de nem működik. Amiket viszont az MSI weblapjáról letöltöttem, azok tökéletesen működnek.

A Kubuntu 8.04 LTS telepítése gyors volt

Azt azért leszögezném, hogy ez a gép nem egy erőmű. Ne hasonlítsuk össze egy Core 2 Quad procis SLI-s asztali géppel. A proci 2x1,9 GHz teljesítményt tud, teszi is a dolgát rendesen. Media Player 10-ben lejátszottam egy 720p-s videót és gond nélkül vitte. 1080p már rendesen megakadt, bár lejátszásnál csak a proci egyik magját használta a Mplayer. BSplayerben az 1080p videó 40%-ra terhelte le a procit, és folyékonyan ment. Egy 2 magos 2x1,66GHz intellel felér ez az Athlon 64 X2 is, de azért az asztali 2x1,86-os Intel E6300-at nem nyomja le. Hiányzik belőle az a 2 mega L2 cache, de hangsúlyozom, hogy ettől még nem lomha!

A videókártya (Radeon X1270 integrált) sem túl extra, de azért jobban teljesít, mint egy Intel GMA X3100. Sims 2 elfut rajta rendesen. Grafikai programokkal és a Vista aeroval is megbirkózik, szóval nem rossz.

Nem Turion, hanem Athlon 64 X2! Az adatok stimmelnek.

A wifi jó. Atheros chippel van felszerelve. A routerem is szintén atheros chipes. Nem szakadozik a vonal, viszont a hatótáv nem túl nagy. Vasbeton épületben 20-30 méterig használható adatgyorsaságot produkál. Alapvetően rendben van. A bluetooth is szintén nagyon jó. Egész jól elszórakoztam azzal, hogy a mobilommal irányítottam a kurzort vagy tekertem a videót. Adatgyorsaság is egész használható képeket, zenéket feltölteni a telefonra.

A nagy erőssége a notinak, hogy kicsi, könnyű és az akksi nagyon erős. Délután kettőkor full töltésnél lehúztam a töltőről. A wifi folyamatosan ment, drivereket telepítettem, teszteltem 3dmarkkal, webkameráztam, neteztem, letöltöttem, közben a firefox is futott 2-3 ablakkal. A kijelző többnyire 0 fényerővel ment, így is elég használható, de volt egy óra amikor már nagyon megfájdult tőle a fejem, ezért visszaraktam maxra. Tehát mondhatni, hogy elég vegyes volt a használat, és így pontosan este 6-kor készenléti állapotba kapcsolt. Azaz 4 óra üzemidőt produkált. Tehát ha valaki 5 órán keresztül akkuról szöveget akar olvasni, akkor megteheti, ki fogjabírni. Viszont ha maxon hajtanám, akkor biztosan nem bírná a 4 órát, de a 3-at tuti.

Bármerre járj, egy jó akksival sokra mehetsz :-)

A melegedést lehet szabályozni. Eleinte rohadtul forrósodott jobb csuklónál a burkolat, de amint felraktam a PowerNow!-t és a dual-core optimizert, már nem volt olyan vészes. Ezek az AMD által késztett programok. A proci alapjáraton 53-54 fokon jár, ami nagyon jó érték, és hajtásnál sem ment feljebb 65 foknál, pedig hallani AMD-s notikról, amik 90 fokig hevülnek.

A csatik nagy részét nem tudtam kipróbálni, az USB-k jól működnek, de ExpressCardom és SD kártyám nincs, szóval ezeket nem tudom, de biztosan ezek is hozzák azt, amit hozniuk kell. A HDMI hasznos lehet annak, aki a plazmán akarja nézni a 720p-s videókat. A gigabit LAN jól tud jönni, például kollégiumban, ahol sok adatot húznak át egymástól az emberek.

Csatlakozókból és böhöm szellőzőből nincs hiány

A kijelzőről sok rosszat olvastam, de kellemeset csalódtam. Fényes felületű 1280x800-as lcd panel, nagyon világos, kontrasztos és éles képpel. Szépek a színei is és a betekintési szög is oké. Nem kell nyakatekert helyzetben gépelni, persze oldalról-messziről nem fogjuk rendesen látni a filmet. Mellesleg ez egy alsó megvilágítású kjelző, szóval nem a legújabb ledes, de ettől még egy cseppet sem rossz.

A webkamera egy f*s. De tényleg! Én egy 1,3 Mpixeles kamerától élesebb képet várnék, mert ezt a 20.000 ft-os mobiltelefonom kamerája lenyomja. Mondjuk olyan szempontból jó, hogy nem kell plusz még egy webkammal is tömni majd a táskát, konferenciához pedig pont elég jó. De HD minőséget senki ne várjon. Tök alap webkamera.

A hangrendszer Azalia HD, egész szépen szól, de azért a mély hangokkal nincs kibékülve. Nem torzít, tiszta hangja van, de egy noti hangszórótól ne is várjunk sokat.

A klaviatúráról is sok rosszat írtak a kritikusok, pedig nem rossz. Érzi az ember mikor pötyög, de nem esik szét, nem nyomódik be az egész, és nem is túl kicsi. Mondjuk az Fn-t és a controlt felcserélhették volna és a hosszú "í"-t is tehették volna a szokott helyére, de ettől eltekintve fél óra pötyögés után meg lehet szokni. Most is erről írok.

Az "í" betű zavaró, de gyorsan meg lehet szokni

Az ujjlenyomat olvasó nagyon hasznos. A konfigurálás úgy zajlik, hogy az embernek mind a 10 ujjáról vesz mintát. Kell gyakorolni, mert vagy túl lassú, vagy túl gyors, vagy nem nyomom rá eléggé. Szóval kezdetben úgy 5-6. alkalommal sikerült belépnem a windowsba. Persze aki nem akarja használni, az mellőzheti.

Szerelhetőség szempontjából nem a legjobb választás. Nekem személy szerint nincsenek olyan ambícióim hogy bővítsek, az a 160 Gb@5400rpm vinyó és a 2 Gb DDR-667 ram is tökéletesen elég mindenre, de az alsó panel az egy darab nagy lapból áll, 2 warranty voiddal lezárva. Így hát aki bővíteni akar, annak bizony megbontási kérelmet kell írnia a székesfehérvári Albacomp szervíz vezetőjének, de ezt 99%-ban meg szokták adni. Így lehet bővíteni, viszont a többi alkatrészről nem ugrik a garancia.

Nyerő hármas? Puma előd?

Összességében nekem bejön ez a notebook. Nem volt rossz választás. Bár a fekete-szürke színek miatt elég unalmas tud lenni, szóval gyönyörködni nem fogunk benne. Egy YA edition kék/zöld/ esetleg pink burkolattal sokkal látványosabb, viszont 45.000 Ft-tal drágább is. Mindenkinek ajánlom aki egyetemista, üzletember, vagy sokat hozza-viszi. Nagyon sokoldalú noti, és mindenre képes az legújabb játékok futtatását kivéve.

És most néhány teszteredmény:

3Dmark2005-ben 128Mb videómemóriával 609 pont (nem egy erőmű)
256 Mb videómemóriával látványosan jobb 992 pontott kap

A geekbench programban 1938 pontot ér el.

KÉPEK ÉS SCREENSHOTOK Picasan találhatóak!

Kérdésiteket bátran tegyétek fel, igyekszem válaszolni!

Imibácsi

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.